MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Elegünk van már a "marhavagonból”!

2007. október 11. - georgejr
Számomra csak az nem világos, hogy az ilyen helyzeteket miért nem lehet tudatosan elkerülni, miért kell média és minisztériumi ejnye?

Győr-Budapest - Eltelt egy hét a Blikk cikkének megjelenése óta, mégsem cserélte le a MÁV a "marhavagonokat”. A Győr-Budapest vonalon a túlzsúfolt vonaton az ingázók továbbra is kénytelenek a kerékpártárolóban állva utazni reggelente. Már a minisztérium is beszállt az ügybe, a vasúttársaság pedig újabb ígéretet tett: két héten belül megoldást találnak.


Megalázó, embertelen és nem utolsósorban életveszélyes. Egy hirtelen fékezésnél elesnek, vagy fejbe verik őket a láncokon himbálózó kampók, amelyekre a bicikliket kellene akasztani. Elegünk van ebből - írták meg többször is a 9429-es számú személyvonat utasai a vasúttársaság illetékeseinek. Mint arról a Blikk a múlt héten beszámolt, olykor többtucatnyian kénytelenek az ülés és kapaszkodók nélküli marhavagonban utazni, mert egyszerűen állóhely sem jut már nekik az emberek részére üzemeltetett kocsikban. Marad tehát a kerékpártároló, hiszen a munkába, az iskolába reggelente valahogy mégiscsak el kell jutni.

A Blikk kérdésére a Nemzeti Közlekedési Hatóság is állást foglalt a marhavagonoknak csúfolt kerékpártárolók ügyében.

- A kocsi, ahol a képen szereplő utasok tartózkodnak, nem utasszállításra készült - mondta ki egyértelműen a szakvéleményt Rusai-Firisz Andrea szóvivő. - A járművet ebben az esetben nem rendeltetésének megfelelően használják - fűzte hozzá. Mint mondta, a kerékpártárolót mégsem lehet zárva tartani, mert azzal a kerékpárosok jogai sérülnének.

- A szerelvénymódosításoknak köszönhetően várhatóan két héten belül megoldódik a helyzet, és biztosítani tudjuk a szükséges kocsimennyiséget - ígérte Fazekas Anita, a MÁV Start Zrt. szóvivője.

Az áldatlan állapotok mellett a közlekedési minisztérium sem ment el szó nélkül.

- A közeljövőben szerződésekkel szeretnénk világossá tenni, hogy az utasok milyen szolgáltatást kapnak a pénzükért - reagálta Arzt Gergely sajtóreferens.

Ebben aligha szerepel majd, hogy havi több tízezer forintért marhavagon jár az utazónak.

Forrás: blikk.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr83193354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.10.11. 14:52:00

'- A kocsi, ahol a képen szereplő utasok tartózkodnak, nem utasszállításra készült - mondta ki egyértelműen a szakvéleményt Rusai-Firisz Andrea szóvivő. - A járművet ebben az esetben nem rendeltetésének megfelelően használják - fűzte hozzá.'

Én már tudom, hogy mi lesz a megoldás.

A marhavagonban utazókat megbüntetik, mert nem rendeltetésszerűen használták a kocsit.

Verbalis Inkontinencia 2007.10.11. 15:02:52

"...a kerékpártárolót mégsem lehet zárva tartani, mert azzal a kerékpárosok jogai sérülnének."
A végén még a bringások tehetnek majd az egészről, hisz miattuk muszáj azt a fránya vagont nyitvatartani, pedig mennyivel jobb lenne az is zárva!
nem is tudom, miért jutott ez eszembe.

magocska 2007.10.11. 15:38:47

Szerintem az lesz a helyzet megoldása, hogy nem közlekedik majd a kerékpárszállító. Így az utasok majd rendeltetésszerűen utaznak, megszűnik a balesetveszély is. Az már egy másik kérdés, hogy a fele nem fog felférni...

Egyszer én is kényszerültem egyszer a kerékpárszállító kocsiba, de én örültem, hogy a 3 órás úton legalább ide le lehet ülni. Mert ugye a fülkés kocsi szűk folyosóján ez nem igazán kivitelezhető.

krtek24 2007.10.11. 16:50:07

A legvérlázítóbb természetesen most is a minisztérium reagálása. Elképesztő, hogy szerződésekkel "fenyegetnek"...
Tegyék lehetővé, hogy a MÁV megfelelő számú és minőségű kocsit üzemeltethessen, addig kussoljanak, és ne csináljanak úgy, mintha a GKM egy kívülálló fogyasztóvédelmi szervezet lenne!

Ezzel persze nem akarom az egyébként kretén vasúttársaságot védeni, de a GKM-nek kuss!

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2007.10.11. 17:06:58

Mi az? Csaknem utasszámlását fognak majd el végezni rajta (látom lelki szemeim elött: adnak az utasoknak egy kis papírcetlit, mielött felszállnának, majd leszállás után át kell adni, az állomáson levő bakternek. Ezt persze mindkét irányban, minden állomáson eljátszák. Ja, és a papírcetlin nrm csak egy szám lenne, hanem még az is, hogy az illető hol szállt fel, és az is, hogy hol szállt le). Két hét után ráraknak még egy kicsit, persze a tömegtumultus még mindig nem szünik meg, de legalább nem kell a kerékpártárolóban utazniuk.
U.I.: remélem amit leírtam, az egy fikció, és sosem fog rá sor kerülni, de ha igen, akkor az tényleg cziki lenne... .

alojzia 2007.10.15. 08:20:27

Ma reggel hét kocsival közlekedett ez a bizonyos vonat. A negyedik kocsiban nem volt fűtés. A kalauznő azt javasolta, hogy keressek helyet egy másik kocsiban...

Turmion Kätilöt 2007.10.19. 10:53:21

Nem lenne megoldás, hogy a bérlettel utazónak helyet is biztosítson a máv. És természetesen külön kocsi(ka)t a jeggyel utazók részére... ?!

Ariadne12 2007.10.20. 15:18:34

Ezt a "ha nincs fűtés, menj át másik kocsiba" dolgot rendszeresen eljátsszák télen a Traianus IC-n is, ami Békéscsaba-Szolnok-Bp vonalon jár. Pótjegyes... A legrosszabb, hogy itt hideg levegőt fúj olyankor a levegőcserélő izé, nagyon meg lehet fázni. Nem tudom, mit lehetne tenni. :(

A kerékpáros vagonban utazásról meg kerékpárosként érintett lévén eszembe jut, amikor legutóbb Bp-ről Miskolc felé mentünk. A hatalmas kerószállító jellel ellátott vagonba felszállva azt láttuk, hogy az félig üléhelyes, és a másik felén sincs semmilyen kerótároló, csak felcsapható ülések végig, tele emberekkel. Ott álltunk a folyosó közepén vagy egy óráig, a bringákat tartva, amíg végre leszállt két ember, akkor felállítottunk még egyet, és végre letámaszthattuk a bringákat. És ez egy új szerelvény volt...

Off: látom az előző kommentelő nickjét, de jó, más is ismeri őket. :)) Teurastaja, Pirun Nyrkki, ilyenek. ;) Off vége
süti beállítások módosítása