MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Nemsokára újra M.A.V.-blog...

2010. április 14. - Ashi Valkoinen

Sziasztok!

A megintallunkvazze blog Georgejr távozásával szerencsére nem szűnik meg létezni, hiszen szükség van egy helyre, ahová az utask beküldhetik a panaszaikat.

Pár szóban arról, hogy miért is foglalkozom a bloggal most: annak idején, amikor Georgejr elindította ezt a blogot, egyszerű mezei userként én is figyelemmel követtem a MÁV-val kapcsolatos dolgokat, annál is inkább, mivel abban az évben kezdtem el ingázni napi rendszerességgel Tatabánya és Budapest között. Több bejegyzést is küldtem az 1-es vonalról annak idején, és remélhetőleg ezt most sem fog változni. Tisztában vagyok vele, hogy nem egy utasészrevételekkel teli blog fogja megváltoztatni a magyar vasutat, azonban 1-1 konkrét esetben talán a nyilvánosság segítségével lehet eredményeket elérni. Ezért is szeretném vinni tovább a blogot.

A bloggal kapcsolatos változások: igyekszem minden utasészrevételt leközölni, de az olyanok, amelyek helyesírásuk, tartalmuk miatt nem vállalhatóak, nem fognak megjelenni. A trágár szövegek különösebben nem zavarnak, de az "elment a vonat fél perccel hamarabb" és a "nme tok hejes en irni" kategóriás levelek nem fognak megjelenni. A posztok alatt esetlegesen kialakuló viták, acsarkodások szívfájdalom nélkül törölve lesznek, de a szakmai dolgok megbeszélésére (adott esetben konstruktív viták lefolytatására) lesz külön egy szakmai poszt, az igazán heves vérmérsékletűeknek pedig egy Dühöngő poszt. Utóbbi nem lesz moderálva, viszont ami a Dühöngőbe való, az máshonnan törölve lesz.

Itt szeretném megkérni a vasúti körökben jártasabb kommentelőket arra, hogy egy-egy kommentjük megfogalmazása és elküldése előtt gondoljanak abba bele, hogy az a válasz, amit egy problémával kapcsolatban tudnak írni, vajon tényleg olyan válasz-e, amit egy egyszerű utas is tudhat. Természetesen a posztokban felmerülő problémákra tessék nyugdtan válaszolni, ugyanakkor az utast tudatlansága miatt minősítő, abszolút destruktív jellegű kommenteket küldő egyének hozzászólásai szintén rövid életűek lesznek.

MÁV-Figyelővel kapcsolatban: nem tudom, Misinek mennyi ideje (nem) marad arra a blogra, remélem, hogy megmarad a BKV-figyelő szerkesztésénél, a MÁV-val kapcsolatos problémák pedig itt maradnak. Mindenesetre, ha máshogy alakul, akkor majd megbeszéljük vele.

Szóval nemsokára Blogszabályzat, az ígért Szakmai és Dühöngő topik, még a héten. Észrevételeiteket nyugodtan írjátok le jelen poszt kommentjei közé!

üdv,

Raáb Donát (Ashi Valkoinen)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr411921335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.04.14. 20:00:43

Én is csak azt tudom mondani, szükség van egy MÁV blogra.

vasutassrác 2010.04.14. 20:11:21

Ennek örülök. Továbbra is törzsolvasó leszek, georgejr-nek pedig ezúton köszönet eddigi munkájáért!

Ashi Valkoinen 2010.04.14. 20:41:14

@falzse: Próbálgattam a dizájnokat, állítgatni, de egy normális arculat megtervezése nehézkesebb lesz, mint gondoltam. Egyébként tervezem lecserélni, igen.

Többieknek köszönöm, holnap-holnapután jönnek az ígért dolgok.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.04.14. 21:01:56

Mar tenyleg kezdtem temetni a blogot.
Erre ugy jart, mint az akinek a halalhiret keltik.

Csak igy tovabb, remelem tovabbra is szinvonalas lesz a blog.

banpepe 2010.04.14. 23:09:27

Várom már, hogy milyen lesz. Az meg nagyon jó ötlet,hogy az olyan vasutasokat kitiltod, akit csak a postoló lehülyézését tették minden egyes kommentjükbe.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2010.04.14. 23:16:47

@Ashi Valkoinen:

Szia Donát!

Örülök neked és a blog beindításának. Bízom benne, hogy felpörgeted a blogot és sok sikered lesz. Erőt és kitartást a munkádhoz, kelleni fog!

Ami pedig a MÁV-figyelőt illeti: Adani már írta: szükség van EGY MÁV blogra. Remélem ebből érted...

melted 2010.04.14. 23:30:20

Dizájncserét én is hanyagolnám. Vagy egy bejáratott template, ha mindenképpen változtatni akarsz... grafikát tervezni egy alapvetően információorientált blogra erősen hozzáértés és tapasztalat kérdése.
Csinosítgatásra a myspace oldalak valók.

A bolg újraélesztése viszont örömteli és becsülendő, köszöni a nép!:)

A blogszabályzat-moderálás témát sem erőltetném egyébként túlzottan. Általános netikett, mint bárhol máshol, legalábbis jobb helyeken. Aki azt betartja, az a szabályzat nélkül is betartja, aki meg nem, annak úgyis megértjük, ha törlik a kommentjeit.
Ha az emberek arcába tolsz egy részletes szabályzatot egy ilyen jellegű helyen, az ma már kommunikálja, hogy szerinted az olvasóid nincsenek az általános netikettel tisztában, nem jártak még blogon, stb.
Nincs a szabályokkal semmi baj, csak nem kell, hogy előtérbe kerüljenek, pláne egy már régóta létező blognál, adminváltáskor.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.04.14. 23:50:32

@BKV figyelő.hu: Szerintem több MÁV Blogra lenne szükség, csakhogy akiknek a tiszte lenne a többit megírni, nem aktívak ebben.

Biztos vagyok benne, hogy lenne értelme olyan blogoknak is, amiket elsősorban vasutasok írnak, amikor ráérnek, szerintem lenne elég olvasó ahhoz, hogy hirdetési bevétel legyen, s akár ismertség is amiből akár könyv is születhet.

Az élmények, a napi tapasztalatok élményt jelentenek, amivel pénzt is lehet csinálni, vagy lehet hagyni elveszni a lehetőséget.

Természetesen lehet értelme egy megszokott panaszokra épülő blognak, de lehet olyannak is értelme, ami a panaszok kapcsán a jogi lehetőségeket is elemzi...

Netán egy "válaszol a vasutas" típusú blogról is lehetne szó, ahol a panaszokra egy vasutas mondja el, miért működik valami úgy, ahogy... Ha kellően érdekes, ez is sikeres lenne.

Lehet olyan ahol kevesebb panasz mellett több az oknyomozás...

Sok irány lehetne, de nem egyforma blogok kellenének :)

VJV Man 2010.04.15. 00:19:01

Üdv!

Én személy szerint örülök, hogy él a blog, de hiányozni Georgejr. Köszi, hogy eddig dolgoztál a bloggal.

Az új bloghoz javasolnám esetleg a szüsz belinkelését, mert sok felesleges vitától meg lehetne szabadulni.
A legtöbb vita abból van, hogy az utas nem ismeri a szabályzatot (ez ugye senkit nem mentesít, ahogy a tolvaj sem érvelhet azzal, hogy ő nem tudta), és teljesen szabályos dolgok miatt reklamál.

Remélem a többi vasutas (vasútbarát) is vissza tér, és megmarad, vagy tovább fejlődik a színvonal.

VJV Man 2010.04.15. 00:21:03

@TheElf: Egy vasutasok által szerkesztett blogon én is gondolkodtam, de inkább volna értelme egy olyan blognak, ahol minden egy helyen megtalálható.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.04.15. 02:18:33

@VJV Man: Van olyan blog ötletem amit biztos nem lehetne összevonni ezzel. Ellenben pl. a MÁV részvételét igényelné a dolog, viszont a MÁVnak nyereséges lenne érzésem szerint.

Ashi Valkoinen 2010.04.15. 08:02:03

Sziasztok!

Oldaldizájn kérdéskör: valaki írta, hogy ami volt, kék színű, nem túl jó, viszont az olvasó szempontjából még mindig kényelmesebb, mint ez a feketés-zöldes. Szóval valószínű, vissza lesz állítva.

Blog témája: továbbra is az utasészrevételekre szeretnék alapozni, de ha szakmai kérdés merül fel, vagy esetleg egy vasutas írna egy "tényfeltáró" levelet, attól sem zárkózom el. A vasutas olvasókat biztatom is erre, hiszen a kommentek között egyszerűen elveszik az, amit nem lenne baj, ha többen is olvasnának.

Pénzkérdés: meg sem fordult a fejemben, hogy pénzt csináljak a blogból, mivel azért szeretném folytatni, hogy pár eset megoldódjon, és ne feltétlenül a vasút anyázása menjen (még ha a blog címe ezt is sugallja ugye).

chachi 2010.04.15. 08:11:02

WELCOME BACK!Sok sikert kívánok!

Kopi3.14 2010.04.15. 09:33:12

Akkor marad egy blog, közösségi közlekedés területén belül, amit még látogathatok. Jó hír.

petya.bacsi 2010.04.15. 11:05:24

Köszönet Georgejr eddigi munkájáért, sok mindenre rávilágított a MÁV-val kapcsolatban, amíg ezt a blogot szerkesztette. A kocsi takarító akció és az RTL-es riport ma is emlékezetes (nekem).

Nagyon örülök, hogy a blog nem áll le, és sok sikert az új szerkesztőnek!

petya.bacsi 2010.04.15. 11:09:51

Ákibard!-ot kéne rávenni vasutas háttérinfókkal kapcsolatban. Ő elég szépen képben van :)

Adani 2010.04.15. 11:11:23

@petya.bacsi:

Kár, h ott megakadt a dolog kocsitakarítás most is mehetne gyakrabban is. Akár itt a blogon is lehetne önkénteseket toborozni, lehetne több helyen és gyakrabban.

Ashi Valkoinen 2010.04.15. 22:55:02

@Adani: Ha majd kicsit később visszajönnek a "régi arcok", megpróbálok összehozni egy "retekkommandó"-t. A blog legnagyobb sikerének tartom a kocsitakarítós napot.

52 · http://52nap.blog.hu 2010.04.16. 01:49:08

@Ashi Valkoinen: Azt tudom, hogy ez a blog nem profitorientált, de nem is a vasutasok kalandjait mutatná be érdekes olvasmányként... Ezért is kellene szerintem több blog ami a MÁVval foglalkozik, mert sokféle lényegesen különböző blogra van lehetőség.

Ashi Valkoinen 2010.04.16. 09:27:49

@52: Szerintem nem, mert az utaspanaszoknak itt van ez a blog, aki pedig érdeklődik valamely jármű, pálya, biztosítóberendezés, kisvasút, akármi iránt, az úgyis eljut egyszer az Index vasutasfórumára. Annál jobb hely a tájékozódásra érdeklődőnek nem igen van.

Törzsgyökeres szentesi 2010.04.16. 12:28:31

Örülök, hogy nem halt meg blog.
A dizájnváltással kapcsolatban én úgy látom, hogy a nagyobb Tv adók is 2-3 évente lecserélik a dizájnjukat, a blog is hasonlóképpen elgondolkodhatna a cserén.
A szakmai topikban, ha pályafenntartási téma kerül elő, akkor majd én megpróbálok segítségre lenni.

mildi 2010.04.16. 19:42:29

hú de jó, hogy nem töröltem még az rss-ből :)

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2010.04.16. 22:12:37

Ha javasolhatom ezt az ocsmány oszkáros reklámot nem lehetne eltakarítani innen? :-S
Kicsit olyan mintha a fradisták oldalán lenne egy Újpest reklám...

vasutassrác 2010.04.17. 12:55:35

@Ashi Valkoinen: A kocsitakarítást én is támogatom.

Kopi3.14 2010.04.17. 18:46:33

kocsitakarítani megyek, ha épp Mo´n esz a penész akkor. :D

Ashi Valkoinen 2010.04.17. 21:03:50

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző: Szia! Ki fogom szedni, igen. habár sztrájkok idején hasznos lehet. De akkor legfeljebb lesz róla egy poszt, de jelen funkciójában tényleg inkább káros a vasútra nézve, mintsem hasznos. Egyébként látom, az első kérdezőnek már válaszoltál. :)

Egyébként a most van még két poszt hátra, ezeket jövőhétre élesítem be Nektek, mivel a szakmai gyakorlatom helyszínén (Moigrad-Porolissum, Erdély) sajnos nem lesz internetkapcsolat, térerő sem szokott lenni.
süti beállítások módosítása