MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Idegesítő magyaros szokások

2012. szeptember 16. - Vittore.

Több, mint két esztendeje utazom rendszeresen a MÁV-al. Nem szeretném sem a járatot, sem a gyakoriságot, sem a nevemet megadni. Mondjuk azt, hogy Ibolyának hívnak és egy vidéki városból utazom, mégpedig úgy, hogy normál személyvonatot és IC-t is használok.

Összességében elégedett vagyok, főként az ár/érték aránnyal. Bár kétségtelen, hogy vannak igencsak furcsa dolgok a magyar vasút gyakorlatában. Most azonban valami olyasmire hívnám fel a figyelmet, amit az utasok által elkövetett két legidegesítőbb szokás. Ráadásul egy kis empátiával és a kalauzok ráhatásával könnyen orvosolni lehetne az ügyet. Kíváncsi vagyok lesz-e belőle idővel valami?

A bejegyzés ide kattintva folytatódik: Idegesítő magyaros szokások

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr654779879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.09.16. 09:57:32

Ó, erről külön blogot lehetne írni. Kedvencem még a reggeli/esti vonat, amin mindenki alszik, erre felszáll két(több) paraszt, és egyből elkezd üvöltve beszélgetni. A nők, akik olyan büdös, émelyítő parfümöt használnak, hogy az embernek jobban felfordul tőle a gyomra, mint bármelyik buszon. Kisgyerekesek, akik képtelenek parancsolni a kölküknek, és az végigüvölti az utat (nem sír, hanem gajdol. A síró gyerek más téma, bár azt is meg lehetne nyugtatni). A sok tarzan, akik csak becsapni tudják az ajtót, és ezek után habzó szájjal anyáznak, hogy menet közben rezeg az ajtó, vagy be se lehet csukni, mert a sok csapkodástól eldeformálódott.
Lehetne még folytatni...

ezanévmárfoglalt 2012.09.16. 12:43:39

Az IC-én, nem zavar, ha a helyemre ülnek, cserélünk helyjegyet, és ülök az övére.
Gyors vonaton én is pofátlan szoktam lenni, főleg, hogy kutyával utazom, és elég fárasztó ölben tartani. :)

==T== 2012.09.16. 12:49:36

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Na ja, neked és a posztolónak is igaza van.

madandcrazybird (törölt) 2012.09.16. 12:53:30

Sikeres ember nem utazik vonattal. (-:

Wl 2012.09.16. 12:56:32

Idegesítő szokások. Ha nincs tele a vonat, akkor semmi gond azza, hogy az ülésen vannak a dolgok, de ha látom, hogy fogynak a szabad 4-esek, akkor alap, hogy kérés nélkül felteszem a cuccaimat.

A helyjegyes probléma sajnos nem csak magyar szokás. Számtalanszor volt már külföldön és itthon is, hogy ültek a helyemen. Eddig mindig kulturáltan szóltam, hogy elnézést, de ez az én helyem, sose volt probléma. Azokon viszont jót derülök, amikor a tag jön nagy önbizalommal, hogy húzzak el, mert az ő helye, és kiderül, hogy igazából az ő jegye nem is abba a kocsiba/vonatra(volt már ilyen is :D) szól.

hipokrita 2012.09.16. 12:56:35

Az elsőnek az szokott lenni az oka, hogy így lehetőleg máshová jusson eszébe leülni a később felszállóknak. Egyrészről kötetlenebbül lehet beszélgetni, másrészről némelyik embertársunk higiénés szokásai kivetnivalót hagynak maguk után. Nem helyes persze ettől a helyfoglalás, de a mögöttes motiváció érthető. És mivel a "szabad leülnöm?" kérdésre mindig "természetesen" a válasz, nincs értelme - szerintem - azon elmélkedni, hogy vajon kinek milyen arcrándulása mit jelent.
A második dolog forrása pedig az, hogy adott esetben egy társaság nem egy helyre kap jegyet, hanem szétszórva. Mivel több helyjegyet nem adnak el, mint ahány ülőhely valójában van, így mindenki részéről elfogadható némi rugalmasság.

Joe84 2012.09.16. 13:04:16

Micsoda problémák... ezek a mai fiatalok, beülnek a négyes helyre ketten. Nem értem mit kell ezen annyit pörögni, szólsz, hogy le akarsz ülni és leülsz. Ennyi.

vidor 2012.09.16. 13:04:24

Négyes helyre eleve nem ülök, legfeljebb ha tudom, hogy nagyon kevesen lesznek. Kettesnél viszont beülök az ablak mellé, a másik ülést elfoglalom az embernagyságú cuccommal, felteszem a fülhallgatót, piálok, esetleg morózusan nézek vagy alvást szimulálok. Sose próbál odaülni senki.
Ha már felszálláskor sokan vannak vagy várhatóan tömeg lesz, inkább leülök a szakaszok közti egyszemélyes, lehajtható helyek egyikére, már ha van ilyen a vonaton.
Végül pedig inkább állok az előtérben, mint hogy beüljek valaki mellé.
:)

keletnyugat 2012.09.16. 13:12:08

ibolya te egy igazi gyökér vagy, akinek nincsenek barátai, és nem tudod, hogy miért nem akarnak maguk mellé senkit az összeszokott őszinte társaságok de ez előttem lévő már leírta. kollégisták ez komoly? szerinted az összes felsőoktatásban tanuló ember kolis?

egy maréknyi dollár 2012.09.16. 13:27:37

Én Volán buszon találkoztam egyszer régen egy négy ülést elfoglaló lánnyal.A mellette és a szemben levő ülésekre fölrakta a pakkjait.Engem különösebben nem zsenírozott ádáz tekintete;udvariasan jeleztem neki helyfoglalási szándékomat.Azt tapasztaltam viszont, hogy sok utas(idősebbek is) lemondóan tudomásul vette a helyzetet és meg sem próbált egyezkedni a pofátlan terpeszkedővel.
Szólni kell.

2012.09.16. 13:34:05

"Összességében elégedett vagyok, főként az ár/érték aránnyal."

Neked vagy az elvárásaid rendkívül alacsonyak, vagy az ár,érték,arány fogalmak valamelyikének jelentésével nem vagy tisztában, ha ezt a kijelentést felvállalod.

Ennek a helyfoglalás siralmadnak egy picit olyan szaga van, mint amikor a hajnalban temetőbe siető mamák/papák panaszkodnak, hogy nem adják át a helyet a fiatalok.

Tegyük fel, hogy egy kb. 162 ember által olvasott poszt után úgy dönt a MÁV: holnaptól a kalauz jogosult lesz feltetetni a csomagokat az utasokkal. Biztos vagyok benne, hogy holnap meg jönnek az olyan panasz-posztok, hogy tiszta üres vonaton minek tetteti fel a csomagomat, meg a kalauz fog panaszkodni (teljesen jogosan), hogy változatlan fizetés mellett neki miért kell moderálni az utasok utazási szokásait, és ő amúgy sem londiner.

A poszt így bennem "megmondalak" érzést kelt, főleg úgy, hogy az igazán idegesítő dolgokra nem tér ki. Példák:

-hülyegyerekek a telefonon hangosan hallgatják a legigénytelenebb hulladék sz@rokat...
-büdös cig@nycsaládok hangosan ordibálnak, köpködik a szotyit mindenhova
-nyáron vagy sz@rrá sülsz, vagy megfagysz (IC), télen dettó
-a higiénia nulla (ennek első biztos jele, amikor már az anyja is azt ordítja a cig@nygyerekének, hogy: ne fogd meg!), a kocsikban folyamatos a penetráns sz@r ill. húgyszag, a WC-k meg...na, azoknak a körülírásához még a magyar nyelv sem eléggé cizellált...

Napkutya 2012.09.16. 13:37:01

@madandcrazybird: Nem tudom, kit tartasz sikeresnek, de pl. egy Budapest-Kecskemét IC még taxival együtt sem drágább, és hosszabb, mintha kocsival kellene átjönnöm a városon, letipliznem, parkolnom, és dög fáradtan visszajönnöm, a kora esti dugóban stb.

Ráadásul, menet közben tudok dolgozni is, ami vezetés közben nem megy...

Csak akkor megyek le kocsival, ha más dolgom is van még aznap a környéken, -mert amúgy, onnantól, a helyközi közlekedés tényleg egy vicc..

dr kíváncsivagyok 2012.09.16. 13:39:26

@Joe84: "Micsoda problémák... ezek a mai fiatalok, beülnek a négyes helyre ketten. Nem értem mit kell ezen annyit pörögni, szólsz, hogy le akarsz ülni és leülsz. Ennyi. "

Te valószínűleg ezek közé a neveletlen tahók közé tartozol...

madandcrazybird (törölt) 2012.09.16. 13:40:18

Igazad lehet.Elobb csak vicceltem. En a bust preferalom. Az nem kesik. A vasut egy kalandtura. Sosem lehet tudni.

Reggie 2012.09.16. 13:43:34

Aki nem kepes megszolalni az ulohelyert, az nem is igazan akar leulni. Az ilyen szures teljesen normalis.

2012.09.16. 13:45:19

@téglagyár: Te retardált gyökér! Arról nem hallottál még, hogy ha valakit orrba-szájba nyomatsz mindenhol, annak az ismertségét növeled?

Te annál, akit így gyűlölsz sokkal, de sokkal kártékonyabb és butább vagy! Pedig őszintén mondom, hogy addig, amíg ezt a blogok kommentjeiben nem kezdted el hirdetni, azt sem tudtam ki ez rózsa mihály.

Most azonban, hogy hála neked többen is megismerhettük - és mivel téged már most utállak - elhatároztam, hogy nem drága semmi, minden szálat megmozgatok és támogatni fogom őt, ahogy csak tudom hátha egyszer még döntéspozícióba hozhatom!

hondamonda 2012.09.16. 13:49:21

5 eve vonatozok minden heten ketszer, tobbnyire IC-n. Mar hanyingerem van a egesztol.

Utalom a MAV-ot, mert nem valaszthatom meg a helyemet. Ablakhoz, asztalhoz lehet kerni, de olyat nem, ami nem asztal melle szol. Ha nem tudom kinyujtani a labam 10 percig, akkor elkezd fajni. Ez nagyreszt az alacsony ulesek miatt van, mert ezekben a terdem folyamatos terhelest kap ules kozben.

Nyaron csak azert kell egy pulovert cipelnem, hogy ne fagyjak szarra a vonaton. Nem vagyok fazos, de elviselhetetlen hideget nyomnak be.

Akkor ott vannak az utasok:
Az emberek tobbsegenek valamiert zabalasi kenyszere tamad amint felszallnak. Gyakran az egesz kocsit betolti a fasirt, a rantotthus vagy a mekiszag. Az is megesett, hogy a porkoltot kanalaztak.

A gyerekekkel utazok nagy resze nem kepes raszolni a gyerekre, hogy ne kiabaljon egesz uton.

Sokan erzik ugy, hogy joguk van barhova leulni. Volt, hogy kis hijjan tettelegessegig fajult a dolog, mert a helyemet elfoglalo paraszt nem birta felfogni, hogy nem fogok az o helyere (asztalhoz) ulni.

Bikli néni 2012.09.16. 13:49:37

Nemrégiben volt olyan élményem, hogy szálltam fel az IC-re az előre megváltott helyjeggyel, három csomaggal, pocakkal. Látom, ülnek a helyemen. Mondom, tisztázni kellene, láttam már olyat, hogy ugyanazt a helyet háromszor is eladta a MÁV. Elég gyorsan kiderült, hogy a nő egy pontosan egy hónappal korábbra szóló jeggyel ül a helyemen, így én lettem volna az ülés jogos utasa. Mikor erre felhívtam a figyelmét, közölte, hogy az kizárt, mert ő egy hete vette a jegyeit a jegypénztárban, majd amikor mondtam neki, hogy akkor sem érvényes, ráadásul ez a kalauzt sem fogja meghatni, hátat fordított nekem és nekiállt telefonálni.
Nem láttam értelmét a további vitának, mivel amúgy a kupés kocsik zsúfolásig tömve voltak, átmentem az üres és légkondis első osztályra. Jött a kaller, jeleztem, miért nem ülök a helyemen. Azt mondja, menjek át a biciklis vagonba(!), mert az is másodosztály. Mondom, kizárt, nézzen már rám, babát várok, meg különben is, mért én szívjak a más hülyesége miatt. Hajtsa el a helyemen ülőt az érvénytelen jegyével a biciklivagonba, vagy ahova jólesik, és szó nélkül visszaülök oda, amiért fizettem. Erre elnézést kért és eltávozott, vissza se jött, így életemben először kényelmesen utaztam az első osztályon :)

schmittpál 2012.09.16. 13:56:17

az azért tényleg bosszantó, hogy a máv nem képes még a pénztárban sem, nemhogy a neten egymás mellé adni a helyjegyet akkor, ha ketten külön fizetünk (már pedig ne mondja nekem senki, hogy fizessünk együtt: bankkártya?) – a volánnál ez valamiért simán megy...

Vittore. 2012.09.16. 13:56:35

@dr kíváncsivagyok: @DICKtátor: "téglagyár" hozzászóló tiltva, ahogy a teljesen irreleváns hozzászólásai is.

Bikli néni 2012.09.16. 13:57:39

@DICKtátor: A múltkor sorban álltam a fél órát késő (alapból 3,5 óra menetidő) IC egyetlen működő WC-jéhez. A helyiség mellett két megtermett c.ember a legnagyobb lelki nyugalommal bagózott. Azon a kb. másfél négyzetméteren. Agyoncsapatni nem akartam magam, kaller meg nem volt sehol, pisilni viszont már nagyon kellett, így csak félhangos megjegyzést mertem tenni, hogy tán nem kéne, meg tilos is, fütyültek rá.

Bikli néni 2012.09.16. 14:04:40

@hondamonda: Pulóver, zabálási kényszer, neveletlen gyerekek - teljesen egyet értek.
Meg nagyon sokszor már én érzem magam kellemetlenül, mikor jelzem, hogy a helyemen ül, és nem akar onnan kijönni, hogy én meg ablak mellett szeretnék ülni, ha már oda szól a jegyem, bocs. Vagy olyan is volt, mikor én kértem cserét, egy nénitől, hogy lenne-e kedves eggyel hátrébb ülni (se asztal, se ablak, se háttal, semmi nem változott volna, csak eggyel hátrébb), hogy ülhessek az utastársam mellett. Ő nem hajlandó cserélni. Oké. Elbeszélgettünk a feje fölött három órán keresztül, azzal biztos sokkal jobban járt :)

Az a baj, hogy ez nem a MÁV/Volán/BKV akármelyik közlekedési cég sara. Intoleráns, önző, neveletlen emberek, ezen semmilyen szabályzat meg kalauznak adott plusz hatáskör nem fog változtatni :(

átlátó 2012.09.16. 14:05:22

... és mindeközben úgy csinálnak, mintha nagyon el lennének foglalva valamivel, miközben csak a fejükből néznek ki a surmók...

2012.09.16. 14:06:10

@Bikli néni: Tipikus. Tartsd meg azt a jó szokásod, hogy nem szólsz nekik, mert az agresszív reakcióktól való félelmed igencsak megalapozott. Sőt, ha megfogadsz egy jó tanácsot, akkor legközelebb a kalauz segítségét kérd, mert az előbbi retorzió ilyenkor sem fog elmaradni. Annyit meg még egy bepisilés elkerülése sem ér meg.

Francekellregisztralni 2012.09.16. 14:07:14

"Idegesítő magyaros szokások"

Ibolya, arany bogaram, voltál te már valaha külföldön?
Ad absurdum hallottál vala viselkedéstumányról?
Belegondoltál, hogy ha lenne egy tök üres négyes hely, te vajon mégis inkább odaülnél valaki mellé vagy sem?
...és 18 évesen hogy viselkedtél, miket éreztél...rémlik még?

A magyarozást meg végképp fejezd be, ha értelmes embernek tervezel tűnni.

Csókoltatlak.

LMicu 2012.09.16. 14:08:01

Magyaros szokás: amikor a szülők az élelmiszer áruházban cipőstöl teszik bele a gyereket a bevásárló kocsiba.

Reggie 2012.09.16. 14:08:22

@Bikli néni: Sajnos tenyleg van, hogy igy adjak el a jegyet. En volt, hogy az eladasi idopont elott 1 oraval korabib vonatra szolo helyjegyet kaptam. Amikor szoltam a kallernak, akkor mondta, hogy epp telefonaltak neki, mert eszrevettek egy ilyen hibat. Az elso osztalyra ultetett at.

Selli69 2012.09.16. 14:09:09

Hálistennek évek óta nem utaztam vonaton, a gondolatra, hogy esetleg majd kell, a rángógörcs jön rám. Mindenesetre a reggie meg joe-féle baromarcoknak üzenem, hogy vannak néhányan (pl. én), akik - tévesen - embertársaikból kinéznek minimális értelmet, ezért nem akarják őket megsérteni azzal, hogy evidenciákra hívják fel a figyelmüket, pl. arra, hogy az ülések nem a csomagnak vannak kitalálva, míg ellenben az ülések fölötti csomagtartók igen. Mindenkinek jobb lenne, ha baromarc is a csomagtartón ülne, ha már mindegy. Továbbá én sem repesek az örömtől, ha az összeszokott baráti társaságtokat vagyok kénytelen élvezni 2-4 órán keresztül, de hát az élet kegyetlen. Ha már kénytelen voltam perkálni a pótjegyért (tudja valaki, mitől pót??? mer pótlólag még meg is kell küzdeni, hogy oda ülhess, ahova szól?), akkor hadd ne utazzak mán a peronon.

VJVMan 2012.09.16. 14:10:51

@keletnyugat:
Ne keverd össze az őszinte barátságot és az egyszerű taplóságot.
A bőröndöt nem tesszük az ülésre, mert előtte a peronra, járdára, földre tettük és csak össze mocskolják az amúgy sem tiszta ülést, ami szintén az utasok igénytelensége miatt lett mocskos. (persze lehetne normálisan is takarítani, de ha az utasok egy része jobban figyelne, igényesebb lenne, akkor azért ekkora mocsok nem lenne a vonatokon.)
Én mindig szólok, ha álló utast látok és táskát a széken. Meg lehet váltani a + menetjegyet + pótdíj és maradhat a táska. Szájhúzás meg mehet felőlem. Inkább ő húzza, mint én...

@DICKtátor:
A kalauz jogosult feltetetni a csomagokat. Sőt, ha kicsit komolyan bele akar menni, akkor pótdíjazhat is ha bőröndöt, vagy nagyobb táskát tesznek az ülésre, amit előtte a földre tettek. Én rendszeresen szóvá teszem ezt.

@hondamonda: A vonatok ülés távolságát nyilván valami szabályozza. Nem várhatod el, hogy hozzád igazítsák a vagongyártást.
A kajálást és az alkohol fogyasztást tiltanám a vasúton. Szerintem primitív dolog. Az más ha valaki megeszik valami kakaós csigát, de mikor felszállnak és terülj-terülj asztalkámat játszanak, az kifejezetten bosszantó tud lenni. Ráadásul micsoda mocsok marad utánuk... Sajnos ez a vasutasokra is nagyon jellemző.
Alkoholt meg szigorúan tiltanám. Nagyon sok konfliktus van miatta. + büdös és szanaszét borogatják. Társadalom lecsúszott rétegeire jellemző ocsmány szokás.

@Bikli néni:
A 3 csomagot elbírta a kismama?
Grat. A kolléga hibázott. Az utast fel kell állítani, a kismama meg menjen oda ahova a jegyét vette.

(Remélem egészséges kisbabát szült. Jó egészséget és sok boldogságot hozzá)

2012.09.16. 14:11:06

@schmittpál: Ez azért van (amennyire én ezt észrevettem), mert a pénztáros a kocsik elejétől kiosztja/betölti az összes helyet (szerintem előbb a ketteseket, majd a négyeseket). Hogy KEVESEBBET KELLJEN TAKARÍTANI! De ez persze csak feltevés.

hondamonda 2012.09.16. 14:11:14

@Bikli néni: Sajnos igy van. Az emberek szarnak masra.

CBrosi 2012.09.16. 14:11:35

felesleges ennyit sírni azon, hogy milyen bunkók az emberek, milyen tipikusan magyaros dolgok vannak. Ha valaki elmegy nyugatra, és ott sokat utazik, ott is ugyanúgy lehet találkozni hangoskodó emberekkel, olyanokkal, akik az ülésre pakolnak. Az ottaniak mégis sokszor elsiklanak ezek felett. Nem éri meg ezen felidegesíteni magunkat. Próbálja meg mindenki kicsit kevésbé komolyan venni magát, és sokkal egyszerűbb lesz az élete. Sírni nagyon könnyű, valami normális, kreatív megoldást kitalálni sokkal nehezebb.

Francekellregisztralni 2012.09.16. 14:12:02

@hondamonda: Szerintem menjél pszihológushoz. Az hogy undorodsz az evő emberektől meg a futkosó gyerekektől nem túl normális...tudod...élnek...

A második már csak kérdés... Nem pont az asztalnál van hely lábat nyujtogatni? Én ugyan ebből az okból pont, hogy oda szoktam ülni...meg repcsin a vészkijárathoz.

Bikli néni 2012.09.16. 14:15:47

@Reggie: Én ezt értem, láttam már cifra dolgokat a mávtól. De a jegyen akkor is csak annyi látszik, hogy az enyém érvényes volt, az övé meg nem, szerintem meg az ő érdeke lett volna tisztázni a dolgokat és átvonulni addig az első osztályra. Ha ő most kiposztolná ide, hogy megbüntették, mert egy hónapja lejárt a jegye, de esküszik, hogy egy hete vette, és egy másik utas az érvényes jegyével fel akarta állítani, szerinted hány kommentelő hinné el neki? (Egy kismamával nekem meg pláne nem lett volna pofám ezt elkövetni.) És tán a kallernek sem engem kellett volna a biciklivagonba beküldeni, nem oda váltottam a jegyemet. Nem baj, megoldódott, az első osztályon legalább működött a légkondi és még a lábamat is ki tudtam nyújtani :D

hondamonda 2012.09.16. 14:16:00

@VJVMan: Teljesen atlagos meretu (184cm) vagyok. Azt hiszem ezzel a merettel meg elvarhatom, hogy gondoljanak ram is.

Kerek négyszög 2012.09.16. 14:16:36

Valahogy a téma után eszembe jut valami: népszerű nyaralóhelyeken ahol svédasztalos reggelik vannak, már rettegnek a magyaroktól, mert valami megfoghatatlan okból a magyar csoportok olyan szinten lepusztítják a kaját az asztalról, amire egyik másik kultúrnemzet sem képes. Ha már tele a hasa, már dülled ki a szeme akkor is tuszkolja magába az ételt.
Valahogy a magyarok génjeiben van a tulakodó kicsinyes lefoglalós ösztön. Megfigyelhető ez pl. a parkolóhelyeken is , ahol képesek úgy parkolni, hogy minél több területet tudjanak a közösből birtokolni.

2012.09.16. 14:18:01

@DICKtátor: "Tipikus. Tartsd meg azt a jó szokásod, hogy nem szólsz nekik, mert az agresszív reakcióktól való félelmed igencsak megalapozott. Sőt, ha megfogadsz egy jó tanácsot, akkor legközelebb a kalauz segítségét kérd, mert az előbbi retorzió ilyenkor sem fog elmaradni. Annyit meg még egy bepisilés elkerülése sem ér meg."

Mármint helyesen: a kalauz segítségét (!!!) SE (!!!) kérd!

2012.09.16. 14:18:08

Engem az idegesít a tömegközlekedési eszközökön, mikor a táskát amit előtte letettek a hányadékkal, köpettel, ételmaradékkal, stb. szennyes útburkolatra, felszállnak valahova aztán rárakják az ülésre. Meg mikor a gyerek a cipőjével rááll.

Bikli néni 2012.09.16. 14:18:36

@VJVMan: Köszi, még egyben vagyok pár hétig :) Csomagok meg nagyrészt a hátamon, szerencsére inkább terjedelmes volt, mint nehéz. Azért mostanában valószínűleg már nem fogok többet vonatozni :)

vontod75 2012.09.16. 14:18:52

A kommenteket olvasva nem is tudom, hogy ennyi antiszociális ember hogy nem irtotta még ki egymást...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.16. 14:20:52

Ahhoz képest, hogy elégedett vagy az ár-érték aránnyal, posztot írtál arról, hogy milyen szar utazni...

joszip 2012.09.16. 14:21:39

Ó hát micsoda problémák! Én végig állok, olyan tömeg van, neked meg ó jajj, szólni kell, hogy leülhess. Hát szólj, baszki :)

Francekellregisztralni 2012.09.16. 14:22:13

@kerek négyszög: "Hát ahogy állnak a dolgok, sokat segítene Magyarországon, ha lecserélhetnénk a jelenlegi dilettáns bandát Fletóra. Az ő idejében nem köptek a földre világszerte, ha azt a szót hallották hogy magyar."

Kicsit off...de te ezt honnan veszed? Ha helyzet tök ugyan az...aki a földre köp az 100 éve teszi.

Mellesleg nekem még senki se köpött se az utcára se máshová. Nem mindenki olyan egybites barom ám mint te;)

hondamonda 2012.09.16. 14:23:18

@Francekellregisztralni: Ennyi erovel en meg akkor alajuk fingok. Tudod, elek... Nem a futkosas zavar, hanem a FOLYAMATOS kiabalas.

Csak akkor tudod kinyujtani a labad, ha nem ulnek veled szemben. Marpedig ha penteken es vasarnap utazol, akkor 10-bol 9-szer ulnek.

Ejjnye Bejjnye 2012.09.16. 14:29:37

A csomagok mellett még az izzadt büdös lábak, cipőben, vagy a nélkül is foglalják a helyeket. Letörölni még egy embert sem láttam az ülést maga után. Ja és a legnagyobb lelki nyugalommal teszik fel a lábukat a plüss ülésekre is. A szokás nem iskolázottság, és kor/nem/nemzetiség függő.

Kerek négyszög 2012.09.16. 14:30:29

@Francekellregisztralni: Ne csak állampárti MTI híreket olvass. Mindent tisztábban fogsz látni.

kékhetes (törölt) 2012.09.16. 14:31:42

Helyjegy.
Valamikor a 60-as évek végén Bulgáriába utaztam. Esözések miatt egy éjszakát a bukaresti pályaudvaron töltöttünk. Hajnalban jött be a vonat, de ráadásul meg kellett várni a moszkvai gyorsot. Na végre az is bejött. Ülök a kupéban az ajtó mellet, nagy a tömeg, nyilik az ajtó, s egy hatalmas 120 kilós barisnya mutogatja a helyjegyét, ami az elözö vonatra szólt. Mutatom neki a dátumot, de nem tágít. Nem álltam le vitázni, erre a barisnya a egyszrüen az ölembe ült.
Rám ült. Elfedett.
Most jut eszembe a seggibe kellett volna csípnem, de inkább felálltam és a folyosón a böröndömön ülve utaztam Várnáig.
Rettenetes volt.

2012.09.16. 14:32:14

azért vannak ezek az idegesítő magyar szokásaim, mert nem akarom hogy egy idegesítő magyar üljön mellém.

*azta* 2012.09.16. 14:32:48

@kerek négyszög:
ezt te csak gondolod. amúgy meg marhaság. nagy marhaság.

joszip 2012.09.16. 14:33:33

@Coco Binky: "Meg mikor a gyerek a cipőjével rááll."

Ma a buszon csendben, diszkréten utazott mindenki, mígnem felszállt három c'gányasszony, gyerekekkel körbevéve rendesen. Üvöltözés, székreállás....néztem az arcokat, mindenki erőt vett magán, és gyakorolta a toleranciát. De sajnálom, hogy a liberálisok nem busszal járnak.

flamer 2012.09.16. 14:33:35

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: "Kisgyerekesek, akik képtelenek parancsolni a kölküknek, és az végigüvölti az utat"

Az a baj, hogy te nyilván valami gyerektelen nyomoronc vagy, fogalmad sincs a gyereknevelésről, csak a pofád nagy.
Az, akinek gyereke van, tesz a nemzet jövőéért, az, aki beszól nekik, hazaáruló.

kacce 2012.09.16. 14:36:24

Nem tudom, mitől magyar szokás ez... Hollandiában ugyanezt látom a vonatokon: csomagot ülésre tesznek, lábat ülésre feltesznek, a múltkor egy nagyokos a sörét borítota ki, folyt szanaszét. Tirpákok mindenütt vannak.

Reggie 2012.09.16. 14:39:51

@Bikli néni: Hat igen, a kaller szarul reagalta le.

@Coco Binky: Nyugi, osszehanyt/szart nadraggal is felulnek ra, ugyhogy a csomag mar nem oszt/szoroz...

láplidérc 2012.09.16. 14:40:21

tény, hogy az utazóközönség egy nagy része nettó tahó paraszt. népligeti buszállomáson minden kocsiállásnál matrica, hogy tessék sorba állni, de nem sok foganatja van, pedig a tömegközlekedés számomra legundorítóbb, legtaszítóbb jelensége mindenképp az, amikor a távolsági buszokra úgy kell felszállni, mintha barmokat terelnének be az akolba.

Reggie 2012.09.16. 14:44:36

@láplidérc: akkor nehogy elmenj egyszer boltba, mert ott a sorbanallas utan es a fizetes elott meg at is kutatjak a kosarad:)

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2012.09.16. 14:45:08

@CBrosi: Pontosan így van. Túl kell lépni rajta, ha eddig nem tanulta meg valaki, hogy hogy kell viselkedni emberek között, nem most kell(ene) megtanítani. Jó ezen felidegesíteni magam? Ugye nem...

jewel79bp 2012.09.16. 14:51:52

@flamer: Gyerektelen nyomoroncnak nevezed, de fel sem merül benned, hogy a szülőnek rá kellene szólni a kölyökre, ha az az ülésre áll vagy rohangászik? Nem is tudom volna, mit kaptam volna a szüleimtől, ha nem illedelmesen, csendben utazok a budzon/vonaton. Ja, és a szüleim elvárták, hogy ha már nincs üres hely, azonnal pattanjak fel és adjam át a helyem az idősebbeknek. A mai szülő meg mire neveli a gyerekét?... Tisztelet a kivételnek.

fidesz = házmesterek pártja 2012.09.16. 15:06:52

Kedves poszt író! Te egy barom vagy, méghozzá óriási!

fidesz = házmesterek pártja 2012.09.16. 15:07:44

@flamer: anyád meg egy ócska ribanc, amiért egy rühes nácit nevelt ahelyett, hogy kotont húzott volna az ügyfele farkára.

Tom Tuttle Tacomából, Washington államból 2012.09.16. 15:07:50

@kacce: Ez meg a másik. Itt Londonban is a buszokon szinte kivétel nélkül mindenki felrakja a lábát hátul, ahol szemben vannak az ülések.
Vannak fenntartott helyek időseknek, és terhes nőknek, amiket elvileg át kellene adni, de nem mindig sikerül,. És valahogy nem húzzák fel magukat rajta. Nekem először furcsa volt, hogy miért van ez, de itt így mennek a dolgok. Senki nem okoskodik, nem szól bele a másik dolgába, nyugi van. Valahogy így is működik minden...
Persze azért minden buszon vannak kirakva kis képek kis magyarázattal, oktatják a népet. Egymás mellett kisgyerek - öreg mami. Szöveg gyerek alatt : Nem rakom fel a lábam az ülésre. Mami alatt: nem rakom fel a szatyrom az ülésre. Így is lehet...

Mikka-Makka 2012.09.16. 15:10:44

ha valaki elégedett a máv ár/érték arányával azt a továbbiakban nem tudom komolyan venni
arról h nem akarom h leüljenek mellém nagyrészt az igénytelen/büdös/májkrémes-tonhalas szendót zabálók stb.. tehetnek

Martian (törölt) 2012.09.16. 15:15:51

@flamer: "Az, akinek gyereke van, tesz a nemzet jövőéért"

Hajjaj, vannak akik egy egész fészekaljnyi dzsipóval tesznek érte... hogy a nemzet jövőjéért, az nem tudom. :)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.09.16. 15:18:07

Mondjuk, ha nem elővárosi vonatokat közlekedtetne a társaság Győrig személyvonatként, lehet, hogy feltenném a tatyóm, de abba a kis kenyértartóba sajnos képtelen vagyok begyömöszölni. Az IC- ket meg nem bokorugróként kellene közlekedtetni, és akkor lenne értelme visszavezetni a poggyászkocsi intézményét.
Mármint, ha nem szívlapáttal rámolnák a lóvét kifele a vállalatból.

Régebben mintha lett volna vmi terjedelmi korlát a poggyászra, manapság meg akkora kofferokat látok időnként, hogy szemre egy kis garzont simán be lehetne rendezni:)

Martian (törölt) 2012.09.16. 15:18:22

@Tom Tuttle Tacomából, Washington államból: ja, az angol köznépfajzat sokszor túltesz a balkáni parasztokon...

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 15:20:05

@madandcrazybird: Sikeres ember nem kommentel, de MÁV-blogot, sőt, indexet sem olvas...

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.09.16. 15:35:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Szok lenni, csak a pénteki/ vasárnapi forgalomhoz enyhén szólva is karcsú.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 15:38:02

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Van, de nem használjuk, mert kicsi, csomag mg nagy, és még nehéz is. Épp elég azt kis szennyest hazacígőlni kimosatni, csak nem képzeled, hogy még emelgetem is? Még a végén a nyakamba borul az egész, és hagyhatom ott a picsába a szaros gatyákat, koszos kajásedényeket.
Nem is beszélve arról, hogy amikor pár sör után bealszok, valaki megfújja fentről az egész pakkot.
Az meg már legalja, amikor z egész heti szívás után végre hazahúzhatok egy kicsit lazulni, odaesz a fene valami fapicsát a szembeszékre, és bámulhatom azt a savanyú fejét órákig. És biztos, hogy még büdös is, meg beszélgetni is akar, pedig láthatná, hogy pont leszarom, és csak a magam dolgával törődve hallgatom a zenét, iszogatom nyugiban a sörömet. Erre nekilát hisztizni! Az ilyen miért nem marad otthon a lottyadt valagán?

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 15:39:24

@lendkívül magas langú embel Lómában: Úgy mellékesen: vajon miért nem rak be még egy kocsit az ilyen forgalmasabb napokon a MÁV?

Szaszy G 2012.09.16. 15:42:15

@vontod75: Első értelmes hozzászólás, amivel azonosulni tudok! :D:D:D:D

Altaïr 2012.09.16. 15:42:38

Utazgassál kicsit a párizsi elővárosi vonatokon, vagy an angol helyköziken, aztán majd áldani fogod a magyar viszonyokat.

radikalisviccek 2012.09.16. 15:46:56

Szánalom a posztoló

Ehhez a komoly horderejű panaszhoz meg inkább nem vállalja a nevét meg a várost ahonnan jött :D Mert holnaptól vadásznának rá a nem felálló fiatalok hordái :D

Bazeg odaállsz és megkérdezed h szabad-e a hely. Aki erre is képtelen, az rohadjon meg állva.

Roy 2012.09.16. 15:51:08

@Wl: Ez nem csak a vonatokon divat. A tömött HÉV-en, buszon, villamoson is.
Nem beszélve arról, hogy iskolások akik egész nap a padokban ülnek, képtelenek állva utazni. Emellett ők is a hátizsákjukat, táskájukat nem az ölükben fogják, hanem a mellettük vagy szemben lévő ülésre rakja. Engem nem nagyon zavar, de vannak akik tényleg fáradtan utaznak, és képtelenek az ilyenek miatt leülni.

Roy 2012.09.16. 15:53:14

@Bélabáttya: akkor miért írsz? Nem vagy itt akkor hogyan?
Ennyire nem lehetsz sikeres!

2012.09.16. 15:56:35

@Bélabáttya: Hát ez az! Nem ritkítani kéne a járatokat, hanem még többet betenni. Pénteki napra volt, hogy már négy nappal előtte nem volt helyjegy. Úgyhogy az egyetemen az egyik óraadó előadó előre kitervelten úgy utazott, hogy inkább büntessék meg, de mindenképpen haza akar jutni valahogy...

Roy 2012.09.16. 15:56:51

@radikalisviccek: Sajnos, ha szólsz akkor jó esetben elküldenek melegebb éghajlat alá. Hallottam már ilyet. Terhes nő szólt, hogy le szeretne ülni. Mit kapott? Minek csináltattad fel magad?

Zsetongaleria · http://www.zsetongaleria.hu 2012.09.16. 15:58:12

@egy maréknyi dollár:
Pofátlan? Miért? Mert szeretne a körülményekhez képest pl. kényelmesebben utazni? Ha valaki le szeretne ülni, szóljon! Ha még erre is lusta, így járt... Ha normálisan megkéred az "ifjúságot", normálisan fognak reagálni. Ha megjegyzéseket fűzöl a kérésedhez -- "kipihente-e magát a csomag...?", "segítsek felpakolni...?" -- minimum csúnyán fognak rád nézni!
Én sem szeretem ha egy vadidegen mellénk akar ülni, mert zavar minket a pl. társalgában. Ezt jelezzük a csomagokkal! Ha még is mellénk szeretne letelepedni, legyen. Semmi gond! De kérje normálisan, és ne "okoskodjon", mert akkor olyan beszédtémát választunk, olyan modortalanul fogunk viselkedni, hogy inkább önként át fog ülni máshova!

2012.09.16. 15:58:14

Fasz kivan. Vittore, két év vonatozás, mondhatni, lófasz, arra viszont elég, hogy rácsodálkozz, hogy jé!!!!!!!! És írták már, ne a 18 évest basztasd, az fiatal, leszarja, jól érzi magát, ilyenek. Hanem a sok bunkótahó nőt meg férfit, aki direkt lepakol az ablak mellé, leül, aszt’ amikor szólsz, hogy leülnél, a pofákat vágja. De még akkor is, amikor állnak már a székek között. Meg amelyik a körmét vágja csipesszel. Basznám le a vonatról a csipeszével együtt.

Wl 2012.09.16. 16:00:13

@Altaïr: "Utazgassál kicsit a párizsi elővárosi vonatokon, vagy an angol helyköziken, aztán majd áldani fogod a magyar viszonyokat. "
Naja, nálunk legalább a felszállók megvárják a leszálló utasokat (kivéve pár tuskót). Van, ahol ez nem annyira alapértelmezett, nyílik az ajtó, akkor akció indul :) Igaz, hogy kétszer annyi ideig tart így az utascsere, de ő legalább már fent van az előtérben...

Ez persze nem azt jelenti, hogy a közlekedési kultúra olyan jó lenne nálunk, de aki ezek alapján elkezd magyarozni, az jó lenne, ha előbb kicsit körülnézne máshol.

@Roy: Amit írtam, az áll erre az esetre is. Ha van hely, akkor miért ne lehetne az ülésen mellette, ha meg már nincs akkor a normálisabbja magától elveszi. Vagy legalábbis ez lenne a természetes.

2012.09.16. 16:03:07

@Zsetongaleria: vadidegen? bazmeg, olyan utas, mint te, ugyanúgy fizet, mint te, ugyanúgy oda ül, ahová akar, ahogy te. ne jelezz te semmit, egy helyet foglalj. társalogni akarsz zavartalanul? bérelj ki egy egész vagont, a jó ég áldjon meg! és hogy fogsz viselkedni? modortalanul? nem lesz nehéz.

panka 2012.09.16. 16:04:17

Hát én meg egy mai öreget kértem meg a minap, hogy vegye le a táskáját az ülésről, mert oda szeretnék ülni. Szerintem ez nem a fiatalok, és nem az öregek sajátja, hanem a csomagosoké. Ez van. Amíg nem muszáj, nem nyújtózkodik.

Jofiu 2012.09.16. 16:07:57

@Ejjnye Bejjnye: És az izzadt büdös farpofákról mi a véleményed? ; )

Taxomükke (UK) 2012.09.16. 16:14:07

Ugyanezt csinálják Angliában. Csak szólok.

Wl 2012.09.16. 16:16:31

@Bélabáttya: "Úgy mellékesen: vajon miért nem rak be még egy kocsit az ilyen forgalmasabb napokon a MÁV? "

Erre a következő válaszokat fogod kapni:

1: Nincs kocsíííííí

2: Tisztelt utasunk, tudatjuk Önnel, hogy a személyvonatok összeállítását előre elkészített tervek alapján (SZVÖR) végzik...

3: Hogy jössz te ahhoz, hogy beleszóljál más munkájába. Fogadjunk, hogy nem dolgoztál 40 évet ilyen területen...

Komolyra fordítva a szót: van olyan, hogy egy vonatot megtámogatnak pár kocsival, csak ennél sokkal többször kéne ilyen.

Ausztriában pl. abból sincs probléma, ha Railjethez kell plusz kocsikat kapcsolni. Ilyenkor a rendes egység, és a Taurus mögé még pár EC kocsi. Ott valahogy nem problémázik a hatóság olyanokon, hogy középre kerül a mozdony. (vagy a másik kézenfekvőbb opció, hogy akkor 1 helyett 2 egység jeti megy)

Amikor a sziget miatt kellett a kapacitásnövelés a Railjeteken, akkor is az lett volna a kézenfekvő, hogy két egységgel adja be az osztrák, és kész. De ugye azt nem lehet, mert akkor a vonat közepére is kerül mozdony, és az szentségtörés (amikor nálunk indult a Railjet szolgáltatás, akkor az első napokon voltak ilyen vonatok, valahogy akkor nem volt probléma). Most jön a hazai "hatóságkonform" megoldás: szedjük ki a középső Taurust, és egy Tau vigyen két Railjet egységet.

Biztos jó lehetett a vonat menetdinamikája, és biztos az osztrákok is örültek, amikor a 15 perces fejpályaudvari fordulóidőben még be kellett középre legózni egy gépet...

Jofiu 2012.09.16. 16:18:08

Nekem a mindíg női, nem ritkán pici, utas nagy táskával a kedvencem - nekem nagydarabként, országok között költözve nem szokott akkora lenni, ez valami Murphy törvény, minél kisebb annál több cuccra van szüksége? - ami nem hagyhatja el a 20 centis auráját. Felrakni esélytelen, segítséget nem fogadja el, a javaslatra, hogy rakja be a háttal álló ülések közé csak ennyi: jó ez így, ki bírják kerülni. Ott kell legyen karnyújtásnyira, mintha a megtakarított pénzét és a nagymama ékszeresdobozát szállítaná, inkább kerülgesse mindenki más.

Taxomükke (UK) 2012.09.16. 16:19:49

@Taxomükke: .. mármint nem a helyjegyes téma, hanem az "úgy ülök le, hogy lehetőleg más ne férjen el". Mondjuk elég csak egy enyhe mozdulattal jelezni, ha le akar ülni valaki, mindjárt összébb húzzák magukat.
Itthon a ráckevei vagy a csepeli héven nem kérdezősködök, hogy szabad-e, mert a táska úgysem válaszol, hanem elkezdek leülni, aztán a gazdája gyorsan gondoskodik arról, hogy a cucc ne lapuljon össze. :))

Zsetongaleria · http://www.zsetongaleria.hu 2012.09.16. 16:24:25

@Spamet nem küldünk rá:
Látom, neked sem esik nehezedre a modortalanság. Leírtam a véleményemet, kulturáltan. Te meg itt "b@zmegelsz" ..... Ha esetleg összefutnánk valahol, ne ülj mellém. :)
Ugyanúgy fizetett mint én (ez tuti?), és? Attól még szólhat, kérhet! Miért egyszerűbb egyeseknek hőbörögni, meg hisztizni mint kérni?! Mert az idősebb korosztályhoz tartozik? Lesz@rom, -- már elnézést --.

mike288 2012.09.16. 16:24:32

te jó isten, mi lehet otthon...?
végigolvasom a kommenteket, és mindenkiből árad a pesszimista, befordult duma. most azon gondolkozom hogy 1 éve amikor otthon laktam, akkor is ilyen -5 volt az átlag, vagy az utóbbi - év tette ezt veletek? működik a népbutítás úgy látom:) hajrá! húzzàtok fel magatokat egy blogbejegyzésen, mondjátok meg a frankót:D úgy szép a magyar ha panaszkodik:)

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.09.16. 16:30:08

@Bélabáttya:
Nyilván nincs kocsi, mert ami van az is vagy szar, vagy nem jó.
Az pl. nem volt kispályás, amikor a harmadfokú hőségriadó idején, az egész IC- n sehol nem működött a légkondi. Nagyon hasznos, hogy ilyen esetekben a társaság visszafizeti a pótjegy "komfortértékét". Az vmi 150-200 ft kb. Addig azt se tudtam, hogy ilyen is van. Gondolom ha vki nem éli túl, akkor elosztják az örökösök között.

2012.09.16. 16:33:00

@Zsetongaleria: ne a bazmegen rugózz. és nem, nem kell kérni, hogy leülhet-e, miért is kellene. nem értem. tiéd a másik ülés is? vagy hogy nem zavar-e titeket a beszélgetésben? jézus, mária! úgy kell ülnöd neked is, a haverodnak is, hogy annyi helyet foglalj, ahányan vagy. szóval legközelebb csak akkor válaszolj, ha arra reagácia, amit írtam. bazmeg.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.09.16. 16:33:49

@mike288:
akkó meg mé nem óvasó inkább britt blogot. ottan mindég mindeggyik kacakacarász??

ping 2012.09.16. 16:35:29

rinyarinyarinyarinya

egy maréknyi dollár 2012.09.16. 16:37:44

@Spamet nem küldünk rá: Kösz, kisegítettél, Zsetongalerival már nem kell foglalkoznom. :)

mike288 2012.09.16. 16:39:42

@Spamet nem küldünk rá: hehe:)
olvasok britt blogot is, de ott nem ilyen befordultak az emberek;)
nyomjátok csak:)

dr. pretender 2012.09.16. 16:41:39

szerintem nagyjából igaza van a posztolónak, azon én is megdöbbenek, hogy a helyjegy viszonylag egyszerű működési mechanizmusát nem igazán sikerül megérteni egy csomó utasnak... láttam már vicces helyzeteket, amikor elindult a dominó, és kiderült, hogy egy helyfoglaló faszkalap miatt kb a fél kocsi nem a saját helyén ült :D na persze a sor végén álló ilyenkor szív, épp ezért én is mindig felállítom azt, aki beül a helyemre. a többit rendezze le azzal, akinek elfoglalja a helyét, de én nem fogok más helyére ülni és aztán visszamutogatni, hogy "dehát az enyémet is elfoglalták". ennyi.

Zsetongaleria · http://www.zsetongaleria.hu 2012.09.16. 16:45:49

@Spamet nem küldünk rá:
Jól van folytassuk:) Te sem arra reagáltál ami lényeg lenne (a KÉRÉS), de ezt most hagyjuk.
Amíg senkit sem zavarok azzal, hogy egynél több helyet foglalok el mert így ..... kényelmesebb, addig miért is okoz ez bárkinek is problémát?! Ha pedig ez valakinek gondot okoz, mert szeretne leülni, miért nem szól, kér?? Miért olyan nehéz kimondani: "Helló! Leülhetek?". Ennyi lenne az egész!

zsurzsenka 2012.09.16. 16:47:20

Én nem értem ezt a problémát. Felszállok, látok egy táskát egy ülésen, jelzek a tulajdonosának, aztán leülök. Ennyi. Ha pofát vágnak, az az ő problémájuk, nem az enyém. Én inkább azt veszem észre az otthoni tömegközlekedésben, hogy a legtöbb ember összeszorított szájjal nyomul, mint a kos a falnak, ahelyett, hogy kinyitná a száját, kérdezne, jelezne, kommunikálna. Ha pedig bazi nagy cuccal utazok, akkor szintén kommunikálok: megkérek valakit, hogy segítsen pakolni. Nagy kutyával, csomagokkal teljesítettük a vonat utat Bp-Köln között, és túléltük, mosolyogva búcsúztak tőlünk az utastársak stb. Lehet így is.

tede 2012.09.16. 16:49:27

Amikor a büdös kölkek még köszönni sem tanulnak meg otthon, akkor mit csodálkoznuk?

Én ha ilyen helyzetbe kerültem, mindig nagyon hangosan odaszóltam, köszöntem jó hangosan és hozzátettem, hogy azért köszönök előre, mert idősebb vagyok, volt aki értette, volt aki nem.

Utána nem alázkodok meg, hanem kijelentem, hogy oda fogok leülni, a csomagnak meg van helye, ami nem az ülés. Azt az ideges pampogást, amit ilyenkor levágnak, vágják a pofákat, de kevesen mernek visszaugatni, merthát ugye nincs is miért ugatniuk. Vettem jegyet, le akarok ülni vigye a p.ba a táskáját onnan. Volt már próbálkozó, aki kijelentette, hogy foglalja a helyet, mondtam neki, majd akkor, ha megmutatja nekem a jegyet, mert az vonat nem étterem. Aztán milyen érdekes, valahogy a végén nem ér oda soha az a személy, akinek állítólag foglalják a helyet.

Szóval nem kell megijedni, követelni kell a helyet, a francba is nem azért fizetett egy csomó pénzt az ember, hogy álldogáljon, mert a diákok magukban akarnak beszélgetni egy 8 fős fülkében. Menjenek a p.ba, vegyenek akkor 8 jegyet, akkor lefoglalhatják a fülkét.

Megértem a poszt írót, sokszor kerültem már én is olyan helyzetben, hogy erőszakosan követelnem kellett, hogy leülhessek. Ilyen árak mellett ez nagyon durva. Aztán csodálkoznak, hogy miért mennek annyian autóval, ilyen közösségi közlekedési árak meg szolgáltatás mellett.

több ismerősöm pont ezért megy busszal, mert ott legalább a sofőr rendet tart, a kallert meg egyáltalán nem érdekli, pedig neki kéne rendet tartani, rászólni az utasokra, hogy ne tegyék az ülésre a csomagot, mert tömeg van, de a kaller egyébként akkor sem csinál semmit, ha éppen megkéri rá az ember...

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.09.16. 16:50:14

@flamer: na most egy pillanatra elbizonytalanodtam, hogy ellopták-e a nickedet, vagy csak simán felhúzott az asszony mert elsózta a tökfőzeléket. Azt hittem, csak egy fikanick vagy, de megnézve a kommentjeidet, egész értelmeseket tudsz hozzászólni. Szóval maradjunk annyiban, hogy ezt a faszságot ignorálom, és csak megdícsérem a logikád ami hibátlan, ezek szerint a cigók a legnagyobb hazafiak, hisz már 12 évesen gyerekük van :)))

Abból a gyerekből akit arra nem tudnak megnevelni, hogy kulturáltan utazzon, és csöndben beszéljen ott ahol mások is vannak (pláne ha alszanak), sosem lesz olyan ember, aki felemeli a hazát. Maximum politikus.

2012.09.16. 16:52:48

@Zsetongaleria: tudsz olvasni? és érted is, amit olvasol? én arra reagáltam, amit írtál. a KÉRÉS-ről írtam előbb. de most abbahagytam.

2012.09.16. 16:53:59

@mike288: olvass brittttttt blogokat, ahol nem ilyen befordultak az emberek. ott jó. itt rossz. akkor meg?

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 16:57:32

Táskák:
Én buszon látok ilyesmit gyakran, és leginkább idős hölgyekre jellemző, hogy a belső székre ülnek, az ablak felőlire meg a táskájukat teszik, akkor is ha tömve van a busz.

Ami a helyjegyeket illeti, ennél azért árnyaltabb a kép. Pénteken és vasárnap igen hamar elfogynak a helyjegyek, egy csomóan meg helyjegy nélkül ülnek fel a vonatra, majd kifizetik ott az 1000 Ft-os pótdíjat, közben meg nyilván abban bíznak, hogy ahová leülnek, az nem az egész viszonylatukra foglalt, ha jön a helyjegyes ember, akkor meg felállnak. Mondjuk ezt én is rühellem, nem szeretek harcolni a helyemért, ha egyszer helyjegyem van, de azért látom, hogy ez jelentős részben a MÁV sara, mert nem indítanak elég kocsit.

zsurzsenka 2012.09.16. 17:02:17

Ja, és ugyanez a táskapakolás megtörténik Londonban, Newcastle-ben, Torontóban is. Biztos ott is sok a magyar kollégista...

Ejjnye Bejjnye 2012.09.16. 17:06:04

@Jofiu: Kifejtenéd, hogy mire is vagy kíváncsi, hogy kifejthessem?

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 17:06:25

@schmittpál:
Nyilván lehetne olyan a rendszerük, hogy egy vásárlás megy kettő kártyáról, de ha ezt nem lehet, akkor nyilván azért nem kérheted egymás mellé, mert a rendszer országos, amíg az elsőt kifizetik, addig a mellette lévőt Mucsaöcsögéről lefoglalhatják.

And37 2012.09.16. 17:09:34

@Roy: "Emellett ők is a hátizsákjukat, táskájukat nem az ölükben fogják, hanem a mellettük vagy szemben lévő ülésre rakja. Engem nem nagyon zavar, de vannak akik tényleg fáradtan utaznak, és képtelenek az ilyenek miatt leülni. "

Miattuk vannak ilyenek. Aki nem képes megkérni értelmesen a másikat hogy szedje összébb a cókmókját, esetleg lecseszni mint a pengős malacot ha ezek után pofákat vág, az viselkedésével jutalmazza a terpeszkedőket.

Az eredeti poszthoz: amikor felszállok a vonatra, kb. üres. Elkezdek dolgozni, és van hogy nem veszem észre, hogy megtelt. Ha megkérdik h szabad-e a hely, azonnal, pofavágás nélkül összeszedem magam és válaszolom hogy természetesen. A táskám magammal szemben azért teszem le, hogy negyed óra után nem fájjon a térdem. Enélkül félig teli vonatnál is tuti szemben ül le velem valaki, miközben mellém vagy átlósan is ülhetne, és így Pestig szoronghatunk egymással szemben, ölemben a laptoppal, ami így már kényelmetlen.

Ha észreveszem, hogy 3/4-ig megtelt a vonat, akkor persze összeszedem a táskát, de ha elmerülök abban amit csinálok, van hogy szólni kell. Ha valaki megáll mellettem, pofákat vág és puffog magában de meg nem kérdi hogy leülhet-e, az az ő baja. Ha meg bunkó módon kérdez, akkor elkönyvelem hogy rossz napja volt, de attól még nincs foglalt hely a vonaton.

nickelbolha 2012.09.16. 17:12:34

"hogy a lapotopom/bőröndöm/táskám fontosabb, mint egy idegen utas"
még jó, hogy fontosabb.

Főleg azon a helyen, ahol négyen utazhatnának, kényelmesen két ember fér el. a bőrönd meg az ölemben?
Inkább legyen kulturáltabb a vasút, több kocsi, több hely.

AczélGyuribácsi 2012.09.16. 17:22:13

Hát én sem szeretném, ha egy ilyen velejéig otromba, demagóg és prosztó "Ibolya" mellém ülne!
A helyjegyes dolog egyszerű: nyakon fogod is kivágod a illegális parasztot! (Na jó, előbb szólsz, hogy húzás...)
A másik esetben meg perverz dolgokról kell hangosan beszélgetni, ezek a "kdnp-sek megsértődnek és elmennek!
Ha nem, hát legalább nem érzik jól magukat!

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 17:26:23

@mike288: Ilyen volt, csak elszoktál tőle.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 17:27:52

@mike288: Ott miket írnek? És milyen hangnemben osztják egymást?

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.09.16. 17:28:53

@And37:
valójában nem az a baj, hogy ott a tatyó, hanem az a bizonyos kifordított mentalitás, hogy amikor megtelik a vonat, miért nem automatikus a lehetséges helyek felszabadítása. Miért kell azt kérni?
Én személy szerint megteszem, de zavar. Lehet azért, mert takony korom óta önellátó vagyok, és úgy szoktam meg, hogy csak szükség esetén kérek, és nem olyasmit ami alapvetően az enyém.

A mozdonyvezetőnek ne szóljak, hogy szíveskedjék megállni az állomásokon?

Zsetongaleria · http://www.zsetongaleria.hu 2012.09.16. 17:31:30

@tede:
"Én ha ilyen helyzetbe kerültem, mindig nagyon hangosan odaszóltam, köszöntem jó hangosan és hozzátettem, hogy azért köszönök előre, mert idősebb vagyok, volt aki értette, volt aki nem.
Utána nem alázkodok meg,hanem kijelentem, hogy oda fogok leülni, a csomagnak meg van helye, ami nem az ülés."

Ó igen. Így is lehet. .... és az ilyen esetek után meg nem értjük, miért sajnáljak le nagy ívben a fiatalok hogy te vagy az idősebb.

---

"Amikor a büdös kölkek még köszönni sem tanulnak meg otthon, akkor mit csodálkoznuk?"
Na, ez a másik duma amit piszokul szeretek... Azokat a büdös kölköket pontosan azoknak -- annak a korosztálynak -- kellett volna megtanítaniuk pl. köszönni, akik most a legjobban fel vannak a viselkedésük miatt háborodva! Csak ez valahogy nem sikerült...

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 17:35:05

@Zsetongaleria:
Ha pofátlanul lepakolod a táskádat nagy tömegben is a melletted lévő ülésre, akkor arra spekulálsz, hogy hátha csak félénkebb emberek érkeznek, akik inkább máshol keresnek helyet. Ha nem érted, ez miért pofátlanság, akkor veled van a baj.

Kivlov 2012.09.16. 17:35:24

"...a MÁV-nak is érdeke, hogy aki jegyet vesz az normális körülmények között, elfogadható színvonalon jusson el a céljához."

Na, itt már meg is dől a történet. Mert akkor 1 db nyuginak sem szabadna ülnie, amelyik ingyen furikázik.
Pedig pl vasárnap délutáni távolsági Volán járatokon megszokott dolog, hogy a kirándulgató, ingyen utazgató nyuggerek ülnek és fecserésznek, a horroráron jegyet váltott többiek jó része meg ácsorog. Gyönyörű. Rég meg kellett volna szüntetni az ingyen utazgatást...

Taxomükke (UK) 2012.09.16. 17:41:28

@nickelbolha: Te vagy a bunkó, kisfiam. Meg azok, akik eltehénkedve utaznak, gondolom, te is ilyen tahó vagy.

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 17:42:29

@And37:
"Ha valaki megáll mellettem, pofákat vág és puffog magában de meg nem kérdi hogy leülhet-e, az az ő baja."

Ezt nevezik 0 empátiának, mások meg tipikus pesti viselkedésnek, mi normális emberek ilyenkor levesszük a táskát az ülésről, hogy a pofákat vágó le tudjon ülni. Mert attól, hogy rossz napja van, vagy nem akar szájkaratézni, korábbi rossz tapasztalatok miatt, még nem jelenti azt, hogy az ő gondja, szarjunk bele.

nickelbolha 2012.09.16. 17:44:25

igen, bugsy elnézést is kell kérni, no meg külön kérvényt is be kell nyújtani, mert te jössz!!
és seggeddel rá akarnál ülni a csomagomra, mondd nem kaptál még egy-két fülest? :-)

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 17:45:16

@lendkívül magas langú embel Lómában:
Ott a pont. Te érted a lényeget. Én ugyanúgy azért sem szeretek szólni, hogy ha valaki elállják az egész járdát beszélgetve, és én át szeretnék haladni, mert nyilván szólhatok, de annak kellene alapnak lennie, hogy nem állják el, vagy ha mégis, akkor észreveszik, ha jön valaki, és automatikusan elengedik.

And37 2012.09.16. 17:45:21

@Belagezapista: Igazad lenne, ha az lenne a helyzet, hogy rá figyelek. De nálam az alapfelállás, hogy nem azt nézem, ki mit csinál. Ha látom hogy le akar ülni, akkor már eleve nincs ott a táskám, és le tud ülni.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.09.16. 17:46:56

A helyjegyes dologhoz meg annyit, hogy mivel a helyek kiosztása sorrendben történik, gyakran megesik, hogy az egyik kocsi teljesen tömve van míg a másik tök üres.
Csakhogy azt azért nem árt tudni, hogy a szabályok szerint, az érvényes helyjeggyel bármelyik hely elfoglalható, amíg az eredetileg odaszervezett utas nem tart rá igényt. Mondjuk pénteken és vasárnap nyílván nem érdemes ezzel élni.

And37 2012.09.16. 17:48:38

@And37: "nálam az alapfelállás" -- az előző kommentben említett helyzetben az alapfelállás, tehát amikor annyira belemerülök a gépbe, hogy nem veszem észre azt, aki le akar ülni. Egyébként nyilván az a normális, hogy ha tele a vonat, akkor nem foglalunk két-három helyet.

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 17:50:10

@And37:
Nem kell rá figyelned, annyit kell tenned, hogy csak 1 helyet foglalsz el, ilyen egyszerű. Nyilván vannak kivételek, pl. közel üres járatok.

Ugyanakkor ezt írtad:
"Ha valaki megáll mellettem, pofákat vág és puffog magában de meg nem kérdi hogy leülhet-e, az az ő baja. Ha meg bunkó módon kérdez, akkor elkönyvelem hogy rossz napja volt, de attól még nincs foglalt hely a vonaton. "

Tehát ha ennek tudatában vagy, akkor nem állja meg a helyét az a válaszod, hogy nem figyelsz rá. Ugyanis ha ennyit tudsz róla, akkor már figyelsz.

kicsilia 2012.09.16. 18:05:29

Na már megint egy bunkó utas :) Nem kollegista vagyok, de velem is gyakran előfordul hogy vonattal kell utaznom, nagy pakkal. Elmondom mi van: fogom és felrakom az ülésre a motyóm. Akkor is ha aztán látom hogy ácsorognak. Hogy miért? Az csak egy része hogy nem szívesen nézegetem a szembeszomszéd arcát, csámcsogását, satöbbi. Ha ez olyan bántó lenne vennék autót, azzal járnék. Na nem. Azért rakom oda, mert majd ha valaki esetleg le akar ülni, és nem csak hőbörögni, az szólni fog hogy szeretné letenni a valagát, én meg elveszem onnan a pakkot. Addig nem rakom fel a csomagtartóra, mert rossz a vonat, és baromira utálom amikor egy egy nagyobb fékezésnél/döccenésnél a nyakamba borul a laptoptáska. Például. Még magácska is leírta, hogy bezzeg ha szól elveszi a motyóját. Akkor meg mi bántja? Le tud ülni, utazik, viszonthallás. Ha a többieknek tetszik állni? Nem akarnak szólni? Hát álljanak.

kicsilia 2012.09.16. 18:08:42

Egyébként az érme másik oldala, amikor az utitársam a következő megállónál száll fel, és én épp nem vagyok bunkó, nincs annyi csomagom, és nem stopizok fölösleges helyet, max egy pulóvert rakok a másik ülésre. Nyilván nincs mindig négy szabad hely, legyen mondjuk hogy épp csak kettő üreset találok, egyet lestopizok az (5 perc múlva felszálló) barátnőmnek, és láss csodát, van egy két olyan szipirtyó aki nem hogy meg nem kérdezi, nem hogy köszön, hanem fogja és úgy ahogy van, szó nélkül ráül a táskámra. Na annak csókolom a kezét.

mike288 2012.09.16. 18:09:04

@Bélabáttya: Lehet hogy igazad van..Sajnos..vagy nem..nem is tudom...
Igazából nem nagyon találni olyasmi blogot, ami arról szól hogy valaki(k) fennakadnak azon, hogy milyen a közlekedési szokás. Értem ezt pl. erre a Máv-os helyzetre.
Mert itt is nagyon zsúfolt a közlekedés mint tudjuk, sokszor előfordul hogy valaki a táskáját lerakja a mellette lévő székre, de amint jön valaki, és le akar oda ülni, egyszerűen megkérdezi hogy ne haragudj, szabad? Erre ő mosolyogva, persze! Semmi grimasz vagy hasonló. ( legalábbis én nem tapasztaltam ilyesmit soha eddig )
De pl. nagyon komoly blogokat lehetne vezetni arról, és ki is lehetne akadni arról pl. hogy a tömegközlekedésen hogyan viselkednek a kisgyerekek. Mert pl. én, a jó magyar beszűkült mentalitás még látható jeleivel megáldva, sokszor a mai napig kiakadok azon, ha van pl 1, 2, 5, vagy 10 gyerek a buszon, és ordít mint az állat, a szülei nem szólnak rá hogy halkabban máá bazmeg, meg kussojjá, meg ilyesmi, hanem egyszerűen hagyja had ordítson. És a többi utas simán mosolyogva elviseli ( természetesen nem mindenki angol ).Szerintem ettől lesznek talán másabbak kicsit mint mi, mert kiskorukban már megszokják azt, hogy nincs olyan mértékű visszaszabályzás, és mire felnő, sokkal természetesebben fog viselkedni mint pl. nálunk otthon, ahol szemmel láthatóan pl. a sulisok a MÁV-on úgy be vannak feszülve ( legalábbis a nagyrészük ) mintha épp üzleti tárgyalásra menne a Swiss air járatán, miközben csak egy kollégiumba tart épp egy 82-es szétrohadt szaron.
De összességében az a nagy baj, hogy otthon az embereknek nincs jobb dolguk, mint kiakadni egy ilyen blogbejegyzésen, mert egszerűen szarabbul élnek sajnos. És ezt nem fikázásként mondom vagy ilyesmi, de gondolom ha a hozzászólók nagyrésze tisztességes, EU szintű fizetést kapna amit valóban érdemelne, lehet hogy most nem a monitor előtt ülve azon pumpálná magát hogy a MÁV-on mi van, hanem mondjuk egy étterembe mulatozna épp a barátaival, vagy egy fasza hétvégi programról tartana haza épp, mert holnap vár rá a MÁV, amivel majd dolgozni megy. Sajnos szerintem ez van... Bocsánat az off-ért.

And37 2012.09.16. 18:20:21

@Belagezapista: már leírtam, miért nem pakolom fel a táskám alapból, és miért foglalok két helyet ameddig az nem pofátlan, és ebből végül miért lehet mégis mások szerint pofátlan helyfoglalás. Amikor én felszállok, közel üres a járat, a táskában meg olyan dolgok vannak amik kellhetnek.

Ha valaki miattam áll és észreveszem, akkor kérdés nélkül összeszedem magam, de ettől ő még állhatott már húsz perce, és vághatja a pofát amikor ránézek. (Mondjuk ilyennel nem nagyon találkoztam, szóval egy számomra nem létező kategóriáról csevegünk.)

genyamagyar 2012.09.16. 18:22:23

@kicsilia: "épp csak kettő üreset találok, egyet lestopizok az (5 perc múlva felszálló) barátnőmnek, és láss csodát, van egy két olyan szipirtyó aki nem hogy meg nem kérdezi, nem hogy köszön, hanem fogja és úgy ahogy van, szó nélkül ráül a táskámra."

Nincs lestopizás. Ha nincs ott a barátnőd, akkor nincs ott. És ha te vagy olyan bunkó, hogy lepakolod a melletted lévő ülésre a táskádat, akkor ők lehetnek olyan bunkók, hogy ráüljenek.

Megérdemlitek egymást!

genyamagyar 2012.09.16. 18:25:03

@kicsilia: "Az csak egy része hogy nem szívesen nézegetem a szembeszomszéd arcát, csámcsogását, satöbbi. Ha ez olyan bántó lenne vennék autót, azzal járnék. Na nem. Azért rakom oda, mert majd ha valaki esetleg le akar ülni, és nem csak hőbörögni, az szólni fog hogy szeretné letenni a valagát, én meg elveszem onnan a pakkot."

1. Majd ha veszel magadnak egy mozdonyt kocsikkal, akkor
nem kell nézned a szembeutast.

2. Lófaszt kell szólni! Az az ő helye, neked közöd sincs hozzá! Ezért aztán ne csodálkozz, ha szétrúgja a valagad a táskáddal...

And37 2012.09.16. 18:37:38

A címhez még egy észrevétel. Ez nem magyaros szokás, hacsak nincsenek a cikkírónak birtokában ilyen irányú felmérési eredményei. Nem jó ötlet a bosszantó, de természetes emberi szokásokat kisajátítani kis hazánknak. (Ugyanígy szokás pl. a kommentekben egymás anyázása máshol is. Játékblogokon olyan angol anyanyelvi szinten tudják egymást retardáltnak titulálni emberek teljesen lényegtelen dolgokon, hogy ahhoz képest amit errefelé művelünk lényeges politikai kérdésekben, egészen finom és úrias.)

Olaszországban voltunk olyan kultúrlények és felraktunk pár táskát a kalaptartóra/csomagtartóra az ottani metró/hév jellegű járművön. Három megállóval később az egyiket ellopták. Minden más kalaptartó üres volt, utána a mienk is.

genyamagyar 2012.09.16. 18:39:11

Képzeljük el egy vonaton szétpakolót, amint egy irodában dolgozik. Egyszer a szemközti kolléga korábban érkezik, és ráteszi az ő íróasztalára a táskáját, laptopját, uzsonnáját. És amikor bejön a vonaton szétpakoló, vajon udvariasan megkérdezi-e, hogy "bocs, leülhetek?"

genyamagyar 2012.09.16. 18:40:40

@And37: Olaszország nem kultúrország. Muszáj rájuk hasonlítanunk?

Példálózzunk inkább Dániával.

And37 2012.09.16. 18:50:04

@genyamagyar: Ha van tapasztalatod arról, hogy a dán koleszosok hova rakják a MÁV minőségű és ütemezésű vagonokon a cuccaikat vasárnaponként, akkor írd meg.

genyamagyar 2012.09.16. 18:53:08

@And37: Mert szerinted hova? Az én volt dán főnököm nem panaszkodott a vonatra, pedig elég sokat mesélt róla. Hogy kényelmes, pontos és gyors stb. Arról nem szólt, hogy bunkó utasok bunkó módon viselkednének.

Biztos szégyellte! :)

2012.09.16. 19:18:47

@genyamagyar: végre. nem vagyok egyedül.

And37 2012.09.16. 19:22:47

@genyamagyar:
Két válaszból kétszer váltottál témát. Első komment arról szólt, hogy magyaros-e a szokás, erre hoztam Olaszországot példának, nem pedig mércének.

Másodjára azt kérdeztem, MÁV jellegű környezetben hogyan viselkednek a dán koleszosok. Említette-e volt főnököd, hogy gyakran hetente változik a menetrend vágányzár miatt? Említette-e, hogy egy héten legalább kétszer késik 20 percnél többet, mert felsővezeték-szakadás van, világháborús bombát találnak a sínek mellett, valaki vonat elé ugrik, a mozdonyvezető belerongyol a váltóba, a markoló elmetszi a sorompók vezetékét, vagy egyszerűen csak beadják a kábelt színesfémnek, tönkremegy a mozdony vagy csak elfelejt indulási időre beérni az állomásra reggel? (Egy nyáron amennyit tapasztaltam, egyetlen vonalon.)

Ha ilyeneket a dánok nem tapasztalnak hetente kétszer, akkor nem MÁV minőségű és ütemezésű vonatokon utaznak, tehát az utasok viselkedése, mely a hangulatnak erős függvénye, nem mérvadó, így az sem, hogy a főnököd mit mond.

Felőlem lehet Dánia a mérce, vagy annektálhatna bennünket Svájc is. A posztíróval egyetértek abban, hogy sokan terpeszkednek a vonaton és ez zavaró, de nem értek egyet azokkal a kommentelőkkel, akik azon utasokat sajnálják, akik nem tudják megkérdezni, "Elnézést, szabad ez a hely?"

Ha egy udvarias kérdésre morcos arckifejezés a válasz, akkor lehet bunkózni ha az valakinek a szíve vágya, ha viszont bunkón kérdez vagy vagy nem is kérdez csak a két helyet foglalókat tartja bunkónak, azzal magát minősíti szerintem.

frekventor 2012.09.16. 19:30:15

Van egy frankó terepasztalom, azon mászkálnak a vonatok fel-alá, még egyszer sem kellett megküzdenem a helyekért.Voltam ugyan igazi vonaton is (Dunaújváros-Pusztaszabolcs viszonylat), de még ott is azt tapasztaltam, hogy a csomagom csomagjának is külön hely jutott. Még néhány "megszorítás" és minden járaton ez lesz a helyzet.

2012.09.16. 19:32:16

@And37: belebeszélek. próbállak megérteni. tehát a surmó azért teszi a csomagját maga mellé, és azért nem annyi helyet foglal, amennyiért fizetett, mert a MÁV olyan, amilyen. ez hülyeség, kérem. nem érted genyamagyart sem: normális helyen nincs kérdés, mert nincsen rá szükség. egy segg, egy szék. vilinger?

fumerin 2012.09.16. 19:34:07

Ajajjj, most aztán sajnálni foglak szegény-szegény kirájjjányka poszter! :D

Aki nagyképű és semmi sem elég jó neki, az ne járjon vonattal! Van autó és rohadt drága benzin!

Amúgy én is péntek és vasárnap utazom, én is két vonattal (IC-is), de mindig van helyem, ráadásul nem kell bunkónak lennem, hogy helyet kapjak ott, ahol a helyjegy nem kötelez. Ráadásul van nálam könyv is, mert ha a poszterhez hasonló idegesítő lény mellé kell ülnöm, inkább merülök bele az olvasmányba!

Szánalmas poszt volt....

genyamagyar 2012.09.16. 19:41:51

@And37: "Említette-e volt főnököd, hogy gyakran hetente változik a menetrend vágányzár miatt? Említette-e, hogy egy héten legalább kétszer késik 20 percnél többet, mert felsővezeték-szakadás van,...."

Szóval azért pakolnak szerteszét az utasok, mert sok a felesővezeték-szakadás...

Aha! :)))

genyamagyar 2012.09.16. 19:44:09

@Анна: "de mindig van helyem, ráadásul nem kell bunkónak lennem, hogy helyet kapjak ott, ahol a helyjegy nem kötelez."

Te egész másról beszélsz! Ha neked nincs gondod, akkor másnak sem lehet?

Esetleg te vagy a mozdonyvezető? :)

genyamagyar 2012.09.16. 19:45:53

@And37: Erre ha reagálnál...:

"Képzeljük el egy vonaton szétpakolót, amint egy irodában dolgozik. Egyszer a szemközti kolléga korábban érkezik, és ráteszi az ő íróasztalára a táskáját, laptopját, uzsonnáját. És amikor bejön a vonaton szétpakoló, vajon udvariasan megkérdezi-e, hogy "bocs, leülhetek?"

Te így teszel?

genyamagyar 2012.09.16. 19:46:41

@Spamet nem küldünk rá: Sőt, ha vágányzár van, akkor fel is lehet gyújtani a vagont! :))))

2012.09.16. 19:53:31

@genyamagyar: úgy-úgy. hát még ha flegma a kalauz. akkor mit lehet csinálni.

fumerin 2012.09.16. 20:04:55

@genyamagyar: Az ember mindig visszakapja azt, amit ad. Én mosolygok, nekem van helyem. :) Aki nagyképű annak szelazsiznyi, ahogy a művelt orosz mondá..:D

TARTYOM 2012.09.16. 20:06:44

Én is mindig a székre teszem a cuccom.

Van szád meg tudod kérdezni szabad-e a hely.

Ha nem kérdezed meg meg ne várd, hogy oda engedjelek magam mellé. Tőlem aztán ott dögölhetsz meg a folyosón vagy akárhol ha baszol megkérdezni.

Szaszy G 2012.09.16. 20:15:06

@tede: Hülye vén nyugger. A tiszteletet kiköveteled magadnak, csak azért, mert te szartad a komcsi rendszert,bezzeg a "büdös kölkök"-et, mármint a sajátjaidat nem tanítottad meg tisztességesen viselkedni, most meg jár a szád, hogy taknyosok, meg neveletlenek. Mutattál volna nekik jó példát, akkor talán ők is normálisan viselkednének.
Az ilyen pökhendi vén hülyék meg is érdemlik, hogy ne köszönjenek nekik. Csak az öregség miatt senkinek nem jár a tisztelet... Ha meg annyira odavagy miatta, tudd, hogy aki közeledik annak kell először köszönnie, és kérnie, nem pedig annak, akihez közelednek...
Ezt nem tanították a komcsi-iskolában gondolom...
Pffffffffff

genyamagyar 2012.09.16. 20:18:37

@Szaszy G: "bezzeg a "büdös kölkök"-et, mármint a sajátjaidat nem tanítottad meg tisztességesen viselkedni, most meg jár a szád, hogy taknyosok, meg neveletlenek."

Gondolom most anyádról, apádról beszélsz. Már hogy ilyen bunkót neveltek....

genyamagyar 2012.09.16. 20:19:47

@Анна: "Én mosolygok, nekem van helyem. :)"

Nekem is, igaz én helyjegyet váltok. :)

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 20:21:42

@mike288: Igen, igazad lehet. Ha itt is megélnének az emberek annyi munkából, nagyjából ugyanolyan jól, mint arrébb, akkor itt is vígan megengedhetnék maguknak a tolerancia luxusát.
És sajna nem úgy van, hogy előbb legyünk szépek, jók, udvariasak, oszt majd megjön a tutiság is, ahogy „náluk” sem ez volt a sorrend. Talán egyetlen kivételként a baromi udvarias japánoknál, de ott is lehet(ne) a helyi MÁV-ról mindenfélét összeírni. Igaz, nem a kocsik minőségéről, vagy a pontosságukról, hanem az elővárosi járatok zsúfoltságáról, a tapizásról, harákolásról, taknyodzásról:
www.youtube.com/watch?v=b0A9-oUoMug

2012.09.16. 20:22:30

@tede: Van egy érzésem, hogy itt kisebb füllentésekkel színezve adod elő milyen nyomatékosan állsz ki magadért, miközben valójában füled-farkad behúzva adod meg magad a körülményeknek.

Vagy ha nincs igazam, akkor fokozott óvatosságra intenélek, mert a büdös kölkök büdös nagy pofont tudnak ám lekeverni a "mindenlébenkanál" idősebbeknek....

genyamagyar 2012.09.16. 20:22:52

@TARTYOM: "Ha nem kérdezed meg meg ne várd, hogy oda engedjelek magam mellé."

Én viszont melléd ülök, és ne várd hogy megkérdezzem, hogy zavar-e az "Akácos út" közismert klasszikus, valamint a jó hagymás fasírt, amit a pofádba böfögök.

Szerintem így rendben is lennénk.

fumerin 2012.09.16. 20:24:12

@genyamagyar: De kevés kapacitása van a rövidtávúdnak! :D
Én is váltok, ahol kell (helyjegy), viszont a tesco gazdaságos vonaton csak egy kis emberi gesztus kell a helyhez. A poszter kb. azt az ingerküszöböt csapja ki az embereknél, hogy akinek nincs hirtelen 2 bőröndje, gyorsan lop négyet, de nemá', hogy ilyen hisztis nő üljön oda mellé! Tuti! :P

genyamagyar 2012.09.16. 20:27:19

@DICKtátor: "mert a büdös kölkök büdös nagy pofont tudnak ám lekeverni a "mindenlébenkanál" idősebbeknek...."

Hát nem tudom.... eddig mindegyik elhúzott a francba a helyére. Mármint a büdös kölkök.
De te biztos más vonalon jársz. :)

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 20:28:51

@And37:
A dán összevetésed nem fair, ugyanis olyan kiindulópontot feltételezel, ami nem létezik, majd levonsz egy következtetést a semmi alapján. Nem, nem tudjuk, a dánok hogyan viselkednének, ha magyar típusú vasútjuk lenne késésekkel, problémákkal. Innentől kezdve értelmetlen az érvelésed. Pedig egyszerűen csak kifogást keresel, hogy miért viselkednek egyesek nem illően a vonaton, a kifogásod pedig az, hogy szar a MÁV. Holott az utazás komfortja csak részben múlik a MÁV-on, mert másik része az utazó közönség viselkedése.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 20:29:48

@Szaszy G: „bezzeg a "büdös kölkök"-et, mármint a sajátjaidat nem tanítottad meg tisztességesen viselkedni, most meg jár a szád, hogy taknyosok, meg neveletlenek.”

Á, ezt nem érdemes erőltetni. Az általam ismert legkorábbi - értelem szerint ugyanilyen, bár ékes latinsággal leírt - panaszok a császárkor előtti Rómából, azaz időszámításunk előttről származnak (Oh tempora, o mores). Hallottam persze hírét hasonló tartalmú középkori japán (pedig hűdejólneveltek), vagy épp ókori görög panaszoknak, de állítólag hasonló tartalmú sumér feljegyzések is vannak.

Magyarán, az ifjak mindig tuskók, parasztok, és szarnak az idősebbek - vélt, szerzett? - előjogaira. Fura, velem az esetek többségében udvariasak...

2012.09.16. 20:30:18

@Szaszy G: Te Szaszy G.! Ez a komcsizás már elég ciki, ráadásul off a javából. Átaludtál pár hónapot? A te fajtádon már csak (sajnálkozva) mosolyognak ilyen helyeken, amilyen ez is.

TARTYOM 2012.09.16. 20:30:37

@genyamagyar: Találkoznál velem, akkor a 2. szavad után kapnád a csicskapofont, mivel én nem tisztelem a kort. Az nem érdeme senkinek. Ha meg csak ennyit tudsz felmutatni, akkor már szó nélkül adom a csicskapofont

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 20:34:58

@Spamet nem küldünk rá: Esetleg egyszer, a vicc kedvéért próbáld meg másképp. Ne éreztesd vele, hogy genyamagyarnak, surmónak, tahónak tartod, hanem kedvesen, udvariasan, nem leereszkedően dumálj el vele
Ha mégis genyamagyarozod, surmózod, az rögzül benne, és esetleg felnőttkorára olyan rossz ember lesz belőle, aki PET-palackot se válogatja szét, pedig talán elég lett volna neki egyszer, egy jó pillanatban egy jó szó. Esetleg pont tőled...

genyamagyar 2012.09.16. 20:35:16

@Анна: "viszont a tesco gazdaságos vonaton csak egy kis emberi gesztus kell a helyhez."

Szóval akkor te vagy aki azt mondja, hogy "bocs, leülhetek az íróasztalomhoz?" :)

Nézd, az emberi gesztusok valóban fontosak és valóban kedvesen, mosolygósan illik egy beszélgetést kezdeményezni akkor, amikor mindkét fél nulláról indul. Viszont amikor valaki elfoglal egy hely helyett kettőt, ő akkor átvitt értelemben nem mosolygósan, empátiával közeledik embertársaihoz, hanem azzal a ki nem mondott gondolattal, hogy "ide vazze csak akkor ülsz le, ha kéred!"

Hát nem kérem vazze, hanem pakolj, de gyorsan!

(Persze ha a vonaton bőven van hely, akkor senkit nem zavar a szétpakolás. Speciel engem sem. De a poszt írója nem is erről írt.)

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 20:37:36

tede: „Én ha ilyen helyzetbe kerültem, mindig nagyon hangosan odaszóltam, köszöntem jó hangosan és hozzátettem, hogy azért köszönök előre, mert idősebb vagyok, volt aki értette, volt aki nem.”

Á, nem biztos, hogy az tiszteletlenségük a baj. Hanem talán az, hogy te se tiszteled magadat...

genyamagyar 2012.09.16. 20:38:06

@TARTYOM: Jujj de megijedtem, te nethuszár! Na irány az ágy, késő van! Kapsz anyucitól egy jóéjt puszit, aztán álmodj tovább! :DDD

2012.09.16. 20:38:50

@genyamagyar: Én főleg az elővárosi járatokon szerzett tapasztaltakra utaltam (pl. Nypu.-Szob). Ott már azért Újpesten (3. megálló) megjelennek a magukat kirekesztett bronxi niggernek képzelő cig@ny(nem mindig)kölkök, akikkel már én is csak alternatíva hiányában "testedzenék" egyet. Egyrészt, mert mindenkinél van, aki jobban üt, másrészt meg sohasem tudhatod nem ő lesz-e esetleg az esti híradóban a késelő diák a vonaton...

fumerin 2012.09.16. 20:41:09

@genyamagyar: Elfoglalja, naééééés? Meg lehet európai hangnemben kérni mindenkit, bárkit. Még nem tapasztaltam negatívumot, a poszterhez hasonló rinyákat meg simán kibasznám a vonatból! Nem alanyi jogon jár a nőknek sem a hely, udvariasság!!!! Ez kölcsönhatás, de már írtam, mindenkinek az jár, amit ad. :)
És hidd el, bunkó stílus annyira hétköznapi, átlagos, hogy nem vált ki akkora megrökönyödést, mint az udvarias viselkedés. Viszont a poszter számomra Ursula típus: odabasz, mert ő a nő, meg még IQ harcos is! Pfejjjj...mellém nem ülne...de azért sem, mert nem bírná elviselni, hogy bájosan mosolygok a befeszült pofájába! :P

genyamagyar 2012.09.16. 20:42:26

@TARTYOM: "Találkoznál velem, akkor a 2. szavad után kapnád a csicskapofont,"

Várjál csak, emlékszem! De hisz mi már találkoztunk! Elég volt rád nézni, és a füled-farkad behúzva osontál a 24-es kocsiba. Még én szóltam utánad, hogy, "hé kis pajtás, ez a szatyód már nem is kell?". Irultál, pirultál...

TARTYOM 2012.09.16. 20:46:40

@genyamagyar: Ezt a barátok köztben hallottad?

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 20:51:03

@Bélabáttya:
Nekem már 5 éves érettségi találkozómon volt aki a mai tizenéveseket fikázta. Méghozzá az, aki tizenévesen leginkább "szabadon élt".

2012.09.16. 20:51:47

@TARTYOM: Szóval te nem tiszteled a kort és csicskapofonokat osztogatsz?

Nem vagyok egy 'serlokholmsz', de annyit kitaláltam, hogy te egy intézetbe nevelkedett kiscig@ny vagy. Ha nem intézetben nevelkedtél, akkor viszont a szüleid vizsgáztak elégtelenre.

Úgyhogy megnevelnélek én úgy az utcán haver, hogy tisztelnéd te még azt is, aki arconhugyoz!

Szaszy G 2012.09.16. 20:54:07

@Bélabáttya: MErt nyilván normálisan nyitsz feléjük. Nem elvárás, de ha normálisan szólnak, és esetleg megköszönik, ha átadom a helyem, segítek valamiben, mosollyal viszonzom, és nem pofavágással. Ja és nem vagyok diák :)
Kevés már az intelligens, toleráns, önzetlen ember sajnos, mind a fiatalok, mind az idősek közt

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 20:56:28

@Анна:
Te azt hiszem valamit félreértesz. A posztoló kért, és nem bunkó módon, itt meg azt taglalja, hogy olyat kért, amit nem kellene kérnie normális esetben, hiszen egy tömött vonaton triviálisnak kellene lennie, hogy nem teszem a cuccom ülésre. Tehát az, hogy mit írt, egy dolog, az hogy hogyan szólt, az egy másik.

Ha viszont bunkó módon egy zsúfolt vonatban az ülésre teszed, ülésen hagyod a cuccod, akkor nehogy már te méricskéld más illemtudását, mikor megkér, hogy vedd el onnan a cuccodat, mert ha te nem lettél volna kőbunkó, akkor erre sor sem kerül.

fumerin 2012.09.16. 21:00:27

@Belagezapista: Szövegértésem nem hinném, hogy becsapott, figyu: "Engem mondjuk nem kell félteni,"
Szóval számomra ez azt tükrözi, hogy majd a poszter nevel meg mindenkit! Mert őőőőő, ő más,tudja kinek, mit kell tenni!

És tudod, én az a fajta utas vagyok, aki igyekszik hordozni magával a neveltetését, tehát nem vagyok túl helyigényes. De utálom a "megmondoménkiaszemétpfejjfijjatalokénokoserősbátorvagyokneten" típusokat!

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 21:05:06

@Анна:
"De utálom a "megmondoménkiaszemétpfejjfijjatalokénokoserősbátorvagyokneten" típusokat! "

Csak a legelső kommentedet olvasd el, és kezd el utálni magadat.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 21:10:35

@TARTYOM, @genyamagyar: Szerintem simán átröhécselnétek az utat, hisz legfeljebb a korotok más...

Béci91 2012.09.16. 21:14:54

@tede: Kőkemény vagy, volt már dolgom ilyen f@szkalappal, aztán telefonálhattam az utastársnak, hogy bocsi, ne küzdd át magad az embertömegen, mert már nincs ülőhelyed, mert egy seggfej leült. Már csak az volt érdekes, hogy akkor miért is kérdezte meg először, hogy szabad e a hely...

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 21:16:50

@Szaszy G: Nem tudom, az aktuális szitun, hangulaton múlik. Az nagyjából biztos, hogy komolyan nem veszem őket. Vagy az idősebbeket, kisebbségieket, meg általában senkit se, és ez az esetek többségében egész jó kiindulási alap.
Mondjuk, köszönök, amikor felszállok, körbenézek, és általában szinte azonnal akad valami téma, érdekesség, annyira, hogy ezek az idegesítő helyzetek fel sem merülnek.
Bár, a minap konkrétan körberöhögtek, amikor felszálltam a körúti villamosra, és reflexből köszöntem az utastársaknak...

fumerin 2012.09.16. 21:23:24

@Belagezapista: Jó, majd ha elfogy minden pozitívum az életemből, ígérem megteszem! :P

Jó trollkodást! :D

wirth6 2012.09.16. 21:26:40

@genyamagyar: Előfordulhat, hogy nem tartotta említésre méltónak. Nem lepne meg, nekem is elég sokat kéne beszélnem a vonatokról ahhoz, hogy végül olyan hétköznapi dolgokat is szóba hozzak, mint az emberek akik maguk mellé teszik a táskájukat az üres helyekre.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.09.16. 21:26:44

Elégedett az ár/értékkel.... Innentől tudtam, hogy ez egy vicc.

Kivlov 2012.09.16. 21:31:12

Amúgy kb. az a probléma, hogy aki a jegyárat kifizeti egy ilyen MÁV/Volán roncson akár joggal tarthatna igényt a szomszédos helyre is, akkor lenne talán korrekt ár-érték arány...

kanálwarrior 2012.09.16. 21:42:29

@zsurzsenka: Ja, ezt én se értettem soha. Már többször előfordult hogy valaki a látóteremen kívülről, rajtam keresztül rávetődött egy ülésre. Nem lehet szólni hogy húzódjak félre, vagy akár adjam át a saját helyem? Mert nagyon szívesen megteszem, csak hát néma gyereknek...

And37 2012.09.16. 21:45:05

@Spamet nem küldünk rá: "tehát a surmó azért teszi a csomagját maga mellé, és azért nem annyi helyet foglal, amennyiért fizetett, mert a MÁV olyan, amilyen. ez hülyeség, kérem. nem érted genyamagyart sem: normális helyen nincs kérdés, mert nincsen rá szükség. egy segg, egy szék. vilinger?"

Ez elég sok dolog összegyúrva egybe.

1) "a surmó" - ezzel nem tudom hogy mindenkit aki maga mellé teszi a táskáját, minősítesz, vagy csak azokat, akik szándékosan nem veszik észre magukat, és akkor is ott tartják, amikor már nincs hely. Ha ezt tisztázzuk, utána reagálok rá.
2) "azért nem annyi helyet foglal, amennyiért fizetett"
- mindaddig, amíg erre lehetősége van, mert nincs igény a többlet elfoglalt helyre
3) "azért, ...mert a MÁV olyan, amilyen" - ilyen következtetést remélem nem vontam le. Viszont azt állítom, hogy a MÁV kényelmi foka és europersége közvetlen összefüggésben van az utazóközönségével, ez oda-vissza hat. Ha Pest közelében nem kényszerülne az utasok 20%-a állni, hanem még lenne 40% szabad ülőhely, akkor az az 5-10% "surmó" senkinek fel se tűnne, mert mindenkinek lenne helye, ezért nem állja meg a helyét a dán hasonlítgatás.
4) "normális helyen nincs kérdés, mert nincsen rá szükség. egy segg, egy szék" - Ezzel nem értek egyet. Szerintem teljesen normális, hogy egy 40 kilós csaj a 15 kilós heti ellátmányát nem akarja felszuszakolni a poggyásztartóra, amíg nem szükséges, mert mondjuk ketten vannak a fülkében. Mi a fenéért erőlködne?

További gondolataim, ettől függetlenül:

5) Ha tényleg a mások által elfoglalt (de amint szükséges, átadott) két hely a legnagyobb probléma a MÁV-val, akkor remek munkát végeznek.

6) Ha nincs senki a vonaton és álmos vagyok, akkor magam mellé teszem a táskát a kezem ügyébe, és felteszem a szembeni ülésre (zokniban) a lábam, és úgy alszom - és teljesen normális embernek érzem magam, se nem surmónak, se nem népvesztőnek, pedig ha jól számolom így már másfélszeres surmó kellene legyek. És amikor két csaj a fülkés vagonban 2x4 helyet foglalt elfekve, azt is teljesen normálisnak éreztem az üres vonaton.

kanálwarrior 2012.09.16. 21:49:11

Amúgy vének, figyeljetek, mert megmondom mi a bunkóság:
ha egy négyes helyen egyedül ülök, akkor ti legyetek szívesek ne mellém, ne velem szemben, hanem ÁTLÓSAN leülni, mert akkor talán el is férünk. Kivéve ha a piacról jöttök és van nálatok 8 szatyor, mert akkor végül is mindegy.

Lady.Bird 2012.09.16. 21:55:57

:-)) jól egymásnak mennek itt a kedves kommentelők...

1. van egy olyan érzésem, hogy aki fiatalon nemtörődöm módon viselkedik az idősebbekkel, abból lesz a mindenkinek beszóló vén banya... (és fordítva, aki fiatalon udvarias, az időskorában elviseli türelemmel, hogy bunkók vele...)

2. mekkora posztot lehetne írni (és már írtak is egy párat) a bunkó metró-utasról, aki direkte úgy ül le a 6 ülésesnek szánt helyre, hogy egymaga elfoglal majdhogynem három ülést, lába szétvetve (ha férfiember), cókmókja szigorúan melléültetve (nőszemély), és kegyetlenül morcosan néz, ha valaki kiköveteli a mellette levő lehetséges szabad helyet (én már csak vigyorogni szoktam az ilyenen - mondjuk egy a baj, hogy itt gyakran a vétlen jár rosszul, mert őmellette van a fél üres hely, ahova beszuszakolódik valami asszertív utas, és szegény vétlen meg nem meri arrébbtaszajtani a másik oldalán ülő terpeszkedőt)

And37 2012.09.16. 21:59:30

@genyamagyar:
"Képzeljük el egy vonaton szétpakolót, amint egy irodában dolgozik. Egyszer a szemközti kolléga korábban érkezik, és ráteszi az ő íróasztalára a táskáját, laptopját, uzsonnáját. És amikor bejön a vonaton szétpakoló, vajon udvariasan megkérdezi-e, hogy "bocs, leülhetek?"

Amikor megérkezek a melóhelyre (hárman vagyunk egy szobában), általában beszórom a cuccom a közös negyedik székre. A két munkatárs közül az egyik máshova pakol, a másik hol jön, hol otthonról dolgozik, előre nem szoktuk nagyon tudni mikor van benn. Amikor beérkezik, ha kell neki a szék mert jön hozzá valaki akkor szól és leszedem a székről a sajátom, ha nem kell neki csak a táskáját akarja lerakni, akkor odateszi az enyém mellé.

Egyrészt ez tényleg így van, másrészt megvilágítja az általad felvázolt szitu és a MÁV-os közti különbséget: nem tudjuk, hogy lesz-e valaki, aki elfoglalja a helyet mellettünk vagy velünk szemben, csak erősen reméljük hogy nem. Ezért érzem természetes reakciónak, hogy kényelemre törekszünk, és igyekszünk úgy elterpeszkedni, mintha bizony miénk lenne a vonat, még ha ez arra a rettenetes erőfeszítésre is kényszeríthet másokat, hogy jelezzék, oda szeretnének ülni, ha közben elaludtunk/olvasunk/nagyon gépezünk.

Az idézett szituációban szerintem ha minden nap ugyanez játszódna le, akkor néhányszor megkérném hogy ne pakoljon az asztalomra, aztán ha továbbra is úgy marad, akkor lepakolnám a földre a cuccait kérdés nélkül, nem túl óvatosan. De ez attól is függ, kiről van szó, ha pl. a főnök az a kolléga...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.16. 22:08:14

na akkor néhány svédes szokás:
- c-gányhifi hallgatás ezerrel, a svéd és bevándorló fiatalok körében egyaránt
- koszos-büdös lábat-cipőt a szemközti ülésre tevés, megszóláskor, odaülni akaráskor fintorgás, beszólgatás
- 110 decibel hangerővel sakál módjára "társalgás"
- felszállás után azonnal mobiltelefonálásba kezdés, másik félnek az út összes részlete, intim élet részleteivel keverve üvöltve elmondás
- meki zabálás, szemetet földredobás, otthagyás
- kisgyerekeket felügyelet nélkül hagyás, folyosón kúszni-mászni, többi utasokat zavarni, ordítani engedés
- éktelen piálás, egyre hangosabban társalgás
- kallereket megverés, mozgó vonatról lehajigálás (najó ezek multikulti társadalmi elemek, de akkor is; egyes vonalakon jelenleg nincs jegyellenőrzés, annyira gyakori volt a kallerverés, illetve bevezetik, hogy minden jegyvizsgáló mellé biztonsági őr álljon)

folytassam még?
komolyan hiányzik a viszonylag civilizált és jólnevelt magyar utazóközönség.
Itt azonban van egy hatalmas találmány a vonaton: a csendes kocsi. Ez egy üvegfallal-ajtóval leválasztott kocsirész, ahol tilos a hangos beszéd, mobiltelefonálás, c-gányhifizés. Ha valaki mégis, akkor nyugodtan lehet szólni a kallernak, az jön s rendet tesz. Szerelvényenként összesen 16 hely a csendes részleg, szóval résen kell lenni, de teljesen prájszlesz ülni a kellemes csendben és látni az üvegfalon túl randalírozó csimotákat :D

Anti Anyag (törölt) 2012.09.16. 22:28:32

Szerintem udvariasan meg kell kérni a srácot, elpakolja.

Ha mégsem, félig rá kell ülni. Kipróbáltam, ekkor már elpakolja.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.16. 22:30:51

@Réka ‎: Svédek ellen csak az a jó, ha minden fülkében legalább 2 fő magyar gárdista ül. Minden egyébbel sajnos már elkéstünk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.16. 22:37:50

@Anti Anyag: sajnos a valóságos svédekről beszélek, nem a borsodiakról :) egyébként egyetértek

And37 2012.09.16. 22:41:21

@Belagezapista: "A dán összevetésed nem fair" - ezzel teljesen egyetértek, csakhogy a dánokkal nem akartam összevetni a magyarokat, és épp azt próbáltam elérni hogy más se velük vessen össze minket. Meg másokkal se, legfeljebb személyes hosszútávú tapasztalatok birtokában, a körülményeket figyelembe véve.

Különböző kulturális állapotok között más a jellemzőbb. Pl. Londonban üzletemberek között egészen más, mint Japánban ahol fel kell tuszkolni az utasokat és fel sem merül a helyfoglalási probléma, vagy afrikai országokban ahol épp az lehet a baj, mikor a csirkeketrecet felteszik, és azok összepiszkítják a többi utast.

A vitatott viselkedés két része közül az egyik az, hogy valaki úgy pakolja a cuccait, ahogy az kényelmes.
Változatok:
a) sose tesz ilyet, mindig felrakja/elrakja (ez teljesen normális, nekem túl pedáns ha üres a vonat)
b) amint észreveszi, hogy fogynak a helyek, összeszedi a cuccot (szerintem ez is normális, én ált. így teszek)
c) ha helyet kérnek, azonnal összeszedi, de addig nem (ez nem szimpatikus, de el tudom viselni)
d) ha helyet kérnek, pofákat vág (ez számomra Balkán, és a többi utasnak büntetnie kell kioktatással, morgással stb. hogy ne maradjon meg)
e) ketten-hárman magukra zárják az ajtót (ha utasok kopogtatására nem nyitják ki, akkor szerintem a kalauznak jelezni és leszállítani őket)

Szerintem akinek csak az első fogadható el, az túlvezérelt erkölcscsősz, vagy túl sok a frusztrációja, főleg ha a többiek surmók szerinte.

A másik oldal, hogy hogyan reagálnak a helyfoglalókra:

f) állnak és elvannak (engem nem zavar, hadd álljon ha neki jó, kivéve mikor buszon az ajtó körül állnak sokan és középen üres helyek maradnak)
g) állnak és morognak magukban, de nem tesznek azért hogy leülhessenek (ez abnormális viselkedés számomra, még nem találkoztam vele)
h) akár van táska a célhelyen, akár nem, udvariasan kérdeznek, és leülnek (ez a természetes)
i) nem kérdeznek semmit csak leülnek (ez számomra udvariatlan, vonaton a "Bocsánat, szabad...?" a kvázi köszönési forma)
j) bunkón kérdeznek, nyomatékosítva hogy szerintük hülye aki a táskát nem magától rakja el kezdetek kezdetén (ez sem jellemző, csak itt a kommentekben)
k) ráülnek a cuccra (na ez Balkán)

Az hogy ki mit érez magának elfogadhatónak a mi viszonyaink között, rábízom, de rosszul esik ha a "b" kategóriás viselkedésemmel már surmónak számítok, és nem igazán értem az okát.

Hevn 2012.09.16. 23:06:29

El vagytok ti cseszve mind...

And37 2012.09.16. 23:24:13

@Hevn: de ezzel legalább fenntartás nélkül egyetértek. Ilyen kiba* hosszú kommentet értelmes ember nem ír ilyen lényegtelen témában, amekkorát sikerült nekem az előbb. :)

Jofiu 2012.09.16. 23:43:51

@Ejjnye Bejjnye: Semmi, semmi, csak viccesnek tűnik a székekre néha-néha feltett cipőtlen izzadó lábakon aggódni, miközben izzadó büdös seggekel érintkeznek a székek tömegesen, rendeltetésszerűen. : )
Szóval semmi komoly.

Rommel6600 2012.09.16. 23:51:12

Tök igaza van a postolónak, és ennek megállapításához nem kell évekig utazgatni, elég mondjuk valahova vonattal, vissza pedig busszal jönni: A vonaton a csomagot nem pakolják fel jellemzően a fiatalabbak (IC kocsiban a mellettük lévő ülésre, vagy melléjük teszik a bőröndöt, sokszor még a folyosóra is pakolnak), az idősebbek pedig a buszon a folyosó melletti ülésre ülnek, az ablak mellettire pedig pakolnak. (tisztára mint az extra seat a repülőgépeken... ja nem, azért fizetni kell, az idősek pedig jellemzően még a saját jegyükért sem fizetnek)

Annak a rengeteg ide irkálónak aki teli szájjal magyarázza, hogy _először_ kérjék meg, hogy tegye el onnan a poggyászát a HELYÉRE, azaz a tartóra, _azután_ szívesen elteszi üzenem: r*hadjatok meg! Igenis abszolút magyaros az a mentalitás, hogy "feltehetném magamtól is a poggyászom a tartóra, de akkor nem kérne meg rá senki..." Ez az ország menthetetlen

Cervisia 2012.09.17. 00:33:07

@Taxomükke: Ez addig vicces, amíg nem adis-es tűket szállítanak. Vagy egy félmillás laptopot fizettetnek ki veled, miután bucira verték azt az öntudatos kis pofácskád.

Advanced Flight 2012.09.17. 00:36:42

@Rommel6600: én már egy félórája röhögök azokon a kommentelőkön, akik szerint az tök normális, hogy ők két-három ülést is elfoglalnak a cuccaikkal, és kuncsorogjon a másik, ha le akar ülni :-)

Vajon a melóhelyükön is csak akkor dolgoznak, ha erre a főnökük reggelente udvariasan felkéri őket? XD

Cervisia 2012.09.17. 00:52:53

@DICKtátor: Tuti, aki itt ezen hőbörög az tipikus nethuszár lehet, és igazából az a baja, hogy a való életben egy "szabad ez a hely?"-et se bír kinyögni egy vasággyal 50 kilós egyetemistának.

Cervisia 2012.09.17. 01:02:18

@Rommel6600: És mi van ha valaki azért rakja maga mellé, mert kellenek belőle dolgok? Mondjuk laptoptáska jegyzetekkel, körbepakolni meg mégse pakolhatom magam.

veerses 2012.09.17. 05:37:24

Az a legszebb, hogy a paraszt viselkedésüket még meg is magyarázzák nem kevesen és a másik félen kérik számon a jó modort. Gyermekeim, ha engem szembe köptök, ne várjátok, hogy én meg szelíden állok hozzátok! Basztam én már le táskát az ülésről, mer a kis taknyos orrú tahó, rám nézve, úgy tett mintha nem hallaná a kérésem. Igaz nekem könnyebb, mert nagydarab vagyok. Ezzel együtt hihetetlen pofátlanságnak tartom, hogy valaki a rá vonatkozó elemi udvariassági szabályokkal nincs tisztában, de másokat oktatna arról, hogyan kell viselkedni! Ha már anyátok sajnos nem tanított jómodorra, bizony járhattok rosszul is, ha mástól kéritek számon!

Bélabáttya (törölt) 2012.09.17. 06:03:04

Nekem azért csak bassza a csőröm a cím: „Idegesítő magyaros szokások”.
Nálunk még valamennyire tényleg azok. De ahogy már többen utaltak erre, azért ez nem csak mifelénk van így, vagy mégígyebbül, hanem tőlünk délre, keletre sokkal vastagabban kikapja a tutit az utazó, de még kifejezetten kulturhelyeknek számító nyugat-európai országokban is belefuthat az ember a vaskos tahóságba, Dél-Európát, meg a nagyobb kontinenseket nem is emlegetve.
Svájcban, a benelux államokban talán nem, Németországban elképzelhető, hogy nagykegyesen arrébb mozdítja terpeszkedő valagát a német, de szigorún csak egy miliméterrel, és azt is nagyon megbántott arccal, főleg, ha láthatóan valami rühes auslanderről van szó. Bár tény, valóban nem szarik az asztalra, a vonat meg tiszta, pontos, hely is van rajta, ki meg tönkreteszi, simán sittre vágják az azonnal megérkező rendőrök. Ezzel együtt ott is szorgosan grafittiznek az ifjak (sokba is kerül a puceva), és elég csúnya látvány egy-egy, az idegent alaposabban szemrevételező ifjúsági csoport...
Úgyhogy talán elsőre érjük el valahogy, hogy a MÁV kegyeskedjék jól tenni a dolgát, majd amikor már van pontos, tiszta vonat, elég hely, normális, megfizethető jegyvásárlási lehetőség (de persze akár egyszerre is), neki lehet fogni „nevelni” az utasokat is. És persze nem feltétlenül folyamatos vegzával, csiliós büntikkel, hanem normálisan...

Neonknight 2012.09.17. 06:22:57

Szerintem ha az ember látja, hogy sokan utaznak a vonaton, akkor alapvető dolog, hogy nem foglalunk el ülőhelyet a poggyászunkkal.
Bunkóság megvárni azt, hogy "majd szólnak, ha le akarnak ülni".
A másik utas is jegyet vett, ne kelljen azt éreznie, hogy szívességet tesznek neki azzal, hogy átengedik neki a "táska helyét"!

Gyárfás 2012.09.17. 07:24:28

Biztos mondta már valaki előttem, de a szerzőnek javaslom, hogy mielőtt magyarozik és magyar szokásról ír ugyan utazzon már kicsit külföldön is, csak hogy legyen összehasnlítási alapja. Sajnos ez a poszt így csak azt demonstrálja, hogy a szerző sosem járt még külfldön.

A tököm tele van azzal, hogy van egy aránytalanul nagy publicitást kapó törpe kissebbség aki nap mint nap azt képviseli, hogy a magyarok szarabbak mint mások.

A posztoló nem tudom minek tómeközlekedik,

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.09.17. 07:54:06

@vidor: Ejnye de finnyásnak tetszik lenni! Ha zavar hogy valaki beül az aurádba, akkor vegyél egy kupacba 2/4 helyjegyet, és nem ül oda senki. Mondjuk a hugyos büdös népréteget én sem akarom a szomszédomnak, de őket meg ki kell tiltani a vonatról és kész. Más kifogás nem tudom, mi lehet.
@keletnyugat: Az összeszokott őszinte társaságoknak ajánlom a kocsit, vagy a sok helyjegy vásárlását. Ennyi pénzért ezt kapod, hogy más is odaülhet melléd, mert ugyanúgy fizetett, ugyanúgy megilleti az ülés joga.

AvgDvl 2012.09.17. 07:55:00

Úgy érzem a postolót a mókusok elé vetették ezért a modoros magyarozó nyöszörgésért.

DreamerX 2012.09.17. 08:20:03

Én is ingáztam vonaton az elmúlt években. Én is levelezős voltam, és főleg hét végén sikerült részt vennem a tumultusban. Valóban ez teljesen elfogadott, hogy az ember odamegy, és jegyet kér. És az is teljesen természetes, hogy aki ott ül, az elveszi a táskáját. Nekem még csak szájhúzogatás sem volt, gondolom azért, mert én sem vágtam pofákat már az elején, és nem tettem úgy, mintha főbenjáró bűn lenne táskát az ülésre rakni.
VAn, aki kiömlőst, vagy törékenyt visz benne, vagy éppen nem elég erős, vagy magas ahhoz, hogy felrakja a holmiját. Nekik még a segítségemet is felajánlom, akár én érkeztem előbb, akár ő.
Amúgy meg a gimis bejárósok, és a folyosón álldogálók nagy része nem is akar leülni, mert a közeli kistelepülésekre megy, és 15-20 perc múlva úgyis leszáll. Ha a posztoló kicsit jobban figyelne a környezetére, akkor két év alatt igazán meg lehetett volna tanulni, mi a módi a vonatokon.

Helyjegyes rendszerről egy régi tapasztalatom van csak. Akkoriban minden helyjegyet 3x eladtak, aztán az ült le akinek nagyobb volt a szája, vagy erősebb volt. De erről spec. akkor nem az utasok tehettek. :)

Kepa 2012.09.17. 08:22:35

Nekem Kolnben tunt fel eloszor, hogy a fiatalok, akik maguk melle teszik a cuccukat és par megallo utan telik a vonat akkor csak ugy kapkodjak fel, ha csak arra fele setal egy utas. :) Hiaba kulturak kozti kulonbseg.

Kutchek (törölt) 2012.09.17. 08:29:49

És a banyatankokkal mi a helyzet?

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 08:31:09

@And37:
Szvsz a b kategóriás viselkedés a normális, azonban te ezt csak félig-meddig valósítod meg a kommentjeid alapján.

Amúgy meg nem, nem annyira kultúra függő, mert c-e megoldások nem attól elfogadhatatlanok, hogy a mi kultúránkban bunkóságnak számítanak, hanem mert mind egy olyan dologhoz való ragaszkodást testesítenek meg, amely nem a miénk, hanem másé, tehát az ezen való bármilyen felháborodás igazságtalan.

Mellesleg ha szigorúan nézem, az a-e pontjaid nem a bunkóságról, hanem a pofátlanságról szól, ami az én szememben sokkal rosszabb, mint az f-j pontokban a bunkóság-nem bunkóság kérdése, és csak a k pont ismét pofátlanság. Ugyanis ha egy jogos igényemet bunkó módon fejezem ki, akkor attól még a "mit" kérdésében igazam van, csak a "hogyant" sértem meg, c-e pontoknál eleve pofátlan vagyok.

@Réka ‎:
Ahogy így ezeket felsoroltad, a kaller verés és a koszos-büdös láb feltevést figyelmen kívül hagyva tényleg többségbe került az a bizonyos kisebbség, ha ezek az ismérveik a vonatokon...

Mad Mind 2012.09.17. 08:47:20

Én is odaszólok, hogy szabad-e és már ülök is le. Ha elég gyors van ideje elhúzni a cuccot. Paraszt vagyok? Lehet, de nem rosszabb, mint a táskával lábbal helyet foglalók. Farkastörvények vannak a tömegközlekedésben. :D

lyken 2012.09.17. 09:03:58

"...de gondolom a MÁV-nak is érdeke, hogy aki jegyet vesz az normális körülmények között, elfogadható színvonalon jusson el a céljához."
Innentől kezdve ez egy paródiának tekinthető ami az olvasók szórakoztatását szolgálja.

belekotyogok 2012.09.17. 09:07:52

@kerek négyszög: Olaszországban voltunk, egyedüli magyar családként, csak szólok, hogy nem mi fosztogattuk a svédasztalt, hanem a többi kultúrnemzet: németek, hollandok, többiek.

@Cervisia: és ez kit érdekel? ez a te problémád. nekem meg hadd ne kelljen már külön szólni amiatt a tök evidens dolog miatt, hogy ha nincs külön jegye a csomagjaidnak, akkor kérlek, hogy tedd szabaddá az ülést... Irodázni nem a vonaton kell. Persze lehet, amennyiben ez nem azt jelenti, hogy egy fél fülkét megtöltesz a holmijaiddal.

CSÉ 2012.09.17. 09:13:49

Egyetlen egy idegesítõ magyar szokást ismerek: megmagyarázni, hogy más magyarok viselkedése miatt miért kell szégyenleznünk a nem magyarok előtt.

Francekellregisztralni 2012.09.17. 09:17:15

<OFF>
(""Hát ahogy állnak a dolgok, sokat segítene Magyarországon, ha lecserélhetnénk a jelenlegi dilettáns bandát Fletóra. Az ő idejében nem köptek a földre világszerte, ha azt a szót hallották hogy magyar."

Kicsit off...de te ezt honnan veszed? Ha helyzet tök ugyan az...aki a földre köp az 100 éve teszi.

Mellesleg nekem még senki se köpött se az utcára se máshová. Nem mindenki olyan egybites barom ám mint te;)")

@kerek négyszög: "Ne csak állampárti MTI híreket olvass. Mindent tisztábban fogsz látni."

Apukam, en 5 nyelven olvasok kb 10 hirportalt (a 3. orszagban lakom az utobbi 10 evben eletvitel szeruen kulfoldon). Ha ez mind a magyar MTI, akkor vilaghatalom vagyunk de tenyleg. ((Eljen I. Orban a digitalis napoleon!xD))
De te biztos tudod az abszolut igazsagot amit en ennyibol sem latok at...
</OFF>

Thrasher 2012.09.17. 09:18:47

@genyamagyar: ne okoskodjál már, nagyon nem megy

determ 2012.09.17. 09:28:26

"Összességében elégedett vagyok, főként az ár/érték aránnyal."
Ezt azért gondold át még egyszer...

And37 2012.09.17. 09:53:28

@Belagezapista: valóban átcsúszok c-be, ha belemerülök a melóba, és azt kívülállóként én is picit pofátlannak tartanám. De egy kérdéstől még nem dől össze a világ.

Kelenföldön mikor a Déliből érkező vonat folyosóin trappolunk ötvenen, akkor a helyek fogytán c típusú viselkedéssel találkozni sűrűbben, de addig, amíg a vonaton két felnőtt ember lábának összesen 45 cm helyet hagynak egymással szemben hogy több utas férjen, egyáltalán nem meglepő, ha páran úgy próbálnak helyezkedni, hogy inkább azokkal szemben üljünk le, akiket ez nem zavar.

Aktuális: ma hajnalban a szegedi IC-n hatalmas csomagra dőlt egy utas, egészen Ceglédig kényelmesen aludt és senkit nem zavart, ott felszállt a Pestre ingázó tömeg, felébresztették, segítettek feltenni a csomagját (egyedül levenni is alig tudta), és odaültek mellé. Szerintem ezzel semmi gond nincs, azzal aki ezen neten hörög, azzal egy kicsi, a vonaton meg általában nem hörögnek, hanem megoldják a problémát vagy továbbsétálnak másik vagonba.

And37 2012.09.17. 10:02:01

@Mad Mind: "Én is odaszólok, hogy szabad-e és már ülök is le. Ha elég gyors van ideje elhúzni a cuccot. Paraszt vagyok?"

Csak akkor, amikor a válasz "Nem" és te ennek ellenére leülsz. Ha figyeled a reakciót és látod hogy veszi el a táskát akkor ez a természetes. Szóval határeset, elfogadjuk. :)

Fura, de engem kevésbé zavar az ilyen "Szabad? (de igazándiból nem érdekel a válasz, úgyis leülök)", mint amikor valaki se szó se beszéd odavágja magát az üres székre szemben, aztán morcosan ül magában.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 10:15:22

@And37:
"valóban átcsúszok c-be, ha belemerülök a melóba, és azt kívülállóként én is picit pofátlannak tartanám."

A belemerülésre hivatkozásod azért gáz, mert én mint rutinos tömegközlekedő pontosan tudom, hogy ez nem így működik. Ha hamar felszállok egy vonatra/buszra, és a korai idő miatt még kevesen vannak, akkor még nem feltételezem, hogy itt nem lesz tömeg. Akkor feltételezem, ha tudom, hogy egy csúcsidőn kívüli, nem zsúfolt járatról van szó. Tehát tapasztalatból mondom, ez a belemerülök a munkába, zene hallgatásba, olvasásba, tanulásba, stb., nagyon ritkán fordulhat elő, ha eleve kerülni akarom azt a helyzetet, hogy más elől foglaljak a táskámmal helyet. Egyedül olyan járaton tudom elképzelni, ahol életemben először utazok.

"de addig, amíg a vonaton két felnőtt ember lábának összesen 45 cm helyet hagynak egymással szemben hogy több utas férjen, egyáltalán nem meglepő, ha páran úgy próbálnak helyezkedni, hogy inkább azokkal szemben üljünk le, akiket ez nem zavar."

Az, hogy én nem vagyok pofátlan, nem jelenti az, hogy nem zavar, hogy kevés a lábhely, hanem annyit jelent, hogy tiszteletben tartom mások jogait. Egyszerű példa, egyik helyen egy alacsony, rövid lábú ember leteszi magával szemben a táskáját, a másik helyen meg egy hosszú lábú nem teszi le, melyiket fogja nagyobb eséllyel zavarni, ha leülsz vele szembe?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.17. 10:39:45

"a MÁV-nak is érdeke, hogy aki jegyet vesz az normális körülmények között, elfogadható színvonalon jusson el a céljához."
Naív-e vagy? :D

"Összességében elégedett vagyok, főként az ár/érték aránnyal."
Nyugdíjasként biztos jobb az ár-érték aránya, mint bármi másnak, az tuti... De hogy elégedettnek lenni, ezzel?
Fizess ki egy teljesárút, akkor majd lehet nem leszel olyan elégedett...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.17. 10:49:11

@egy maréknyi dollár: Különben látni ilyet idősebbektől is.
Buszon leül, csomagját maga mellé, csók.
Mellette ott áll a hasonló korul kollegája. Az nem zavarja.

názmin (törölt) 2012.09.17. 10:56:32

@kicsilia:És szerinted az ismerösödnek foglalhatsz le helyet a pulcsiddal?Elárukom HOGY NEM!

názmin (törölt) 2012.09.17. 10:59:35

Egyébként ez a táska ülésre rakos dolog tipikusan diákok által van alkalmazva.

becher 2012.09.17. 11:04:58

Lehet, hogy volt már, lehet, hogy nem, nem olvastam el mindent, de én egy dolgot szeretnék a vonatokon, amit nyugaton már megoldottak: legyen egy rész elkülönítve, ahol kussolni kell. Ott az ember dolgozhat, olvashat, aludhat és nem kell hallgatnia mások ostobaságait, a gyerekeinek az üvöltözését. Én csak ennyit szeretnék a vonaton.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.09.17. 11:10:31

az egyetelmista fiatalok felsőbbrendű emberek, őket kell szolgálja az egész ország, tehát azt csinálnak amit csak akarnak

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.09.17. 11:11:40

egyébként meg meg kell szüntetni mindenféle kedvezményt a tanulóknak

mi a fenének utaznak folyton haza, az adófizetők pénzén?

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 11:21:22

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló:
Azért erről annyit, hogy egyik vidéki városban egy magáncég indított egy-egy buszt pénteken és vasárnap diákoknak Budapest felé-felől. Nem meglepő módon olcsóbban jött ki egy főre, mint az 50%-os kedvezményes diákjegy!

Szóval az adófizetők pénze rohadtul nem a diákok hazautazására megy el, hanem egyrészt a kis forgalmú járatokra, másrészt a MÁV és a Volán pénznyelő gépezetére.

kanálwarrior 2012.09.17. 11:37:14

@Yooha: Azért ez nem így van. Hadd ne kelljen már plusz jegyet venni ha azt akarom hogy a sok pedonéni meg pedobácsi (a nyugdíjasok kb. 60-70%-a) ne dörgölőzzön már hozzám. Hihetetlenül gusztustalan, és a tahóság felsőfoka.

Netuddki. 2012.09.17. 11:38:05

Levélírónak tökéletesen igaza van. Azért pakolják legtöbben maguk mellé a cuccaikat, hogy az utánuk jövők inkább más mellé üljenek. Azért van a fintorgás ha aztán mégis megkérdezed le lehet-e ülni.
B+, ha nem vettél jegyet a csomagodnak akkor ne magad mellett tárold hanem a csomagtartón! Ha jön valaki akkor úgyis el kell pakolnod valahova. Ennyi...

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 11:44:24

@kanálwarrior:
Akkor a mávot baszogasd, hogy csináljanak szélesebb, sőt egyes üléseket, akkor majd nem dörgölőzik senki sem hozzád. Egyszer buszon egy 250 kilós csávó ült mellém, mit kellett volna tennem, szólnom, hogy rakja odébb a hájas seggét? Nem, nem volt odébb, tömve volt a busz.

De van másik lehetőséged is, nem felszállni a vonatra. Esetleg első osztályú jegyet is vehetsz. De ha már felszállsz, nehogy már az legyen az alap, hogy kettő helyet foglalsz el, miközben mások állnak, mert téged zavar, ha "hozzád dörgölőznek".

Netuddki. 2012.09.17. 11:44:27

@kovi1970: Ja és még egy dolog. A vonat és a busz is tömegközlekedési eszköz. Miért kellene megkérdezni szabad-e egy hely? Ha nem ülnek rajta akkor szabad. Mindenki ugyanannyit fizet az utazásért. Ha nem szabad akkor úgyis megmondják:
- Elnézését kérem az a hely foglalt, csak az illető kiugrott a mosdóba.
Ennyit kíván meg az illem és nem azt, hogy én kérdezgessem egy helyről szabad-e vagy nem. Ha meg nincs hely és azt látom valaki maga mellett tárolja a cuccát akkor azt mondom, hogy:
- Lesz szíves fölrakni a cuccát? Szeretnék leülni.
Az én felfogásom szerint ennek így kellene működnie. Ja és időseknek kérés nélkül át szoktam adni a helyemet...

Netuddki. 2012.09.17. 11:46:32

@kanálwarrior: Ott a kicsi szád, használd!

kanálwarrior 2012.09.17. 11:47:51

@Belagezapista: Te miről beszélsz? Mert én akkor amikor egész 4-es blokkok vannak szabadon, és egy 50 kilós nénike/bácsika a mellettem lévő helyre ül, és szándékosan hozzám dörgöli az aszott testét, mert neki ez van szex helyett. És ha ilyenkor átülök máshova még meg is sértődik.

Szaszy G 2012.09.17. 11:54:29

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló: A nyuggerek meg miért buszoznak/vonatoznak naponta ingyen Budapestre oda-vissza, vagy a helyijáratokon/BKV-n??? Főként télen dívik, hogy basznak fűteni, ezért inkább egész nap hidereznek a fűtött buszokon/vonatokon. Hidd el, ha nem mehetnének "ingyééé", akkor sokkal több szabad hely lenne. Én a táskát maga mellé rakó öregből többet látok, mint diákból, sőt... diákok részéről többször láttam, hogy ÁTADJÁK A HELYÜKET mondjuk egy terhesnek, vagy beteg embernek, míg a nyuggerek kibámulnak az ablakon, vagy pofáznak, hogy "az ő idejükben nem ücserügtek"... Na ennyit a diákokról, és a nyuggerekről. Egyik sem különb a másiknál, csak a diákok elfelejtik leszállás után a sztorit, a nyuggerek meg heteken keresztül erről kárálnak... üdv

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 11:54:29

@kanálwarrior:
Szerintem meg a "rossz aki rosszra gondol" esete áll fent nálad. Érdekes módon én még ilyesmivel nem találkoztam. Olyannal igen, amikor egy utas oda ült, ahová akart, de hogy szándékosan dörgölőzne, azt valószínűleg te képzeled be.

Cervisia 2012.09.17. 12:03:21

@Mad Mind: Vicces, mert pont tegnap volt, hogy rám néztek és mondták, vegyem el a mellettem lévő táskát. Aztán mondtam, hogy nem az enyém, ül itt egy srác. Szóval remélem egyszer te is így jársz, és épp látja egy 150 kilós amerikai focista, ahogy kilapítod a táskáját :)

macska69 2012.09.17. 12:04:06

Az alaphelyzet az, hogy látom, hogy négy ülésből kettőn ülnek, a többin meg szétpakolva a cucc (pulcsi, nejlonszatyrok). Amit esetleg a tulajdonosa az ölébe is vehetne. Bocs, miért is kell megkérdeznem, hogy van-e szabad hely, amikor látszik, hogy van?
Miért kell azért állva utazni egy vonaton, mert a fiatalurak, akik ülnek, a velük szemközti ülésen tartják a retkes lábukat(cipőjüket) és eszük ágában sincs ezen változtatni? Miért is nézzem én ezt el? És látszik, alig várják, hogy valaki szóvá tegye, ölni is tudnának.
Miért is kell állva utazni teljes hév-vonalon a dolgozónak-diáknak-kismamának azért, mert nyanyóka egyik ülésen ül és kötöget és ragaszkodik hozzá, hogy a mellette lévő szabad ülésen legyen a gombolyag, amiről tekeredik a fonál?
De miért van az is -szinte alapból- hogy a fiatalokat csesztetik ha kell, ha nem? Ezek a szerencsétlen diákok 100 kilós hátizsákkal jönnek-mennek, ha a hátukon van, azért kapnak a pofájukra, ha a földre rakják, mert nehéz, akkor azért, ha az ülésre, azért. Van, hogy tele a vonat üres helyekkel, de csak azértis oda akar leülni a "kedves utastárs", ahol a fiatalok ülnek és tüntető hümmögéssel, megjegyzésekkel rontja el az utazás élményét. Önmagát is és a fiatalokat is egész úton hergeli.
Kicsit oda kellene figyelni. Egymásra. És a miértekre nem az a jó válasz, hogy akinek ez nem tetszik, ne utazzon vonattal. És nem az a válasz, hogy minden diák és fiatal suttyó bunkó és nem is az, hogy azért van így, mert szemétkednek az öregek. Tömegközlekedés. Mindenki (elvileg) megveszi a jegyét, mindenki le akar ülni és senki nem utasabb utas a másiknál. Az a bunkó suttyó, aki egyszerűen magasról tesz arra, hogy mások is a világon vannak és a viselkedésével külön jelzi is, hogy ez itt az ő territóriuma, ide senki ne álljon, ne üljön. Ezeket nem szabadna szó nélkül hagyni, de sokszor én sem merek szólni, akkora agresszivitás várható az illetőtől, pedig nem vagyok egy nebántsvirág. Az ilyen szituk megoldásában sajnos sem az utastársak, sem a kalauzok nem partnerek.

kanálwarrior 2012.09.17. 12:10:51

@Neonknight: Az ilyenfajta emberek szoktak köszönés nélkül bemenni a boltba. Mert nekik az jár, ők az ügyfél, ők fizetnek, nehogy már udvariaskodni kelljen, hát hova jutna azzal a világ :D

kanálwarrior 2012.09.17. 12:13:35

@Belagezapista: Lehet hogy igazad van, de az is lehet hogy csak túl öreg vagy, az igazi pedók csak a 20 év alattiakra mennek. Mióta szakállam van már velem is ritkábban történik.

dvidd (törölt) 2012.09.17. 12:13:41

Szerintem az alapvető udvariasság része, hogy egy üres ülésnél is megkérdezem, hogy bocsánat, szabad-e a hely, ha valaki mellé szándékozok beülni, innentől kezdve pedig nem oszt, nem szoroz az, hogy ott van-e csomag vagy sem.

Ha jól látom ez nem nagyon hangzott el, én azért tartom magam melletti ülésen a hátitáskám a nyilvánvaló kényelmi okok miatt, mert fentről baromi könnyen lenyúlják, ha belemerülök az olvasásba, vagy elszundítok. Viszont el is veszem, ha vészesen fogynak a szabad helyek, vagy megkérnek rá.

Egyébként pedig jó lenne, ha ezek lennének a legnagyobb problémák egy utazásnál... vihar egy pohár vízben, egyébként saját tapasztalat alapján a bunkón viselkedőből és a konfliktuskeresőkből is jóval kevesebb van valójában, mint a fórumokon, bár lehet csak én járok szerencsésebb vonalakon.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:15:10

@kanálwarrior:
És ha köszönés nélkül megy be a boltba? Akkor ha te vagy az eladó, kidobod? Vagy viszont bunkózol?

Te érted a pofátlanság és a bunkóság közötti különbséget? A boltos hasonlatban az lenne a pofátlanság, ha csak a köszönő vásárlók lennének kiszolgálva. Szerintem ezen a normális köszönő vásárlók is felháborodnának, mert pofátlanság lenne.

Egyébként az illedelmes de pofátlan embereknél nincsen rosszabb.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:16:50

@kanálwarrior:
Én ezek szerint 20 évesen születtem :-)

Silent Bob 2012.09.17. 13:09:02

@dvidd: "Szerintem az alapvető udvariasság része, hogy egy üres ülésnél is megkérdezem, hogy bocsánat, szabad-e a hely"
Úgy érzem te vagy ez első ember, akit udvariasságra neveltek a szülei.

Ingyonbingyom 2012.09.17. 13:24:54

Ennyi szövegértésben fogyatékos embert.
Itt ugye a hölgy magyaros szokásokról írt. Nem azt írta, hogy külföldön jobb/rosszabb/másabb/valamilyenebb, vagy van ilyen a szövegben? Nem angol, nem német, nem svájci, nem dán: Magyar vasút, Magyar vonat, Magyar utas, Magyar szokás - a miénk, minden Magyaré - tisztelet a kivételnek, már ami a szokást illeti.
Ár/érték arány amit itt jópáran fikáztak. Na akkor matekozzunk egy kicsit. 1 felnőtt, 26 év feletti utas mondjuk heti 3x 200 km-es távolságból utazik Budapestre. Hasra ütök mondjuk 20 km a személyvonat, 180 km az IC. Ez egyszeri alkalommal oda-vissza az aktuális MÁV tarifa szerint 3410 Ft*2+415 Ft*2=7650 Ft/út. Éves szinten (heti 3 út*52): 1193400 Ft. Na de a MÁV-nak van több kedvezményes kártyája, vegyük a legegyszerűbbet, a Start Klub kártyát, aminek éves díja 35000 Ft és ezt követően már féláron vált a kuncsaft jegyet. Így a kalkuláció: 3410 Ft+415*2*52+35000 Ft=691440 Ft. (Remélem mindent jól adtam össze:) Cirka 400 ezer a különbség, és még van ennél kedvezőbb kártya is - azt hiszem valami VIP, amivel 280000 Ft-ért éves szinten annyit utazol amennyit akarsz, oda ahova akarsz és mindegy, hogy IC-n vagy személyvonaton. Nagyvonalúan ehhez még hozzácsaphatunk egy havi BKV bérletet is, 12*10000 Ft-ért, akkor is meg van 400.000 Ft-ból.
Na most számoljunk autóval, 1 személlyel és oda-vissza 400 km-el, 7 l-es fogyasztással és 249 Ft-os benzinárral: 28(l)*249(Ft)*3*52=1087632+az éves autópálya matrica 43000 Ft= 1.100000 Ft. Na szóval, hogy is van ez az ár/érték arány?????? Ha valakinek megért cégnek/magánszemélynek a + 700.000 Ft kfizetése, akkor lelke rajta. És a dugókról, figyelemről ami kell a vezetéshez, stb. nem is beszéltem. Persze a MÁV-nál is van gebasz: késés, gázolás, felsővezeték-szakadás, Vis Major esetek.

And37 2012.09.17. 13:36:56

@Belagezapista: "A belemerülésre hivatkozásod azért gáz, mert én mint rutinos tömegközlekedő pontosan tudom, hogy ez nem így működik. Ha hamar felszállok egy vonatra/buszra, és a korai idő miatt még kevesen vannak, akkor még nem feltételezem, hogy itt nem lesz tömeg."

Martonvásár-Tárnok-Érd magasságában szokott megtelni, és szoktam összeszedni magam, az első fél órát zavartalanul munkával tudom tölteni. Azon <5%-ában az eseteknek, amikor nem veszem észre magam, volt már olyan, hogy ajtózárás előtti másodpercben pattantam le Kelenföldön, mert azt se vettem észre, hogy megérkeztünk.

"Az, hogy én nem vagyok pofátlan, nem jelenti az, hogy nem zavar, hogy kevés a lábhely, hanem annyit jelent, hogy tiszteletben tartom mások jogait."

Ez derék dolog. Ettől még szerintem nem kell sem utálni, sem szeretni azt, aki pofátlanul otthagyja a táskáját vagy azért, mert nehéz, vagy azért, mert kell a tartalma, vagy mert félti hogy ellopják, vagy mert nem szereti ha ülnek körülötte, vagy mert épp akkor nem eléggé figyelmes. Ráérsz utálni (okkal), ha pofát vág a "szabad?" kérdésre, de még akkor is felesleges.

macska69 hozzászólásával zömében, dvidd-ével teljesen egyetértek. Tolerancia és odafigyelés kell azok részéről is, akiket zavar a szétcuccolás, meg azok részéről is, akik szétcuccolnak, és akkor nincs baj.

És számomra nincs is baj, mert ahhoz képest, hogy mennyiszer utaztam, kevés probléma volt az utasokkal, általában nem túl hangosak, nem koszosak, nem tolakodóak, inkább türelmesek. A MÁV bénázását pl. olyan szinten tudjuk tolerálni, mint egy birkanyáj.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.17. 14:03:39

@Ingyonbingyom: Az autó nem késik. Nincs tahó kalauz. Nincs szopatás.

" Persze a MÁV-nál is van gebasz: késés, gázolás, felsővezeték-szakadás, Vis Major esetek."
Vis maior a késés? Inkább a késés oka lehet vis maior. Pl. hogy hideg van télen. Vagy hogy meleg van nyáron. esetleg fúj a szél ősszel. Vagy hogy bebaszott a bakter.

Mad Mind 2012.09.18. 07:52:41

@Cervisia:
Ennyi belefér, párhavonta egy bevert orr, még nem a világ. Meg én is nagy darab vagyok. :D

egy maréknyi dollár 2012.09.18. 10:05:02

@ColT: Látni,biztos.
Én nem általánosítottam, és nem is említettem, hogy ez csak a fiatalokra jellemző magatartás lenne.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2012.09.19. 12:57:53

A helyjegyes problémát nem értem. Ha minden helyre egy jegyet adnak el, akkor akkor tele vonaton is jut mindenképpen ülőhely, csak nem biztos, hogy az, amit lefoglalt. Ha ülnek a helyemen, én is inkább leülök máshova, nem kezdek el kötözködni. Ráadásul a posztoló egyedül utazik, tehát neki mindegy, hogy hova ül le.

vanek ur 2012.09.19. 19:53:36

@Peti817172M: Nem értem, hogy miért nem lehet oda ülni, ahova a jegy szól, illetve miért nem lehet átadni a helyet annak, akinek a jegye az adott helyre szól.

Moziban, színházban, repülőn senkinek nem okoz gondot oda ülni, ahova a jegye szól, és senkinek nem jut eszébe máshova ülni. Arról nem is beszélve, hogy nem akar bemenni, ha nem kapott jegyet.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2012.09.19. 21:52:33

@vanek ur: Mondjuk én legtöbbször 1. osztályon utazom, ott meg nem szokott teltház lenni, lehet válogatni.

linyutang 2013.01.14. 19:36:37

1. Minden hely szabad, ahol nem ül ember. Ebből kiindulva nem kérdezem meg, hogy szabad-e a hely, mert világosan látszik, hogy táska tartónak használja a paraszt.
2. Nem kötelező feltenni a polcra a csomagot , én sem szeretem, akkor ölbe kell venni.
3. A táskás parasztoknál már csak azok a balfaszok idegesítenek jobban, akik képesek végig állni egy utat, mert egyik sem mer szólni, hogy leülne a táska helyére.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.17. 10:57:16

@kicsilia: anyád is védekezhetett volna, mondjuk azzal, hogy kihagyja azt a menetet, amikor téged összeszedett!
süti beállítások módosítása