MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Idegesítő magyaros szokások

2012. szeptember 16. - Vittore.

Több, mint két esztendeje utazom rendszeresen a MÁV-al. Nem szeretném sem a járatot, sem a gyakoriságot, sem a nevemet megadni. Mondjuk azt, hogy Ibolyának hívnak és egy vidéki városból utazom, mégpedig úgy, hogy normál személyvonatot és IC-t is használok.

Összességében elégedett vagyok, főként az ár/érték aránnyal. Bár kétségtelen, hogy vannak igencsak furcsa dolgok a magyar vasút gyakorlatában. Most azonban valami olyasmire hívnám fel a figyelmet, amit az utasok által elkövetett két legidegesítőbb szokás. Ráadásul egy kis empátiával és a kalauzok ráhatásával könnyen orvosolni lehetne az ügyet. Kíváncsi vagyok lesz-e belőle idővel valami?

A bejegyzés ide kattintva folytatódik: Idegesítő magyaros szokások

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr94779879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TARTYOM 2012.09.16. 20:30:37

@genyamagyar: Találkoznál velem, akkor a 2. szavad után kapnád a csicskapofont, mivel én nem tisztelem a kort. Az nem érdeme senkinek. Ha meg csak ennyit tudsz felmutatni, akkor már szó nélkül adom a csicskapofont

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 20:34:58

@Spamet nem küldünk rá: Esetleg egyszer, a vicc kedvéért próbáld meg másképp. Ne éreztesd vele, hogy genyamagyarnak, surmónak, tahónak tartod, hanem kedvesen, udvariasan, nem leereszkedően dumálj el vele
Ha mégis genyamagyarozod, surmózod, az rögzül benne, és esetleg felnőttkorára olyan rossz ember lesz belőle, aki PET-palackot se válogatja szét, pedig talán elég lett volna neki egyszer, egy jó pillanatban egy jó szó. Esetleg pont tőled...

genyamagyar 2012.09.16. 20:35:16

@Анна: "viszont a tesco gazdaságos vonaton csak egy kis emberi gesztus kell a helyhez."

Szóval akkor te vagy aki azt mondja, hogy "bocs, leülhetek az íróasztalomhoz?" :)

Nézd, az emberi gesztusok valóban fontosak és valóban kedvesen, mosolygósan illik egy beszélgetést kezdeményezni akkor, amikor mindkét fél nulláról indul. Viszont amikor valaki elfoglal egy hely helyett kettőt, ő akkor átvitt értelemben nem mosolygósan, empátiával közeledik embertársaihoz, hanem azzal a ki nem mondott gondolattal, hogy "ide vazze csak akkor ülsz le, ha kéred!"

Hát nem kérem vazze, hanem pakolj, de gyorsan!

(Persze ha a vonaton bőven van hely, akkor senkit nem zavar a szétpakolás. Speciel engem sem. De a poszt írója nem is erről írt.)

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 20:37:36

tede: „Én ha ilyen helyzetbe kerültem, mindig nagyon hangosan odaszóltam, köszöntem jó hangosan és hozzátettem, hogy azért köszönök előre, mert idősebb vagyok, volt aki értette, volt aki nem.”

Á, nem biztos, hogy az tiszteletlenségük a baj. Hanem talán az, hogy te se tiszteled magadat...

genyamagyar 2012.09.16. 20:38:06

@TARTYOM: Jujj de megijedtem, te nethuszár! Na irány az ágy, késő van! Kapsz anyucitól egy jóéjt puszit, aztán álmodj tovább! :DDD

2012.09.16. 20:38:50

@genyamagyar: Én főleg az elővárosi járatokon szerzett tapasztaltakra utaltam (pl. Nypu.-Szob). Ott már azért Újpesten (3. megálló) megjelennek a magukat kirekesztett bronxi niggernek képzelő cig@ny(nem mindig)kölkök, akikkel már én is csak alternatíva hiányában "testedzenék" egyet. Egyrészt, mert mindenkinél van, aki jobban üt, másrészt meg sohasem tudhatod nem ő lesz-e esetleg az esti híradóban a késelő diák a vonaton...

fumerin 2012.09.16. 20:41:09

@genyamagyar: Elfoglalja, naééééés? Meg lehet európai hangnemben kérni mindenkit, bárkit. Még nem tapasztaltam negatívumot, a poszterhez hasonló rinyákat meg simán kibasznám a vonatból! Nem alanyi jogon jár a nőknek sem a hely, udvariasság!!!! Ez kölcsönhatás, de már írtam, mindenkinek az jár, amit ad. :)
És hidd el, bunkó stílus annyira hétköznapi, átlagos, hogy nem vált ki akkora megrökönyödést, mint az udvarias viselkedés. Viszont a poszter számomra Ursula típus: odabasz, mert ő a nő, meg még IQ harcos is! Pfejjjj...mellém nem ülne...de azért sem, mert nem bírná elviselni, hogy bájosan mosolygok a befeszült pofájába! :P

genyamagyar 2012.09.16. 20:42:26

@TARTYOM: "Találkoznál velem, akkor a 2. szavad után kapnád a csicskapofont,"

Várjál csak, emlékszem! De hisz mi már találkoztunk! Elég volt rád nézni, és a füled-farkad behúzva osontál a 24-es kocsiba. Még én szóltam utánad, hogy, "hé kis pajtás, ez a szatyód már nem is kell?". Irultál, pirultál...

TARTYOM 2012.09.16. 20:46:40

@genyamagyar: Ezt a barátok köztben hallottad?

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 20:51:03

@Bélabáttya:
Nekem már 5 éves érettségi találkozómon volt aki a mai tizenéveseket fikázta. Méghozzá az, aki tizenévesen leginkább "szabadon élt".

2012.09.16. 20:51:47

@TARTYOM: Szóval te nem tiszteled a kort és csicskapofonokat osztogatsz?

Nem vagyok egy 'serlokholmsz', de annyit kitaláltam, hogy te egy intézetbe nevelkedett kiscig@ny vagy. Ha nem intézetben nevelkedtél, akkor viszont a szüleid vizsgáztak elégtelenre.

Úgyhogy megnevelnélek én úgy az utcán haver, hogy tisztelnéd te még azt is, aki arconhugyoz!

Szaszy G 2012.09.16. 20:54:07

@Bélabáttya: MErt nyilván normálisan nyitsz feléjük. Nem elvárás, de ha normálisan szólnak, és esetleg megköszönik, ha átadom a helyem, segítek valamiben, mosollyal viszonzom, és nem pofavágással. Ja és nem vagyok diák :)
Kevés már az intelligens, toleráns, önzetlen ember sajnos, mind a fiatalok, mind az idősek közt

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 20:56:28

@Анна:
Te azt hiszem valamit félreértesz. A posztoló kért, és nem bunkó módon, itt meg azt taglalja, hogy olyat kért, amit nem kellene kérnie normális esetben, hiszen egy tömött vonaton triviálisnak kellene lennie, hogy nem teszem a cuccom ülésre. Tehát az, hogy mit írt, egy dolog, az hogy hogyan szólt, az egy másik.

Ha viszont bunkó módon egy zsúfolt vonatban az ülésre teszed, ülésen hagyod a cuccod, akkor nehogy már te méricskéld más illemtudását, mikor megkér, hogy vedd el onnan a cuccodat, mert ha te nem lettél volna kőbunkó, akkor erre sor sem kerül.

fumerin 2012.09.16. 21:00:27

@Belagezapista: Szövegértésem nem hinném, hogy becsapott, figyu: "Engem mondjuk nem kell félteni,"
Szóval számomra ez azt tükrözi, hogy majd a poszter nevel meg mindenkit! Mert őőőőő, ő más,tudja kinek, mit kell tenni!

És tudod, én az a fajta utas vagyok, aki igyekszik hordozni magával a neveltetését, tehát nem vagyok túl helyigényes. De utálom a "megmondoménkiaszemétpfejjfijjatalokénokoserősbátorvagyokneten" típusokat!

Belagezapista (törölt) 2012.09.16. 21:05:06

@Анна:
"De utálom a "megmondoménkiaszemétpfejjfijjatalokénokoserősbátorvagyokneten" típusokat! "

Csak a legelső kommentedet olvasd el, és kezd el utálni magadat.

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 21:10:35

@TARTYOM, @genyamagyar: Szerintem simán átröhécselnétek az utat, hisz legfeljebb a korotok más...

Béci91 2012.09.16. 21:14:54

@tede: Kőkemény vagy, volt már dolgom ilyen f@szkalappal, aztán telefonálhattam az utastársnak, hogy bocsi, ne küzdd át magad az embertömegen, mert már nincs ülőhelyed, mert egy seggfej leült. Már csak az volt érdekes, hogy akkor miért is kérdezte meg először, hogy szabad e a hely...

Bélabáttya (törölt) 2012.09.16. 21:16:50

@Szaszy G: Nem tudom, az aktuális szitun, hangulaton múlik. Az nagyjából biztos, hogy komolyan nem veszem őket. Vagy az idősebbeket, kisebbségieket, meg általában senkit se, és ez az esetek többségében egész jó kiindulási alap.
Mondjuk, köszönök, amikor felszállok, körbenézek, és általában szinte azonnal akad valami téma, érdekesség, annyira, hogy ezek az idegesítő helyzetek fel sem merülnek.
Bár, a minap konkrétan körberöhögtek, amikor felszálltam a körúti villamosra, és reflexből köszöntem az utastársaknak...

fumerin 2012.09.16. 21:23:24

@Belagezapista: Jó, majd ha elfogy minden pozitívum az életemből, ígérem megteszem! :P

Jó trollkodást! :D

wirth6 2012.09.16. 21:26:40

@genyamagyar: Előfordulhat, hogy nem tartotta említésre méltónak. Nem lepne meg, nekem is elég sokat kéne beszélnem a vonatokról ahhoz, hogy végül olyan hétköznapi dolgokat is szóba hozzak, mint az emberek akik maguk mellé teszik a táskájukat az üres helyekre.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2012.09.16. 21:26:44

Elégedett az ár/értékkel.... Innentől tudtam, hogy ez egy vicc.

Kivlov 2012.09.16. 21:31:12

Amúgy kb. az a probléma, hogy aki a jegyárat kifizeti egy ilyen MÁV/Volán roncson akár joggal tarthatna igényt a szomszédos helyre is, akkor lenne talán korrekt ár-érték arány...

kanálwarrior 2012.09.16. 21:42:29

@zsurzsenka: Ja, ezt én se értettem soha. Már többször előfordult hogy valaki a látóteremen kívülről, rajtam keresztül rávetődött egy ülésre. Nem lehet szólni hogy húzódjak félre, vagy akár adjam át a saját helyem? Mert nagyon szívesen megteszem, csak hát néma gyereknek...

And37 2012.09.16. 21:45:05

@Spamet nem küldünk rá: "tehát a surmó azért teszi a csomagját maga mellé, és azért nem annyi helyet foglal, amennyiért fizetett, mert a MÁV olyan, amilyen. ez hülyeség, kérem. nem érted genyamagyart sem: normális helyen nincs kérdés, mert nincsen rá szükség. egy segg, egy szék. vilinger?"

Ez elég sok dolog összegyúrva egybe.

1) "a surmó" - ezzel nem tudom hogy mindenkit aki maga mellé teszi a táskáját, minősítesz, vagy csak azokat, akik szándékosan nem veszik észre magukat, és akkor is ott tartják, amikor már nincs hely. Ha ezt tisztázzuk, utána reagálok rá.
2) "azért nem annyi helyet foglal, amennyiért fizetett"
- mindaddig, amíg erre lehetősége van, mert nincs igény a többlet elfoglalt helyre
3) "azért, ...mert a MÁV olyan, amilyen" - ilyen következtetést remélem nem vontam le. Viszont azt állítom, hogy a MÁV kényelmi foka és europersége közvetlen összefüggésben van az utazóközönségével, ez oda-vissza hat. Ha Pest közelében nem kényszerülne az utasok 20%-a állni, hanem még lenne 40% szabad ülőhely, akkor az az 5-10% "surmó" senkinek fel se tűnne, mert mindenkinek lenne helye, ezért nem állja meg a helyét a dán hasonlítgatás.
4) "normális helyen nincs kérdés, mert nincsen rá szükség. egy segg, egy szék" - Ezzel nem értek egyet. Szerintem teljesen normális, hogy egy 40 kilós csaj a 15 kilós heti ellátmányát nem akarja felszuszakolni a poggyásztartóra, amíg nem szükséges, mert mondjuk ketten vannak a fülkében. Mi a fenéért erőlködne?

További gondolataim, ettől függetlenül:

5) Ha tényleg a mások által elfoglalt (de amint szükséges, átadott) két hely a legnagyobb probléma a MÁV-val, akkor remek munkát végeznek.

6) Ha nincs senki a vonaton és álmos vagyok, akkor magam mellé teszem a táskát a kezem ügyébe, és felteszem a szembeni ülésre (zokniban) a lábam, és úgy alszom - és teljesen normális embernek érzem magam, se nem surmónak, se nem népvesztőnek, pedig ha jól számolom így már másfélszeres surmó kellene legyek. És amikor két csaj a fülkés vagonban 2x4 helyet foglalt elfekve, azt is teljesen normálisnak éreztem az üres vonaton.

kanálwarrior 2012.09.16. 21:49:11

Amúgy vének, figyeljetek, mert megmondom mi a bunkóság:
ha egy négyes helyen egyedül ülök, akkor ti legyetek szívesek ne mellém, ne velem szemben, hanem ÁTLÓSAN leülni, mert akkor talán el is férünk. Kivéve ha a piacról jöttök és van nálatok 8 szatyor, mert akkor végül is mindegy.

Lady.Bird 2012.09.16. 21:55:57

:-)) jól egymásnak mennek itt a kedves kommentelők...

1. van egy olyan érzésem, hogy aki fiatalon nemtörődöm módon viselkedik az idősebbekkel, abból lesz a mindenkinek beszóló vén banya... (és fordítva, aki fiatalon udvarias, az időskorában elviseli türelemmel, hogy bunkók vele...)

2. mekkora posztot lehetne írni (és már írtak is egy párat) a bunkó metró-utasról, aki direkte úgy ül le a 6 ülésesnek szánt helyre, hogy egymaga elfoglal majdhogynem három ülést, lába szétvetve (ha férfiember), cókmókja szigorúan melléültetve (nőszemély), és kegyetlenül morcosan néz, ha valaki kiköveteli a mellette levő lehetséges szabad helyet (én már csak vigyorogni szoktam az ilyenen - mondjuk egy a baj, hogy itt gyakran a vétlen jár rosszul, mert őmellette van a fél üres hely, ahova beszuszakolódik valami asszertív utas, és szegény vétlen meg nem meri arrébbtaszajtani a másik oldalán ülő terpeszkedőt)

And37 2012.09.16. 21:59:30

@genyamagyar:
"Képzeljük el egy vonaton szétpakolót, amint egy irodában dolgozik. Egyszer a szemközti kolléga korábban érkezik, és ráteszi az ő íróasztalára a táskáját, laptopját, uzsonnáját. És amikor bejön a vonaton szétpakoló, vajon udvariasan megkérdezi-e, hogy "bocs, leülhetek?"

Amikor megérkezek a melóhelyre (hárman vagyunk egy szobában), általában beszórom a cuccom a közös negyedik székre. A két munkatárs közül az egyik máshova pakol, a másik hol jön, hol otthonról dolgozik, előre nem szoktuk nagyon tudni mikor van benn. Amikor beérkezik, ha kell neki a szék mert jön hozzá valaki akkor szól és leszedem a székről a sajátom, ha nem kell neki csak a táskáját akarja lerakni, akkor odateszi az enyém mellé.

Egyrészt ez tényleg így van, másrészt megvilágítja az általad felvázolt szitu és a MÁV-os közti különbséget: nem tudjuk, hogy lesz-e valaki, aki elfoglalja a helyet mellettünk vagy velünk szemben, csak erősen reméljük hogy nem. Ezért érzem természetes reakciónak, hogy kényelemre törekszünk, és igyekszünk úgy elterpeszkedni, mintha bizony miénk lenne a vonat, még ha ez arra a rettenetes erőfeszítésre is kényszeríthet másokat, hogy jelezzék, oda szeretnének ülni, ha közben elaludtunk/olvasunk/nagyon gépezünk.

Az idézett szituációban szerintem ha minden nap ugyanez játszódna le, akkor néhányszor megkérném hogy ne pakoljon az asztalomra, aztán ha továbbra is úgy marad, akkor lepakolnám a földre a cuccait kérdés nélkül, nem túl óvatosan. De ez attól is függ, kiről van szó, ha pl. a főnök az a kolléga...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.16. 22:08:14

na akkor néhány svédes szokás:
- c-gányhifi hallgatás ezerrel, a svéd és bevándorló fiatalok körében egyaránt
- koszos-büdös lábat-cipőt a szemközti ülésre tevés, megszóláskor, odaülni akaráskor fintorgás, beszólgatás
- 110 decibel hangerővel sakál módjára "társalgás"
- felszállás után azonnal mobiltelefonálásba kezdés, másik félnek az út összes részlete, intim élet részleteivel keverve üvöltve elmondás
- meki zabálás, szemetet földredobás, otthagyás
- kisgyerekeket felügyelet nélkül hagyás, folyosón kúszni-mászni, többi utasokat zavarni, ordítani engedés
- éktelen piálás, egyre hangosabban társalgás
- kallereket megverés, mozgó vonatról lehajigálás (najó ezek multikulti társadalmi elemek, de akkor is; egyes vonalakon jelenleg nincs jegyellenőrzés, annyira gyakori volt a kallerverés, illetve bevezetik, hogy minden jegyvizsgáló mellé biztonsági őr álljon)

folytassam még?
komolyan hiányzik a viszonylag civilizált és jólnevelt magyar utazóközönség.
Itt azonban van egy hatalmas találmány a vonaton: a csendes kocsi. Ez egy üvegfallal-ajtóval leválasztott kocsirész, ahol tilos a hangos beszéd, mobiltelefonálás, c-gányhifizés. Ha valaki mégis, akkor nyugodtan lehet szólni a kallernak, az jön s rendet tesz. Szerelvényenként összesen 16 hely a csendes részleg, szóval résen kell lenni, de teljesen prájszlesz ülni a kellemes csendben és látni az üvegfalon túl randalírozó csimotákat :D

Anti Anyag (törölt) 2012.09.16. 22:28:32

Szerintem udvariasan meg kell kérni a srácot, elpakolja.

Ha mégsem, félig rá kell ülni. Kipróbáltam, ekkor már elpakolja.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.16. 22:30:51

@Réka ‎: Svédek ellen csak az a jó, ha minden fülkében legalább 2 fő magyar gárdista ül. Minden egyébbel sajnos már elkéstünk.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.16. 22:37:50

@Anti Anyag: sajnos a valóságos svédekről beszélek, nem a borsodiakról :) egyébként egyetértek

And37 2012.09.16. 22:41:21

@Belagezapista: "A dán összevetésed nem fair" - ezzel teljesen egyetértek, csakhogy a dánokkal nem akartam összevetni a magyarokat, és épp azt próbáltam elérni hogy más se velük vessen össze minket. Meg másokkal se, legfeljebb személyes hosszútávú tapasztalatok birtokában, a körülményeket figyelembe véve.

Különböző kulturális állapotok között más a jellemzőbb. Pl. Londonban üzletemberek között egészen más, mint Japánban ahol fel kell tuszkolni az utasokat és fel sem merül a helyfoglalási probléma, vagy afrikai országokban ahol épp az lehet a baj, mikor a csirkeketrecet felteszik, és azok összepiszkítják a többi utast.

A vitatott viselkedés két része közül az egyik az, hogy valaki úgy pakolja a cuccait, ahogy az kényelmes.
Változatok:
a) sose tesz ilyet, mindig felrakja/elrakja (ez teljesen normális, nekem túl pedáns ha üres a vonat)
b) amint észreveszi, hogy fogynak a helyek, összeszedi a cuccot (szerintem ez is normális, én ált. így teszek)
c) ha helyet kérnek, azonnal összeszedi, de addig nem (ez nem szimpatikus, de el tudom viselni)
d) ha helyet kérnek, pofákat vág (ez számomra Balkán, és a többi utasnak büntetnie kell kioktatással, morgással stb. hogy ne maradjon meg)
e) ketten-hárman magukra zárják az ajtót (ha utasok kopogtatására nem nyitják ki, akkor szerintem a kalauznak jelezni és leszállítani őket)

Szerintem akinek csak az első fogadható el, az túlvezérelt erkölcscsősz, vagy túl sok a frusztrációja, főleg ha a többiek surmók szerinte.

A másik oldal, hogy hogyan reagálnak a helyfoglalókra:

f) állnak és elvannak (engem nem zavar, hadd álljon ha neki jó, kivéve mikor buszon az ajtó körül állnak sokan és középen üres helyek maradnak)
g) állnak és morognak magukban, de nem tesznek azért hogy leülhessenek (ez abnormális viselkedés számomra, még nem találkoztam vele)
h) akár van táska a célhelyen, akár nem, udvariasan kérdeznek, és leülnek (ez a természetes)
i) nem kérdeznek semmit csak leülnek (ez számomra udvariatlan, vonaton a "Bocsánat, szabad...?" a kvázi köszönési forma)
j) bunkón kérdeznek, nyomatékosítva hogy szerintük hülye aki a táskát nem magától rakja el kezdetek kezdetén (ez sem jellemző, csak itt a kommentekben)
k) ráülnek a cuccra (na ez Balkán)

Az hogy ki mit érez magának elfogadhatónak a mi viszonyaink között, rábízom, de rosszul esik ha a "b" kategóriás viselkedésemmel már surmónak számítok, és nem igazán értem az okát.

Hevn 2012.09.16. 23:06:29

El vagytok ti cseszve mind...

And37 2012.09.16. 23:24:13

@Hevn: de ezzel legalább fenntartás nélkül egyetértek. Ilyen kiba* hosszú kommentet értelmes ember nem ír ilyen lényegtelen témában, amekkorát sikerült nekem az előbb. :)

Jofiu 2012.09.16. 23:43:51

@Ejjnye Bejjnye: Semmi, semmi, csak viccesnek tűnik a székekre néha-néha feltett cipőtlen izzadó lábakon aggódni, miközben izzadó büdös seggekel érintkeznek a székek tömegesen, rendeltetésszerűen. : )
Szóval semmi komoly.

Rommel6600 2012.09.16. 23:51:12

Tök igaza van a postolónak, és ennek megállapításához nem kell évekig utazgatni, elég mondjuk valahova vonattal, vissza pedig busszal jönni: A vonaton a csomagot nem pakolják fel jellemzően a fiatalabbak (IC kocsiban a mellettük lévő ülésre, vagy melléjük teszik a bőröndöt, sokszor még a folyosóra is pakolnak), az idősebbek pedig a buszon a folyosó melletti ülésre ülnek, az ablak mellettire pedig pakolnak. (tisztára mint az extra seat a repülőgépeken... ja nem, azért fizetni kell, az idősek pedig jellemzően még a saját jegyükért sem fizetnek)

Annak a rengeteg ide irkálónak aki teli szájjal magyarázza, hogy _először_ kérjék meg, hogy tegye el onnan a poggyászát a HELYÉRE, azaz a tartóra, _azután_ szívesen elteszi üzenem: r*hadjatok meg! Igenis abszolút magyaros az a mentalitás, hogy "feltehetném magamtól is a poggyászom a tartóra, de akkor nem kérne meg rá senki..." Ez az ország menthetetlen

Cervisia 2012.09.17. 00:33:07

@Taxomükke: Ez addig vicces, amíg nem adis-es tűket szállítanak. Vagy egy félmillás laptopot fizettetnek ki veled, miután bucira verték azt az öntudatos kis pofácskád.

Advanced Flight 2012.09.17. 00:36:42

@Rommel6600: én már egy félórája röhögök azokon a kommentelőkön, akik szerint az tök normális, hogy ők két-három ülést is elfoglalnak a cuccaikkal, és kuncsorogjon a másik, ha le akar ülni :-)

Vajon a melóhelyükön is csak akkor dolgoznak, ha erre a főnökük reggelente udvariasan felkéri őket? XD

Cervisia 2012.09.17. 00:52:53

@DICKtátor: Tuti, aki itt ezen hőbörög az tipikus nethuszár lehet, és igazából az a baja, hogy a való életben egy "szabad ez a hely?"-et se bír kinyögni egy vasággyal 50 kilós egyetemistának.

Cervisia 2012.09.17. 01:02:18

@Rommel6600: És mi van ha valaki azért rakja maga mellé, mert kellenek belőle dolgok? Mondjuk laptoptáska jegyzetekkel, körbepakolni meg mégse pakolhatom magam.

veerses 2012.09.17. 05:37:24

Az a legszebb, hogy a paraszt viselkedésüket még meg is magyarázzák nem kevesen és a másik félen kérik számon a jó modort. Gyermekeim, ha engem szembe köptök, ne várjátok, hogy én meg szelíden állok hozzátok! Basztam én már le táskát az ülésről, mer a kis taknyos orrú tahó, rám nézve, úgy tett mintha nem hallaná a kérésem. Igaz nekem könnyebb, mert nagydarab vagyok. Ezzel együtt hihetetlen pofátlanságnak tartom, hogy valaki a rá vonatkozó elemi udvariassági szabályokkal nincs tisztában, de másokat oktatna arról, hogyan kell viselkedni! Ha már anyátok sajnos nem tanított jómodorra, bizony járhattok rosszul is, ha mástól kéritek számon!

Bélabáttya (törölt) 2012.09.17. 06:03:04

Nekem azért csak bassza a csőröm a cím: „Idegesítő magyaros szokások”.
Nálunk még valamennyire tényleg azok. De ahogy már többen utaltak erre, azért ez nem csak mifelénk van így, vagy mégígyebbül, hanem tőlünk délre, keletre sokkal vastagabban kikapja a tutit az utazó, de még kifejezetten kulturhelyeknek számító nyugat-európai országokban is belefuthat az ember a vaskos tahóságba, Dél-Európát, meg a nagyobb kontinenseket nem is emlegetve.
Svájcban, a benelux államokban talán nem, Németországban elképzelhető, hogy nagykegyesen arrébb mozdítja terpeszkedő valagát a német, de szigorún csak egy miliméterrel, és azt is nagyon megbántott arccal, főleg, ha láthatóan valami rühes auslanderről van szó. Bár tény, valóban nem szarik az asztalra, a vonat meg tiszta, pontos, hely is van rajta, ki meg tönkreteszi, simán sittre vágják az azonnal megérkező rendőrök. Ezzel együtt ott is szorgosan grafittiznek az ifjak (sokba is kerül a puceva), és elég csúnya látvány egy-egy, az idegent alaposabban szemrevételező ifjúsági csoport...
Úgyhogy talán elsőre érjük el valahogy, hogy a MÁV kegyeskedjék jól tenni a dolgát, majd amikor már van pontos, tiszta vonat, elég hely, normális, megfizethető jegyvásárlási lehetőség (de persze akár egyszerre is), neki lehet fogni „nevelni” az utasokat is. És persze nem feltétlenül folyamatos vegzával, csiliós büntikkel, hanem normálisan...

Neonknight 2012.09.17. 06:22:57

Szerintem ha az ember látja, hogy sokan utaznak a vonaton, akkor alapvető dolog, hogy nem foglalunk el ülőhelyet a poggyászunkkal.
Bunkóság megvárni azt, hogy "majd szólnak, ha le akarnak ülni".
A másik utas is jegyet vett, ne kelljen azt éreznie, hogy szívességet tesznek neki azzal, hogy átengedik neki a "táska helyét"!

Gyárfás 2012.09.17. 07:24:28

Biztos mondta már valaki előttem, de a szerzőnek javaslom, hogy mielőtt magyarozik és magyar szokásról ír ugyan utazzon már kicsit külföldön is, csak hogy legyen összehasnlítási alapja. Sajnos ez a poszt így csak azt demonstrálja, hogy a szerző sosem járt még külfldön.

A tököm tele van azzal, hogy van egy aránytalanul nagy publicitást kapó törpe kissebbség aki nap mint nap azt képviseli, hogy a magyarok szarabbak mint mások.

A posztoló nem tudom minek tómeközlekedik,

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.09.17. 07:54:06

@vidor: Ejnye de finnyásnak tetszik lenni! Ha zavar hogy valaki beül az aurádba, akkor vegyél egy kupacba 2/4 helyjegyet, és nem ül oda senki. Mondjuk a hugyos büdös népréteget én sem akarom a szomszédomnak, de őket meg ki kell tiltani a vonatról és kész. Más kifogás nem tudom, mi lehet.
@keletnyugat: Az összeszokott őszinte társaságoknak ajánlom a kocsit, vagy a sok helyjegy vásárlását. Ennyi pénzért ezt kapod, hogy más is odaülhet melléd, mert ugyanúgy fizetett, ugyanúgy megilleti az ülés joga.

AvgDvl 2012.09.17. 07:55:00

Úgy érzem a postolót a mókusok elé vetették ezért a modoros magyarozó nyöszörgésért.

DreamerX 2012.09.17. 08:20:03

Én is ingáztam vonaton az elmúlt években. Én is levelezős voltam, és főleg hét végén sikerült részt vennem a tumultusban. Valóban ez teljesen elfogadott, hogy az ember odamegy, és jegyet kér. És az is teljesen természetes, hogy aki ott ül, az elveszi a táskáját. Nekem még csak szájhúzogatás sem volt, gondolom azért, mert én sem vágtam pofákat már az elején, és nem tettem úgy, mintha főbenjáró bűn lenne táskát az ülésre rakni.
VAn, aki kiömlőst, vagy törékenyt visz benne, vagy éppen nem elég erős, vagy magas ahhoz, hogy felrakja a holmiját. Nekik még a segítségemet is felajánlom, akár én érkeztem előbb, akár ő.
Amúgy meg a gimis bejárósok, és a folyosón álldogálók nagy része nem is akar leülni, mert a közeli kistelepülésekre megy, és 15-20 perc múlva úgyis leszáll. Ha a posztoló kicsit jobban figyelne a környezetére, akkor két év alatt igazán meg lehetett volna tanulni, mi a módi a vonatokon.

Helyjegyes rendszerről egy régi tapasztalatom van csak. Akkoriban minden helyjegyet 3x eladtak, aztán az ült le akinek nagyobb volt a szája, vagy erősebb volt. De erről spec. akkor nem az utasok tehettek. :)

Kepa 2012.09.17. 08:22:35

Nekem Kolnben tunt fel eloszor, hogy a fiatalok, akik maguk melle teszik a cuccukat és par megallo utan telik a vonat akkor csak ugy kapkodjak fel, ha csak arra fele setal egy utas. :) Hiaba kulturak kozti kulonbseg.

Kutchek (törölt) 2012.09.17. 08:29:49

És a banyatankokkal mi a helyzet?

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 08:31:09

@And37:
Szvsz a b kategóriás viselkedés a normális, azonban te ezt csak félig-meddig valósítod meg a kommentjeid alapján.

Amúgy meg nem, nem annyira kultúra függő, mert c-e megoldások nem attól elfogadhatatlanok, hogy a mi kultúránkban bunkóságnak számítanak, hanem mert mind egy olyan dologhoz való ragaszkodást testesítenek meg, amely nem a miénk, hanem másé, tehát az ezen való bármilyen felháborodás igazságtalan.

Mellesleg ha szigorúan nézem, az a-e pontjaid nem a bunkóságról, hanem a pofátlanságról szól, ami az én szememben sokkal rosszabb, mint az f-j pontokban a bunkóság-nem bunkóság kérdése, és csak a k pont ismét pofátlanság. Ugyanis ha egy jogos igényemet bunkó módon fejezem ki, akkor attól még a "mit" kérdésében igazam van, csak a "hogyant" sértem meg, c-e pontoknál eleve pofátlan vagyok.

@Réka ‎:
Ahogy így ezeket felsoroltad, a kaller verés és a koszos-büdös láb feltevést figyelmen kívül hagyva tényleg többségbe került az a bizonyos kisebbség, ha ezek az ismérveik a vonatokon...

Mad Mind 2012.09.17. 08:47:20

Én is odaszólok, hogy szabad-e és már ülök is le. Ha elég gyors van ideje elhúzni a cuccot. Paraszt vagyok? Lehet, de nem rosszabb, mint a táskával lábbal helyet foglalók. Farkastörvények vannak a tömegközlekedésben. :D

lyken 2012.09.17. 09:03:58

"...de gondolom a MÁV-nak is érdeke, hogy aki jegyet vesz az normális körülmények között, elfogadható színvonalon jusson el a céljához."
Innentől kezdve ez egy paródiának tekinthető ami az olvasók szórakoztatását szolgálja.

belekotyogok 2012.09.17. 09:07:52

@kerek négyszög: Olaszországban voltunk, egyedüli magyar családként, csak szólok, hogy nem mi fosztogattuk a svédasztalt, hanem a többi kultúrnemzet: németek, hollandok, többiek.

@Cervisia: és ez kit érdekel? ez a te problémád. nekem meg hadd ne kelljen már külön szólni amiatt a tök evidens dolog miatt, hogy ha nincs külön jegye a csomagjaidnak, akkor kérlek, hogy tedd szabaddá az ülést... Irodázni nem a vonaton kell. Persze lehet, amennyiben ez nem azt jelenti, hogy egy fél fülkét megtöltesz a holmijaiddal.

CSÉ 2012.09.17. 09:13:49

Egyetlen egy idegesítõ magyar szokást ismerek: megmagyarázni, hogy más magyarok viselkedése miatt miért kell szégyenleznünk a nem magyarok előtt.

Francekellregisztralni 2012.09.17. 09:17:15

<OFF>
(""Hát ahogy állnak a dolgok, sokat segítene Magyarországon, ha lecserélhetnénk a jelenlegi dilettáns bandát Fletóra. Az ő idejében nem köptek a földre világszerte, ha azt a szót hallották hogy magyar."

Kicsit off...de te ezt honnan veszed? Ha helyzet tök ugyan az...aki a földre köp az 100 éve teszi.

Mellesleg nekem még senki se köpött se az utcára se máshová. Nem mindenki olyan egybites barom ám mint te;)")

@kerek négyszög: "Ne csak állampárti MTI híreket olvass. Mindent tisztábban fogsz látni."

Apukam, en 5 nyelven olvasok kb 10 hirportalt (a 3. orszagban lakom az utobbi 10 evben eletvitel szeruen kulfoldon). Ha ez mind a magyar MTI, akkor vilaghatalom vagyunk de tenyleg. ((Eljen I. Orban a digitalis napoleon!xD))
De te biztos tudod az abszolut igazsagot amit en ennyibol sem latok at...
</OFF>

Thrasher 2012.09.17. 09:18:47

@genyamagyar: ne okoskodjál már, nagyon nem megy

determ 2012.09.17. 09:28:26

"Összességében elégedett vagyok, főként az ár/érték aránnyal."
Ezt azért gondold át még egyszer...

And37 2012.09.17. 09:53:28

@Belagezapista: valóban átcsúszok c-be, ha belemerülök a melóba, és azt kívülállóként én is picit pofátlannak tartanám. De egy kérdéstől még nem dől össze a világ.

Kelenföldön mikor a Déliből érkező vonat folyosóin trappolunk ötvenen, akkor a helyek fogytán c típusú viselkedéssel találkozni sűrűbben, de addig, amíg a vonaton két felnőtt ember lábának összesen 45 cm helyet hagynak egymással szemben hogy több utas férjen, egyáltalán nem meglepő, ha páran úgy próbálnak helyezkedni, hogy inkább azokkal szemben üljünk le, akiket ez nem zavar.

Aktuális: ma hajnalban a szegedi IC-n hatalmas csomagra dőlt egy utas, egészen Ceglédig kényelmesen aludt és senkit nem zavart, ott felszállt a Pestre ingázó tömeg, felébresztették, segítettek feltenni a csomagját (egyedül levenni is alig tudta), és odaültek mellé. Szerintem ezzel semmi gond nincs, azzal aki ezen neten hörög, azzal egy kicsi, a vonaton meg általában nem hörögnek, hanem megoldják a problémát vagy továbbsétálnak másik vagonba.

And37 2012.09.17. 10:02:01

@Mad Mind: "Én is odaszólok, hogy szabad-e és már ülök is le. Ha elég gyors van ideje elhúzni a cuccot. Paraszt vagyok?"

Csak akkor, amikor a válasz "Nem" és te ennek ellenére leülsz. Ha figyeled a reakciót és látod hogy veszi el a táskát akkor ez a természetes. Szóval határeset, elfogadjuk. :)

Fura, de engem kevésbé zavar az ilyen "Szabad? (de igazándiból nem érdekel a válasz, úgyis leülök)", mint amikor valaki se szó se beszéd odavágja magát az üres székre szemben, aztán morcosan ül magában.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 10:15:22

@And37:
"valóban átcsúszok c-be, ha belemerülök a melóba, és azt kívülállóként én is picit pofátlannak tartanám."

A belemerülésre hivatkozásod azért gáz, mert én mint rutinos tömegközlekedő pontosan tudom, hogy ez nem így működik. Ha hamar felszállok egy vonatra/buszra, és a korai idő miatt még kevesen vannak, akkor még nem feltételezem, hogy itt nem lesz tömeg. Akkor feltételezem, ha tudom, hogy egy csúcsidőn kívüli, nem zsúfolt járatról van szó. Tehát tapasztalatból mondom, ez a belemerülök a munkába, zene hallgatásba, olvasásba, tanulásba, stb., nagyon ritkán fordulhat elő, ha eleve kerülni akarom azt a helyzetet, hogy más elől foglaljak a táskámmal helyet. Egyedül olyan járaton tudom elképzelni, ahol életemben először utazok.

"de addig, amíg a vonaton két felnőtt ember lábának összesen 45 cm helyet hagynak egymással szemben hogy több utas férjen, egyáltalán nem meglepő, ha páran úgy próbálnak helyezkedni, hogy inkább azokkal szemben üljünk le, akiket ez nem zavar."

Az, hogy én nem vagyok pofátlan, nem jelenti az, hogy nem zavar, hogy kevés a lábhely, hanem annyit jelent, hogy tiszteletben tartom mások jogait. Egyszerű példa, egyik helyen egy alacsony, rövid lábú ember leteszi magával szemben a táskáját, a másik helyen meg egy hosszú lábú nem teszi le, melyiket fogja nagyobb eséllyel zavarni, ha leülsz vele szembe?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.17. 10:39:45

"a MÁV-nak is érdeke, hogy aki jegyet vesz az normális körülmények között, elfogadható színvonalon jusson el a céljához."
Naív-e vagy? :D

"Összességében elégedett vagyok, főként az ár/érték aránnyal."
Nyugdíjasként biztos jobb az ár-érték aránya, mint bármi másnak, az tuti... De hogy elégedettnek lenni, ezzel?
Fizess ki egy teljesárút, akkor majd lehet nem leszel olyan elégedett...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.17. 10:49:11

@egy maréknyi dollár: Különben látni ilyet idősebbektől is.
Buszon leül, csomagját maga mellé, csók.
Mellette ott áll a hasonló korul kollegája. Az nem zavarja.

názmin (törölt) 2012.09.17. 10:56:32

@kicsilia:És szerinted az ismerösödnek foglalhatsz le helyet a pulcsiddal?Elárukom HOGY NEM!

názmin (törölt) 2012.09.17. 10:59:35

Egyébként ez a táska ülésre rakos dolog tipikusan diákok által van alkalmazva.

becher 2012.09.17. 11:04:58

Lehet, hogy volt már, lehet, hogy nem, nem olvastam el mindent, de én egy dolgot szeretnék a vonatokon, amit nyugaton már megoldottak: legyen egy rész elkülönítve, ahol kussolni kell. Ott az ember dolgozhat, olvashat, aludhat és nem kell hallgatnia mások ostobaságait, a gyerekeinek az üvöltözését. Én csak ennyit szeretnék a vonaton.

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.09.17. 11:10:31

az egyetelmista fiatalok felsőbbrendű emberek, őket kell szolgálja az egész ország, tehát azt csinálnak amit csak akarnak

lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló 2012.09.17. 11:11:40

egyébként meg meg kell szüntetni mindenféle kedvezményt a tanulóknak

mi a fenének utaznak folyton haza, az adófizetők pénzén?

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 11:21:22

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló:
Azért erről annyit, hogy egyik vidéki városban egy magáncég indított egy-egy buszt pénteken és vasárnap diákoknak Budapest felé-felől. Nem meglepő módon olcsóbban jött ki egy főre, mint az 50%-os kedvezményes diákjegy!

Szóval az adófizetők pénze rohadtul nem a diákok hazautazására megy el, hanem egyrészt a kis forgalmú járatokra, másrészt a MÁV és a Volán pénznyelő gépezetére.

kanálwarrior 2012.09.17. 11:37:14

@Yooha: Azért ez nem így van. Hadd ne kelljen már plusz jegyet venni ha azt akarom hogy a sok pedonéni meg pedobácsi (a nyugdíjasok kb. 60-70%-a) ne dörgölőzzön már hozzám. Hihetetlenül gusztustalan, és a tahóság felsőfoka.

Netuddki. 2012.09.17. 11:38:05

Levélírónak tökéletesen igaza van. Azért pakolják legtöbben maguk mellé a cuccaikat, hogy az utánuk jövők inkább más mellé üljenek. Azért van a fintorgás ha aztán mégis megkérdezed le lehet-e ülni.
B+, ha nem vettél jegyet a csomagodnak akkor ne magad mellett tárold hanem a csomagtartón! Ha jön valaki akkor úgyis el kell pakolnod valahova. Ennyi...

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 11:44:24

@kanálwarrior:
Akkor a mávot baszogasd, hogy csináljanak szélesebb, sőt egyes üléseket, akkor majd nem dörgölőzik senki sem hozzád. Egyszer buszon egy 250 kilós csávó ült mellém, mit kellett volna tennem, szólnom, hogy rakja odébb a hájas seggét? Nem, nem volt odébb, tömve volt a busz.

De van másik lehetőséged is, nem felszállni a vonatra. Esetleg első osztályú jegyet is vehetsz. De ha már felszállsz, nehogy már az legyen az alap, hogy kettő helyet foglalsz el, miközben mások állnak, mert téged zavar, ha "hozzád dörgölőznek".

Netuddki. 2012.09.17. 11:44:27

@kovi1970: Ja és még egy dolog. A vonat és a busz is tömegközlekedési eszköz. Miért kellene megkérdezni szabad-e egy hely? Ha nem ülnek rajta akkor szabad. Mindenki ugyanannyit fizet az utazásért. Ha nem szabad akkor úgyis megmondják:
- Elnézését kérem az a hely foglalt, csak az illető kiugrott a mosdóba.
Ennyit kíván meg az illem és nem azt, hogy én kérdezgessem egy helyről szabad-e vagy nem. Ha meg nincs hely és azt látom valaki maga mellett tárolja a cuccát akkor azt mondom, hogy:
- Lesz szíves fölrakni a cuccát? Szeretnék leülni.
Az én felfogásom szerint ennek így kellene működnie. Ja és időseknek kérés nélkül át szoktam adni a helyemet...

Netuddki. 2012.09.17. 11:46:32

@kanálwarrior: Ott a kicsi szád, használd!

kanálwarrior 2012.09.17. 11:47:51

@Belagezapista: Te miről beszélsz? Mert én akkor amikor egész 4-es blokkok vannak szabadon, és egy 50 kilós nénike/bácsika a mellettem lévő helyre ül, és szándékosan hozzám dörgöli az aszott testét, mert neki ez van szex helyett. És ha ilyenkor átülök máshova még meg is sértődik.

Szaszy G 2012.09.17. 11:54:29

@lógós versenyszférás és állami dolgozó adócsaló: A nyuggerek meg miért buszoznak/vonatoznak naponta ingyen Budapestre oda-vissza, vagy a helyijáratokon/BKV-n??? Főként télen dívik, hogy basznak fűteni, ezért inkább egész nap hidereznek a fűtött buszokon/vonatokon. Hidd el, ha nem mehetnének "ingyééé", akkor sokkal több szabad hely lenne. Én a táskát maga mellé rakó öregből többet látok, mint diákból, sőt... diákok részéről többször láttam, hogy ÁTADJÁK A HELYÜKET mondjuk egy terhesnek, vagy beteg embernek, míg a nyuggerek kibámulnak az ablakon, vagy pofáznak, hogy "az ő idejükben nem ücserügtek"... Na ennyit a diákokról, és a nyuggerekről. Egyik sem különb a másiknál, csak a diákok elfelejtik leszállás után a sztorit, a nyuggerek meg heteken keresztül erről kárálnak... üdv

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 11:54:29

@kanálwarrior:
Szerintem meg a "rossz aki rosszra gondol" esete áll fent nálad. Érdekes módon én még ilyesmivel nem találkoztam. Olyannal igen, amikor egy utas oda ült, ahová akart, de hogy szándékosan dörgölőzne, azt valószínűleg te képzeled be.

Cervisia 2012.09.17. 12:03:21

@Mad Mind: Vicces, mert pont tegnap volt, hogy rám néztek és mondták, vegyem el a mellettem lévő táskát. Aztán mondtam, hogy nem az enyém, ül itt egy srác. Szóval remélem egyszer te is így jársz, és épp látja egy 150 kilós amerikai focista, ahogy kilapítod a táskáját :)

macska69 2012.09.17. 12:04:06

Az alaphelyzet az, hogy látom, hogy négy ülésből kettőn ülnek, a többin meg szétpakolva a cucc (pulcsi, nejlonszatyrok). Amit esetleg a tulajdonosa az ölébe is vehetne. Bocs, miért is kell megkérdeznem, hogy van-e szabad hely, amikor látszik, hogy van?
Miért kell azért állva utazni egy vonaton, mert a fiatalurak, akik ülnek, a velük szemközti ülésen tartják a retkes lábukat(cipőjüket) és eszük ágában sincs ezen változtatni? Miért is nézzem én ezt el? És látszik, alig várják, hogy valaki szóvá tegye, ölni is tudnának.
Miért is kell állva utazni teljes hév-vonalon a dolgozónak-diáknak-kismamának azért, mert nyanyóka egyik ülésen ül és kötöget és ragaszkodik hozzá, hogy a mellette lévő szabad ülésen legyen a gombolyag, amiről tekeredik a fonál?
De miért van az is -szinte alapból- hogy a fiatalokat csesztetik ha kell, ha nem? Ezek a szerencsétlen diákok 100 kilós hátizsákkal jönnek-mennek, ha a hátukon van, azért kapnak a pofájukra, ha a földre rakják, mert nehéz, akkor azért, ha az ülésre, azért. Van, hogy tele a vonat üres helyekkel, de csak azértis oda akar leülni a "kedves utastárs", ahol a fiatalok ülnek és tüntető hümmögéssel, megjegyzésekkel rontja el az utazás élményét. Önmagát is és a fiatalokat is egész úton hergeli.
Kicsit oda kellene figyelni. Egymásra. És a miértekre nem az a jó válasz, hogy akinek ez nem tetszik, ne utazzon vonattal. És nem az a válasz, hogy minden diák és fiatal suttyó bunkó és nem is az, hogy azért van így, mert szemétkednek az öregek. Tömegközlekedés. Mindenki (elvileg) megveszi a jegyét, mindenki le akar ülni és senki nem utasabb utas a másiknál. Az a bunkó suttyó, aki egyszerűen magasról tesz arra, hogy mások is a világon vannak és a viselkedésével külön jelzi is, hogy ez itt az ő territóriuma, ide senki ne álljon, ne üljön. Ezeket nem szabadna szó nélkül hagyni, de sokszor én sem merek szólni, akkora agresszivitás várható az illetőtől, pedig nem vagyok egy nebántsvirág. Az ilyen szituk megoldásában sajnos sem az utastársak, sem a kalauzok nem partnerek.

kanálwarrior 2012.09.17. 12:10:51

@Neonknight: Az ilyenfajta emberek szoktak köszönés nélkül bemenni a boltba. Mert nekik az jár, ők az ügyfél, ők fizetnek, nehogy már udvariaskodni kelljen, hát hova jutna azzal a világ :D

kanálwarrior 2012.09.17. 12:13:35

@Belagezapista: Lehet hogy igazad van, de az is lehet hogy csak túl öreg vagy, az igazi pedók csak a 20 év alattiakra mennek. Mióta szakállam van már velem is ritkábban történik.

dvidd (törölt) 2012.09.17. 12:13:41

Szerintem az alapvető udvariasság része, hogy egy üres ülésnél is megkérdezem, hogy bocsánat, szabad-e a hely, ha valaki mellé szándékozok beülni, innentől kezdve pedig nem oszt, nem szoroz az, hogy ott van-e csomag vagy sem.

Ha jól látom ez nem nagyon hangzott el, én azért tartom magam melletti ülésen a hátitáskám a nyilvánvaló kényelmi okok miatt, mert fentről baromi könnyen lenyúlják, ha belemerülök az olvasásba, vagy elszundítok. Viszont el is veszem, ha vészesen fogynak a szabad helyek, vagy megkérnek rá.

Egyébként pedig jó lenne, ha ezek lennének a legnagyobb problémák egy utazásnál... vihar egy pohár vízben, egyébként saját tapasztalat alapján a bunkón viselkedőből és a konfliktuskeresőkből is jóval kevesebb van valójában, mint a fórumokon, bár lehet csak én járok szerencsésebb vonalakon.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:15:10

@kanálwarrior:
És ha köszönés nélkül megy be a boltba? Akkor ha te vagy az eladó, kidobod? Vagy viszont bunkózol?

Te érted a pofátlanság és a bunkóság közötti különbséget? A boltos hasonlatban az lenne a pofátlanság, ha csak a köszönő vásárlók lennének kiszolgálva. Szerintem ezen a normális köszönő vásárlók is felháborodnának, mert pofátlanság lenne.

Egyébként az illedelmes de pofátlan embereknél nincsen rosszabb.

Belagezapista (törölt) 2012.09.17. 12:16:50

@kanálwarrior:
Én ezek szerint 20 évesen születtem :-)

Silent Bob 2012.09.17. 13:09:02

@dvidd: "Szerintem az alapvető udvariasság része, hogy egy üres ülésnél is megkérdezem, hogy bocsánat, szabad-e a hely"
Úgy érzem te vagy ez első ember, akit udvariasságra neveltek a szülei.

Ingyonbingyom 2012.09.17. 13:24:54

Ennyi szövegértésben fogyatékos embert.
Itt ugye a hölgy magyaros szokásokról írt. Nem azt írta, hogy külföldön jobb/rosszabb/másabb/valamilyenebb, vagy van ilyen a szövegben? Nem angol, nem német, nem svájci, nem dán: Magyar vasút, Magyar vonat, Magyar utas, Magyar szokás - a miénk, minden Magyaré - tisztelet a kivételnek, már ami a szokást illeti.
Ár/érték arány amit itt jópáran fikáztak. Na akkor matekozzunk egy kicsit. 1 felnőtt, 26 év feletti utas mondjuk heti 3x 200 km-es távolságból utazik Budapestre. Hasra ütök mondjuk 20 km a személyvonat, 180 km az IC. Ez egyszeri alkalommal oda-vissza az aktuális MÁV tarifa szerint 3410 Ft*2+415 Ft*2=7650 Ft/út. Éves szinten (heti 3 út*52): 1193400 Ft. Na de a MÁV-nak van több kedvezményes kártyája, vegyük a legegyszerűbbet, a Start Klub kártyát, aminek éves díja 35000 Ft és ezt követően már féláron vált a kuncsaft jegyet. Így a kalkuláció: 3410 Ft+415*2*52+35000 Ft=691440 Ft. (Remélem mindent jól adtam össze:) Cirka 400 ezer a különbség, és még van ennél kedvezőbb kártya is - azt hiszem valami VIP, amivel 280000 Ft-ért éves szinten annyit utazol amennyit akarsz, oda ahova akarsz és mindegy, hogy IC-n vagy személyvonaton. Nagyvonalúan ehhez még hozzácsaphatunk egy havi BKV bérletet is, 12*10000 Ft-ért, akkor is meg van 400.000 Ft-ból.
Na most számoljunk autóval, 1 személlyel és oda-vissza 400 km-el, 7 l-es fogyasztással és 249 Ft-os benzinárral: 28(l)*249(Ft)*3*52=1087632+az éves autópálya matrica 43000 Ft= 1.100000 Ft. Na szóval, hogy is van ez az ár/érték arány?????? Ha valakinek megért cégnek/magánszemélynek a + 700.000 Ft kfizetése, akkor lelke rajta. És a dugókról, figyelemről ami kell a vezetéshez, stb. nem is beszéltem. Persze a MÁV-nál is van gebasz: késés, gázolás, felsővezeték-szakadás, Vis Major esetek.

And37 2012.09.17. 13:36:56

@Belagezapista: "A belemerülésre hivatkozásod azért gáz, mert én mint rutinos tömegközlekedő pontosan tudom, hogy ez nem így működik. Ha hamar felszállok egy vonatra/buszra, és a korai idő miatt még kevesen vannak, akkor még nem feltételezem, hogy itt nem lesz tömeg."

Martonvásár-Tárnok-Érd magasságában szokott megtelni, és szoktam összeszedni magam, az első fél órát zavartalanul munkával tudom tölteni. Azon <5%-ában az eseteknek, amikor nem veszem észre magam, volt már olyan, hogy ajtózárás előtti másodpercben pattantam le Kelenföldön, mert azt se vettem észre, hogy megérkeztünk.

"Az, hogy én nem vagyok pofátlan, nem jelenti az, hogy nem zavar, hogy kevés a lábhely, hanem annyit jelent, hogy tiszteletben tartom mások jogait."

Ez derék dolog. Ettől még szerintem nem kell sem utálni, sem szeretni azt, aki pofátlanul otthagyja a táskáját vagy azért, mert nehéz, vagy azért, mert kell a tartalma, vagy mert félti hogy ellopják, vagy mert nem szereti ha ülnek körülötte, vagy mert épp akkor nem eléggé figyelmes. Ráérsz utálni (okkal), ha pofát vág a "szabad?" kérdésre, de még akkor is felesleges.

macska69 hozzászólásával zömében, dvidd-ével teljesen egyetértek. Tolerancia és odafigyelés kell azok részéről is, akiket zavar a szétcuccolás, meg azok részéről is, akik szétcuccolnak, és akkor nincs baj.

És számomra nincs is baj, mert ahhoz képest, hogy mennyiszer utaztam, kevés probléma volt az utasokkal, általában nem túl hangosak, nem koszosak, nem tolakodóak, inkább türelmesek. A MÁV bénázását pl. olyan szinten tudjuk tolerálni, mint egy birkanyáj.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.09.17. 14:03:39

@Ingyonbingyom: Az autó nem késik. Nincs tahó kalauz. Nincs szopatás.

" Persze a MÁV-nál is van gebasz: késés, gázolás, felsővezeték-szakadás, Vis Major esetek."
Vis maior a késés? Inkább a késés oka lehet vis maior. Pl. hogy hideg van télen. Vagy hogy meleg van nyáron. esetleg fúj a szél ősszel. Vagy hogy bebaszott a bakter.

Mad Mind 2012.09.18. 07:52:41

@Cervisia:
Ennyi belefér, párhavonta egy bevert orr, még nem a világ. Meg én is nagy darab vagyok. :D

egy maréknyi dollár 2012.09.18. 10:05:02

@ColT: Látni,biztos.
Én nem általánosítottam, és nem is említettem, hogy ez csak a fiatalokra jellemző magatartás lenne.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2012.09.19. 12:57:53

A helyjegyes problémát nem értem. Ha minden helyre egy jegyet adnak el, akkor akkor tele vonaton is jut mindenképpen ülőhely, csak nem biztos, hogy az, amit lefoglalt. Ha ülnek a helyemen, én is inkább leülök máshova, nem kezdek el kötözködni. Ráadásul a posztoló egyedül utazik, tehát neki mindegy, hogy hova ül le.

vanek ur 2012.09.19. 19:53:36

@Peti817172M: Nem értem, hogy miért nem lehet oda ülni, ahova a jegy szól, illetve miért nem lehet átadni a helyet annak, akinek a jegye az adott helyre szól.

Moziban, színházban, repülőn senkinek nem okoz gondot oda ülni, ahova a jegye szól, és senkinek nem jut eszébe máshova ülni. Arról nem is beszélve, hogy nem akar bemenni, ha nem kapott jegyet.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2012.09.19. 21:52:33

@vanek ur: Mondjuk én legtöbbször 1. osztályon utazom, ott meg nem szokott teltház lenni, lehet válogatni.

linyutang 2013.01.14. 19:36:37

1. Minden hely szabad, ahol nem ül ember. Ebből kiindulva nem kérdezem meg, hogy szabad-e a hely, mert világosan látszik, hogy táska tartónak használja a paraszt.
2. Nem kötelező feltenni a polcra a csomagot , én sem szeretem, akkor ölbe kell venni.
3. A táskás parasztoknál már csak azok a balfaszok idegesítenek jobban, akik képesek végig állni egy utat, mert egyik sem mer szólni, hogy leülne a táska helyére.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.17. 10:57:16

@kicsilia: anyád is védekezhetett volna, mondjuk azzal, hogy kihagyja azt a menetet, amikor téged összeszedett!
süti beállítások módosítása