MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Ahol kolbászból van a kerítés

2007. november 05. - georgejr
Hát még messze vagyunk európától, de a cél megvan...

Hello!

Nem MAV-os eset, de talan erdemes lenne a magyar vasuti dolgozoknak is olvasnia. Jelenleg Daniaban Koppenhagatol mintegy 60 km-re tanulok, es a csoportommal meg akartunk latogatni egy kiallitast. Sajnos az en figyelemetlensegembol csak annyit tudtam meg, hogy CPH-ban van valahol a hely, ezert addig kertem jegyet. Utkozben mar egy masik vonaton derult ki, hogy bizony joval elhagyjuk a dan fovarost es meg legalabb fel orat vonatozunk.

Amikor a helyi arcokat kerdeztem, hgoy nagy problema-e, hogy nincs ervenyes jegyem, hiszen ugy tudtam, hogy csak a belvarosig megyunk, megnyugtattak, hogy valoszinuleg lehet venni az ellenornel is, igy semmi gond. Ennek ellenere azert magyar peldakbol oklulva kicsit szkeptikusan vartam az emlitett uriember felbukkanasat. Az ut vege fele meg is erkezett, es mondta, hogy ezen a vonaton nem lehet nala menetjegyet valtani, ezert 600 DK buntetest kellene fizetnem. Ezutan a dan ismeroseim elmagyaraztak, hogy pusztan emberi mulasztas tortenet, mellesleg kulfoldi is vagyok, aki meg nem igazan van tisztaban a helyi rendszerrel (zonak, satobbi) szoval nincs-e valamilyen megoldas? Ez utan teljesen varatlanul azt mondta, hogy semmi problama, elofurdul az ilyen, nem kell kifizetnem a buntetest, es nyugodtan utazzak tovabb!!! Mindez annyira varatlan es meglepo volt szamomra, hogy ugy gondoltam, erdemes megosztani veletek a tortenetet.

Megj.1: visszafele egyebkent kulon uton keleltt mennem egy talalkozo miatt, es amikor segitseget kertem a jegyeladotol, az rogton felsorolta az osszes lehetseges utvonalat (busz jaratokat is beleszamitva) ill. hogy biztos ne tevedjek el, nyomtatott nekem egy utitervet!

Ezek fuggvenyeben egyetlen egy problemama van csak a dan vasutakkal, hogy sajnos a magyar ember penztarcajahoz merten eleg draga :) , viszont legalabb tenyleg szolgaltatast kap az ember!

PRQL Gabor

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr32217990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hiphy 2007.11.05. 15:37:14

PRQL Gabor, szerencséd volt, én már láttam olyat hogy megbüntette a külföldit mert 5 zónás helyett csak 4 zónás jegye volt. Bár tény hogy emberibb a hozzállásuk itt a kalleroknak mint otthon.
És persze az igazsághoz az is hozzátartozik hogy a magas jegyárak (a dánok szerint is az) ellenére nem nagyon bliccel senki, nyilván ilyenkor jobban belefér hogy nagyvonalúbb legyen a kaller.

moni77777 2007.11.05. 16:19:18

Nagyon örülök, hogy ez bekerült ide, mert egy jó példa. Igen, sokat kell még fejlődnünk.

adam434_ 2007.11.05. 16:27:53

Hasonló esetem volt most a nyáron. Koppenhága főpályaudvarról mentünk volna egy 3 megállóval arrébb lévő kis faluba, ahol rokonok már vártak minket. Pályaudvaron menetrendtábla, vonat indul 15:10, 15:40, 16:10... Kiírva: Helsingor, 15:40 (idáig értem), és alatta egy rövid szöveg dánul. Fölszállunk szépen a vonatra, 1. megálló zsumm, 2. megálló zsumm, 3. megálló, szállnánk le, de sajnos zsumm. Nagy frász van, akkor most mi lesz?
Jön a kalauz, elmagyarázzuk nekik a problémát (angolul), elkéri a jegyet, a hátára ír valamit, helységneveket még el tudjuk olvasni rajta, a többit sajnos nem értjük, de mind1, azt mondta (angolul, akcentus nélkül), hogy a következőnél szálljunk le, 10 perc múlva jön a másik vonat a másik irányba, és az megáll annál a bizonyos helyen. Mi, persze rutinos magyarok, azért megkérdeztük egy emberkétől ott az állomáson, hogy igen, biztosan megáll, igen, itt is, igen, ott is, igen 10 perc múlva jött, és (ami nem történhet meg Mo.-n) elővett egy menetrendet a zsebéből és odaadta, hogy tartsuk meg.
Aztán persze rendben megérkeztünk, visszafelé már kocsival vittek minket, és egyébként is jó benyomás volt a MÁV után. Másik eset: Svédországban, egy kicsi falvacska vonatállomásán van egy esőbeálló, azt pénteken valaki betörte, ott volt megrepedve 1 (igen 1) napig, aztán se szó se beszéd éjjel kicserélték VASÁRNAP. Egyébként tiszta, modern, kellemes vonatok voltak, semmi panasz nem volt rá.

petya.bacsi 2007.11.05. 16:38:03

de jó volt ezt a példát olvasni. de most vissza a szomorú valóságba :(((

Mirko 2007.11.05. 18:05:39

Viszont ismereteim szerint a dán városi tömegközlekedés ingyen van. Jól tudom, vagy csal UL?

Gobbihilda 2007.11.05. 18:50:06

Ameddig a Magyar Királyi Államvasutak korábbi színvonalát nem érjük el, addig ne is álmodjunk hasonló írásokról. Igaz, akkor a blog is értelmét veszti.
A MÁV színvonalának emelését több lépésben képzelném el: első és legfontosabb, hogy a politikai okok miatt kinevezett, vasúthoz egyáltalán nem értő embereket páros lábbal... Ezek a mókusok a büdös életükben vonatot csak képen láttak. Hogy mitől megy, arról - hogy stílszerű legyek - halvány gőzük sincs.
Az újonnan - szigorúan szakmai alapon - kinevezett vezetőktől megvonni a céges autót, telefont, stb., aztán kötelezni arra őket, hogy a vasutat használják. Hozzáteszem, CSAK másodosztályon. Talán akkor figyelni fognak az utazás pontosságára, kényelmére.
Ezután az állam által megrendelt szolgáltatások ellenértékét könyörtelenül bevasalni. Tudom, kicsit utópisztikusan hangzik, de a sztrájk lehetősége a vasutasok kezében van arra, hogy "meggyőzze" az államot.
Az így bejövő pénzeket visszaforgatnám a pályahálózat és a gördülőállomány fejlesztésére. Erre lehetne akár uniós forrásokat is igénybe venni, mivel akkor - meggyőződésem - nem lenne veszteséges a Cég.
Sajnos erre, mint lehetőségre senki nem gondol a vezérkarból, mert akkor ő is lapáton lenne. Így marad az, ami eddig volt, a zuhanás.

luchador 2007.11.05. 19:52:14

Mirko!

Nem sajnos nagyon nincs ingyen, de egy fajta jeggyel hasznalhatod a busz vonat hev satobbi jaratokat egyarant, es egy oraig korlatlanul atszallhatsz. Csak a zonakra kell figyelni. Es ha mondjuk vonattal mesz majd atszallsz a "volanra" akkor arra nem kell kulon jegyet venned.

PRQL Gabor
süti beállítások módosítása