MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Egyre többet késett a vonat

2011. április 26. - Vittore

Judit március 26-i (bocsi, lassan utolérem magunkat - Vittore) levelében arról panaszkodik, hogy már második alkalommal várt sokat ugyanarra a vonatra, közben pedig a MÁV csak egyre tolta arréb a várható érkezés idejét. Átadom a szót:

Kedves Raáb Donát!

A héten kétszer történ velem vonatkésés és félretájékoztatás, és a várakozó utasok szerint ez rendszeres.

 

 

Március 21-én hétfőn Győr-Gyárvárosban vártam a 17:34-es gyorsvonatot. (Rendszerint nem ezzel járok haza,ez egy kivételes alkalom volt.) Bemondták, hogy a vasút társaságnak fel nem róható okból fél órát késik a vonat, aztán a fél óra leteltekor, hogy háromnegyedet, aztán kb. 50 perc késéssel megérkezett a várva várt vonat. Két nap múlva márc. 23-án pechemre ismét ugyanerre a vonatra vártam és örömmel hallottam,hogy "csak" 20 percet késik. Sajnos a 20 perc leteltével 40 perc késést mondtak be és a 40 perc leteltekor 60-at. Amikor megérkezett a vonat, az utasok egy része inkább megvárta a 2 perc múlva érkező 1 órával későbbi személyvonatot, mert inkább abban bíztak.

Vonattal járok munkába, mert nincs olyan tömeg, mint a buszon és mert gyorsabb. Igaz, aránytalanul drágább.

A késéssel kapcsolatban két észrevételem van. A egyik, hogy ezen a szakaszon a személyvonatok képesek pontosan közlekedni, mivel Győrből indulnak és az alatt a 4 perc alatt amíg Gyárvárosba érnek, nem sok késést tudnak összehozni. Épp csak azt az esetleg 5-10 percet, ami a személyvonat előtt menetrend szerint 5 perccel korábban elhaladó, de kicsit késő gyorsvonat bevárása miatt keletkezik. A gyorsvonatok késnek, mert azok több városból érkeznek, Győrben kapcsolják össze őket és ha valamelyik késik, az egész szerelvény késik. A peronon várakozó utastársaim mondták, hogy a 17:34-es gyorsvonat mindig késik, úgyhogy ezután megpróbálom ezt kihagyni és inkább a városban csavargok majd helyette. Az észrevételem az, hogy miért nem mondják be a rögtön az elején a várható késéi időt, miért növelik folyton a bemondott késést? Biztosan tudják, hogy a korábbi városban mennyit késett, akkor miért szerénykednek? Ha előre tudom,hogy egy óra a késés, akkor elmegyek valahova addig (pl. hazasétálok gyalog).

Másik észrevételem az, hogy ha ilyen gyakran képtelenek betartani a menetidőt, akkor miért nem olyan a menetrend, ami ennek megfelel. Akkor ez a vonat például induljon korábban.

Természetesen amíg a peronon várakoztunk egy órát a késő vonatra, elhaladt mellettünk pár vonat, de egyik sem állt meg soron kívül miattunk. Illetve Győrben és Győrszentivánon rendszeresen állnak olyan személyvonatok, amelyiken minden vagonnak külön motorja van és gondolom garázs helyett az állomáson várnak és lehet, hogy aznap már nem is tervezik őket használni, de egyet se vetnek be belőlük ilyen esetekre, hogy megkönyörüljenek a várakozó utasokon és összeszedjék őket.

Üdvözlettel: Judit 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr322857515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alensha 2011.04.26. 20:09:04

„Vonattal járok munkába, mert nincs olyan tömeg, mint a buszon”

Azért az a tömeg tud valamit, ahogy elnézem... :D

Okos mackó 2011.04.26. 20:37:32

Egyszer egy határfaluból jöttem haza nemzetközi vonattal. Ott is csak a határellenőrzés miatt állt meg. A legközelebbi állomás egy nagyobb város, fél óra út, ezért nem is ültem be nagyon sehova. Az ablakon kihajolva egy egyértelműen külföldi ember angolul a következőt mondta a társának: (magyarul:) "Ez tényleg minden bokornál megáll???"
Az EuroCity vonat azért EuroCity, mert Európa nagyobb városait köti össze. A gyorsvonat azért gyorsvonat, mert nem áll meg minden bokornál. A személyvonat azért személyvonat, mert minden bokornál megáll.
Értelemszerűen egy gyorsvonat nem fog csak azért megállni, hogy utasokat szedjen fel személyvonat helyett, hogy aztán utána mindenütt megálljon. Nem az ő dolga és különben sem taxit, hogy mindenkit mindenhova elvigyen.
Elhiszem, hogy rossz látni, ahogy elsuhannak az ember orra előtt, de ha éppen az utcán maga előtt esik össze egy ember, mert belső vérzése van, szerintem nem lát neki panaszkodni, hogy az Ön hibája miatt hal meg, mert nem műtötte meg azonnal az utca közepén egy szívószállal és egy műanyag tollal.

hasutas01 2011.04.26. 21:31:51

"Másik észrevételem az, hogy ha ilyen gyakran képtelenek betartani a menetidőt, akkor miért nem olyan a menetrend, ami ennek megfelel. Akkor ez a vonat például induljon korábban."
A 142-es Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalon ez történt. A 2009-2010-es, és évekkel azelőtti menetrendi időszakban olyanok voltak a menetrendek a vonalon, hogyha egy vonat késett a vonalon, az megkésette a következőt, és volt, hogy vonat is maradt ki emiatt. A 2010-2011-es menetrendben ezt megoldották. Amellett, hogy a délutáni vonatok közlekedését ütemesítették. A pálya állapota miatt egyébként is hosszú a menetidő (Budapest-Lajosmizse 73 km, menetidő 1 óra 50 perc - 2 óra), a vonatok menetrendjét úgy tolták el, hogy szinte kizárható legyen a késés, vagy vonatkimaradás. Így lett olyan vonat, amely délután Lajosmizséről Budapestre menetrend szerinti menetideje 2 óra 38 perc lett. Jobb lett?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.04.29. 13:08:12

Én csak Budapesten belül vonatozom. Illetve vonatoznék. Nyáron még csak-csak, de télen, ha egy picit is hideg van, akkor befagynak a váltók és órákat nem jön semmi.

Ezért inkább busszal járok. Lassabb, kényelmetlenebb, de legalább lehet rá számítani.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.05.12. 01:11:37

"Igaz, aránytalanul drágább."

Nem igaz. Ugyanannyiba kerül, mivel egységes tarifa van a helyközi és távolsági járatokra.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2011.05.18. 18:02:19

"olyan személyvonatok, amelyiken minden vagonnak külön motorja van" Na ilyet én még nem láttam. Valakinek van esetleg képe róla? (puszta kiváncsiság)
süti beállítások módosítása