MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Bérletesek kárpótlása

2007. november 12. - georgejr
Tamás felvetése. Mellesleg szerintem teljesen jogos a dolog.

Üdv!
 
Nekem egy olyan felvetésem lenne, hogy a bérleteseknek miért nem téríti meg a MÁV a jegy árát a lassan már mindennapossá váló sztrájkok alkalmával?
Elvégre nekem van egy olyan szerződésem a MÁV-val, hogy majdnemhogy bármikor rendelkezésemre kéne állniuk!
Amikor sztrájkoltak bekellett mennem az iskolába, a cél érdekében a Volánt voltam kénytelen segítségül hívni. Valahogy még lenyelem, hogy a Volán jegyet nem fizetik ki, DE hogyha vettem volna MÁV jegyet, akkor annak árát visszakaptam volna, és mehettem volna busszal, ehelyett fizettem a bérletemért, és mehettem busszal. Ergo, engem megkárosítottak! :S Míg egy jeggyel utazó megúszta egy buszjegy árával, addig nekem egy buszjegybe került, és egy hasznavehetetlen bérletbe!
Nem tudom elhinni, hogy ez így működik! Magyarországon! Hiszem, hogy kis országunk nem tartozik a Balkáni országok közé, de erre a MÁV maximálisan rácáfol!
Kérlek osszátok meg álláspontotokat velem, hátha okosabb leszek tőle. :)
 
Üdvözlettel,
S. Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr91226123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakkabéla 2007.11.12. 10:10:03

Aha, és akkor odaállnál a pesti pályaudvaron is, meg az otthonin is, hogy fizessék vissza az aznapi jegyárat. Ügyes.

RnYk 2007.11.12. 11:01:47

Persze aztán jönne a szokásos 1,5 pénztár van nyitva, 120 méteres sorral...

Meg a kekeckedés, hogy nem jár aztán főnök és mégis jár... Közben elment egy óra az életedből (jó esetben).
Kinek kell ez? :(

Prez (törölt) 2007.11.12. 11:16:24

Nem, nem tudunk rácáfolni álláspontodra. Sajnos balkáni állapotok vannak. Más is így látja. Ez a blog sem jött volna létre a MÁV 'támogatása' nélkül.

hattyú 2007.11.12. 11:23:37

kakkabéla: mindenki saját magából indul ki...

szabiaki (törölt) 2007.11.12. 11:33:30

kakkabéla, ha a máv akarná meg tudná oldani, hogy csak 1x fizessék vissza, pl a bérlet másik oldalára ráírják vagy pecsételik, és mikor kéred vissza a pénzed akkor be kell mutatni a bérleted, persze ők a szakemberek, biztos szofisztikáltabb módját is ki tudják dolgozni a probléma megoldásának.

SumQuiSum 2007.11.12. 11:35:49

Kultúrált módon úgy lehetett volna ezt elintézni, hogy a sztrájk ideje alatt a MÁVos bérlet jó lett volna a volánokon is, aztán a volán csenget a mávnál, hogy figyejjé, lógsz nekünk ennyivel, mert mi csináltuk meg a te munkádat is. A buszvezetőknek elég lett volna adni egy post-it cetlit egy tollal, hogy mindig húzzon egy strigulát, amikor volános bérlet helyett mávossal szálltak fel.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.11.12. 11:42:46

Szerintem ha valamit, akkor a Volán jegy árát kell követelni rajtuk, mert ott ért téged kár, hogy azt ki kellett fizetned.

Beluschka 2007.11.12. 11:50:37

Szerintem nem fogja visszafizetni, mert ez indirekte a sztrájkhoz való munkavállalói alapjogot sértené meg. Ugyanis (és eltekinthetünk a MÁV-tól, bármely profitorientált cégre igaz), ha visszafizetne bárkinek bármit, azzal csökkenne a cég bevétele. Ha csökken a bevétel, kiken fogják "elverni a port"? Naná, hogy a saját dolgozóikon. Tehát a cég munkavállalói olyan kényszer alatt lesznek folyamatosan, hogy sztrájk=fizetéscsökkentés, vagy egyéb munkavállalókat érintő szankció.

Kismanó 2007.11.12. 12:00:17

Beluschka
A te okfejtésed alapján a MÁV ezt már most is alkalmazhatná, ugyanis kimutatható vesztesége is van a visszaváltott jegyekből.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.11.12. 12:08:26

Beluschka:

A sztrájk a vasút belügye.

Én a vasúttal szerződést kötök pl. bérletváltás formájában.

Ha a MÁV a szerződés hiányos teljesítése miatt nekem kárt okoz, akkor kérhetem a kár megtérítését.

Beluschka 2007.11.12. 12:23:16

Comandante en Jefe 2007.11.12. 12:08:26

Nem tudom, szerintem a sztrájk miatti szolgáltatáskiesés nem ugyanaz a kategória, mint mindjuk a MÁV bármi más okból kifolyólag nem teljesítette volna a vállalt szolgáltatást.
Az elmúlt 20 évben én nem emlékszem semmilyen kártérítésre, amelyet valamilyen sztrájk miatt ítéltek volna meg. Pedig voltak sokkal hosszabb és nagy károkat okozó munkabeszüntetések.
Ettől persze még bármi lehet.

alojzia 2007.11.12. 12:28:34

Tamás! Javaslom, hogy a Volán-buszjegyeket ragasszuk be másnap a MÁV-os panaszkönyvbe :)

petya.bacsi 2007.11.12. 12:49:04

felénk nincs Volán, csak MÁV... meg taxi...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.11.12. 13:00:06

Beluschka:

Nem hinném.
A viteldíj megfizetésével ténylegesen szerződéses viszony jön létre közted és a MÁV (pontosabban most már a Start) között, amikor hallgatólagosan mindkét fél vállal dolgokat. Te pl. elfogadod az üzletszabályzatot. A MÁV pedig köteles a vonatait a meghirdetett menetrend szerint közlekedtetni. A menetrendet persze a vasút megváltoztathatja egyoldalúan, de annak szigorú feltételei vannak. (15 nappal előre meghirdetés, pl.)

Természetesen indokolt esetben eltérhetnek a menetrendtől, tehát vis major, vagy akárcsak technikai okok is kifogást jelenthetnek. De azt nem mondhatja, hogy "holnap nem jár vonat, mert nincs kedvünk dolgozni." A sztrájk nem vis major. (Sőt: a sztrájk pont a dolgozók érdekérvényesítő eszköze, aminek a lényege, hogy kárt okoznak a cégnek, hogy az jobb belátásra térjen. Ezért _ők_ nem vonhatóak felelősségre -sztrájktörvény- de a cég a következményekért igen!)

Affelől nincs kétségem, hogy a Cargo ügyfelei behajtják a kárukat. Az utasoknak a MÁV önként biztosan nem fizet, pert meg ki az a hülye, aki párszáz forintért indít. De azért megérne egy próbát...

Dr Kangörény 2007.11.12. 13:32:07

Beluschka, te alapvető tévedésben vagy a sztrájk lényegét illetően. A sztrájknak az a lényege, hogy LEGÁLISAN kárt okozol a cégnek, ahol dolgozol, ezáltal próbálod a saját érdekeidet kikényszeríteni. Erre azért van legálisan, törvény által szabályozva lehetőség, mert a munkaadó-munkavállaló kapcsolat nem egyenragú felek közötti kapcsolat.
A lényeg ilyenkor pont az, hogy a munkaadó elkezd számolni: a dolgozóknak megfelelő lépés x Ft-ba kerül, ha sztrájkolnak az y Ft kárt okoz. Ha y nagyobb, mint x, akkor talán érdemes engedni. Ha x nagyobb, mint y, akkor legyen sztrájk.

Fedup Sári 2007.11.12. 14:48:45

Beluschka, akkor a normál jegyet miért lehetett visszaváltani? És miért nem lehet a máv szerint soha semmiféle visszatérítést kapni, ha havijegyed van, és valami miatt nem mennek a vonatok (nem csak sztrájk miatt szokott előfordulni)?

Továbbá idézek a személyszállítási szerződésről szóló kormányrendeletből:

"...valamely vonat kimaradása vagy közlekedésének tartós akadályoztatása esetén a vasúttársaság köteles a továbbutazni kívánó utast kézi- és útipoggyászával együtt az eredeti vagy más útirányon, az eredeti _vagy_más_tömegközlekedési_eszközzel_ a célállomásra szállítani..."

HOL VOLTAK A POTLÓBUSZOK, MÁVSTARTKÁM?!

Bari6 2007.11.12. 15:17:40

Sziasztok!

Ezt nézzétek...sokadik levélválltás ill. fokusz@rtlklub.hu-nak cc-zet levelemre a köv. választ kaptam:


Tisztelt !
Mivel előző levelemre választ nem kaptam, most bátorkodtam még 1x írni... ill. másolatban elküldeni az RTL Klub FÓKUSZ szerkesztőjének, hátha érdekel valakit az,hogy az emberek milyen körülmények között utaznak a vonatokon...
Tisztelt Fókusz szerkesztőség!
Gondoltam elküldöm Önöknek is a MÁV-Start Zrt.-vel folytatott levelezésemet...(nem az első)
Igazából nem csak a sztájk miatt fordult meg a fejemben,hogy írok, hanem azért is,mert felháborító,hogy a MÁV-Start Zrt. azt csinál amit akar a mi pénzünkből....
Százhalobattáról utazok minden nap a Déli-pályaudvarig, ez 30 km, aminek a havi díjja 18.000 Ft.
Ezért a 18.000 Ft-ért tulajdonképpen semmit nem kapunk. Vagyis kapunk koszos, fűttetlen, késő szerelvényeket és sztrájkoló, modoratlan MÁV-os dolgozókat...ja és peronzárat.
Akik személyvonattal járnak a késések és a sztájk miatt visszatérítést nem kapnak.
Tehát kb. 3 lehetőség van sztrájk idején:
1, Megvárjuk a 8 órát és több órás késéssel bemegyünk a munkahelyünkre
2, Megpróbálunk személyautóval beutazni, ami szintén több órás késést jelent, a dugók miatt, ill. plussz költséget.
3, Saját kotónkra felülünk a buszra, ami a vonatjegy árával egyenlő, állunk végig és persze késünk, mert a busz is dugóba kerül.
Elég szomorú,hogy 2007-ben egyes szervezetek megtehetik azt,hogy megbénítják a közlekedést, ugyanis a reggeli sztájk miatt max. estére áll helyre minden.
Teszem azt, ha Önök vagy Én nekiállnék sztrájkolni, akkor minden bizonnyal, már másnap nem kellene bemennünk a munkahelyünkre.
Szóval érdemesnek tartanék egy rövid riportot, hogy az elővárosi közlekededés milyen.....az új MÁV-Start Zrt.-vel !
Üdvözlettel:


-- Eredeti üzenet --
Feladó:
Címzett: MÁV-START Ügyfélszolgálat<
Másolat: /action.vip?action=write&reply=1&mail_to=&lang=hu&vip=1a17c7afad23599b971ea754e&vip=1a17c7afad23599b971ea754e&vip=8a17c7afad235a5eaacff334d102916ba
Elküldve: 2007.10.24 14:14
Téma: Sztrájk

Tisztelt !
Sajnálattal olvastuk és hallottuk a hírekben,h holnap reggel 6-8 óra között sztrájkolnak a mozdonyvezetők!
Az alábbi közleményt olvasva: www.fn.hu/belfold/0710/mav_sztrajk_visszavaltjak_jegyeket_174660.php türelemmel várjuk azt a közleményt is, miszerint nem csak az IC, nemzetközi....jegyek árait térítik meg,hanem a bérletek árát is!!!!
Nem tudom,h hogy engedhetik ezt meg maguknak, megvesszük a bérleteket, ami 30 km-re 18000 Ft és amikor a kedves mozdonyvezetők úgy döntenek,h nem dolgoznak,a bérlettel utazók oldják meg azt a problémát,h bejussanak dolgozni..... ki fizeti ki nekünk a busz vagy autó költségét???, a munkahelyi késésről már ne is beszéljünk,hisz a buszok is telelesznek azokkal az utasokkal,akik nem vonattal utaznak majd!
Szóval, várom gyors válaszát,h a holnapi utazásunkat ki és hogy fogja megtéríteni! A legjobb ilyen esetekben az lenne,ha a buszra a vonatbérlettel is felszállhatnánk, bár gondolom a nagyokos MÁVosok fejében ez meg sem fordul, hisz nem ők veszik a bérleteket és nem ők utaznak a kritikán aluli szolgáltatással.
Várom mielöbbi válaszát!
Üdvözlettel:


Tisztelt Utasunk!
Köszönettel vettük Társaságunk részére, 2007. október 24-én és november 6-án megküldött elektronikus leveleit. Megkeresésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:
A Mozdonyvezetők Szakszervezete 2007. október 25-én 6.00 és 8.00 között előre meghirdetett, a személyszállító- és szerelvényvonatok közlekedtetésére vonatkozó munkabeszüntetést tartott, mely számos járatunk reggeli közlekedését érintette. A sztrájkról honlapunk, valamint a média útján a lehetőségek és a rendelkezésre álló biztos információk alapján igyekeztünk utasainkat tájékoztatni.
Mint azt bizonyára Ön is tudja, egy esetleges sztrájk megszervezéséért a számukra biztosított alkotmányos jogokkal élve az érdekképviseletek, és nem a MÁV-START Zrt. a felelős, ily módon csak kis ráhatásunk van a figyelmeztető munkabeszüntetésekre, illetve azok időpontjára.
Itt szeretnénk tájékoztatni arról, hogy érvényben lévő szabályaink szerint vonatkésés, vonatkimaradás esetén Társaságunkat akkor terheli kártérítési kötelezettség (a helyjegy, pót-és helyjegy visszafizetése mellett), amennyiben az utas olyan vonattal utazott, amelyre a helyjegy kötelező, vagy váltható, és ezt az utas meg is tette.
A visszatérítés kötelezettsége alól a vasút vis maior esetben mentesül. Vis maiornak minősül a vasút érdekkörén vagy működési körén kívül eső okból eredő, előre nem látható, elháríthatatlan esemény vagy körülmény, melynek kivédése emberi erővel nem lehetséges. Ilyennek minősül többek között a sztrájk vagy hasonló munkabeszüntetés, a MÁV-START Zrt. munkavállalói által végrehajtott sztrájk vagy munkabeszüntetés kivételével (az október 25-i sztrájkot a MÁV ZRt. munkavállalói kezdeményezték).
A bérlettel kapcsolatos észrevételére reagálva informáljuk, hogy a megváltott bérlet a rajta feltüntetett viszonylatban és érvényességi időn belül közlekedő vonatokon korlátlan számú utazásra jogosít, díja hatóságilag kerül megállapításra. A bérlet ára azonban nem függ a leközlekedtetett vonatok számától, illetve azok esetleges késésétől, így járatkimaradás, vagy vonatkésés esetén nincs visszatérítési lehetőségünk.
A fentiek értelmében a MÁV-START Zrt-t kártérítési kötelezettség nem terheli. Ugyanakkor a körülményekre tekintettel egyedi méltányosságból – mely a jövőben további hivatkozási alapon nem képezhet – amennyiben Ön bérlete olvasható másolatát lábjegyzetben található elérhetőségünkre megküldi részünkre, úgy Társaságunk az aznapi vesztesége kompenzálásaként, a bérlete kedvezményének és kilométer távolságának megfelelő egy menettérti jegy árát utazási utalvány formájában megtéríti Önnek. Az utalványok megküldéséhez postacímét is szíveskedjen megadni.
Amennyiben lehetősége van szkennelésre, úgy az elektronikus másolat is megfelelő, melyet az eszrevetel@mav-start.hu elektronikus levélcímünkre – Gy. 69-3920/2007. hivatkozási szám megjelölésével – várunk. Segítő együttműködését előre is köszönjük.
A sztrájkból eredő kellemetlenség miatt ezúton is együttérzésünket fejezzük ki. Mivel a nehézségeket rajtunk kívül álló okok eredményezték, ezért megértését kérjük. Bízva abban, hogy méltányos eljárásunkat értékelve a jövőben is utasaink között üdvözölhetjük, megkeresését köszönjük.
Üdvözlettel:

ügyfélszolgálati előadó

Bari6 2007.11.12. 15:21:55

Itt folytatnám,h javasolom mindenkinek, megéri reklamálni, előbb vagy utóbb adnak valami szánalmas kedvezmény, nem sok,de ez is valami...hajrááá mindenki

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.11.12. 15:33:23

Bari6

sztrájk = vis major?

a máv ezt állítja, én nem így tudom.

Beluschka 2007.11.12. 15:56:11

Kangörény_ 2007.11.12. 13:32:07

Ja, lehet, hogy nem teljesen értem, de azt azért megjegyezném, hogy a sztrájktárgyalásoknál a legritkább esetben ilyen egyszerű a helyzet, mert egy számtantanár is meg tudná oldani a sztrájktárgyalásokat.
Érdemes lenne megkérdezni egy szakértőt a helyzetről, mert ahogy olvasom, itt egyikünk sem ért a jogi részéhez.
süti beállítások módosítása