MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

kalauzéknál sincs kolbászból a kerítés

2007. október 15. - georgejr
Igen a kaller is emberből van. Péntek, 2007. október 12. Nyugati, 13.55-kor induló zónázó, egyben Érsekújvárig közlekedő személy. Már az is döbbenetes volt, hogy a péntek délutáni csúcsban sikerült 2 másodosztályú és 1 elsőosztályú, retkes vagont felcsatolni. Mivel a II osztály ordított a belső feszültségtől (értsd: sokan voltak), többen az első osztályon foglaltak helyet, másodosztályra érvényes jegyükkel, bérletükkel.
Ez ugyebár szabálytalan.
A határőrők mindenesetre lefoglaltak egy kupét (nekik nem kell jegy, ellenben automatikusan 8 hely az övék?), hamarosan jön a bajszos kockafejű kalauz és mindenkit kizavar a kupékból. Fájós lábú szakállas bácsi, csinos szépasszony, nagyhasú abált szalonnás, cingár cekkeres - irány a másodosztály.
Még egyszer mondom: igaza van, ha csak a lefektetett szabályokat nézem, de:
ezen a vonalon ő az egyetlen kalauz, aki ezt komolyan veszi. Társai egy szót sem szólnak, ha ott ülünk az amúgy velejéig mocskos első osztályon, egy olyan vonaton, aminek régen nem lenne szabad közlekednie.
Utánamegyek a kockafejűnek, beszélgetni kezdek vele. Először olyan, mint Mátyás király, szigorú, igazságos, aztán megtudom, ha véletlenül jön a fővizsgáló (naná, mindig ez a duma), neki nagy baja lehet, aztán már mosolyog, szidja egy kicsit a miniszter urakat és elvtársakat, meg a nagy vezéreket, aztán elmegy a full tele lévő II osztály felé, miközben mindenki szépen-lassan visszaül a helyére - az I. osztályon.
Valahol nagyon megsajnáltam ezt az embert, aki embertelen körülmények között végzi nap nap után munkáját, az utasok heveny anyázása közepette, miközben látom, hogy visszafelé jön egy zónázó Szobról, 8 (!) kocsival, teljesen üresen, éljen a forgalomszervezés, de már ezt a dumát is ismerem, a MÁV nem gondolta volna, hogy pénteken kora délután ilyen sokan lesznek. Verőcén intek egyet a kalauznak, sokan beülnek az első osztályra, ő visszaint, vállat von, s a vonat is, az élet is megy tovább.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr15196567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2007.10.15. 10:34:42

Van ám ilyen, és sokzor a másod meg az első osztály között csak az a bizonyos szám a különbsé a vagon oldalán. Az első osztály meg ugye általában kong az ürességtől, mert ki akarna többet fizetni ugyanazért.

Ashi Valkoinen 2007.10.15. 13:21:07

Jah, de ha MÁV olvassa cikket, kedves kalauzunk elbocsáttatik állásából...

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2007.10.15. 15:35:51

nakérem.
Ha a 2.osztály "ordított a belső feszültségtől (értsd: sokan voltak)" akkor átül elsőbe, kaller, ha megírja pótdíjmentesen köteles kegészíteni a jegyeket 1. osztályra.

[Irónia be]
Jelen esetben ugye pluszszolgáltatásként volt hely is, nem állva kellett volna utazni. Ez nem ér meg egy kis pluszpénzt?? :D
[Irónia ki]

efi 2007.10.15. 21:16:25

A határőrnek is van (szabad)jegye, gondolom akkor leülhet azért. A "lefoglal" persze nem tudom mit takar, előre lezárta nekik a kaller? Ha viszont ennyire jóban vannak, akkor úgyis firstclasson fognak üldögélni, ergo, ebbe a történetbe nem fognak bezavarni.

Sheldrake (törölt) 2007.10.15. 23:36:40

"
Ashi Valkoinen 2007.10.15. 13:21:07
Jah, de ha MÁV olvassa cikket, kedves kalauzunk elbocsáttatik állásából...
"

Ezért? Szerintem egy kalauzt sem bocsátanak el még százszorta nagyobb bakikért sem...

Hirdessük meg az írjon az a kalauz, akit elbocsátott a MÁV, mert nem megfelelően végezte a munkáját topicot.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.10.16. 02:19:32

"többen az első osztályon foglaltak helyet, másodosztályra érvényes jegyükkel, bérletükkel. Ez ugyebár szabálytalan."

Én úgy tudom, hogy aha a másodosztály legalább 90%-ra tele van, akkor jogod van az elsőbe átülni, de a különbözetet meg kell fizetned.


"visszafelé jön egy zónázó Szobról, 8 (!) kocsival, teljesen üresen, éljen a forgalomszervezés, de már ezt a dumát is ismerem,"

Ne is haragudj, de szerinted mekkora tömegnek kellett volna lennie péntek délután Budapest _felé_?

Nem ismerem a kocsifordulókat, és biztos nem optimális a szervezés, de azért nem kell őket szidni, mert üresvagon-teleportot még nem találták fel :)

Az a 8 kocsi fél óra múlva valszg. jól kitömve indul útnak például valamelyik vidéki nagyvárosba...

Ashi Valkoinen 2007.10.16. 09:48:35

Sheldrake: Akkor hirdessük meg. De ha emberséges kallerről van szó, én sosem írok olyan adatot, ami alapján azonosítani lehetne, mert nem tudhatod, mi történik. Lehet, hoyg nem bocsátják el, de mondjuk átrakját heccből a 23:25ös Komáromira.

danixxl24 2007.10.16. 20:34:29

Adani hozzászólását kiegészíteném KÉT szóval:
"Adani 2007.10.15. 10:34:42
Van ám ilyen, és sokzor a másod meg az első osztály között csak az a bizonyos szám a különbsé a vagon oldalán. Az első osztály meg ugye általában kong az ürességtől, mert ki akarna többet fizetni ugyanazért."...A SZEMÉTDOMBÉRT
süti beállítások módosítása