MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Udvariatlan kalauz

2010. április 20. - Ashi Valkoinen

A mai poszt egy kalauzról szól, akit valószínűleg nem nagyon érdekelt az udvarias magatartás. Ugyanakkor én ismerek pár olyan idős embert, akiknek a makacssága sokszor feszültséget teremt, mint jelen helyzetben. De emiatt a kalauz mégsem kezdhet el bunkózni, s mint kiderül, más utasokkal sem volt békésebb. Levél alant.


Szia!

Történetünk 2010.04.06-án zajlott. Itt jegyezném meg hogy a szóbanforgó kalauznak, nagyrészt igaza volt a tényekkel kapcsolatban, ezért is nem kértem el tőle számot. Azonban a XXI. századi gondolkodáshoz méltatlanul zajlott a huzavona a Göd-Budapest útvonalon.

Tudván hogy este moziba megyünk az asszonnyal a biciklimet otthon hagyva indultam dolgozni a 12:42-essel (ami 44-re volt ott, de ezt már meg sem kell említeni), és azt gondoltam hogy elég nagy balgaság volt a telefonomat nem feltölteni a zenehallgatáshoz, mivel könyvem nem volt, így csak az ablakon tudtam kibámulni az unalomig ismert tájat, és az egész út unalmas lesz. Nem így történt. Ha jól emléxem Gödön voltunk mikor kaller barátaink (igen hárman voltak egy kocsiban) kérték a jegyünket. A harmadik a hozzám közelebbi ajtón jött be és lágy Verdier őrmestert (az oroszlán típus nem a kabóca!) meghazudtoló jelzéssel közölte hogy ő bizony most a jegyeket fogja ellenőrizni. Hozzá kell tennem hogy a kalauz úr borostás büdös 1.60 magas szemüveges kissé túlsúlyos volt, a kisebbségi komplexus minden jegyét magán hordozta. Mögöttem az ajtó mellett közvetlenül egy szemre 70-80 közötti úriember ült, aki (valószínűleg engedve a megszokás hatalmának) kért egy regisztrációs jegyet. Emberünk természetesen nem rest révén azonnal kérte a személyi igazolványt. - Még egyszer mondom mielött valaki mást gondolna! A kalauznak igaza volt! - Az öregúr felmutatta a még keményfedelű személy igazolványát, de ki nem nyitotta, és engedve az idős emberek makacsságának nem is adta oda a kalauznak mondván azt csak hatóság veheti el. Ezt egyébként kalauzunk tagadta, ezzel egy kissé túllépve szerintem a hatáskörén. Alsógödön áltunk éppen és a 70-80 éves bácsikát felszólította hogy hagyja el a vonatot ha nincs érvényes jegye. Míg ő kiszaladt hogy a vonatot NE eressze tovább, addig hátrapillantottam és meg kell jegyeznem az öregúr véletlenül sem nézett ki 65-nek. Tudom sok 18 éves kislány maszkírozza magát 70-éves bácsinak manapság hogy bliccelni tudjon a vonaton, de nekem az volt az érzésem hogy most nem erről van szó. És még egyszer igen a kallernak joga van elkérni a személyi igazolványt, de a stílus és főleg a hangerő, hogy az egész kocsi hallotta a vitát, a egyszeri ember felé mutatott óriás fokú lekezelés bunkózás, direkt megalázás, kivagyiság ami szemet szúr. Tudom ez csupán stilisztika, de igenis 2010-ben az az ember aki egész életében dolgozott, nem ezt érdemli egy szaros senkiház kalauztól. Közben elhangzott mondatok közül nekem két kedvencem volt:

"Elég baj hogy a mai világban valaki utazhat ingyen!"
illetve a
"Uram a kenyér ingyen van?"

Mondja ezt egy olyan személy aki ingyen utazik, ráadásul az egész családja, kicsit nevetséges.

Mikor végre a bácsi egy másik öregúr javaslatára kinyitotta első oldalon végre továbbmentünk. A bunkóméter továbbra is a pirosban lengett. Tőlem a teljes áru bérlet tulajdonában elkérte a személyimet hogy leellenőrizze gond nem volt. A következő hölgy szeretett volna jegyet Felső-Gödtől a nyugatiig, abba megpróbált belekötni, hogy ott van jegypénztár, de több utas is jelezte hogy 11:45-12:45-ig ebédszünet van, ezt a többi ellenőr is tanúsította. Azonban talált egy diáklányt aki nem volt annyira szofisztikált mint az öregúr, trágárul beszélt, és fenyegetőzött, hozzáteszem a stílus a kalauz részéről nem változott, ezenkívül nem tudom hogy a diáklány panasza mennyire volt valós (valami olyasmiről volt szó hogy lejárt diákigazolványa volt, de iskolalátogatási volt nála és pont az iskolába tartott lepecsételni, bérlettel rendelkezett), de erre már nem figyeltem oda, mert mondom szerintem jogos volt a bünti, más kérdés hogy a stílus az minősíthetetlen volt.

Tisztelt kaller úr, most csak és kizárólag az öregúrral kapcsolatos viselkedésével kapcsolatban lenne a jövőben javaslatom. Amennyiben udvariasan óhajtott volna eljárni a következő szöveggel fordulhatott volna az úriemberhez.

"Üdvözlöm legyenszives a személyigazolványát az első oldalon kinyitni, hogy ellenőrizni tudjam a születési idejét."
Mikor megtörtént (és higyje el 10 mp-en belül megtörtént volna)
"Köszönöm, máris nyomtatom a jegyét! Viszont látásra!"

Ennyi! Nyilván gyerekszobát, és kultúrát feltételezek egy vasutastól, de a másik két kalauz akik bent voltak a kocsiban és szintén büntettek, (ezt a csekkírásból tudtam meg nem abból hogy ordítottak az utasokkal) nem hallottam mert udvariasak voltak.

A MÁV-Starttól meg én igényelném hogy az ilyen megalomániában szenvedő öntelt ostoba barmokat rúgja ki nyugodtan, tudom hogy Gaskó úr azonnal a szárnyai alá venné, dehát ugye egy tőről fakad az ilyenekkel.

De mint oly sokszor... tudom, utopiában élek!

Üdv.

Pretoryan

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr821932266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Gyula 2010.04.20. 10:55:13

A stílus részedről is minősíthetetlen: "nem ezt érdemli egy szaros senkiház kalauztól", erről ennyit.

Akkor most én is megosztok veletek egy párbeszédet a kultúrált utasokról: érvényes diákigazolvány nélkül utazott 50%-os menettérti jeggyel április 2-án egy illető, utasleadási lap, ha 15 napon belül bemutatja az érvényes diákigazolványt 1000 Ft kezelési költséget kell fizetnie, ez idáig oké, mindennapos sztori. Április 6-án ugyanez az illető utazott visszafele édesapjával 50%-os egy útra szóló menetjeggyel, utasleadási lap, ha 15 napon belül bemutatja az érvényes diákigazolványt 1000 Ft kezelési költséget kell fizetnie, ez idáig oké. Csak amit közben kaptunk a kollégámmal azt mindennek lehet nevezni csak kultúrának nem.

Édesapa: "vastag a bőr a pofátokon, ellopjátok a milliárdokat,itt meg büntetgettek", kollégámnak megjegyezte, hogy "te meg elmész a jó kurva anyádba" (kollégámnak tavaly halt meg az édesanyja)

Én: "megbírja" (közben az arcomra mutattam)

Kollégám: "magának is hasonló jókat kívánok uram"

Diák: "édesapám zeneművész, zenetanár, ti meg csak ócska kis kalauzok vagytok"

Én: "a neveltetést meg mindenki otthonról hozza magával, kit így neveltek annak idején, kit úgy"

És innentől kezdve csendbe maradt mind a kettő. Ezért fogadom kételyekkel az ilyen postokat, főleg annak fényében, amit az első bekezdésbe bemásoltam

chachi 2010.04.20. 10:56:22

1st?OK.Nekem semmi bajom azzal,ha egy kaller alacsony,szemüveges,túlsúlyos,sőt tőlem még borostás is lehet.A gondom az adott esettel kapcsolatban,hogy neki pontosan tudnia kellene,hogy pl.Felső-Gödön mikor nincs jegykiadás,és ezt nem a többi utasnak kellene igazolnia számára.Ilyenkor nem pirul az illető öntudatos vasutas orcája?

A Gyula 2010.04.20. 11:02:22

@chachi: Nekem igen, és ha az utas azt állítja, nem volt jegykiadás nem firtatom volt-e vagy nem, kiadom a jegyet és kész. Naprakész pénztári nyilvántartást nem kapunk, így utasbarát módon rugalmasan szoktam kezelni az ilyen helyzeteket.

mildi 2010.04.20. 11:04:06

upsz, csatlakoznék gyulához. te ne kérjél számon semmit. epic fail.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.04.20. 11:22:05

@A Gyula:
Úgy érti, hogy csatlakozik hozzád a posztoló ilyen stílusú levélírással ne kérjen számon semmit egy "szaros senkiházi kalauz" stílusán.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.04.20. 11:22:42

@chachi:
Ugye nem fogod bevezetni itt is az elsőzést? Mert elég szánalmas...

A Gyula 2010.04.20. 11:25:26

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: Aztán mikor már elküldtem a választ leesett. (Jó lenne, ha a válasz kapcsolódna, ahhoz, amelyik hozzászólásra reagálunk, mint az index fórumon, mert így kissé zavaró).

Adani 2010.04.20. 11:37:04

Az végülis igaz, h a kaller elkérheti az igazolványt, kérni bárki elkérheti. De ha úgy döntök ,h nem adom oda akkor sincs semmi. Viszont akkor ő is dönthet úgy ,h megbüntet, mert nem igazoltam ,h jogosan veszek igénybe kedvezményt (pl. 33%-osat). A boltos is elkérheti ha 18 alattinak néz és alkoholt vagy cigit akarsz venni. Ha nem adod oda akkor nem adod mert nem hatósági személy ő se, de ő is megteheti ,h nem ad neked el pl. cigit.

Azon sem kell csodálkozni, h a kaller így állt hozzá a dolgokhoz ha az utas feleslegesen pattogott, h nem adom oda mert nincs joga elvenni stb. Miért csinálta ha amúgy jogosan utazott ingyen? Azzal is egyetértek, h semmi sem indokolja, h pusztán azért mert 65 év feletti vki ingyen utazzon, de ez a kormányra tartozó kérdés, ehhez pedig nem nyúlnak hozzá régóta mindannyian tudjuk ,h miért.

rickyramirez 2010.04.20. 12:12:18

Nem vagyok sem kalauz, sem vasutas, de - mint azt már korábbi ilyen esetekben is leírtam - tényleg nem irigylem a jv.-ket, rengeteg az ilyen, kissé - mondjuk így - furcsán viselkedő ember, és akkor az igazán durvákról még nem is szóltunk, akik valamiféle felsőbbrendűségi tudattól vezéreltetve vagy a máshol szerzett frusztációjukat levezetendő viselkednek nem normális módon. Mutassa meg az utas a személyijét, leellenőrzik, megkapja az ingyenjegyét, aztán a dolog le van zárva. Ezzel szórakozik valaki, hogy nem adja oda? Akkor minek vette elő? (A kedves levélírónak jegyezném meg, hogy én ugyan egy-két évtizeddel kevesebb vagyok 65-nél, de nekem is érvényes, keményfedelű személyim van, szóval ez nem az életkortól függ.)
Ez az egész életkorosdi egyébként eléggé ostobán van kitalálva, hiszen akár a vonaton, akár az üzletben, ha valaki jövedéki terméket akar venni, találgatni kell, hogy elmúlt-e már 65 illetve 18. A megoldás az lenne, ha a vonaton minden, az életkora alapján ingyenutazásra jogosult személy szépen előkészítené és átadná az igazolványát, megkönnyítve ezzel a vonat személyzetének munkáját. Ha pedig nem adja át, akkor a jv. ne idegeskedjen, hanem fizettesse ki a teljesárú jegyet pótdíjjal együtt.

Adani 2010.04.20. 13:16:22

@rickyramirez:

Pontosan így kéne tennie. Ha nem adja oda ( mert tényleg nem köteles átadni, csak akkor ha hatósági személy kéri) akkor jegy+pótdíj, mindjárt előkerülne az igazolvány.

Egyébként biztos ritkaság már a régi könyves személyi, mert 2000 óta már kártyásat adnak, nekem már eleve 2000 tavaszán olyan adtak. A többit is cserélik amint lejár az érvényességük.

Pretoryan 2010.04.20. 14:56:45

Gyula: "nem ezt érdemli egy szaros senkiház kalauztól" egészen konkrétan erre a kalauzra értettem, eszemben sincs általánosítani, sőt mint írtam a kocsiban tartózkodó többi kaller, nagyon profin és főleg csendben végezte a dolgát.

A kalauzok többségével nincs bajom nagyon normális sőt segítőkész ember! Az a baj az egésszel hogy nem jön vissza a stílus és a gyerekszoba hiánya, az az arc amivel az ordibálást folytatta, nyilvánvalóan azért hogy az öregurat méltóságában megbántsa, és megszégyenítse. Aki azon a szerelvényen utazott nagyjából egyöntetűen ezt gondolta, és ennek valamilyen formában hangot is adott.

Mégegyszer mondom, hogy a konfliktusnak két gyors megoldása lett volna:
1. az öregúr engedve a terrornak azonnal kinyitja a személyiét vagy átadja a kallernak (anno 1966)
2. a kalauz udvariasan viselkedik a kezdetektől fogva és akkor az egész közjáték nem zajlik le. (jelen 2010)

Tegyük a szívünkre a kezünk és válasszunk a két lehetőség közül.

Gyula, azt mondod sok a bunkó paraszt utas. Szerintem pont annyi bunkó utas van mint amennyi bunkó vasutas, ha arányaiban nézzük a dolgot, csak mivel te jegykezelő vagy többel találkozol közülük.

Törzsgyökeres szentesi 2010.04.20. 23:39:39

Az igazolványhoz nem érhet hozzá az ellenőr a kormányrendelet alapján. Viszont illik neki kérésre bemutatni nem? A post többi részével viszont egyet értek.

Ákibard! 2010.04.20. 23:46:33

@Törzsgyökeres szentesi:
Azonban a korm rendeletben vagy akármilyen szabályban az is benne van, hogy szerencsétlen 65+ utas köteles életkorát igazolni, hisz az alapján állapítható meg, hogy jogosan utazik ingyen.
Ha nem hajlandó megmutatni akkor menetjegy nélküli utas, oszt' jónapot.

Rajtam is látszik, hogy diák vagyok, mégsem esik nehezemre késésre megmutatni a diákigazolványt, meg ha kéri, akkor a matricát is.

A Gyula 2010.04.20. 23:48:06

@Törzsgyökeres szentesi: És üzletszabályzat (ami szintén kormányrendeletek alapjain nyugszik) szerint adott esetben átadni, ezt is annyiszor leírtuk, csak a memóriátok sajnos addig terjed, amíg elolvassátok a mondatot. Amúgy meg nem kell ingyen utazni, nem kell kedvezményes arú jegyet venni, teljesárút kell váltani, ahhoz nem fogunk semmilyen igazolványt se kérni.

A Gyula 2010.04.20. 23:50:07

@Pretoryan: "Gyula, azt mondod sok a bunkó paraszt utas." Hol írtam ilyet?

"csak mivel te jegykezelő vagy többel találkozol közülük" - pont, hogy nem, csak az a kevés bennünk is általánosítást vált ki.

Adani 2010.04.21. 08:47:01

@Törzsgyökeres szentesi:

Persze, h be lehet. Ha nem teszed nem kötelezhetnek rá, de megbüntethetnek mert nem tudod igazolni ,h jogosan veszed igénybe a kedvezményt. Az igazolványokról a jogszabályok rendelkeznek a kedvezményekről meg a MÁV saját üzletszabályzata, ami előírja, h igazolni kell. De nem feltétlen kell átadni elég ha a kezedben tartod és megmutatod, ha kéri a kaller, h fordítsd meg akkor a másik oldalát is megmutatod.

És tényleg semmiből sem tart megmutatni ha kéri vagy akár odaadni hadd nézze meg alaposan ha az jó neki. Volt már, h tőlem is elkérte a személyit és vmi nem tetszett neki, odaadtam nézegesse csak mondtam ,h van nálam jogosítvány is a 33%-os kedvezmény jogosságát az is igazolja, szó nélkül visszaadta a személyit és továbbállt.

A Gyula 2010.04.21. 08:54:16

Ha átadod - átveszi és visszaéléssel próbálkozna bármelyik, hívni kell a rendőrséget... ennyi, nem kell bolhából elefántot csinálni.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2010.04.21. 09:05:22

Kalauznak nem az a dolga, hogy öregúrról ránézésre megmondja az életkorát. valamint röntgenszeme sincs, hogy a becsukott régi személyiből kinézze a születési dátumot. Öregúr egy IQnuku "énmármegdolgoztammindenértmegéltemmindent" típusú baromarc, aki azt hiszi, a korát tisztelni kell...

"a kalauz úr [...] a kisebbségi komplexus minden jegyét magán hordozta."
Ez a levél a felsőbbrendűségi komplexus minden jegyét magán hordozza.

"Elég baj hogy a mai világban valaki utazhat ingyen!"
"Uram a kenyér ingyen van?"
Mindkettő teljesen igaz. Az meg, hogy a kalauz ingyen utazik: a BKV-s, Volános szintén ingyen utazik, az e.on-os meg kedvezményes villanyszámlát kap.

A Gyula 2010.04.21. 09:14:21

@chipetke: Meg amúgy is sok ingyen(segélyből)élő van ebben az országban miért pont mindig ez szúrja egyesek szemét...

Utazgatóó 2010.04.21. 09:50:08

Örüljenek,hogy ingyen utazhatnak,és hogy ez a kedvezmény még él!! Akit meg zavar,hogy személyit kérnek,vegyen egy teljes árú jegyet,és a kutya nem kér tőle semmi papírt.
Továbbá nem kéne itt "senkiházi" és egyéb gyűlölködő jelzőkkel dobálózni!!Magunkat(is) minősítjük ilyenkor.

chipetke · http://mavsztrajk-e.wamma.hu/ 2010.04.21. 11:08:35

@A Gyula: szerintem az a legnagyobb bajuk, hogy nem tudják, mire használjátok. Én tudom, hogy anyám mire használta, felteszem a legtöbben így vagytok vele: munkába járni, rezsiutat letudni (tudom, pont erre nem lehetne), meg nagy ritkán elmenni valamerre. Amióta nyugdíjban van, ha lehet, messziről elkerüli a vasutat. 20 év tengelyen egy 150 centi magas nőnek nem az álma, de végigcsinálta és korkedvezménnyel eljött nyugdíjba.
Szerintem az fáj nekik leginkább, hogy a munkáltató szerződészinten mondhatja azt, hogy nem téríti a helyközi utazást, vegye meg a melós a minimálbérből. Inkább az ilyen "munkáltatókat" kellene piszkálni. Na meg akinek térítik a 86%-ot, nagyrészük azoknak is azt mondja, hogy megveszik a fizetésükből a teljesárút (megfeledkezve róla, hogy arra kap is pénzt).

A Gyula 2010.04.21. 11:16:17

@chipetke: Szerintem tök mindegy hogyan használják az arcképeseket (ha az érvényes), úgyse lehet bizonyítani miért utazik vele. Úgyse ez viszi el a milliárdokat, nem itt a kisembereken kellene kezdeni a rendbetételt...

A Gyula 2010.04.21. 15:16:07

Személyszállítási Üzletszabályzat

I. Rész A vasúti személyszállítási szerződés általános feltételei

Alapja a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény és a vasúti személyszállítási szerződésekről szóló 10/1997. (I.28.) Korm. rendelet. A Kormányrendelet vonatkozó szabályaira az egyes Címek végén történik utalás. Ezt egészítik ki a Bernben, 1980. május 9-én kelt, Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezmény (COTIF) módosításáról Vilniusban elfogadott, 1999. június 3-án kelt Jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló 2006. évi LXXVII. törvény által a belföldi szabályozási körbe utalt kérdéseknek kizárólag a nemzetközi személyszállítás esetében alkalmazott feltételei. (4. oldalon található)

9. Cím A felek jogai és kötelezettségei

9.1. A menetjegyek ellenőrzése
...
9.1.5. A menetjegy ellenőrzésére jogosult személy:
a) kezeli az utas menetjegyét,
b) ellenőrzi a kedvezmény igénybevételére jogosító utazási okmány meglétét és érvényességét,
c) ellenőrzi az utas személyazonosságát, ha ez az utazási okmányra való jogosultság ellenőrzéséhez vagy a kedvezményre vonatkozó szabályok értelmében szükséges.

9.1.6. Az utasnak:
a) a jegyvizsgálat alkalmával a vasúti személyzet részére át kell adnia menetjegyét,
b) fel kell mutatnia vagy át kell adnia a kedvezményes menetjegy váltására jogosító igazolványát,
c) személyazonosságát is igazolnia kell szükség esetén.(32-33. oldalon található)

Pretoryan 2010.04.21. 15:51:17

Az a baj hogy kiemeltétek azokat a momentumokat az esetből amiket én is rendben valónak találtam a kalauz részéről, direkt írtam hogy a kalauznak igaza volt, a stílus volt bicska nyitogató. Még egyszer utoljára, ha a másik két kalauz ért volna előbb az öregúrhoz akkor valószínű észre sem veszem hogy ott ül! Az öregúrnak elég sok problémája volt, leginkább attól lehetett tartani hogy azonnal meghal szívrohamban, illetve igen makacs volt, de ezt is írtam és _NEM VOLT IGAZA_!

Az hogy a kalauz az öregúr képébe törli hogy kár hogy ingyen utazhat az meg öngól, hiszen ő maga sőt a családja is ingyen utazik, akárhogy is nézzük. Az hogy most az állam vagy a cég adja a jogot a kedvezményre az itt mellékes tény, semmi esetre sem érzem azt hogy ezt egy utas képébe kellene vágnia.

"
"a kalauz úr [...] a kisebbségi komplexus minden jegyét magán hordozta."
Ez a levél a felsőbbrendűségi komplexus minden jegyét magán hordozza."

Egyrészt igen akkor különbnek éreztem magam tőle, de az utolsó Nyugatiban kéregető drogos homelesst is különbnek éreztem nála az egész incidens alatt, másrészt még mindig ott tartunk hogy ha a MÁV normális szolgáltatást akar nyújtani akkor az ilyeneket ki kéne szemetelni. Miért is? Azért mert szarul végezte a munkájának azt a részét, amiben az utasokkal való bánás van. A másik részét a technikait jól végezte, így egy 2-est tudnék neki adni osztályzatnak!

Ellenpélda:

Úgy 1 hónappal ezelőtt Rákosrendezőnél felszállt két... hát nem tudom mi volt a titulusuk, de a kalauz hívta őket egy utas miatt aki neki nem, az újabb embereknek viszont megmutatta a jegyét. Mindegy a lényeg hogy ők bizony keményebben ellenőrizték a jegyeket, akik blicceltek le lettek szállítva akiknek nem volt beírva a szig. számuk azok is pórul jártak (a kallerek általában szólnak hogy ki kell tölteni utána békén hagyják az embert!). Rendesen ügyesen és főleg kulturáltan végezték a dolgukat, akkor azt gondoltam hogy igen ez a XXI. század, így kell az utasokkal viselkedni. Aki ellenkezett azt rábeszélték hogy feltartja a többi utast Újpestig leszállították azt a 3-4 renitenst akik nem voltak hajlandóak fizetni és kiosztottak 2-3 büntetést. Egy szava nem volt senkinek mert annyira jól csinálták, az egyetlen utas aki hőbörgött azt az utasok(!!) jól leugatták!

Szakmai tudás *5-ös
Utasokkal való bánásmód *5-ös

Köszönjük summa cum-laude!

Ákibard! 2010.04.21. 17:18:31

@Adani:

" a kedvezményekről meg a MÁV saját üzletszabályzata, ami előírja, h igazolni kell. "

A kedvezményekről a 85/2007 (IV. 25) Kormányrendelet rendelkezik, és nem a MÁV.

Ákibard! 2010.04.21. 17:21:23

@Pretoryan:

"Az hogy most az állam vagy a cég adja a jogot a kedvezményre az itt mellékes tény"

Perszehogy mellékes. Ugyanis mindkettőnek az állam adja a kedvezményét.

A Gyula 2010.04.21. 18:03:45

Személyszállítási Üzletszabályzat

II. Rész Díjszabás és a jogszabályban megállapított megállapított utazási kedvezmények

A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV.25.) Korm. rendelet és a belföldi közforgalmú menetrend szerinti vasúti személyszállítás és helyközi (távolsági) autóbusz-közlekedés, valamint a nevelési-oktatási intézmények által rendelt belföldi autóbusz különjáratok legmagasabb díjairól szóló 48/2007. (IV.26.) GKM rendelet (továbbiakban: tarifarendelet) alapján tartalmazza:
- a vasúti utazás menetdíja kiszámításának módját,
- a vasúti utazás során alkalmazható utazási kedvezményeket,
- az egyes kedvezmények igénybevételi feltételeit,
- a helybiztosítás módját,
- az élőállat és kerékpárszállítás feltételeit és elszámolását.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.04.22. 07:22:33

@A Gyula: Kapcsolódik. Rákattintasz a válasz elején lévő névre, és az előzményhez ugrik.

VJV Man 2010.04.24. 10:43:18

@Pretoryan: Én pl. soha nem kérem, hogy bármilyen igazolványt átadjanak. Mindíg azt kérem, hogy mutassa fel a kedvezményre jogosító okmányt. Esetünkben a személyi.
Ha tudnád mennyi utas próbálkozik ezzel a 65 feletti kedvezménnyel...
Nénik, bácsik kedves arccal hazudnak, és ha kiderül a kamu, akkor meg nekik áll feljebb, hogy nehogy már az a pár év számítson...

A kedvezményre úgy jogosult, ha igazolja, hogy bemutatja az igazolványt, igazolván, hogy mennyi idős. Ezt nem is kérésre kellene, mert maga a jegy anélkül semmit nem ér. Ha neki áll kínlódni, hogy nem mutatja be, vagy nem nyitja ki, semmi gond, teljes árú menetjegy + 6000 ft jogtalan használatért. Esetleg ha utasleadási + 6000 ft.
Általában nem szokott gond lenni, de mindig van olyan utas aki próbálja játszani a jogkövető magatartást, úgy, hogy közben megszeg párat...

A 65 év felettiek sem ingyen utaznak, hanem díjfizetés nélkül, mert az állam, a befolyt jövedelméből ezt kiegészíti. Tehát ezért is fizetve van.
Minap egy idős bácsi viccesen koporsójegynek nevezte.

A vasutas arcképese nem ingyen jegy...
Az egy munkahelyi juttatás, vagy ha teszik egy bérkiegészítés. Van aki 130 000 ft-ot keres, van aki ennél jóval kevesebbet, de kap egy arcképest.

Mindettől függetlenül a kollega stílusa vállalhatatlan.

Ashi Valkoinen 2010.04.25. 13:16:03

@A Gyula: Bennem is ébredtek kételyek a posztot illetően, akár a posztíró, akárcsak a bácsika hozzáállását illetően, ugyanakkor a jegyvizsgáló ettől még nem "mehet át taplóba". Ahogy írtad is az első kommentedben, az ilyeneket is lehet kezelni ésszel.

fővizsgáló 2010.04.26. 11:55:38

A viselkedés elítélendő...a leírás alapján repülőbrigád tagjai lehettek.Volt rá példa,hogy ezek az illetők a vonaton elvettek egy nyugdíjastól jegyet-50%-os papírt...Majd engem akartak jegyzőkönyvezni....Csak a miheztartás végett keletisek voltak

A Gyula 2010.04.30. 19:25:04

@fővizsgáló: Mi értelme a repülőbrigádos ellenőrzésnek?
süti beállítások módosítása