MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Diákos kalleros szerintem

2007. november 05. - georgejr
Ideje lenne, ha a MÁV illetve a Vasúti Hivatal elgondolkodna, hogy mi van akkor, ha az OM vagy az oktatási intézmény nem adja ki időben a matricát...
Ilyenkor illene elfogadni az igazolást...

Hello mindenki!

Jó 2 éve történt meg velem, hogy Salgótarjánból, Debrecenbe utaztam vonattal november környékén, hatvani és szolnoki átszállással. a Salgótarján- Hatvan, és a Hatvan-Szolnok vonatokon lekezelték diákjegyemet szép rendben, ám a Bp- Záhony gyorson ( amire ugye szolnokon szálltam fel), a kaller jött és ahogy kell kérte a jegyemet - azt hozzáteszem, hogy heringparty volt, tehát a folyosón álltam Szolnoktól - Debrecenig, és hát a menetjegyért nem ezt várja az ember - én oda is adtam a 67,5% kedevezményű jegyemet, erre a kaller itt kérte a diákomat is ( amit persze megtehet), és mivel kedves gimnáziumomba az OM, vagy a nyomda hibája miatt nem érkeztek meg az akkori tanévre szóló érvényesítő matricák, így én naívan, és nyugodtan egy a késést igazoló dokumentummal egyetemben odaadtam a diákomat.


A kaller megnézte a diákot mnodja, hogy nincs marica, mondom tudom, ott van a késést igazoló papír ( OM, és gimis pecséttel!!! ), erre ő azt mnodta, hogy hát ezt így nem fogadhatja el, mondom miért? Esetleg hoznom kellett ovlna még egy miniszteri biztost, vagy egy nyomda gépet magammal, amivel bebizonyítottam volna, hogy nem tudnak ennyit legáyrtani? Azt mondja őt nem érdekli az igazoló dokumentum, ő csak érvényesítő matricát fogadhat el. Mondom ember nem érti meg, hogy kéks van? És nem fogok 100%-os jegyet venni, főleg azért nem, hogy álljak a folyosón, a több kilós csomagokkal? Már a fülkéből is kikiabáltak a kallernak, hogy haggya már a srácot nem tehet róla, de ő hajthatatlan volt. Nem tudom, lehet h asszoynak fájt a feje éjszaka, vagy megjött neki vagy nem tom, de köcsög volt. Megbüntetett 4000 Ft-ra amit természetesen nem fizettem be, még csak azt kellett volna.

Szóval egy össznépi anyád a MÁV-nak ismét!

Üdvözlettel:
njoy

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr58217967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2007.11.05. 08:37:07

Tényleg nem a MÁV tehet erről kivételesen. Júniusig szerintem senki nem intéz semmit (meg nem tudják kit vesznek fel stb), utána jó magyar szokás szerint az egész gimnázium/főiskola/egyetem/OM/nyomda elmegy szabira egész nyáron, szeptember 1-én meg, na nézzük mik is vannak az íróasztalon? Ez így van sajnos 15 éve, meg elnézve a hozzáállást, így is lesz még 15 évig.

Girhes macska 2007.11.05. 09:17:58

Most magam is aggódom a beste kölköm miatt, mivel a mai napig nincs meg az új diákigazolványa. Úgy kell neki, miért is vették fel a fősulira :)
Kapott 500 pénzért ideiglenes diákot a fősulin, de kérdés, mit csináljunk a bérletével, amire ugye rá kellett írni a számot? Ha valaki tudja az eljárást, ossza meg velem, pls.

rp_bubu 2007.11.05. 09:24:13

Ideje lenne valamit kezdeni az Oktatási Minisztériummal is nem? A tanév mindig ugyan abban a hónapban kezdődik, nem hiszem, hogy mindig meglepetés szerűen derül ki augusztusban, hogy jövő hónapban kinyitnak az iskolák... Minden évben le megy ugyan ez a cirkusz.
Amúgy hivatalosan tényleg nem fogadhat el mást. Nem a kallereknek kéne toleránsabbnak lenniük ez ügyben, hanem csak a dolgukat kéne csinálni azoknak akik a matrica ügyét intézik.
Ha valakin a 4000.- Ft-ot követelned kéne az az akinek Te befizetted a kiállítási díjat a diákodért, és az még se érkezett meg időben.

Kismanó 2007.11.05. 09:34:13

Lehet, hogy hivatalosan nem fogadhatná el csak az érvényesítő matricát, de azért lehetne toleránsabb is a kaller. Vannak is ilyenek.
Talán a MÁV-nál is megoldás lehetne a középiskolásoknál, hogy a gyerekek korkedvezményét felemelik 14 évről 18-ra. A tankötelezettség már úgyis annyi (Tudom, felmenő rendszerben még van egy korosztály akiknek csak 16). Akkor csak a feldsőoktatásban részesülőknél kell megoldást találni.

mokkercukker · http://theoneandonly.freeblog.hu 2007.11.05. 10:25:01

ez altalaban az omhez tartozo nyomda hibaja, amikor en felsooktatasi diakot igenyeltem egeszen pontosan hat honapba tellett mire kaptam egyet, ideiglenes diakot viszont csak hatvan(?) nap utan allitottak ki nekem es azt is csak egyszer (talan harminc napra volt ervenyes)
igy a maradek honapokban bizony teljes aur jeggyel kenyszerultem utazni ami nem kis tobbletkiadast jelentett, de ezt senki nem teritette vissza mert hat ugye miert is kene???
a felsooktatasi matrica egyebkent okt 31ig ervenyes, iden okt elso heteben meg nem volt nekik mondtak majd jojjek vissza kesobb de azt nemigen sikerult megmondani mikor, aki nem pesti annak fincsi macera az egesz es igen itt jon kepbe a mav (+gysev kombo nehany esetben) nincs matricad? lejart a hatarido? vegyel teljes aru jegyet!
avagy a masig nevetseges dolog diakigazolvany igenylesekor termeszetesen igenyelheted postai uton (ha szereztel vkitol igenylolapot) de befaradni mar szemelyesen kell hogy atvehesd, nem postazzak ki, igaz hogy egyszeri de akkor sem kis osszegu vonatjegykiadas ha valaki az orszag vmely sarkaban lakik.

hu vegre leirtam ezt vhova es nemcsak magamba puffogok

Adani 2007.11.05. 10:34:32

Ilyen velem is megtörtént 1 éve. Nem jött időben a suliba, persze nem adtak semmilyen igazolást, mweg közben volt egy ősziszünet. Elsején meg a kaller jól megbüntetett, h miért nincs, sőt azt is mondta, h sulinak kellett volna szólni a MÁV-nak és több suli szólt is, az enyém nem. Nemtom mennyi volt a bünti, de végül 1000ft lett utólagos bemutatással szintén a kallerrel kiegyezve, h ne azt írja, h érvénytelen hanem azt, h nem volt 8 napon belül itólag bemutatom ,h mégis és megúszom olcsóbban. Azt az ezrest meg szépen visszablicceltem időközben a MÁV-tól.

PTibor (törölt) 2007.11.05. 15:35:23

Ezt velem 2001 novemberében játszották el. Szóval már akkor is jól ment minden. Viszont nem értem ezt a nagy matricamániát. Tudtommal a matricával érvényesített diákigazolvány igazolja, hogy iskolába jársz. Gyakorlatilag egy műanyag alapú fényképes iskolalátogatási igazolás. Tehát ha én rendelkezem egy papír alapokon nyugvó iskolalátogatásival, és igazolom magam, akkor kutya kötelességük lenne (ha más nem méltányossági alapon) elfogadni.
De szerintem ki van adva nekik a feladat, hogy büntessenek, mert így az OM hibájából még egy kis plusz bevételhez juthatnak.
Az én esetemben, amúgy a kaller elengedett volna, de volt mögötte egy piros karszallagos muki aki kötekedett. Volt nagy veszekedés, majd egy utólag bemutatás. Ami elmaradt, majd jött egy csekk ~10e HUFról, amire megírtam nekik, hogy menetjegyem volt, isk.látogatásim volt, kuss. Küldtek új csekket 2400ról. Azt meg elfelejtettem. Ők is engem :)

mildi 2007.11.05. 17:34:58

tleg nem a kalauz hibája, kedvezményre jogosító IGAZOLVÁNY kell (lehet ideiglenes is), az iskolalátogatási IGAZOLÁS nem igazolvány, családi pótlékot, azt lehet vele igényelni, de jegyet váltani nem

ptibor, a kalauz nem azért büntet, amit írsz; az egyik ok, ha fővizsgáló (ő a piros karszalagos, a kaller főnőke) van a vonaton, az megcseszi a kalauzt nem utasításszerű munkavégzésért, a másik sokkal nyomósabb, de azt meg nem mondom meg...

girhes macs (:D), a bérlete is csak egy hónapig jó...ha megjön a végleges diák, annak a számát kell rávezetni a következő bérletre, ill ha szerencsétlenül jönne ki az időpont, félhavi bérletet kell venni (létezik diákban is), de 'gyázz, félhavi érvénytartama nagyon más: első fél:4-20-ig, második fél:19-követő hó5-ig

pbence 2007.11.05. 19:02:19

www.diakigazolvany.hu/igenyelek_kozokt.php
"Matricák érvényességi ideje" hír
(2007-10-31 14:45:00)

"(...)
Fontos megjegyezni, hogy a tanköteles kor felső határát be nem töltött, közoktatási intézményben tanulói diákok diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon évet követő október 31-éig, amelyben a tanköteles kort betöltik.

A tanköteles kor 18 év, az 1997/1998-as tanévben vagy korábban közoktatásba lépők esetében még 16 év. Ennek értelmében azoknak, akik 1998-ban vagy később kezdték általános iskolai tanulmányaikat, matrica nélkül is érvényes a diákigazolványa."
süti beállítások módosítása