MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Vita-téma: Ingyenjegy az álláskeresőknek?

2011. október 08. - Vittore.

múltkori vitánkon felbuzdulva, ma újabb témát szeretnénk áttekinteni, mégpedig azt, hogy vajon járjon -e ingyenes vasúti (BKV, volán) jegy-, vagy bérlet az álláskeresőknek?

Manapság ugyanis drága a közlekedés, s sokszor csak egy-egy távolabbi városban van lehetőség munkát szerezni, mely 50-60 km-re is lehet a lakóhelytől. Az álláskeresést támogatandó, vajon jó ötlet lenne -e bevezetni az ingyenjegyet az állásinterjúra indulóknak, amit esetleg a munkaadó lepecsételne bizonyítékként, s később a jegy árát vissza lehetne igényelni? Vagy havonta fix alkalommal lehessen a regisztrált álláskeresőknek egyfajta bérletként felhasználni az ingyenességet, és oldják meg abból az álláskeresést? Ez a lehetőség esetleg megnövelné a lehetőségét a munkahely megtalálásának, így az adófizetők is kevesebb pénzt fizetnének ki áttételesen munkanélküli segélyre és másfajta ellátásra.

A másik oldalon viszont ott van a magyar valóság, melyben esetleg a feketén dolgozók járnának munkába az ingyenjeggyel, vagy esetleg bármilyen utazást téve, a célállomáson lévő ismerős céggel pecsételtetnék le az ingyenjegyüket, s igényelnék azt vissza később hamisan..

Szóval lehet -e ezt a két oldalt valahogy ütköztetni, s valami működő modellt kidolgozni? Ha igen, akkor ki legyen a felelős a jegyek, a pénzvisszafizetés adminisztrációjáért? A munkaügyi hivatalok? Hozna -e egy ilyen kedvezmény valós esélyt az álláskeresésnél?

A Facebook-csoportunknál már feltettük ezt a kérdést, és a vélemények erősen eltérőek. Neked mi a véleményed?

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!




Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr243287487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2011.10.08. 14:35:21

Támogatom a dolgot, ha nem is ingyenes, de kedvezményes (90% pl) lehet, emlékszem mikor állásinterjúkra jártam mindenfelé akkor nekem is az volt az érzésem, hogy én tartom el a MÁV-ot. és ugye akkor már diákigazolvány sem volt, és nem csak pénteken volt interjú így 33% sem.

mildi 2011.10.08. 14:56:36

csipálnám, de nem tudom hogyan lehet megcsinálni, hogy minimális legyen a visszaélés.

tucsokeshangya 2011.10.08. 20:01:30

Teljes ingyenesség, szerintem nem jó megoldás. Más egyéb téren sem értek egyet a teljes ingyenességgel.
Az átkosban, a munkáltató a bérletet nagyon nagy mértékben támogatta, szerintem ehhez hason ló megoldás lenne jó, de ez ma már nem működik.
Valójában nincs jó válasz, senki nem ad ma már ingyen semmit.

kennyking 2011.10.08. 20:55:11

@tucsokeshangya: Dehogynem ! Te ( meg én, meg még egy páran) az adónkat !

záporjózsi 2011.10.09. 07:29:22

@mildi: Regisztrált álláskeresők kedvezménye: a jegyet a Munkaügyi Központ számára számlára kell vásárolni, ahol a jegy árát visszatérítik vagy számlára utalják. Nem kell belekerüljön az állami kedvezmények közé, nem jár vele fogyasztói ákiegészítés.
Ha mégis állami kell, akkor az 50%-os vagy 90%-os bónt az elektronikus jegyen szintén a Munkaügyi Központ helyezi el - ezzel párhuzamosan engedményezi a társaság számára, hogy a kedvezményt érvényesítse és az összeget lehívja.

@tucsokeshangya: De működik, sőt, a magán szektorban jobban, mint az államiban.

Adani 2011.10.09. 12:04:02

Lehetne egy formanyomtatvány is, amit a munkaügyi központ állít ki, ha bejelented, hogy állásinterjúra mész, a cégnél le kell pecsételni vagy alá kell írni ,hogy te valóban ott voltál és visszavinni a munkaügyi központnak.

De az is jó, amit Záporjózsi mond, a kedvezményt a munkaügyi központ adja, nekik kell szólni ,hogy állásinterjúra mész, megmondod hová és mikor ők ellenőrizhetik is szúrópróbaszerűen és a cégnél kell igazolást kérni ,hogy tényleg ott voltál. Aztán ezt visszaviszed és akkor írják jóvá a kedvezményt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.09. 12:34:46

Úgy látom a munkanélkülieket nem övezi akkora ellenszenv, mint a nyugdíjasokat.

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.10.09. 13:21:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Nagy valószínűséggel azért, mert az a munkanélküli aki állásinterjúra jelentkezik és elmegy rá az hathatósantesz helyzete megváltoztatásáért, aktívan munkát keres és ezt támogatni szükséges! Sőt, kimondottan pozitív, ha valaki nem csak a lakóhelyén hajlandó munkát vállalni, azért hogy helyzetén segítsen.

Ezzel szemben a nyugdíjasok igen nagy százaléka csak azért utazgat mert:
1) Unatkozik-a vonaton társaságban van
2) Csipkebokorvessző
3) A vonaton meleg van, otthon nem kell fűteni
4) A 100 km-rel arrébb lévő településen olcsóbb 10 ft-tal a krumpli, és ráadásul még az idő is eltelik az utazással.
4)

Adani 2011.10.09. 14:07:02

@Kimérős szaloncukor (Lédig):

Meg ugye a munkanélküli nem utazik már reggel a piacra a legnagyobb csúcsban, és nem jár az orvosi rendelőbe se már kora reggel pláne nem úgy,h neki semmi baja csak elkísért valakit ,de ha már ott van akkor már ő is megméreti a vérnyomását.

Darkosia 2011.10.09. 15:10:43

Az ötletek jók, csak betarthatatlan, hogy rendeltetésszerűen használják.

vizsla_barat 2011.10.09. 15:32:29

Itt nalunk ha elhivnak interjura,fizeti a ceg az utazast,szallast es kajat. Ez nem termeszetes?

záporjózsi 2011.10.09. 17:31:45

@Adani: A regisztrált álláskeresőknek kötelességük mindenről tájékoztatni a központot, így ezzel nem is lenne gond. A lényeg az, hogy ne legyen a kedvezmény automatikus, hanem tenni is kelljen érte. Felőlem központos céges START kártya (valami ilyesmi van...) is lehet, amit adott időben fel lehet venni és le kell adni. Ha nem adja le, vonják a jövedelempótlóból.

@vizsla_barat: Kínálati vagy keresleti piac van az adott ország adott munkakörében?

vizsla_barat 2011.10.09. 18:32:13

@záporjózsi: a buzzwordoket ki nem allhatom. De. Eddig barmikor barki hivott,fizettek a repjegyet,berautot,hotelt es az etkezeseket. Ha pedig nem fizetnek ki,az adobevallasban van ra kulon resz,ahol leirhatod az adodbol az allaskeresesi koltsegeket. Tapasztaltam,Mo-n ez nagyon nem igy van,meg ebedelni sem vittek el. Pedig teljesen normalis,hogy egy masik,konnyedebb kornyezetben is meg kell nezni,milyen a kandidatus.

Vittore. 2011.10.09. 18:42:02

@vizsla_barat: Igen, de itt a havi bér az nettó 70000 forint, a magasnak számító bér is nettó 130-150.000 forint. Emellé nagyon nem arányos egy munkaebéd, vagy vacsora.

vizsla_barat 2011.10.09. 18:45:43

@Vittore.: ti vagytok a bugyutak ennyiert dolgozni. Sajnos a rabszolgatartok nem ertenek a szep szobol,csak a lazadasbol.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.10.09. 18:55:28

Szerintem ez nagyon jó 5let lenne. Sajna épp hasonló cipőben vagyok és épp a napokban számoltam ki, ha felmennék a fővárosba egy állásbörzére (nem interjúra, sima állásbörzére körülnézni) az nekem 9700 Ft lenne és még helyi közlekedéssel egy m-t sem tettem meg.

Ez nevetséges ár, egyszer-kétszer még hagyján, de így nem tudok felmenni ha kell.

Ott az álláskeresők kiskönyve, azzal miért nem lehet közlekedni? Irjon bele a kalauz vagy a jegypénztáros bánom én, de teljes árat nem is vagyok hajlandó egy jegyért fizetni. Autóval majdnem ott vagyok és kényelmes, plusz időhöz sem vagyok kötve.

jet set 2011.10.09. 21:28:40

Teljes mértékben támogatom. Akinek nincs bevétele, az kapjon kedvezményt, különösen, ha álláskeresés érdekében utazik.

záporjózsi 2011.10.09. 22:08:47

@vizsla_barat: Lehet jönni a sor elejére állni, hogy Te kapd az első golyót.
süti beállítások módosítása