MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Tömegnyomor a Nagykanizsára tartó vonaton

2010. szeptember 13. - Ashi Valkoinen

Tisztelt Szerkesztő, Tisztelt MÁV Illetékes!

 
A Balaton déli partján lakom, 5 éve végzem egyetemi tanulmányaimat Budapesten, azóta utazom heti rendszerességgel a MÁV vonatain. Egy sok éve fennálló problémára szeretném felhívni a figyelmet.
Ma 2009. 09. 10-én a 15:06-kor Budapest-Déli pályaudvarról Nagykanizsára induló vonattal utaztam haza Kelenföldi felszálással. Nem nagyon lepődtem meg, amikor felszállásnál a vasútikocsi előterében ülőhely nélkül maradt utasok fogadtak. Bizony, nem csak azok álldogállhattak, akik Kelenföldön szálltak fel, hanem akik a Déliben nem tudtak indulás előtt legalább fél órával felszállni. És itt nem 2-3, nem is 10-20 emberről beszélek. Kelenföldön tele volt a peron, legalább 100-150 ember zsúfolódott a már megtelt vagonokba! Székesfehérvár legalább másfél óra, ilyenkor szabadul fel pár hely, de sokan Siófokig ácsoroghatnak, ott már kiürül annyira a szerelvény, hogy mindenki le tud ülni. Hogy mi az oka? Péntek délután sokan hazamennek hétvégére munkából, de főleg egyetemisták, főiskolások adják a vagonok töbletterhét. Vasárnap délután meg vissza ugyanez!
Nyáron a Balatonra megnövekedett utasforgalom miatt sűrűbbnen jártak a járatok és minden mozdony után volt vagy 10 vagon. Most már nincsenek turisták, ezért csökkentek a járatok, értehtő, de pénteken és vasárnap az ingázók rengetegen vannak és van rájuk 5 v 6 kocsi... Én nem értem ezt a dilettáns hozzáállást a MÁV részéről, és ez legalább 5 éve így megy.
 
Üdv,
Bruckner

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr992292592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

banpepe 2010.09.13. 22:07:23

én olyan vonatal mentem nyaralni Lellére, hogy állt a víz az egész vonatba, elejétől, végéig. Amikor szólt egy utastárs a vasútőrnek, (hozzáteszem teljesen kultúráltan, köszönéssel, stb), erre a bunkónak az volt a válasza, hogy nem takarítónőnek van felvéve. Volt egy másik utas, nagy gurulós bőrönddel. "csomagtartóra" nem fért fel, mert a fele lelógott, és nem akarta, hogy leessen valaki fejére. Őt egy egyszerű rakd már fel-lel lerendezte. Ülés is tiszta víz volt, és erre még pótjegyet is adtak el...

banpepe 2010.09.13. 22:11:10

Bocsi, nagybetűvel akartam kezdeni, csak néha nem reagál pár gombra a klaviatúrám:D

Sokatutazó 2010.09.14. 00:17:32

@banpepe: én is utaztam ilyen vonaton... szidtam is az előttem az utazó embereket, hogy miért nem húzták fel az ablakokat. De az már nagy megerőltetés lenne...

rickyramirez 2010.09.14. 20:47:06

Nemrég lehetett olvasni, hogy a Máv-Start szeptember 1-jétől több száz járatát kevesebb kocsival közlekedteti, állítólag ettől remélnek megtakarítást. Azt mondták, hogy a rövidebb utazásoknál ez nem okoz olyan nagy kényelmetlenséget... El lehet ezen gondolkodni, mert lehet, hogy az utas által tapasztalt "vonatrövidülés" éppen emiatt a dolog miatt van, bár van egy olyan utalás is, hogy legalább öt éve így megy. Nem tudom, mindenesetre ez a dolog sem fog minket közelebb vinni az utasok számára vonzó, a többi közlekedési eszközhöz képest reális alternatívát kínáló vasúthoz, az biztos! Aztán lehet egy olyan oka is, hogy állítólag már a júliusban újranyitott vonalakra is alig tudnak vonatokat kiállítani (mert nincs elég), és akkor hol van még a többi, amelyeket 2007-ben és 2009-ben zártak be? Ha azokat újranyitják, akkor mi lesz? Bár éppen emiatt gyanús, hogy csak négy vonalat nyitottak újra (hiszen a Győr-Veszprém vonalat azért ne vegyük ide), nem fogadnék rá nagy összegben, hogy a közeljövőben újranyitnak még többet is. Pedig az ígéret ez volt, de hát ebben az országban már hazugság hazugság hátán van.

Az is felháborító továbbá, hogy - amint azt az utas is írja - ezeken a vonatokon azért vannak ennyien, mert megkezdődött az iskolaév, tele van az egész diákokkal (meg persze különböző okból ingyen utazókkal), és az, aki megveszi a teljesárú jegyét - mert kénytelen megvenni -, az meg szépen álljon csak, amíg a kétszáz forintos jeggyel utazó diák vagy a teljesen ingyen utazó nagyi meg kényelmesen - de legalábbis normális körülmények között - tud utazni. Szóval kellene valami különbségtétel, hogy azoknak biztosítsák először az ülőhelyet, akik teljes árat fizettek.

Ákibard! 2010.09.14. 21:07:47

@rickyramirez:

"tele van az egész diákokkal (meg persze különböző okból ingyen utazókkal), és az, aki megveszi a teljesárú jegyét - mert kénytelen megvenni -, az meg szépen álljon csak, amíg a kétszáz forintos jeggyel utazó diák vagy a teljesen ingyen utazó nagyi meg kényelmesen - de legalábbis normális körülmények között - tud utazni. "

Az is felháborító továbbá, hogy még mindig van aki úgy gondolja, egy 200 ft-os diákjeggyel, vagy 40 forintos 90%-ossal utazó utas kevesebbet ér, mint egy 400 ft-os TÁ jeggyel utazó utas...

Ákibard! 2010.09.14. 21:10:26

@rickyramirez:
"Aztán lehet egy olyan oka is, hogy állítólag már a júliusban újranyitott vonalakra is alig tudnak vonatokat kiállítani (mert nincs elég),"

Ez meg hülyeség.
Azért nem kell lerövidíteni az összes elővárosi vonatot meg a nagykanizsai gyorsot, hogy arra az 5 megnyitott vonalra kiadjanak hasraütök 10 Bz-t.

lurkó 2010.09.14. 21:55:19

A szerelvényrövidülés kizárólag elővárosi szerelvényekről szóltak. Az igaz hogy átcsoportosítás miatt de a kanizsai vonatokhoz nincs köze. Valószinűleg a problémát a kanizsai állomáson végeláthatatlan sorokban álló halberstadti kocsik okozzák melyek alkatrészre,javitásra várnak. Valószinüleg már nincs mivel erősiteni a vonatokat.

rickyramirez 2010.09.14. 23:30:00

@Ákibard!:
Azt gondolom, hogy ha valaki ugyanazért többet fizet, akkor vagy jobb-, de legalábbis ugyanolyan szolgáltatást kapjon, de rosszabbat semmiképpen sem! Mert ez bántja az ember igazságérzetét. És méginkább bántja azért, mert a teljes árú jegyek ára rendkívül magas az átlagjövedelmekhez képest, és hát ugye a vasutat zömében nem a terepjárós újgazdagok veszik igénybe. Kora délután már rühellek vonatra szállni, komolyan mondom, tömve vannak a vonatok diákokkal (ez nem csak Nagykanizsa környékén van így), leülni nem lehet, röhögcsélnek, trágárságokat beszélnek, ha pedig az ember bátorkodik valaki mellé leülni, ahol még van esetleg egy szabad hely, akkor furcsa képpel néznek rá, hogy hát ezt hogyan mertem. Mert fizettem érte, úgy mertem, és sokkal többet, mint ők.

banpepe 2010.09.15. 00:38:21

@Sokatutazó: Valószínüsítem, hogy éjjel ázhatott az be. Bár a takarítókat meg látom dolgozni pl Egomi vonaton. 1 csíkba végighúzza a seprűt, és mennek tovább ücsörögni. 1 rongy van összesen náluk, amivel wc-t, meg ablakot is takarítanak.

Ákibard! 2010.09.15. 07:13:08

@rickyramirez:
Nem-nem-nem, ez nagyon hibás gondolkodás. Ne haragudj, de te sem sz*rsz illatosabbat a WC-n neked is annyi Oxigén kell mint neki, emberileg semmivel nem vagy több vagy kevesebb egy diáknál avgy egy ingyen utazó 65+-os embernél.
A vasút szempontjából pedig végképp nem, ugyanis optimális esetben a szolgáltató nem csak adja, hanem számnára ki is fizetik az állam által nyújtott szocpol kedvezmények államra eső részét azaz a kedvezményes részt.
Üzletpolitikai kedvezmény pedig a cég adja, és valamilyen szinten az is visszaegészül TÁ jegyre.
Tehát optimális esetben a vasút szempontjából mindenki TÁ utas, igaz sajnos az állam igen sűrűn elfelejti a közszolgáltatási szerződésben foglalt kötelezettségeit és nem fizet vagy nem az eladott jegyek után fizet.
De ettől független, sem emberileg, sem vasút szempontjából optimálisan nem vagytok különbek.
Igazából nem is tudom, hogyan gondoltad ezt el, mondjuk utazik a diák Bp-ről Nagykanizsára, és te Székesfehérváron felpattanva felállítaszés kiküldöd csomagjaival mindenével együtt mert megjöttél te a szent teljesárú utas? Na ne már...
Nem megharagudni, de ez a fajta megkülönböztetési vágy az élet más területein is felüti egyreinkább a fejét, ugye a piroslámpánál a szembejövő sávban előretolakodó többtízmilliós terepjáróval például, igaz emberileg ő sem több, ő is büdöset sz*rik, de attól, hogy valamiért többet fizetett (esetedben tá jegy, nála autó) úgy érzi mégis felül kerekedhet a társadalom átlag polgárain.
Nem látom helyesnek, ezt a szemléletet.

De péládul mit tennél azzal, aki mondjuk Záhony-Siófok utat teszi meg 50%-kal, Te meg mondjuk a Nagykanizsa-Balatonszentgyörgyöt TÁ-val? Ki áll fel kinek? Ott nem öntene el a felsőbbrendi érzés, hogy Ő biza többet fizetett de mégis diák?

A vasút szempontjából mindenki ugyanolyan rangú utasként kezelendő, legyen ingyenutas vagy TÁ utas.
A megoldás a kialakult helyzetre a több kocsi közlekedtetése és nem a többet fizető utas előnybe helyezése.

VJV Man 2010.09.15. 10:59:47

@rickyramirez: Agymenés amit írsz...
Szüleid, nagyszüleid utaznak, akkor gondolom nekik sem szabad leülni... (hisz nem olyan faszagyerekek mint te vagy) Vagy ha lesz valamilyen kedvezményed (gyermeked születik, 55 éves leszel, közalkalmazott, esetleg rokkant stb) akkor onnantól kezdve te szarabb embernek számítasz?
Hidd el, ha jössz és utazol, Te is ugyan olyan utas leszel mint a többi.

Sokatutazó 2010.09.15. 11:44:59

@banpepe: Akkor nem szóltam semmit. Nekem ez azért fura különben, mert a kocsivizsgálók? (javítson ki valaki, ha tévedek) végig szoktak menni a vonat mellett és fel szokták húzni az ablakokat. (Aztán lehet, hogy csak egyszer volt ilyen. Jókor voltam jó helyen.)

Az is felháborító továbbá, hogy - amint azt az utas is írja - ezeken a vonatokon azért vannak ennyien, mert megkezdődött az iskolaév, tele van az egész diákokkal (meg persze különböző okból ingyen utazókkal), és az, aki megveszi a teljesárú jegyét - mert kénytelen megvenni -, az meg szépen álljon csak, amíg a kétszáz forintos jeggyel utazó diák vagy a teljesen ingyen utazó nagyi meg kényelmesen - de legalábbis normális körülmények között - tud utazni. Szóval kellene valami különbségtétel, hogy azoknak biztosítsák először az ülőhelyet, akik teljes árat fizettek.

Én ezt le sem mertem volna írni. Nem gondolod, hogy kicsit lenézed ezáltal az embereket? De tudod mit? akkor én is mondhatnám azt, hogy a nagycsaládos (3 vagy több gyerek +felnőtt) olcsóbban utazik, mint én a diákjegyemmel. Akkor őt le kell néznem, Téged meg tisztelnem kell? Ezek után -mivel úgy éreztem, hogy lenézel- nem foglak tisztelni. Mondjuk úgy, hogy különbséget tettem az emberek között?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2010.09.15. 21:48:02

Más megközelítésből:

Tömeg -> Csökkenő utaskomfort -> Elégedetlen utas -> Elpártoló utas -> Kevesebb utas -> Kevesebb bevétel -> Újabb spórolás -> A jelenleginél is rövidebb vonat.
süti beállítások módosítása