MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Tatabányai trip

2008. január 16. - georgejr
tatábnyai körkép, akár Mordorban is készülhettek volna a képek....


Kedves megintallunkvazze!

Tegnap olyan szerencsében részesültem, hogy Kelenföld-Tatabánya, majd Tatabánya-Kelenföld viszonylaton igénybe vehettem a MÁV Start Zrt. szolgáltatásait. Rögtön az elején hozzáteszem, hogy nem járok napi rendszerességgel vonattal, inkább hetente egyszer-kétszer, és a többséggel ellentétben én nem vagyok "zsigerből MÁV-gyülölő". Tatabányára többször is utaztam az elmúlt hetekben, és meg voltam elégedve az új vonatokkal, a kalauzok kedvességével és nagyrészt a pontossággal is. 

Első rész - az odaút
Első emlékem a délutánról a Kelenföldi pályaudvarról származik. Odabent 3 vegetáló hajléktalan gondoskodott arról, hogy az utasok ne a retkes padló miatt legyenek rosszul, hanem az "echte ungarisch" hajléktalanszagtól. Miután megvettem a jegyet, eljött a nap fénypontja: közvetlenül miután elfordultam a kasszától, a mögöttem addig csendben várakozó hajléktalan férfi egy "kérem egy pár forinttal..." mondattal megszólított. Nem adtam neki, miután ismerem a Kosztolányi térről és a Feneketlen-tó környékéről, ő az első aki rohan a kocsmába, ami érződik is rajta. A félreértések elkerülése végett, itt nem a "csöves" a baj, hanem hogy a MÁV beengedi a hajléktalanokat az utasváróba. Tudom, tudom, ez nem újkeletű probléma, de egész egyszerűen felháborít, hogy az aprót, amit visszakaptam a kasszánál, rögtön le akarja lejmolni egy csöves... Hogy a pozitivum is meglegyen: az új piros vonat pontos volt és belülről tiszta is.
Második rész - a visszaút
Azt eddig is tudtam, hogy a tatabányai vasútállomás tökéletes mintapéldánya az elhanyagolt magyar vasútállomásnak - mellékeltem néhány képet és két videót is. Most először azonban várakozásra kényszerültem, így megszemlélhettem a padokat - leülni nem ültem egyikre sem, mert mindegyik mocskos volt. Utána gondoltam meglátogatom a mosdót is - ám az zárva volt(sajnos erről nem készült kép). Most egy kis kitérő következik, ezután gondoltam, hogy a buszpályaudvaron, a vasútállomás tőszomszédságában már nyitva lesz a WC. Egyébként a buszpályaudvar és a vasútállomás egy nagyon szép oximoront képez, miután előbbi egy a kornak megfelelő színvonalat képvisel (aki nem helyi, annak tudnia kell, hogy a buszállomás a helyi pláza "része"). Ott is be volt zárva a WC... Mindegy is, visszamentem a pályaudvarra, ahol még lefényképeztem bár vizeletfoltot a padlón (kár hogy szagokat nem tudtam mellékelni) illetve a bomlásnak indult lépcsőket is.
De hogy itt se csak a rosszat vegyem észre: a 21.05-ös IC pontos volt, tiszta, a fűtés tökéletesen volt beállítva, a kalauz kedves volt, igaz, a jegyemet nem kezelte, csak akkor kerültünk kapcsolatba, amikor megkérdeztem tőle, hol is található az 54-es kocsi.
Tisztelettel:
vidimaster
Íme a fotók, a szerkesztő személyes kedvencei a szeretlek rozi félék.










A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr12299481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Turmion Kätilöt 2008.01.16. 12:58:16

Tegyük hozzá, hogy Tatabánya állomás az 1-es fővonalon van. Bécs irányába. Ezt összehasonlítva a szlovák Szob-Pozsony fővonallal. Azon a vonalon korszerű utastájékoztatás, tiszta állomás van. Vannak bizonyos állomások, ahol plazmatévéken mutatják, hogy milyen is az országban a vasút.

Snake 2008.01.16. 13:14:44

Egyébként a tatabányai vasútállomás felújítása pár éve tervben van,csak hol a MÁV-nak,hol a városnak nincs rá épp pénze,hol meg a tervező nem engedélyezi az átépítést,mivel az épület valamiféle védelem alatt áll.

hard 2008.01.16. 13:29:08

És mi védi, agresszív húgykő? :))))

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2008.01.16. 14:20:25

a kőbánya-kispesti vasútállomás is megérne egy posztot. a szétmállott lépcsőkkel. az egész mocsokkal. meg a mozgólépcsőkkel, amik nem felfelé mozognak, hanem lefeleé. nehogy fel tudd rajta vinni a csomagjaidat.

az egyik pénztáros meg a múltkor baszott információt adni két külföldinek. ott álltak budapesten, egy állomáson és fingjuk nem volt, melyik vágányról indul a szegedi vonat, mert a pénztáros "nem tudott angolul" (ahogy a külföldiek elpanaszolták), tehát nem is érzi feladatának az informálást, egy magyar pénztáros számára itt le is van zárva az ügy, utazzanak ahogy tudnak, és ahonnan tudnak, ő bajuk, minek jöttekl kőbánya-kispestre.

pedig a vágány elmagyarázásához nem kell angoltudás, csak jószándék, meg toll és papír.

Ashi Valkoinen 2008.01.16. 14:22:39

Tatabányai lévén, megkérdeztem az egyik ott, szolgálatot teljesítő MÁVost, és az alábbi választ adta:

A vasútállamás plusz a "szoci pláza" (az a nagy rusnya, betört ablakú épület) az önkormányzat meg valaki más tulajdonában van, így hiába van is pénz, meg terv az átépítésre, lószar nem lesz belőle.

(PS.: Mindjárt elküldöm elővárosi posztomat.)

Manyizga (törölt) 2008.01.16. 14:43:38

mirko, az igaz, hogy a vágány elmagyarázásához nem kell angoltudás, de ahhoz igen, hogy megértsük, mit akar tudni az angolul hablattyoló... :))
Márpedig aki "No, Miss" és a "Sir, Yes, sir!" -ön kívül mást nem tud angolul, annak aztán magyarázhatnak ezen világnyelven bármit...
(az ilyen pénztárost én speciel kirúgnám)

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.16. 14:51:51

Nyelvi nehézségek:
Négyféle kérdést tehet fel a nyomorult ángélus:
- Mikor indul?
- Mikor érkezik meg?
- Hanyas vágányról indul?
- Mennyi az U238 felezési ideje?
Szerintem toll papír segítségével mindegyik könnyen megválaszolható bármilyen nyelvtudás nélkül. Legalábbis nekem még sose volt külföldön olyan problámám, hogy nem értették, hogy mit kérdezek, pedig előfordultak kommunikációs problémák.

Manyizga (törölt) 2008.01.16. 14:55:45

Ahmet, én is hittem egy ideig abban, amit mondasz. Aztán rájöttem, hogy akinek tényleg fogalma nincs a nyelvről, az egyszerűen bepánikol és nem érti. Ez van. A tipikus magyar külföldön mit csinál? HANGOSAN és l a s s a n mondja a magyar szavakat, hogy megértsék. Szerinted? :))

Dzsok 2008.01.16. 14:56:53

"Itt nem az a baj hogy "csöves" hanem hogy beengedi a MÁV a hajléktalanokat az utasváróba."
Ha nem engednék be akkor a következő blogban egy szuperjogvédő máris a rasszista MÁV címszóval indítana topicot, mert megkülönböztetik a többi embertől.

Nem tetszik a lehugyozott váró, meg a szétgrafitizett fal? Bocs de te életedben először jársz Budapesten? A parlamenten meg a Sándor palotán, és az egyébb örzött épületeken kívül itt nem nagyon találsz olyan épületet ami nincs összefirkálva. Ez a magyar emberek vagy választók igénye. A csövesnek pedig joga van odaszarni meg odahugyozni ahova kedvetartja. Ezek szintén a magyarok igényei.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2008.01.16. 15:02:04

Manyizga 2008.01.16. 14:55:45

Kínában, Törökországban, különböző arab országokban is meg kellett kérdeznem ezeket az információkat, és mindig meg is kaptam, akkor is, ha a parnter csak az anyanyelvén beszélt, én meg csak angolul.

oiduft 2008.01.16. 15:06:19

Szerintem meg a józan paraszti ész és egy kis adag jóindulat hiányzik, jaj de sok emberből Magyarországon! Nem is tudom, mi lenne ebből az országból, ha mindenki agyának hátsó részében ott bujkálna egy olyan gondolat, hogy "vajon miben segíthetek másoknak". Netalántán előfordulna, hogy a felszálló utasok nem állnának be a vonat/villamos ajtója elé, hogy ne lehessen leszállni, vagy a pénztárosnak eszébe jutna, hogy adjon egy papírt meg ceruzát annak a szerencsétlen külföldinek, hátha úgy jobban megértik egymást.

Ami velem is előfordult a kassai állomás pénztárában. Csak annyit tudok szlovákul, hogy hranolky, a pénztáros még annyit se magyarul, mégis meg tudtunk venni a jegyeket és a pótjegyeket Poprádig meg vissza, adott napra, adott vonatra.

vini_old (törölt) 2008.01.16. 15:39:12

Tatabányán fent van a plázában a WC, plusz még az emeleten is van. Amit te mondasz, az lent van a buszudvaron, az a dolgozóknak van fenttartva.

Dr Kangörény 2008.01.16. 16:21:45

A tatabányai vasútállomást már akkor fel kellett volna robbantani, amikor építették. Az nem az aktuális esztétikai követelményeknek nem felel meg, mindig is egy röcsmeteg épület volt. Atomot rá!

pucros 2008.01.16. 16:52:16

Tavaly röviden jártunk a tatabányai vasútállomáson. Nem tudom, a tízéves lányom vágta-e, hogy a szemközti padon tanyázó tinédzsereknél a csajok kiverték az egyik srácnak. Ám a mentő gyorsan kiért ahhoz a vak lányhoz, aki lezúgott a lépcsőn és lábát törte.

vidimaster 2008.01.16. 23:05:26

dzsok!
képzeld, több, mint 20 éve lakom Budapesten, nem kell bemutatnod a várost, ahol élek. Elég sokat utaztam már vonaton és más tömegközlekedési eszközön, hogy tudjam, hogy mi a NAGY MAGYAR VALÓSÁG. azonban olyan, hogy a kasszától való elfordulás pillanatában már érkezzen is a társadalom kitaszítottjainak egyike, hogy lejmoljon, az egy kicsit sokkoló volt. egyáltalán nem értem, milyen alapon lehet koldulni egy olyan helyen, ahol elvileg csak a MÁV szolgáltatásait igénybe vevő illetve ott dolgozó emberek tartózkodhatnak. a jegy árának részét képezi az a pénzösszeg, amit a szolgáltató arra fordít, hogy míg az utas várakozik, a várakozást a lehető legkényelmesebbé tegye. ebbe pedig beletartozik, hogy ne kéregessenek, ne próbáljanak lelejmolni.

vidimaster 2008.01.16. 23:07:59

vini!
december közepén egy hétvégi napon, vagy szombaton vagy vasárnap, használtam azt a WC-t, ami elvileg a dolgozók részére van fenntartva. az információs hölgy a "Merre találom a mosdót" kérdésemre mutatta a fent nevezett illemhelyet. Pedig nem vagyok Volános.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2008.01.17. 18:07:58

Manyizga 2008.01.16. 14:43:38

ehh, kedves manyizga. a valóság ennél mindig egyszerűbb, nem kéne ennyire megértőnek lenned. a két külföldi megkapta a jegyét, annyit még egy pénztáros is megért, hogy szeged. ne bonyolítsd már túl a dolgokat.

kurva egyszerű a képlet, kiadta nekik a jegyet szegedre, de baszott elmagyarázni a vágányt. ennyi. nem nyelvtudás kérdése.
süti beállítások módosítása