MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Miért nem áll meg a vonat, ha a másik nem jön?

2011. május 13. - Vittore.

A mai levélírónk arról mérgelődik, hogy míg ők Vecsésen várták a késésben lévő vonatukat, addig a zónázó vidáman átrobogott az állomáson, s nem vette fel a várakozó utasokat. Bevallom magam sem tudom, mi a jó megoldás, az eredeti menetrendet félretéve, állítsák meg a vonatokat az ilyen esetekben, vagy várjanak csak az utasok a saját vonatukra?

Íme a levél (még szintén a régi címre jött, márciusban):

Kedves Raáb Donát!

Egy mai élményemet szeretném leírni a MÁV-val kapcsolatban, illetve az utastájékoztatásról és a gerincességről.


Történt ma reggel (2011.03.11.), hogy a 7.25-kor Vecsésen lévő, egyébként Albertirsáról érkező vonatra 7.30. körül röpke 25 perces késést jeleztek (hurráh, legalább bemondták). Ezzel még nem is lenne baj, mert hozzászoktunk. De azért az egy csöppet érdekes volt, hogy ezután nagyjából 2 perccel a (nem tudom, hogy mennyire pontosan közlekedő) zónázó vonat nagy vidáman átdübörgött Vecsés állomáson. Egyetlen kérdésem lenne: belehalna valaki a MÁV-nál, vagy csak kevesebb pénzt kapnának, ha szóltak volna a szerelvény személyzetének, hogy legyenek szívesek az utasokat felvenni (nem azt mondom, hogy az egész Monor-Kőbánya-Kispest szakaszon (a többi részen már amúgy is megáll a zónázó), de legalább ott, ahol tudták, hogy "kimarad" a személyvonat (pl. Vecsés). Nyilván az ember nem azért megy ki a 7.25-ös vonathoz, mert ráér 8 óra fele elindulni az úticéljához.
De legalább, mikor délután előadtam egy másik vonat kalauzának a szitut (csak a zónázós észrevétel lemaradt, mert kiment a fejemből), akkor hajlandó volt elnézést kérni.

Kíváncsi lennék, hogy ilyen helyzetekre mi lehet a konkrét előírás (mert arra már volt példa, hogy nem mentek a monori személyek és a zónázók álltak meg mindenhol), és hogy vajon a MÁV mit tudna csinálni. Ezért írtam ezt meg Neked, hátha így jutunk előre a kérdésben.

Üdv:

Egy, még mindig a MÁV mellett kitartó utas

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr412901396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ProZsolt · http://ingyencuccok.blogspot.hu 2011.05.14. 00:20:39

Egy kérdés a levél írójához.
És mi lesz a zónázó utasaival? Az nem gond, ha ők késnek, mert a vonat minden megálóban megáll?
Nekem sikerült kifognom az eset fordítotját. Vácról nem indult személyvonat Budapest irányába és ezért a zónázó vonat ált meg minden helyen, így fél órával később érkezett meg Budapestre. Egyetlen szerencsém, hogy akkor nem volt semmi sürgős dolgom, csak az előadás elejéről késtem el egy kicsit.

MrParis 2011.05.14. 16:05:26

@ProZsolt:

De, az gond. De az is gond, hogy a Monorról (és bentebbről) járok legalább egy fél órával később indulnak útnak, mint szeretnének, és lehet, hogy az a fél óra már nem fér bele az idejükbe.

És egy kiegészítés a levélhez (ami szintén újabb vitákat generálhat): a zónázó megállítását minden olyan állomástól gondoltam, ahol már nyilvánvaló, hogy a személy "kimarad" (ill. 25 percet késik).

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.05.18. 17:58:37

Ez mind semmi ahhoz képest, amit anyukám mesélt egyszer, miszerint:
Az állomáson bemondák, hogy a vonat "technikai okok miatt" 15 percet késik. Ezután megértkezett a vonat, és kiderült egy másik utastól, hogy a "technikai ok" egy utas volt, aki nem volt hajlandó se leszállni, se jegyet venni, ezért a kalauz rendőrt hívott, hogy az intézkedjen. Közben a többi akárhány utas, meg a többi akárhány várakozó (natürlich) szépen kivárta, hogy egyetlen ingyenélőt leszállítsanak.
1) Könyörgöm, Tárnoktól a Déliig sem kerül olyan sokba a jegy (>200Ft), hogy azt ne lehessen kifizetni. Akinek meg igen, az ne üljön vonatra, vagy szálljon le, ha jön a kalauz. Világos, hogy le fogják szállítani valahogy, csak az a különbség, hogy ha engedelmes, akkor nem úy marad meg az összes utas fejében, hogy egy csóró seggfej.
2)Lehetne a kalauzoknak olyan felhatalmazása, hogy ilyenkor finom erőszakkal szállítsák le az utast (karonfogva levezetni a vonatról például, a legtöbb vonaton úgyis több kalauz van, ketten, hárman csak elbírnak egy emberrel).
süti beállítások módosítása