MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Kedvezményes jegy problémák 2.

2010. május 03. - Ashi Valkoinen

Mi is megkaptuk a levelet, ugyanakkor már megjelent a Homáron is, így ide csak egy linket tennék.

A probléma pár szóban: utas kedvezményre jogosult A és B között, de "csak" C-től váltott kedvezményes jegyet, ami A és B között helyezkedik el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr731970841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Gyula 2010.05.03. 11:53:12

Szokásos értetlenkedés. Levelezős diákigazolvánnyal csak a lakhely és az oktatás székhelye (telephelye) között válthat 50%-os menetjegyet, hiába értetlen számára, a szabály akkor is ezt írja. A szabályzatban viszont az is le van írva, hogy tudja feloldani azt az ellentmondást, hogy arra a szakaszra, amelyre teljesárú havibérlete van, ne kelljen pluszban 50%-os jegyet is vásárolnia, még pedig a pénztárban ha jól emlékszem 60 vagy 80 Ft-ért kiállítják számára a Tanulók vasúti kedvezménye igénybevételére jogosító igazolást feltüntetve benne jelen esetben a Budapest - Gödöllő viszonylatot és így máris szabályosan használja a teljesárú bérletét is, meg a levelezős diákigazolvánnyal az 50%-os menetjegyét a rövidebb szakaszon.

A Gyula 2010.05.03. 11:56:13

@A Gyula: Amúgy meg az a tipikus főiskolai tanársegéd, PhD hallgató, felsőfokú "értelmiségi", aki értetlenkedik az értelmetlen szabályokon, amit a hozzá hasonló nagy tudásúak alkottak meg.

Adani 2010.05.03. 12:08:32

Elvileg Érdről busszal is jöhetett volna és akkor értelemszerűen csak Bp-Gödöllő között vesz jegyet.

Való igaz egy érthetetlen szabály ez ,de attól még ez a szabály, tehát csak ezt nézve jogos a büntetés. Az más kérdés, h semmi értelme nincs, de ez már más lapra tartozik, sok ilyen szabály van és nem csak a vasúton, aminek semmi értelme mégis így van.

A Gyula 2010.05.03. 12:22:38

@Adani: Már ne haragudj, de te is abba a bizonyos értetlen kategóriába tartozol, nem leírtam/írtuk már páran, hogy veheti igénybe szabályosan a levelezős diákigazolványát más viszonylatokra is?

rickyramirez 2010.05.03. 14:36:54

Az az utas magánügye, hogy valamilyen okból vesz a lakóhelye és az oktatási intézmény közötti távolság egy szakaszára dologzói bérletjegyet is. Választhat: vagy megveszi Bp. és Gödöllő között a teljesárú jegyet az ilyen esetekben, vagy a teljes szakaszra 50%-osat. Mert azért számoljunk: így is sokkal jobban jár, ugyanis a munkahelyén a bérlettérítés miatt csak a bérlet árának 14%-át fizeti saját maga, tehát ha 22 munkanappal számolunk mondjuk, akkor ebben a viszonylatban (Érd-Bp.) durván a negyedét fizeti annak, mintha mindennap menettérti, 50%-os (!!) mérséklésű jegyet váltana. De egyeseknek még ez sem elég! Még többet akarnak, és ez azok szempontjából eléggé visszatetsző, akik kénytelenek kifizetni a teljesárú jegyet minden egyes utazás alkalmával (vagy tudom, vehetnek Start-Klub kártyát, de hát az sincs ingyen, ugye)! Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy az állam az oktatásban való részvételt támogatja ezzel, és a szabályozás is ennek megfelelő.

Ashi Valkoinen 2010.05.03. 19:42:25

Az egész szabályozás is igazolás-kiváltás csak azért gázos, mert szerintem a legtöbben nem is tudnak róla, hogy ilyen igazolás létezik.

Másrészt pedig ahogy a levélíró is jelezte, volt érvényes jegye minden szakaszra, sőt, Érd-BP viszonylatban teljesárú, miért fordult volna meg a fejében, hogy az 50%-os nem jó a rövidebb szakaszon? Tehát le lehet szólni, hogy nem nézi meg az üzletszabályzat vonatkozó pontját, de miért nézte volna meg? Abszolút logikus gondolat, hogy érvényes a BP-Gödöllő 50%-os jegy, ráadásul már korábban is elfogadták neki. Akkor az eddigi esetig miért gondolta volna, hogy mégsem jó?

VJV Man 2010.05.03. 19:47:57

Vihar a biliben. Az szabályzat nem ismerete nem mentesít semmi alól...
Gyula leírta, hogy 80-100 Ft befektetéssel oda megy és akkor amikor akar...

VJV Man 2010.05.03. 19:52:05

@Ashi Valkoinen: Azért kellett volna megnéznie az utasítást, mert egy szolgáltatást akar igénybe venni aminek vannak szabályai. Nem úgy megy, hogy felülök és én megmondom, hogy hogy működik...

Én elhiszem, hogy maga a rendszer rossz, de ha igény be veszek egy szolgáltatást, akkor tudom, hogy mi az ami jár, és mi az ami nem.
Ez nem egy titkos szerződés. Bárki hozzáférhet, elolvashatja, csak mindenki magának értetődőnek veszi...

Ashi Valkoinen 2010.05.03. 20:05:43

@VJV Man: Akkor nem lehet, hogy inkább azért kellene tenni, hogy a rendszer egyszerűbb, érthetőbb legyen, kevesebb ilyen logikai bukfenccel? Hiszen nyilvánvaló, hogy a vasútnak ebből kára nem keletkezett, az utas vett jegyet. Az ilyen esetek mutatják meg, hogy szükség van változtatásokra, mert ebben az esetben nem csak az utas a hunyó (mert nem olvasta el a vonatkozó szabályozást).

zengo682 2010.05.03. 20:48:33

@Ashi Valkoinen: Ebben az esetben az a "logikai bukfenc" amit már a Homáron is megirtam,hogy ezt a kedvezményt nem a vasút (MÁV Start) adja, hanem a Magyar Állam kötelezi a vasútat az alkalmazására,és így a kedvezmény igénybevételét is az szabja meg.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.05.03. 21:01:38

@Ashi Valkoinen:
Nem kell megnézni ehhez az üzletszabályzatot teljesen alap dolog, hogy a levelezős diákra CSAK az oktatási intézmény és a lakóhely közé jár a kedvezmény. Ezt minden levelezős diáknak tudnia kell...
Ez olyan alap dolog, mint az hogy a nappalisra minden viszonylatra jár az 50%...!

Teljesen jó ez a szabályozás, hiszen az állam az iskolába járását és az onnan hazautazását szeretné támogatni, nem pedig azt, hogy az adott viszonylaton belül dolgozni menjen, meg barátnőzni Budapestre pl.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.05.03. 21:04:07

@Ashi Valkoinen:
Pontosan ahogy előttem is írták:
Az állam ezzel a feltétellel adja a kedvezményt, a vasút csak a szabályozás alapján adhatja.
Ha az állam azt mondja, hogy kapsz kedvezményt de csak reggel 6-tól déli 12-ig, akkor te nem veheted igénybe 14-kor, még ha fejenállsz akkor sem.
Ez persze csak példa volt. De érted, ez a szabály, így veheti igénybe és kész. Vagy elfogadja, vagy megy TÁ jeggyel az korlátlan...

Adani 2010.05.03. 22:11:14

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:

Ez is igaz, ha azt mondaná, h csak akkor veheted igénybe ha előtte kétszer körbefutod az állomást vagy részegségi teszt gyanánt 10 métert kell egyensúlyozva gyalogolnod egy i sínen akkor nincs mese ha igénybe akarod venni meg kell tenned.

Azt viszont lehetetlen ellenőrizni ,h tényleg a suliba megye- Gödöllőn és nem mondjuk bevásárolni vagy rokonlátogatóba.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.05.03. 22:19:31

@Adani:
"Azt viszont lehetetlen ellenőrizni ,h tényleg a suliba megye- Gödöllőn és nem mondjuk bevásárolni vagy rokonlátogatóba. "

Nem is célja ellenőrizni.
A kedvezmény a suli és a lakhely közötti távra jár, hogy oda miért mész, a suliba vagy mellé a kocsmába az már irreleváns.
Az állam megtette a kötelességét támogatja az iskolába járásod.

VJV Man 2010.05.04. 09:38:19

@Ashi Valkoinen: Szerintem abban egyet értünk, hogy maga a rendszer rossz.

Azt viszont senki ne várja el, hogy valakinek a kirándulását, vagy csajozását az állam szponzorálja.
(igen tudom, úgy is mindenki lop akkor miért számít... Azért, mert "csak a tiszta kéz lehet erős...")

(nekem hasonló gondjaim vannak a hozzátartozói arcképessel, mert azt tilos iskolába vagy munkába járásra használni, viszont ezt nem lehet ellenőrizni...)

_Totty_ 2010.05.04. 10:49:47

@VJV Man:
az nem gond mert azt mávos csinálja, akkor sem gond ha 2. osztályúval ül le az 1. osztályra....

Ashi Valkoinen 2010.05.04. 18:16:47

@_Totty_: Ha poszthoz kapcsolódóan nem tudsz írni, akkor sem muszáj beböfögni valami leszólást. Következőnél repülsz.

A Gyula 2010.05.06. 06:56:49

@_Totty_: Hozzátartozói arcképessel utazó nem MÁV vagy leányainak alkalmazottja.
süti beállítások módosítása