MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Re: Keletis kalauz akcióban

2007. szeptember 22. - georgejr
Emlékeztek arra, amikor a kalauz belekötött Gergelybe, mert szerinte csak Hegyeshalomig szólt a jegye? Na kapott választ. Íme, még ő a ludas... Mennyire szánalmas. Most berágtam nagyon! Fel is hívtam a MÁV Direktet. Ott azt a tájékoztatást adták, hogy nem kell semmilyen különbözetet, pótdíjat fizetni, amennyiben megvan a jegy Budapest-Bécs viszonylatban, függetlenül, hogy 2 darab jegyem van (BP-Hegyeshalom, Hegyeshalom-Bécs). Azt nem kell az utasnak feltétlenül tudnia (sztem), hogy a két vonat egy és ugyanazon szerelvény. De még ebben az esetben sem kell fizetnie különbözetet!
Ezt a post-ot továbbítom a MÁV-Start ügyfélszolgálati vezetőjének.


Helló!

A hegyeshalmi határőr történetről a MÁV-Start álláspontja. Ebből sajnos nem derül ki, hogy mi a véleményük arról, hogy kalauzuk jogtalanul visszatartja a vonatot és utasok százának okoz ezzel érdeksérelmet. Az egész válasz arra a - téves - hipotézisre épül, hogy én Hegyeshalomban átszálltam, ami tévedés. Véleményem szerint ugyanis egy néhány perces állomási "tartozkodás" lehet átszállás, útmegszakítás, egy régi utazás vége és egy újnak az eleje is; ám e lehetőségek közül az "utasnak" kell választani, nem a vasúttársaság dönt a minösítésről. A téves feltétlezésre épülve "súlyos" pótdíjazással fenyegetnek, igaz, csak akkor, ha beküldöm az utazásom dokumentumaim, ami alapján megállapíthatják mennyi is az annyi.

Gondolom nem tévedek nagyot, ha azt állítom, a levél végén szereplő alábbi mondat egyedülálló kuriózum:

"Ennek okán kérjük, szíveskedjék beküldeni az utazáshoz használt menetjegyeket, vagy azok olvasható másolatát, hogy azok alapján a fentebb már részletezett menetdíj-különbözetet, valamint a pótdíjat megállapíthassuk, és az Ön részére az erről kiállított postai készpénzátutalási megbízást postázhassuk."

Levél hajtás után

From: Kerékgyártó Regina_MÁV-START_Ügyfélszolgálat < kerekgyarto.regina@mav-start.hu>
Date: 2007.09.20. 18:24
Subject: Gy.69-2366/2007 válaszlevél
To: yyyyy

Tisztelt Andó Úr!                                               

 
Hivatkozva a 2007. szeptember 6-án továbbított elektronikus megkeresésére, az alábbiakról tájékoztatjuk:


A vasúti személyszállítás során, Magyarország területén alkalmazandó (belföldi) díjszabás eltér a nemzetközi utazások alkalmával fizetendő viteldíjaktól. A mindenkori belföldi díjtáblázatot kormányzati szinten fogadják el, így alkalmazásuk korlátozásait sem kizárólag a vasúttársaság állapítja meg. Mivel az Ön utazása időpontjában a MÁV-START Zrt. érvényes Üzletszabályzata még nem került elfogadásra, így az általa végzett személyszállítási szolgáltatás feltételrendszerét hierarchikusan magasabb jogszabályok határozták meg.

Szabályaink szerint a Díjszabásban meghirdetett árak és kedvezmények kizárólag belföldi utazáshoz használhatóak fel. A belföldi menetjegy nemzetközi utazás esetén, a nemzetközi forgalomban közlekedő vonaton vagy közvetlen kocsiban az utazás magyar vonalszakaszán történő utazáshoz elégtelen. A vasút az elégtelen belföldi menetjegy árát a nemzetközi menetjegy díjára egészíti ki, és a Vasúti menetdíjtáblázatok C) fejezetében előírt pótdíjat is felszámítja. Az érvelés, miszerint a hegyeshalmi le-és felszállást, vonatváltást követően a nemzetközi utazása Hegyeshalomtól kezdődne, nem állja meg a helyét, mivel a vasúti közlekedésről szóló 2005. évi CLXXXIII. Törvény meghatározása szerint az a vasúti személyszállítás, amelyben az utazás megkezdésének a helye és a célállomás, vagy legalább azok egyike a Magyar Köztársaság területén kívül van, de az útvonal részben a Magyar Köztársaság területén halad, nemzetközi vasúti személyszállításnak minősül. Ennek értelmében a nemzetközi utazás fogalmát az igénybevett vonattól függetlenül, a kiindulási és a célállomás figyelembevételével határozták meg.

Az e-mailjében foglaltak szerint Ön Hegyeshalomba érkezésekor leszállt a Bukarest – Bécs között közlekedő 346–os számú Dacia nemzetközi járatról, majd pár perccel később ugyanerre a vonatra szállt fel, tehát utazása elismerten országhatáron túlra irányult (A fenti vonat nem minősül két különböző járatnak, csupán belföldön más vonatszámot kap, ez menetrendünk 116. oldalán egyértelműen feltüntetésre kerül).

 
Ez esetben Önnek átszállástól függetlenül nemzetközi menetjeggyel kellett volna rendelkeznie a teljes útvonalra. (Ez természetesen elvi szabályozás, hiszen léteznek olyan helyzetek, amikor nem áll módunkban sem ellenőrizni, sem szankcionálni a fenti szabályozástól eltérő utazási szándékot. Ilyen eset például, amikor az utas belföldi menetjeggyel, belföldi viszonylaton közlekedő vonattal utazik a határállomásig, ahol nemzetközi menetjegyet váltva átszállás után egy nemzetközi járatot igénybe véve folytatja utazását. Ez azonban továbbra sem jelenti azt, hogy vonatszám-váltással, vagy ténylegesen más szerelvényre történő átszállással megvalósítva, a belföldi tarifarendszer nemzetközi utazás részbeni fedezésére történő felhasználása megengedett lenne.)
 

A Dacia nemzetközi gyorsvonaton belföldi viszonylatban szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló mind a nemzetközi, mind a belföldi menetjegyeket köteles kezelni, így rendelkezett információval az Ön Hegyeshalomig érvényes belföldi menetjegyéről. Mivel egyértelműen kiderült, hogy Ön felmutatott menetjegyének célállomásán visszaszállt egy határátlépésre készülő, egyben vonatszámot is váltó járatra (melyet belföldi viszonylatban már igénybevett az utazáshoz), így utazása belföldi, avagy nemzetközi minősége tekintetében félrevezette a vasúttársaságot. Ennek okán kérjük, szíveskedjék beküldeni az utazáshoz használt menetjegyeket, vagy azok olvasható másolatát, hogy azok alapján a fentebb már részletezett menetdíj-különbözetet, valamint a pótdíjat megállapíthassuk, és az Ön részére az erről kiállított postai készpénzátutalási megbízást postázhassuk.

 
Tisztelettel:


Kerékgyártó Regina

ügyfélszolgálati szakelőadó

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr2172946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepi123 2007.09.22. 15:19:43

Véleményem szerin a hátárőrök nem lépték túl a hatásköröket, hiszen csak a munkájukat végezték:
Az utasok ellenőrzése győrtöl hegyeshalomig történik menet közben.Amikor Gergely került sorra valószinüleg közölte a határőrrel, hogy Ő csak h.halomig utazik, ezt a határör tudomásul vette és tovább végezte a munkáját.Miután a vonat megérkezett h.halomba föhösünk valószinüleg leszállt a vonatrol vett egy jegyet és szeretett volna visszaszállni a vonatra.Igen ám de a határörnek azt mondta hogy Ö csak h.halomig utazik és ezért mentek utána és vonták gondolom kérdöre.A tisztán látás végett, akár fel is jelenthették volna tiltott határátlépés kísérletéért.Egy kis odafigyeléssel mindent el lehetett volna rendezni emberségesen, ha tájékoztatja a határöröket is eredeti szándékárol!Csak amiatt mehettek utána a határörök hogy meggyőzödjenek arrol hogy nem akarja e tiltott módon átlépni a határt.
Ez az én véleményem a dologrol.

rowi 2007.09.22. 19:36:46

a vége télleg lol...küldjed utánuk az adataid hogy meg tudjanak büntetni:D

de egyébként szerintem itt mindkét fél hunyó...(illetve mindhárom) emberünk abban hibázott hogy a határőrnek azt mondta csak shalomig megy és nem bécsig, továbbá, hogy ha már shalom után voltak akkor nem mutatta meg a helyzet megoldása érdekében a jegyét (amihez egyébként a határőrnek valóban semi köze de könyörgöm rugalmasság), hogy ő itt jogosan tartózkodik

a kallernek szerintem nincs joga külön feltartani a vonatot, ámbár lehet, így ezt passzolom

a határőrök szerintem a szabályok szerint jártak el, más kérdés, hogy némi rugalmassággal 1 perc alatt el lehetett volna vágni a vitát

a MÁV szempontjából meg szerintem ez értelmezési kérdés: ha én leszállok egy vonatról valahol majd felszállok egy másikra, az sztem 2 utazás 2 jeggyel. emberünk leszállt Hegyesen ergo az az utazás véget ért. a következőre meg volt jegye. az, hogy az a 2 vonat uaz az szvsz kizárólag szarrágás. de ha már szarrágás folyik, akkor egyáltalán nem vagyok köteles semmilyen jegyet venni, mert utazási feltételek nélkül joguk sincs elkérni a jegyemet illetve ha nincs nem büntethetnek meg. ennek ellenére persze mávra veszek, de ha már kötözködünk, akkor nézzen mindenki a maga háta mögé előbb...

trewq 2007.09.23. 12:57:14

Tiltott határátlépés tudtommal már nem bűncselekmény.

mokkercukker · http://theoneandonly.freeblog.hu 2007.09.23. 16:13:57

shalom utan meg jonnek a labanc hatarorok labanciaban ha jolremlik. bar mar regen sikerult arrafele elhagyni eme csodalatos orszagot

tomi79 2007.09.23. 17:11:38

Szóval, ha jól értem, a MÁV telefonon illetve e-mailben homlokegyenest ellentétesen tájékoztatta az ügyfelet. Ilyenkor mi a helyzet, melyik vélemény a hivatalos? Készült felvétel a telefonbeszélgetésről, amit be lehetne küldeni az Ügyfélszolgálatra?

krtek24 2007.09.23. 23:27:02

Valóban nem bűncselekmény már, de továbbra is szankcionált (szabálysértés). Viszont a határőr túllépte a hatáskörét, mivel köze nincs ahhoz, hogy ki milyen jeggyel utazik. Ugyanis nem a határátlépés miatt rontottak rá Gergelyre... Egyébként sincs olyan sehol, hogy a határőrnek mondta volna, hogy Hegyeshalomig utazik, sőt a személyi ig. vizsgálatára sor került a vonaton. De tegyük fel, hogy nem került volna sor rá, akkor sem beszélhetünk semmilyen tiltott határátlépésről, ugyanis a határőrség feladata, hogy a Hegyeshalom állomáson a peronon tartózkodó és felszálló utasok esetében a határellenőrzést végrehajtsa. Nem az utasnak kell utánuk szaladni: neki elég kiállni a peronra, és felülni bármelyik kocsiba, ahova akar.

T. bátya 2007.09.24. 11:58:47

Nekem erről csak az jut eszembe, hogy:
hülye, hülyébb, leghülyébb...

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2007.09.24. 14:47:32

hegyeshalmot hogy lehet shalom-ra rövidíteni?

budapestet sem "apest" vagy "at" néven rövidítjük, hanem bpest, vagy bp. vagy székesfehérvár is szfvár, és nem srvár.

miért nem lehetett hhalom? hamáregyszer?
rövidíteni a rövidítésként kívánt rész első betűjét szokás nem az utolsóját.

a helyiek amúgy csak simán hegyes-nek hívják a települést.

tudom hogy nagyon off de a shalom baszta a csőröm nagyon

rowi 2007.09.24. 19:06:14

tudom hogy a helyieknek hegyes, jártam arra

viszont van egy vicc miszerint: "ha ön a magyar határra érkezve azt látja a táblán, hogy shalom, Ön nem Izraelbe érkezett csak kiégett néhány lámpa"

Adani 2007.09.25. 12:27:15

Ezt én is hallottam és állítólag tényleg votl ilyen,h kiégett pár lámpa és a Hegyeshalomból shalom lett. Nem is olyan lehetetlen spec. Békéscsabán évek óta nem világít pár lámpa.

Azt meg hallomásból tudom, h Homok település vasútállomásán a homok felirat alá rendszeresne odavésik, h titkai ( régen futott egy Homok titkai nevű sorozat).
süti beállítások módosítása