MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Elsősegély doboz a vonatokon

2015. május 31. - Vittore.

Időről-időre felmerül a kérdés, hogy kihez kell fordulni, ha valaki könnyebben megsérül a vonaton? A válasz nyilván a jegyellenőr, de úgy tűnik, még mindig nehézséget okoz(hat) az elsősegély doboz megléte a vonatokon:

Múltkor szükségem lett volna kisebb baleset miatt egy sebtapaszra a Máv vonaton, kérdeztem a kalauz hölgyet tudna-e adni. Azt válaszolta, hogy sajnos nem tud, mert semmilyen kötszer, ragtapasz..elsősegély doboz nincs a vonaton, és majd utána néz tud-e szerezni - azóta se láttam.

Ez nekem nem okozott ugyan gondot, és el is szégyelltem magam utána egy kicsit, hogy magyar máv vonaton ilyen különleges gondolatom támad: kötszer, elsősegély doboz.

A kérdést amúgy már majdnem pontosan egy éve is feltettük:

Kedves Vittore,

Szeretnék veletek egy nemzetközi járaton történt esetet megosztani. Először is hozzáteszem, hogy nagyrészt még nem volt nagyobb problémám a Budapest-Prága között közlekedő vonattal járattól függetlenül, de ez az eset eléggé felháborított.

Mosdóból kijövet (épp rántott egy jó nagyot a vonat) az egyik ujjamra csapódott úgy az ajtó, hogy csillagokat láttam, ömlött is belőle a vér rendesen. Nagyjából magamhoz tértem, így elindultam keresni kalauzt elsősegély dobozért (ami ugye egyszemélyes személygépkocsiban kötelező alkatrész, nemhogy egy nemzetközi vonaton).

Persze készül ilyenkor az ember, csak pont azzal a gyógyszerrel nem, ami épp kéne… Egy kis fertőtlenítőt akartam szerezni, semmi többet, de a kalauz azt mondta, hogy az elsősegély doboz nagyon lent van vagy valami hasonló, ő nem tudja odaadni. Mondom akkor ki? Persze csak hümmögött (tippre ugyanúgy le volt járva a szavatossága mint általában az autókban a nagy ellenőrzés előtt).

Végül dicséretére legyen mondva az étkezőkocsi egyik pincérének, adott egy kis ecetet, hogy lefertőtlenítsem a sebet, bár tegyük hozzá, nem ugyanaz a hatása, mint a betadinnak.

Így mentem tovább még 6 órát a vonaton. Lehet erőszakosabban kellett volna kérnem az elsősegélydobozt, de szerintem ennek nem igy kellene működnie.

Köszönöm, hogy megoszthattam ezt az esetet, mindenki figyeljen ezentúl, hogy legyen nála komplett elsősegélydoboz ha vonatra száll, mert ott nem biztos, hogy fog kapni bármilyen ellátást.

Üdv,
E

Na vajon kell-e elsősegély doboz a vonatokra, vagy van ennél fontosabb dolog?

Kövess minket a Facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr127506552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2015.05.31. 21:41:52

A MÁV saját vezérigazgatói utasítása szerint (19/2009., III. 13. MÁV Ért. 9.):

4.2.5. A MÁV Zrt. szolgáltatásait igénybe-vevők elsősegélyben részesítésénél - az egyéb előírásokban meghatározottaktól függetlenül - a munkavállalók munkahelyi elsősegély-nyújtásra kijelölt személy köteles közreműködni, vagy indokolt esetben elsősegélyt nyújtani, és ehhez a legközelebbi elsősegély-felszerelést - közlekedő vonatoknál a vontatójárművön alkalmazott elsősegély-felszerelést - igénybe venni.

Dr.Démonmac1 2015.05.31. 22:38:37

Alaptartozék kellene, hogy legyen.

Sir Gombóc 2015.06.01. 01:19:23

@Dr.Démonmac1:

Az is! Valamennyi vontatójármű fel van szerelve elsősegély felszereléssel. Tehát a mozdonyok, motorkocsik, motorvonatok vezetőállásán kell keresni!
Az a jegyvizsgáló szimplán tudatlan volt...

Szagértő szakértő 2015.06.01. 06:15:15

Minden magyar mozdonyon és motorvonaton van 2 darab elsősegély láda, enélkül a mozdonyt üzemképtelennek kell tekinteni,
A Bp-Prága járaton szlovák vagy cseh mozdony van ebből a csehnek tuti tartozéka az elsősegély láda mert a vezetőállás ajtaján fent van az elsősegély jelzés is.
Emellett az étkezőkocsin is van a magyarokon, ez valószînűleg szintén cseh volt mert a prágai járatokon jellemzően az megy. Náluk nem tudom kell-e lennie.
Amúgy a kocsik nemzetközi közlekedését szabályozó RIC szerint nem kötelesség a kocsikon tartani, szerintem ha a mozdonyon van az épp elég, ha baleset történik igyis ugyis meg kell állni.

Szagértő szakértő 2015.06.01. 06:17:02

@Szagértő szakértő:
Ja igen, a végitélet maradt el: a jegyvizsgáló ismerete volt hiányos. Ezen még esetleg lehetett volna segíteni dátum-idopont-vonatszám megadásával, de egy év távlatából már... Főnixéletű lesz a blog ujra?

HUNdeadcode 2015.06.01. 07:20:57

Az ecet a betadinnal ellentetben nem fertotlenit, csak osszehuzza a sebet...

Vittore. 2015.06.01. 09:22:23

@Szagértő szakértő: A blog élete mindig is az olvasói levelektől függött.

OkoskaTo:rp 2015.06.02. 13:39:19

Vittore: Na, akkor egy sztori, aztán vagy írsz belőle, vagy sem.

Évek óta járok Budapesten belül vonattal, mert a Belvárosban nincs kedvem parkolót vadászni, és fizetni, meg aztán legalább kétszer olyan gyors is, még a gyaloglásokat is beleszámítva.

Mindig megveszem a jegyet, noha ezeken a szuper automatákon tovább tart a vásárlás+nyomtatás, mint maga a vonatút. Évek alatt egyszer sem kérték a jegyet ellenőrzésre.

Kivéve múlt héten, amikor visszafelé épp egy gyorsnak minősülő Z/S/X mittoménmi vacakra sikerül felugranom, amire kellett volna pótjegy is. Murphy törvényei alapján ez egyértelmű volt.
A kallernek nagy turkászás közepette előszedtem az oda és vissza jegyeket is, plusz az odafelé gyorsvonati pótjegyet, mintha kellett volna lennie ebben az irányban is. Látta, hogy amúgy rendes csávó vagyok, békén hagyott.
Node: Utánam egy olyan srác jött, akinek semmilyen jegye nem volt, és még tovább utazott. Őt különösebb gond nélkül hagyta futni.

Kérdés 1.: Minek a jegyellenőr, és az ellenőrzés, ha a lebukottat nem bünteti meg?
Kérdés 2.: Miért van az, hogy Budapesten belül szinte soha nem zajlik ellenőrzés? A ceglédi vonalon a Nyugatitól ingyen elmehet Zuglóig, vagy Kőbánya-Kispestig az ember, mert a kallerek csak ott kezdenek megmozdulni. (Visszafelé dettó.)
süti beállítások módosítása