MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Miért kell egymással kiszúrni?

2011. december 11. - Vittore.

Teljesen egyetértünk Edömérrel, aki a gyorsbeküldővel küldte be a panaszát. Ebben főleg az utastársakra panaszkodik, akik egy-egy négyes ülést is befoglalnak akár a szétpakolt cuccaikkal. Nincs is annál idegesítőbb, amikor tele van a vonat és pár suhanc meg elfoglalja a szabad helyeket a táskáikkal, kabátjukkal, más meg álldogál a több tízezer forintos bérletéért.

Csak azt tudjuk javasolni a beküldőnek, ami általában beválik, egy rövidebb jelentőségteljes álldogálás után kérdezzük meg, hogy ráüljünk -e a táskára, vagy arrébb teszik? Általában működni szokott..

Íme a beküldés:

Szia!

Naponta utazom a Budapest-Szeged útvonalon. Késések terén itt elég jó a helyzet, ritkán késik a vonat 5-10 percnél többet.

Viszont nagyon zavaró az útitársak viselkedése. Egyre inkább terjed, hogy 3-4 ülést is elfoglal egy-egy ember. Vagy a táskát-kabátot pakolja szét gondosan maga körül vagy a bőven méreten felüli gurulós bőröndöt helyezik el úgy, hogy más ne tudjon leülni. Erre lehet azt mondani, hogy az utazási kultúrát a MÁV nem taníthatja meg minden embernek, de az üzletszályzatot az ő dolguk lenne betartatni. Nagyon sok embernek okoz napi szinten bosszúságot, hogy a drágán megvett vonatjegyért cserébe veszekednie kell az ülőhelyért vagy ha ehhez nincs kedve inkább áll, miközben lenne hely.

A hangosbemondóban is lehetne figyelmeztetni az utasokat, hogy egy jeggyel csak gy ülőhelyet foglalhat el, illetve a kalauz is szólhatna miatta.

Ezeken a vonatokon vannak IC első- és másodosztályú kocsik és nem helyjegyes első- és másodosztály is. Na a nem helyjegyes első osztályú kocsik teljesen feleslegesek itt. Aki felárat fizet, az iC pótjegyet vesz, ezért az első osztályú kocsi mindig teljesen üres, kivéve ha pár vasútas beül oda. Milyen nagy pazarlás üresen közlekedtetni ezeket a kocsikat, amikor szinte minden vonalon rendszeres a zsúfoltság.

Edömér

 



A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr653455011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyken 2011.12.11. 12:42:10

Futottam már bele ilyenbe, de számomra nem okozott frusztrációt jó hangosan és határizottan megkérdezni, hogy szabad-e a hely. Aztán ha valami pofavágás keretében nekiállt maszatolni, akkor szintén hangosan és határozottan elmondtam, hogy nem kötelező vágni a pofákat, ha nem tetszik akkor mondja el nyugodtan, hogy mi a konkrét problémája. Ilyenkor a válasz jellemzően a zavart hallgatás.
Az a helyzet, hogy az emberek úgy csinálnak, mintha a másikkal való kommunikáció tabu lenne. Ha problémájuk van, inkább puffognak magukban, ahelyett, hogy egy határozott, udvarias kérdés keretében kommunikálnának. Pedig nem siklana ki tőle a vonat.

Dzsonni 2011.12.11. 12:55:04

Nem is kell különösebben határozottan rászólni az emberekre,egy hétköznapi "Elnézést,szabad ez a hely?" teljesen elég,az illető máris összébb pakol.Legalábbis én ezt figyeltem meg.Aki meg nem szól,inkább magában morog,az meg is érdemli.

Adani 2011.12.11. 12:57:47

Az első osztályos résszel egyetértek tényleg semmi értelme, miért venne valaki első osztályos jegyet ha olcsóbb felárat fizetni az IC részre?

Az ülésre pakolásért meg a jobb kallerek szólnak, pláne ha tele a vonat és álló utasok vannak.

LEGOlas 2011.12.11. 13:13:18

Én majdnem minden esetben el szoktam hajtani az emberkét, ha az én helyjegyes helyemen csücsül. Kivétel, ha mondjuk egy idős házaspárról vagy egy kisgyerekes családról van szó. Amikor egyébként sokan vannak a vonaton - ezt nagyából lehet tudni, hogy mely időpontok - a kalauz már eleve szólhatna, hogyha vki rossz helyre ült a helyjegyével. Ez utóbbi egyébként velem is előfordult már, időnként 2 IC kocsi van és jó MÁV-os szokás szerint az egyiket zsúfolásig megtöltik, a másikban meg 2-3 utas lézeng. Na én ilyenkor mindig átülök abba, amelyikben alig van valaki. Az 1. osztályú kocsikat én nem venném ki, időnként - ha tényleg extra tömeg van - én is inkább a drágább, de kényelmesebb, tumultusa mentes megoldást vállalom. Ja, lehet kérni az IC helyjegynél, hogy 2 vagy 4 személyes helyre szóljon, ezt érdemes lenne időnként a pénztárnál is elmondani.

Darkosia 2011.12.11. 13:15:46

Ha megvalósulna amit a posztoló fejteget, akkor meg arra jönnének panaszok, miért cseszekedik mindenért a kalauz, különben is kifizette a jegyet, hagyja békén, majd szól aki le akar ülni, amúgy is van még hely a vagon többi részében stb. stb.
Tanuljunk meg már minimális szinten kiállni magunkért, nem mindig egy felsőbb hatalom (általában állambácsi, itt a máv) segítségére várni.

fővizsgáló 2011.12.11. 13:18:21

Én függetlenül attól dolgozom-e vagy sem, udvariasan megkérdem, segíthetek-e feltenni a cuccot.....ha nem tetszik neki, elmondom, hogy annyi helyet foglalhat el, amennyit kifizet..,

Wakka 2011.12.11. 13:33:55

@fővizsgáló:

Megkérnélek, hogy nyilváníts már véleményt a kapuellenőrös bejegyzéshez is, ha már bennfentesként űzöd a szakmát.

VJVMan 2011.12.11. 15:03:33

Én mindig jelezni szoktam, ahogy azt is, ha valaki foglalja a helyet a később felszálló ismerősnek.

Ennél már csak az a durvább, mikor a fülkés vonaton az utas panaszkodik, hogy nincs üres fülke, és ő nem akar más mellé beülni.

Adani 2011.12.11. 15:17:56

@VJVMan:

Nem is kötelező, állhat a folyosón is.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.12.11. 18:16:26

A Desirókon például a csukló melletti ülőhelyeken kénytelenek az utasok maguk mellé tenni a csomagot meg a kabátot, mert se akasztó, se csomagtartó nincs azoknál az üléseknél.

Mondjuk ha nem fűtenék szobahőmérsékletre az elővárosi vonatokat, akkor a kabátprobléma meg lenne oldva.

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.12.11. 18:32:10

@Peti817172M:
Mennyire jó lenne 10-12 fokban kabátban üldögélni csak hogy ne kelljen kézbe tartani...
Petike neked tényleg több szemed van mint IQ-d...

Törzsgyökeres szentesi 2011.12.11. 19:50:11

Én is tapasztaltam már, hogy a szegedi vonaton a kupéban a tahó utasok amikor leszállt egy utastársuk leszállni készült, gyorsan rápakolták a táskájukat a helyére, nehogy beülhessek oda...

Adani 2011.12.11. 21:52:00

@Peti817172M:

A fűtés pont olyan téma, ahol sosem lesz egyetértés, mert van ,aki azt mondja 20 fok már elég, más meg 25-ben is fázna, nyáron a klímánál ugyanez, az egyik utas fázik ,a másiknak melege van ,a harmadik irtózik a klímától. Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen, de a fűtésre szükség van.

Volt olyan utam nekem is ,hogy Bp-n már nagyon meleg volt a vonaton, kabátot és pulcsit is le kellett venni, Szolnok után fűtés nuku, pulcsi vissza kabát vissza és mikor Berényben leszálltam akkor már fáztam. De olyan is volt ,hogy ingyen szaunát kaptunk. Amikor még járt a Transbalkan ott szinte 99% volt ,hogy a CFR-es kocsikban dögmeleg van, de inkább azokat vadásztuk ,mert az kényelmesebb volt. Nem ide tartozik ,de a román kocsikkal az a fő baj ,hogy rádcsukja az ajtót, nincs hangjelzés csukódás előtt.

pbence 2011.12.11. 22:44:54

Nekem csak a bevezető nem tetszik most:
"Nincs is annál idegesítőbb, amikor tele van a vonat és pár suhanc meg elfoglalja a szabad helyeket a táskáikkal, kabátjukkal, más meg álldogál a több tízezer forintos bérletéért."
1. Nem csak suhancok csinálják, teljesen általános az ilyen, nyugdíjast is nap mint nap látok így ülni.
2. Mindenkinek ugyanannyi joga van ülni a vonaton, ugyanis végeredményben mindenki ugyanannyit fizet. Szóval attól még, hogy valakinek több tízezres bérlete van, nem lesz nagyobb ember a vonaton.

Pretoryan 2011.12.12. 09:51:40

@Peti817172M: "Mondjuk ha nem fűtenék szobahőmérsékletre az elővárosi vonatokat, akkor a kabátprobléma meg lenne oldva. "
szobahőmérséklet? A múltkor vittem egy hőmérőt magammal a bringaszállítóban feltettem a sebességmérő konzolra, majd olyan 10 perc múlva megnéztem _29_ fok volt, kint -4...

@Kimérős szaloncukor (Lédig): "Mennyire jó lenne 10-12 fokban kabátban üldögélni csak hogy ne kelljen kézbe tartani.."

Szerintem az ideális 18-20 fok lenne, hogy magadon tartsad a kabátod, viszont ne fázzon meg a derekad...

karosszékely 2011.12.12. 10:08:08

"A hangosbemondóban is lehetne figyelmeztetni az utasokat, hogy egy jeggyel csak egy ülőhelyet foglalhat el, illetve a kalauz is szólhatna miatta."

Mindkettőre láttam/hallottam már példát, nem is egyszer.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.12.12. 12:06:33

@lyken: Egyetértek, én is "tahóparaszt" módon a melettem lévő üres ülésre rakom le a táskámat, de ha valaki megkérdezné, hogy szabad-e a hely, elvenném. Néha azon nézek, hogy tele a vonat álló emberekkel, miközben a legtöbb helyen ketten ülnek négy ülésen. És nem mindig azért, mert az ülő emberek oda teszik a cuccukat, néha ott álldogálnak az meberek az ajtónál, fél méterre két üres helytől.

Terézágyú 2011.12.13. 10:42:06

Nyilván sok olyan utas is van, aki mellé nem szívesen ülünk le - és az illető ezt pontosan tudja magáról, szinte rá is játszik erre...
Pl. két egymást b*sztató, lökdöső kiscsávó, terebélyes asszonyság, aki foghagymást kolbászt eszik... stb. stb.

Vagy éppen mondhatnám a "csendben" fülhallgatózót is - de ezt felesleges, mert az ilyesmi méterekkel arrébb is hallatszik úgyis...

Lacimaster 2011.12.13. 18:41:27

Én mondjuk nem az említett vonalon utazok, de én is szoktam a táskámat magam mellé tenni. Aki utazott már pl. BZmoton az tudja, hogy az esetek 70%-ba a fejed felett lévő csomagtartó használhatatlan mivel az áthidalók ki vannak szedve. Tehát én is ledobom a táskát magam mellé, ha valaki odajön és megkérdezi, hogy leülhet-e akkor persze elveszem és fogom az ölembe. De ha van annyira bamba, hogy csak áll ott és nem kérdez akkor nem szoktam elvenni... mert pl. lehet, hogy csak 3 percet utazik a vonaton.. ezt nekem honnan kellene tudni? Tessék kérdezni és utánna kell pofákat vágni hozzá...

Ahoj- 2011.12.14. 11:45:20

Én 3 éve nem értem, minek kell 1. osztályú kocsi meg 1.osztályú IC kocsi. Tök felesleges, legyen IC kocsi meg 2. osztályú normális kocsi (hova tűnt az az Váci vonalon használt automata ajtós kényelmes kocsik amik 10 éve még itt jártak reggelente)

lyken 2011.12.14. 12:36:48

@SomyTomy: Egyszer utaztam úgy, hogy a táskám velem szemben ki volt kötve kensington jellegű cuccal az ülésen. Volt Szegedig összesen három hőbörgő utastárs aki pont oda akart ülni. És sehogysem akarta megérteni, hogy a táskának jegye és hejgyegye is van, úgyhogy ottmarad.

@Ahoj-: Azért szerettem az 1. osztályú kocsit, mert azon ritka alkalmakkor mikor vonatra ültem, remek trollszűrőnek bizonyult. Nekem megérte a csekély felár.

Adani 2011.12.14. 12:52:49

@lyken:

Egy agresszívebb utastárs ha nem veszed le akkor simán ráült volna.

A vicc megvan, mikor megkérdezi a fiatalember az öregasszonyt, hogy leülhetek-e oda a táskájára:
-Persze aranyoskám, csak a tojásokra vigyázzon
-Tojások vannak benne?
-Nem a kerítésre vettem szögesdrótot.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.12.14. 13:59:49

@lyken:

ki volt kötve kensington jellegű cuccal. - ???

a táskának jegye és hejgyegye is van. - ???

lyken 2011.12.14. 14:08:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Kensington lock: Jellemzően laptop rögzítésére szolgáló kábel. Lopás ellen lehet vele az eszközt biztosítani. Az enyém mobil fegyverszéfhez való és kicsit masszívabb, ezzel volt a táska rögzítve.

Táska jegye: mivel tudtam, hogy nem rakhatom a fejem fölé mert kiesik a látótérből, ill folyosó melletti ülésre se szerettem volna, így vettem két ablak mellé szóló jegy&helyjegy kombót.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.12.14. 14:59:30

@lyken: mit tartasz te a táskádban, hogy ilyen intézkedések kellenek?
süti beállítások módosítása