MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Varjúna dühöng egy utas miatt.

2007. július 17. - georgejr

No comment.

Szép napot!

Ma reggel kivételesen nem a MÁV-ot szeretném kommentálni, hanem egy utast.

Vonattal ingázom sok tíz kilométerről immár harmadik éve, nem hiszem, hogy sok újat tud mutatni nekem a MÁV. Drága, koszos, büdös, lassú, ritkás - ez van.  A bérletet megveszem, megvenném akkor is, ha nem fizetné ki a cég, mert muszáj. Nem vagyok ezzel egyedül. De ma reggel kinyÍlt a zsebemben a bicska.

Egy őszülő, szemüveges úr vitába keveredett a Nagykanizsa-Budapest reggeli gyorson a kallerral. A bérletére ugyanis nem volt ráírva a személyi igazolványa száma. (Tudtommal az nem személyes adat.) A kalauz (eleinte mosolygósan) kérte, hogy ugyan, mutassa meg, írja rá, mert azt úgy illik. Mire a fickó pökhendi vigyorral közölte, hogy az ő szigszámához senkinek semmi köze, miért kellene azt mutogatnia. A jegyvizsgáló (még mindig udvariasan és mosolyogva) igyekezett rávilágítani, hogy ha nincs ráírva a bérletre az igazolványszám, azt használhatja Micimackó, Malacka, Nyuszi, Nyuszi rokonai, barátai és üzletfelei is. (Nem ővelük példálózott.) Erre a fickó elkezdte követelni a szabályzatot, ami ezt előírja. A kaller megmondta, hogy az állomásokon meg lehet tekinteni.

A vita innen parttalanná vált, a bérletre nem került igazolványszám, az utas a vonaton maradt. Én viszont elgondolkodtam. Az én bérletem is több tízezer forint, én miért bírom elviselni, hogy apám-anyám, öcsém-húgom, bátyám-nővérem, fiam-lányom, apósom-anyósom és még a szobatársaim is, nem azzal utaznak?

Netalán EZÉRT kerül az enyém / másoké ennyibe? Az ilyen f@szok miatt?

A kalauz pedig végig mosolygott. Gratulálok az idegeihez!

Varjúna

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr75119571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedup Sári 2007.07.17. 22:02:17

No, az hogyan lehetséges, hogy szerte e világon mindenütt sorszámozott fényképes igazolványt állítanak ki vonat, busz s.í.t. bérletek mellé (itthon is, külföldön is), egyedül imádott mávunk nem képes erre?

De tényleg, mi köze is van a kalauznak a szig számomhoz?

Hogy csak én használhassam a bérletemet? Akkor ezek szerint igazoltatni is fog (=elkéri a személyimet) a kalauzbácsi ha _gyanúja_merül_fel_? Mert -- szögezzük le --ahhoz ugye nincs joga. Akkor mire ment a személyi igazolványom számával? Felteszem újra a kérdést: akkor miért is kell ráírni a havijegyre???

Ti nem érzitek úgy, hogy a hatóságot játszó magántársaságok (máv, bkv, elmű...) csak tévedésből maradtak itt '89 után? Nem kéne változtatnunk ezen? Szerintem igen.

Adani 2007.07.17. 23:35:31

És az miét baj, ha más használja? Hiszne ki van fizetve, nem? Az, h éppen aznap valaki más használja az nem okoz semmi bevételkiesést a MÁV-nak, feltételezve, h nem kedvezményes, vagy a másik fél is jogosult a kedvezményre. Teszem azt ha a diák odaadja egy szintén diák társának a bérletet, mert őnem utazik aznap, ő meg nem vonatozik csak ritkán az nem bevételkiesés a MÁV-nak hiszen a bérlet pont arra való, h annyit utazhatsz vele, amennyi jólesik ameddig érvényes.

TheFan (törölt) · http://www.4muzik.com 2007.07.18. 09:39:42

Idezem:
Teszem azt ha a diák odaadja egy szintén diák társának a bérletet, mert őnem utazik aznap, ő meg nem vonatozik csak ritkán az nem bevételkiesés a MÁV-nak hiszen a bérlet pont arra való, h annyit utazhatsz vele, amennyi jólesik ameddig érvényes.

... na jo, de ha minden diaktars megvenne a berletet (mint ahogy azt a M.A.V. elvarna) mekkora tobbletbevetelt jelentene ez a szolgaltatonak? Kell nekik az a penz is...

Céadaoin (user ID 44540) 2007.07.18. 09:58:33

Üdv!

Csinálja mindenki úgy, mint amikor az egyszeri szegényember fiainak csak egy pár cipője volt és felváltva jártak iskolába??

Igenis, "dögöljön meg a szomszéd tehene is"! Ha én kifizetem és a párom is kifizeti, holott gondos szervezéssel járhatnánk felváltva egy bérlettel, akkor fizesse ki más is! Vagy vegyen jegyet, alkalmanként. Az is megoldás!

Lehet szidni a MÁVOT, de én valami lépcsőzetességet látok itt elrejtve. Először megkapod az alapokat - elvisznek az egyik helyről a másikba. Ezért neked fizetned kell. Ha fizetsz, a MÁVNÁL felgyűlik némi pénz, amit mondjuk arra fordítanak, hogy "szebb" kocsikkal utazhass. Ettől majd többen utaznak, többen fizetnek... satöbbi.

Ha nem fizetsz, csak azt lesed, hol lehet lopni, csalni - maradunk, ahol vagyunk. Persze lehet, hogy egyébként is. De az már nem rajtam fog múlni.

a

Napsugrar 2007.07.18. 13:01:38

airotkiv : egyetértek

Caravaggio 2007.07.18. 14:48:07

Arrogáns paraszt vót a’ :o)

Nekem pl. kifizeti a munkahelyem a 86%-át a bérletnek, de ehhez pl. rajta kell lennie a szem ig számnak, + számla is kell hozzá.

Egyébként meg nem csak arrogáns volt az őstermelő, hanem hülye is, mert ráírhatja (ahogy én is és még sok ezer utazó ráírja), és a kalauz SOHA nem kéri az igazolványt, uh. bárki utazhat azzal a bérlettel...

Caravaggio 2007.07.18. 14:52:16

Egyébként: a bérlet úgy van kitalálva, h a munkanapokon való ingázást kifizeted tisztán, a bónusz a hétvégéken-ünnepnapokon való utazás, 1 embernek! ám, nem a teljes retyerutyának. Erre szolgál a ig. szám. (más kérdés, h jelen körülmények között simán kijátszható a rendszer.

Caravaggio 2007.07.18. 15:02:43

Hasonlóság:

a BKV-nál a metróban megszüntették a beléptetőkapukat, mert „nem korszerű" vagy mert nem illett az épülő szocializmushoz. A veszteséget évtizedeken keresztül eldugták, de persze mi finanszíroztuk azt, azután a rendszerváltás után már nem dugták el, de azt is mi fizettük, most kitalálták, hogy csiliárd-trillió forintért ki kell építeni, mert így korszerű, és mit ad isten, ezt is mi fizetjük majd, először adóban, azután emelekedő jegyárban (mert persze hitelből is épül majd, vagy PPP rendszerben és azt is ki kell gazdálkodni valahogy).

És aki kitalálta akkor rég, h nem kell, az milliós bónuszokat kapott, és jó magas fizetéssel mehetett nyugdíjba, és aki majd most menedzselei le a dolgot, az is megkapja majd a magáét, csak nem úgy, ahogy tőlem kapná...

És a MÁV persze ugyanezt csinálta-csinálja, mert ÁllamApus fizet mindent, csak sírni kell kicsinyt...

lepattanó korong 2007.07.20. 16:12:38

Az a gáz, hogy hiába venné meg mindenki a bérletet rendesen, ha a MÁV nem változtat továbbra sem a feneketlen kút működési elven. Ugyanez igaz minden állami tulajdonban lévő pénznyelőre, ahol a szocialista munkamorál továbbra is érezhető, több száz fölösleges aktatologatót ellátva szolgálati autóval, laptoppal, meg céges mobiltelefonnal.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.07.20. 19:22:26

Ha ma egy állami cég kap 300.000.000 forintot takarításra, akkor mi történik.

Ki kell választani melyik vezetői tanácsadó cég készíti elő a pályázatot.

Hamar kiderül, hogy az óradíjak félmilla körüliek, jutalék is, ez is az is, marad a pénzből 250.000.000 forint.

Kell egy értekezletet tartani, hogy megvitassák, mi is kell, hogy is kell... Vonattal menni snassz, bérelt autobusz kell, de minden extrával, a 3 napos értekezlet úttal, kajával, mindennel együtt nem olcsó. De ugye jobb, ha ez nem otthon van a rohanásban, jobb távol lenni.

Ha már prága lehessen sörözni, a wellnes száló minden szolgáltatását, de még a szobapincért is a cég fizeti, utazási irodán keresztül, hogy a sógor is rátehesse a használ.

Marad még mindig 200.000.000 forint, de mire lebonyolítják az előkészített pályázatot, sok víz lefolyik a dunán, kell tanácsadó, nyomda, minden, marad a 150.000.000 milla takarítani.

Ha szabályos a közbeszerzés, nincs bírság, elsőre végigment az ügy, akkor már csak jogi költségek jönnek, meg a pályázatíró kifizetése, stb.

Marad még mindig 100.000.000 az effektív takarítást végző alvállalkozóta, de az visszaoszt a kontaktnak, akad sok hasonló költség.

Nem baj, a víz a legősibb takarítószer és bevállt, és az alulfizetett nyugdíjas is elvégzi a munkát, kijön ez a haszon után 50.000.000ból.

Hogy nagyobb lenne a tisztaság, ha felvennének pár takarítót, ha a vezeő dolgozna és nem milliókért bízna be tanácsadót, és olcsón vennék a tisztítószert akkor nagyobb lenne a tisztaság? Kit érdekel. Ez Magyarország.

Ugyanez történik a bérletekből szerzett bevétellel is.

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.07.21. 09:22:41

Az a gond, hogy a takaritoceg kap 5500 forintot egy vagon nagytakaritasara... es az nyulfaroknyi...

foolfighter22 2007.07.22. 15:34:51

Napsugrar 2007.07.18. 13:01:38:
Kedves napsugrar!

Neked ebben személyes érintettség miatt nem kéne nyilatkozni, mert apád révén élvezhetted az ingyenes utazást belföldi viszonylatban ban.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.07.22. 18:16:45

Attól még egyetérthet.

Megjegyzem: A MÁVosoknak járó kedvezmény jó, mert olcsóbb mint olyan bért adni ami kiváltja ennek az értékét, és érdemes a családnak adni: Több gyerek esetén többet ér... Ugye az pedig jó, ha sok gyerek születik.

Napsugrar 2007.07.22. 18:28:21

foolfighter22: igen igazad van az érintettségben. De ettől még én is veszek bérletet, ha nincs nálam engem is megbüntet az ellenőr. Sőt képzeld az arcképessel utazót is megbüntik,ha az igazolványa nincs kitöltve.
És végül a bejegyzésem airotkiv nézőpontjának szólt, melyt én is osztok nem csak a Mávval kapcsolatban!!!!

Napsugrar 2007.07.22. 19:14:52

thx TheElf + a mezei dolgozók gyermekei nem kapnak kitüntető figyelmet a Vonaton, mint ahogy az megesett 1 év :
mn.mno.hu/index.mno?cikk=387772&rvt=2&pos=60&s_text=M%C1V&s_texttype=4

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.07.22. 21:17:51

én is élvezhettem anno... de szerintem nem azon van a lenyeg, hogy most kaphatnak-e a mávos dolgozók gyermekei, casládja ingyen jegyet. ha azokat a rohadt nagy bereket nezzuk, akkor sztem ez az alap, hogy ezt adja a mav. mmost oszinten a munkahelyed termekeit, szolgaltatasait nem kapod meg Te is olcsobban. Ezzel semmi gond nincs, azt hiszem. Ne ez legyen a legnagyobb dolog ami szurja a szemünket.
süti beállítások módosítása