MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Hazament a masiniszta - vesztegeltek az utasok

2009. június 30. - georgejr

Csaknem háromnegyed órát vesztegeltek Dombóváron a Somogy Intercity utasai péntek este, miután a masiniszta - mivel munkaideje lejárt - nem vezette tovább a szerelvényt.

Imre Lászlóné, a MÁV Dél-dunántúli kommunikációs munkatársa elmondta: a vonat Budapestről Kaposvárra tartott, azonban a szerelvény csaknem háromnegyed órán keresztül Dombóváron ragadt.

Mint kiderült, azért kellett várniuk az utasoknak, mert a masiniszta időközben elment. A mozdonyvezető azért nem folytatta munkáját, mert szolgálati ideje lejárt, azonban a váltása nem érkezett meg. A vonat végül - bár késéssel - de befutott a kaposvári állomásra.
via hirszerzo,  
sonline.hu

A sonline.hu-nak adott tájékoztatás szerint vizsgálják a személyi felelősség kérdését is. Vajon ki a felelős? A menetrend tervezője? A munkaidő beosztás tervezője? Kenny? Cartman? Azért ez már tényleg groteszk....

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr101216967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kinaisas 2009.06.30. 14:52:51

Mint 20 éve gyakorló mv, azt kell, hogy mondjam, mi mv -k csak akkor hagyjuk ott a vonatot, ha már tényleg lejárt a szolgálatunk, vagyis a feljelentkezésünk után letelt 12 óra. Mivel ez nem a vis major esetek körébe tartozik, nem vagyunk kötelesek tovább vinni a vonatot. Aki ezt az egészet így megszervezte, hogy nem váltották le a kollégát, akinek lejárt az ideje, az a felelős. Ez lehet felvigyázó vagy mozdonyirányító. Ilyenkor nekik kell gondoskodni a személyzetváltásról. Egyedül azt várják még el tőlünk ilyen esetben, hogy fagyban vagy kánikulában a fűtés üzemeltetése miatt (a légkondi is a fűtési vezetékről működik) maradjunk a mozdonyon, míg a leváltó megérkezik.
Maradok tisztelettel
DS

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.06.30. 14:59:58

@kinaisas: nyilvan nem a vezer. hiszen nem viheti tovabb, ha lejart a szolgalati ideje, hiszen faradtan nem biztonsagos. nem veletlenul van a kozuti fuvarozasban is maximalis vezetesi ido megszabva. a vezer megfeleloen jart el

petya.bacsi 2009.06.30. 15:37:03

Ez érdekes dolog. Megértem a mozdonyvezetőt, mivel ha tényleg lejárt a műszakja, akkor minek vigye tovább, azt már úgysem fizetik. Ez így hozzá nem értő szemmel nézve a beosztást készítő ember hibája. Mit tegyen az ember, ha nem jön a váltás? - mi ilyenkor, ha néha előfordul, kénytelenek vagyunk várni, bár, nem kötelességünk megvárni a váltást.

Együtt érzek azokkal is, akik pár perccel, vagy akár fél órával a műszakjuk lejárása előtt - amikor már mindenki az órát lesi - kapnak feladatot, amit meg kell még oldaniuk. Vagy pl. a tűzoltók, mentők műszakváltás előtt kapnak még egy riasztást.

Egy jó szervezéssel ez szerintem kiküszöbölhető. Több műszakos munkarendnél a váltó műszaknak szerintem negyed órával a műszakjuk kezdése előtt már ildomos lenne ott lenni, hogy a műszakváltás rendben történjen. De ismerve az emberek hozzáállását, a leszarok minden nézetet, ez nagyon nehezen valósítható meg - és ez nem csak a MÁV-ra vonatkozik.

Sura md 2009.06.30. 15:53:56

Azt pozitívnak tartom, hogy végre nem a legnyilvánvalóbb emberen akarja mindenki leverni az egész balhét, mint régen volt szokás (nem feltétlenül ezen a blogon).

És, hogy ne legyek csak off: sajnalatos.hu/2009/06/30/hazafele-az-ut-veszelyes/#comment-280

kinaisas 2009.07.01. 09:35:26

@petya.bacsi:
"...mivel ha tényleg lejárt a műszakja, akkor minek vigye tovább, azt már úgysem fizetik."
De fizetik, túlórapótlékkal, de....Le van pontosan szabályozva, hogy mikor, hogy lehet a 12 órát túllépni. Nekünk ezt kő keményen meg kell indokolni. Amikor szó nélkül muszáj menni az a vis major esetek, azt meg tudomásom szerint a kormány határozza meg mikor van (földrengés, árvíz,stb.)

RiCheta 2012.07.21. 22:00:58

@kinaisas: Igen. ez a rohadt mfb mindent jegyez, sőt online továbbít a központba. Nem lehet vele "csalni"
süti beállítások módosítása