MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Levelezős diákként kell az igazolás

2007. augusztus 06. - georgejr
Szegény Ildikó nem is tudta, de hát honnan is tudhatná, hiszen nincs ÜSZ... Bár nekem mondták a főisin, hogy kisfijú kérjél igazolást különben kaller bácsi megbüntiz. De jófejkalauz volt és ez jó pont!

Levelezős főiskolás  diákként tanulok Budapesten. Szüleimhez akartam hazautazni, azonban olyan történt velem a vonaton, ami eddig még soha!
A kalauz valami papírt kért arról, hogy oda
 ahova utazom, utazhatok.  
Néztem bambán, hiszen már évek óta úgy utazom szüleimhez -mivel egyetlen közvetlen busz van csak du  14.30kor  -  hogy átszállok Újszászon , vagy Szolnokon vagy Jászberényben. (Jászalsószentgyörgyön lakom egyébként) . Sosem hallottam még erről az igazolásról (kivéve bérletesek esetén) , sőt, erről a  http://www.mavstart.hu/res/85_2007_(IV_25).htm   oldal sem ad semmiféle tájékoztatást. Tőlem ilyet sosem kértek eddig, és teljesen meg voltam rémülve mi lesz.Szerencsére a kalauz rendes volt, és mondta, hogy a  lehető leghamarabb kérjek valamelyik  pénztárban. Jó lenne, ha erről mind többen értesülnének , nehogy más is ilyen helyzetbe kerüljön.
Üdv: Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr13133319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zotya 2007.08.06. 23:47:39

Az iskoláknak kellene kiállítani ezt az igazolást. A tanulmányi osztályokon előszeretettel felejtik el. Amúgy nem az ÜSZ, hanem inkább a kormányrendelet szabályozza. Ha tévednék javítsatok ki.

ready_real 2007.08.09. 11:25:02

Sziasztok!

Én küldtem be íz írást. Máv pénztáraktól kell kérni , mint ahogyan ott , az újszászi pénztárban ki is derült. Sosem kérte még senki tőlem, és nem is tudtam róla, hogy ilyen kell. (Főképp személlyel utaztam -ez msot gyors volt- és gondolom azokon a környékbeli kallerek ismerik a településeket)

Bérletnél tudom, hogy kell kérni iylen papírt, na de levelezősnél?

----------------------------
Mondjuk a vonat klozettja nem volt éppen tiszta, mjad talán töltök fel képet. De a kaller tényleg rendes volt.

ready_real 2007.08.09. 13:40:04

Egészen pontosan magyarorszag hun ezt találtam:

Az utazási viszonylat megállapítására a diákigazolvány, illetve a szolgáltató által kiállított igazolvány szolgál. A személyszállítási szolgáltató az utazási viszonylat bejegyzésére - a diák kérésére, illetve ha ez az utazási kedvezmény megállapításához szükséges - külön igazolást ad ki, amelynek érvényességét a diákigazolvány érvényességének megfelelően tanévre/tanulmányi félévre hosszabbítja meg. Ha a jogosultság viszonylata az oktatás helyének ideiglenes változása miatt a diákigazolványból nem állapítható meg, azt a tanuló, hallgató az oktatási intézmény által kiadott, az ideiglenes változás időtartamára érvényes külön igazolással pótolhatja.
Ebből nekem nem az jön le, hogy kötelezőp lenne, hanem hogy csak kérhető.

ready_real 2007.08.09. 13:40:04

Egészen pontosan magyarorszag hun ezt találtam:

Az utazási viszonylat megállapítására a diákigazolvány, illetve a szolgáltató által kiállított igazolvány szolgál. A személyszállítási szolgáltató az utazási viszonylat bejegyzésére - a diák kérésére, illetve ha ez az utazási kedvezmény megállapításához szükséges - külön igazolást ad ki, amelynek érvényességét a diákigazolvány érvényességének megfelelően tanévre/tanulmányi félévre hosszabbítja meg. Ha a jogosultság viszonylata az oktatás helyének ideiglenes változása miatt a diákigazolványból nem állapítható meg, azt a tanuló, hallgató az oktatási intézmény által kiadott, az ideiglenes változás időtartamára érvényes külön igazolással pótolhatja.
Ebből nekem nem az jön le, hogy kötelezőp lenne, hanem hogy csak kérhető.

Timi23 2007.08.25. 09:08:08

Sziasztok!

Nekem a Bicskei MÁV Állomáson ezzel az igazolással kapcsolatban azt mondták, hogy előbb egy kérelmet kell írásban beadnom, de azt, hogy ezen milyen adatoknak kell szerepelni konrétan, a jegykiadó túlképzetssége miatt, megmondani nem tudták.
A kaller egyébként velem is a vonaton "veszekedett", a fentiek miatt, persze a lényegét nem tudta elmagyarázni, de szerencsére nem is büntetett meg. Én ezek után mentem be ÉRDEKLŐDNI!
Ha valaki adott már be ilyen kérelmet, az legyen szíves leírni, hogy mit írt rá konkrétan, és mennyi idő múlva kapta meg az igazolást.
Előre is köszönöm.

KEEP · http://joomla.blog.hu 2008.09.11. 13:23:54

Nekem is ezt mondták (Vác) mindjárt beviszek egyet és ha elfogadják, akkor mondom

JuveKrisz 2008.09.11. 13:49:24

Nem tudom konkrétan milyen igazolásról beszéltek, de hátha tudok segíteni.

Én levelezős diák vagyok, vagyis voltam 4 évig.
Elvileg a tanintézet és az állandó lakhelyed között igazolás nélkül utazhatsz, de kizárólag a legrövidebb úton. Pl Miskolc-Szolnok távolságot csak Miskolc-Hatvan-Szolnok útvonalon teheted meg Debrecen, vagy Pest irányába nem. Elvileg Miskolc-Vámosgyörk-Szolnok 10 km-el rövidebb, de mivel elég szar vonal, így ott kivételesen a hatvanit részesítik előnyben.

Bármely más viszonylatra egy igazolást kell kérni a MÁV-tól, hogy azon a viszonlaton is használhasd a diákkedvezményt.

Ezt az igazolást az állandó lakhelyed szerinti állomáson kell kérned. Ha ott nem adnak, akkor a hozzá legközelebbi állomáson.

Ott egy A5-ös fecnit kell kitölteni, melyre ráírod azt a viszonylatot ahol használni akarod a diákkedvezményt.
Pl Rákosborzasztó-alsó - Kiskunpitypang között.

Van néhány fontos szabály amit érdemes betartani.
Ha mondjuk az ember Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalon kívánja használni, akkor Ha Budapest-Békéscsaba viszonylatot pecsételtetsz le, akkor nem utazhat Budapest-Szolnok viszonylatban.
Ha úgy pecsételsz, hogy Budapets-Szolnok, és Szolnok-Békéscsaba, akkor utazhat Budapesttől Szolnokig, meg Szolnoktól Békéscsabáig. Sőt Pestről egészen Békéscsabáig, csak akkor két vonatjegyet kell venni egyet Szolnokig, a másikat meg Szolnoktól. Ha nem így teszel az 6000 forintod bánja.

Elvileg ilyen igazolvány bárkinek bármennyi lehet, de sok pénztáros és állomásfőnök ezzel nincs tisztában. A kalauzok viszont igen. Soha a kutya nem kérdezi meg, hogy mi a szarnak jársz azon a viszonylaton amit beírsz egy papírra.

Ami fontos, hogy a diákigazolvánnyal együtt érvényes, és ha a diákon van matrica.
Amíg nincs matrica nem érvényes. Minden félévben érvényesíteni kell azon az állomáson ahol kiállították.

Elég bonyolult ügy ez, én négy év alatt kb 30 alkalommal bonyolódtam vitába vagy a kallerrel, vagy a jegykiadóval, mert egyszerűen nem értik a pénztárosak, hogy miért kell szétdarabolva venni a jegyet. Ezért célszerű több viszonylatot beírni, vagy egy hosszabb viszonylatot széttagoltan is.

Egyébként ha valami nem úgy jön össze ahogy szeretnétek, akkor adjátok az ártatlant, hogy én nem tudtam, hogy így kell. A pénztárosra kell fogni, és ezt sok kaller tudja, hogy így van, ezért nem büntet meg. De ettől fügettlenül az igazolvány legyen nálad. Itt most a probléma forrása az ilyen esetekben az egyben-vagy külön vettem meg a jegyet dolog.

Remélem segíthetttem.

JuveKrisz 2008.09.11. 13:54:41

Az kimaradt, hogy be kell adni egy kérelmet. Én erről nem tudok, mert én 4 éve váltottam ki ezt az igazolást. Akkor odamentem az ablakhoz, kitöltöttem egy kis fecnit, vagy van ahol kitölti a kedves pénztáros a diákigazolványod és a személyid meg a lakcímkártyád szerint.
Kb 10 perc alatt megvan az egész procedúra.

Ha okoskodik bármelyik pénztáros, akkor jól pofán kell verni, mert nem ismerik a saját üzletszabályzatukat.

Az ilyen igazolványok után a MÁV elvileg normatív alapú támogatást kap, tehát neki megéri ha neked van ilyened.
És akármennyi lehet, illetve egy igazolványban akármennyi viszonylat.
Nekem 35 viszonylat volt belepecsételve.
A pénztárosok mindig háborogtak.
Egy kaller egyszer megkérdezte, hogy tudtam ennyit beíratni a pénztárosokkal, mert ő úgy tudja, hogy azok nem engedik. Mondom kifigyeltem, hogy mindig máshoz menjek.
Meg egybéként megoldottam egyszer úgyis, hogy beleírtam 4 viszonylatot mielőtt beadtam volna a pénztárosnak. Aztán ő észrevette hogy nincs rajta még pecsét, így lepecsételte :)

KEEP · http://joomla.blog.hu 2008.09.11. 14:58:15

Régen valóban nem kellett papír.

Most tőlem is bekérték. Egy sima Word doksi, benne hogy hol laksz, hol tanulsz és hogy miért szeretnél egy közbülső állomásos viszonylatból utazni (mert pl nincs vasútállomás nálatok).
Legyen rajta a neved, címed, a suli és a hely ahova járni kell, valamint a diákigazolvány száma.
Most vittem be, felvezették sorszámilag jegyzőkönyvbe (én az 55-öst kaptam). Ezt ráírják a papírodra is. Az igazolás valóban érvényesíteni kell minden félévre a felbélyegzett diákigazolvány birtokában.
60 Ft-ot elkérnek érte
süti beállítások módosítása