MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Cass Scenic Railroad State Park

2011. október 21. - Vittore.

Cass Scenic Reilroad State Park egy az amerikai Nyugat-Virginia állam kezelésében álló park. Számunkra azért lehet érdekes, mert benne található a 18 km hosszú vasútvonal, ami a régi korok vasútját idézi fel.

Wikipédia szerint Shay, Climax és Heisler típusú mozdonyokat használnak, mi egy videó alapján jutottunk el ehhez az állami parkhoz:

Sajnos egy átlagos magyar vasút rajongónak nem sok esélye van eljutni ebbe a történelmi parkba, pedig a felnőtt jegy is megfizethető árban van, egy 2 órás túra 23 dollár, míg a 4 és fél órás 29 dollár a nyári szezonban.

Nyugat-Virginia amúgy sem csak erről a vasútvonalról híres, hiszen oda kifejezetten a turistákat várják, s ez a történelmi vasúti park csak egy kis látványosság a sok más mellett.

Sajnos Magyarországon nincs állandó hasonló vasúti park, de azért nálunk is felbukkannak néha a nosztalgiavonatok:

Várjuk a látogatóink nosztalgiavasúttal kapcsolatos élményeit a hozzászólások között! De addig is egy kis szavazás, hogy legyenek -e a blogon ehhez hasonló rövid, videós bejegyzések?

 

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!




Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr1003319974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2011.10.21. 19:18:14

Vasúttörténeti park itt is van, van benne vasútvonal is még mozdonyt is lehet vezetni igaz elég borsos áron. És nem 18 km csak kb. 200 méter.

De pl. Békéscsabán is van egy vasútmúzeum ,ahol van kisvasúti hálózat, üzemképes mozdony is van és ha jófej vagy és megengedi a tulaj vezetheted is.

Nagymoli 2011.10.21. 20:25:20

Meghökkentő kis gőzös! :-) Érdekes elrendezésű a hajtása.

Snake 2011.10.21. 22:56:44

Meg aztán van a szentendrei skanzenvasút is.

záporjózsi 2011.10.23. 09:17:34

@Nagymoli: Ezek voltak az amerikai hegyi vasutak nagy teljesítményű mozdonyai. Gőzmotorosoknak a nyomásviszonyuk miatt nem nevezhetők, de amúgy korrekt mechanikus hajtásuk volt.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @Snake: Ez inkább olyan, mintha a Cuha-völgyi vasúthoz tartozna az MVP mondjuk Zircen. Közel van Bp-hez (potom 180 km), amit normális esetben egy vonat 2 órán belül megtesz. A Balaton, Győr, Veszprém, Sopron és Szombathely is közel van, tehát kifejezetten központi hely.
...csak mi ez a folyadék a kezemen és hogy kerültem egy bilire?!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.23. 10:10:54

@záporjózsi:

Még soha sem vonatoztm a Cuha-völgyében, sajnos.

---

Esetleg a következő ilyen témájú poszt szólhatna a Cuha-völgyről.

Nagymoli 2011.10.23. 11:46:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Esetleg egy Cuha völgyi vonatos kirándulás is ha szerveződne, két résztvevőt máris tudok! :-) Én sem voltam még soha...

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.10.23. 11:59:45

@Nagymoli: Ezeket angolul geared steam locomotive-nak hívják, az a lényegük, hogy a szokásos hajtórúd helyett fogaskerekeket használnak az erőátvitelhez, így lehet egyszerre elég hosszú lökete és nagy nyomatéka (kis kereke). Általában csak egyféle áttétel van, de olyan is akad, amiben lehet változtatni. A videón egy Shay mozdony látható, aminek ez a kardánhajtása külön érdekes, mert a szerkocsi kerekei is hajtottak.

Nagymoli 2011.10.23. 22:05:35

@SomyTomy: Tetszik, ügyes gép! Eléggé kis ívekben is tudhat fordulni a forgóvázain. Olvasni már olvastam ilyen gépekről, de videón most láttam először. :)

záporjózsi 2011.10.24. 09:08:12

@SomyTomy: Na meg a féloldalas hosszkazán...

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Milyen géppel? MDa vagy 275/375? :)
süti beállítások módosítása