MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Hátrányos megkülönböztetés

2009. október 01. - georgejr

Balázs hívta fel figyelmem erre a parancskönyvi részletre, amelyben az EGT tagállamok állampolgárai évente négyszer 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. Félelmetes.
Ákibárd cáfolj meg, de ha jól tudom mi nem igazán kapunk ilyen kedvezményt külföldön. Vagy igen? A magyar adófizető miért nem jogosult évente négyszer 90%-os kedvezményre, mikor ő fizeti az egész kócerájt?

 

 Szia Georgejr!

A csatolt képen található "parancskönyv" a kalauzoknak lett kiadva.

A szöveget olvasva felmerül egy-két kérdés:
A kedvezmény miért csak a külföldieknek jár?
A Magyaroknak miért nem?
Miért vagyunk "elnyomva" saját országunkban?
Miért nem "reklámozzák" ezt a kedvezményt sehol?

Nem kellene mondjuk egy ombudsmani vizsgálatot kérni a hátrányos megkülönböztetés miatt?

Üdvözlettel: egy hűséges blog olvasó!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr421420049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hókuszpókusz 2009.10.01. 10:02:58

A MÁV honlapján a gyakori kérdések között ez szerepel:

(www.mav-start.hu/ugyfelszolgalat/gyik.php)
A nemzetközi diákigazolvány igénybe vehető-e belföldi utazás céljára?

Nem vehető igénybe belföldi utazás céljára.

Ez azért mókás :)

Manyizga (törölt) 2009.10.01. 10:20:13

A lényeg az, hogy egy EU-tagállam (pl. Magyarország) csak olyan törvényeket/jogszabályokat hozhat, amely a területén levő MÁS EU-tagállamok állampolgáraira is azonos jogokat/kötelezettségeket ír elő.

Ha a magyar polgár 65 éves kor felett ingyen utazik, akkor az EU-polgár is utazhat Magyarországon ingyenesen 65 év felett. De a magyar jog, nem adhat kedvezményt más EU-országban,. Ha az adott országban jár az ottani állampolgároknak mondjuk 10. születésnapján egy tábla csokoládé, akkor az ott tartózkodó magyar, 10. szülinapját ünneplő állampolgárnak is jár.
De nálunk nem. Se a magyarnak, se a külföldinek. :)

Éppen ezért nem lehet pl. többletdíjat kérni egy EU-fuvarozótól a magyar úthasználatért, mint egy magyartól...

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.01. 15:35:11

És ha lobogtatnád a papírt, még a máv-os lenne felháborodva, hogy mi a fenét akarsz, és fizesd meg az utazás teljes árát! Sőt, még ha a jobb fajtából van, jól le is húz, vagy saját zsebre dolgozik.

rickyramirez 2009.10.01. 22:36:50

Ez ugyanaz a szemétség a Magyarországon élő magyar állampolgárokkal szemben, mint a Magyar Igazolvány alapján járó négyszeri 90%-os mérséklésű menettérti utazási lehetőség. Hosszú ideje hajtogatom már, hogy a saját országunkban másodrangúak vagyunk. A külföldinek jár a mindenféle kedvezmény, a magyar melóstól pedig képesek voltak elvenni a két éve még bizonyosan létező évi egy alkalomra, 50%-os menettérti jegy vásárlására jogosító utalványt is. Kik hozták ezt a döntést és milyen emberek ezek?

Gleis 2009.10.02. 12:01:32

Mi olyan gazdag országban élünk nyugodtan utazhat a küföldi állampolgár mindenféle akár ellenőrizhetetlen kedvezménnyel.(Mert ez az hiszen nem regisztrálja sehol senki hány db 90% kedvezményt vesz igénybe egy-egy állampolgár.)Talán inkább azzal kellene foglalkozni a dolgozói bérletek mennyibe kerülnek,a diákok akik amugy,jövedelemmel sem rendelkeznek miért nem ők utaznak bármikor bárhová 90%-kal.Ezekután meg szidjuk egymást mi Magyarok, utasok kontra kalauzok,holott a háttérben müködik egy gépezet amibe szerintem egy vödör kavics van.

lurkó 2009.10.02. 21:42:45

@rickyramirez: Eltaláltad ez a "Magyar" igazolvány europai unios kiterjesztése a jogszabályok miatt.

Hasutas 2009.10.05. 00:29:42

@hókuszpókusz: Ezt a kedvezményt sem a diákjára kapja, azzal csak azt igazolja, hogy diák.
@rickyramirez:
Volt, aki minden hétvégén hozott egyet... Már messziről megismertem a pasit, de nem tehettünk semmit, ki kelett adnunk a jegyet. 400 km-es mtti, HAVI! 4 alkalommal. Na az sem volt úgy rendben.
süti beállítások módosítása