MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Re: Menetrend váltás, kicsit korábban

2009. július 09. - georgejr

Péternél kicsapta a biztosítékot teljesen jogosan, hogy a menetrend kicsit hamarabb változott mint azt beharangozták. Sokra nem ment a válasszal, csak annyit mondtak, hogy majd jövőre. A megszüntetett járatok szerintük kihasználatlanok voltak... Gondolom milyen fasza utasszámlálás lehetett... Valami ilyesmi:

-Te Jóska hány felszálló volt? 
-Hét!
-Mennyi?
-Hét!!!!
-Nem hallom, de mintha négyet mondott volna....

 

Ezt a választ kaptam...

Állítólag jövőre több vonat lesz, mert látják, hogy sok az utas. De akkor idén miért nem lehet sűríteni, vagy legalább visszaállítani a menetrendet?! Én egész nyáron kellhetek korábban, meg állhatnak a nyakamban a fóti utasok... Reménytelen ez a cég :-(


Üdv, Tóth Péter



Tisztelt Utasunk!   

Köszönettel vettük a Társaságunk, valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumnak címzett, 2009. június 16-án elektronikus levélben megküldött észrevételét. Felvetéseit érintően Társaságunk álláspontjáról – a minisztérium megbízásából is - az alábbiakban tájékoztatjuk:

A 2008/2009 évi menetrend megtervezése során alapvető célunk volt, hogy a Kelet-Magyarországon és a budapesti elővárosi forgalomban sikeresen működő, az azonos, könnyen megjegyezhető indulási idők miatt utasaink által megkedvelt ütemes közlekedést megőrizzük, valamint azt a Dunántúl egyes vonalaira kiterjesszük. Ugyanakkor az új struktúra kialakításakor Társaságunknak a közszolgáltatási szolgáltatások megrendelőjének, az Állam tulajdonosi elvárásainak is meg kellett felelnie, amelynek értelmében menetrendi fejlesztésünk nem járhatott többletkapacitások igénybevételével.  Ennek értelmében a kihasználatlanul közlekedő vonatok közlekedését egyes időszakokban - így a tanítási szünetekben, vagy az év végi ünnepek alatt - korlátozni vagyunk kénytelenek.  (Itt szeretnénk informálni, hogy hasonló intézkedéseket hajtottunk végre a 70 sz., 80a sz., 100a sz, 120a sz. budapesti elővárosi vasútvonalakon is.)

Jelezzük, hogy a menetrendi korrekció végrehajtásánál arra törekedtünk, hogy az érintett vonalakon a már meglévő menetrendi struktúra a lehető legkisebb mértékben változzon. Sajnálatosan – tekintve, hogy járatszám csökkenésről beszélünk – a változás érdeksérelemmel járhatott együtt.

 

Tájékoztatjuk, hogy a 71. számú vonalon az ütemes szerkezetű óránkénti vonatközlekedés a korlátozott időszakban is megmaradt, ami naponta 21 pár vonatot jelent. Ezen kívül munkanapokon reggel egy sűrítő vonat közlekedik Vácról Budapest-Nyugati pályaudvarra.

A nyári menetrendi időszakban - [60]-as közlekedési korlátozású – nem közlekedő járataink szüneteltetése valóban megegyezik az iskolai szünetek idejével, azonban az iskolás időszak elnevezés csak formai, az emberek számára jól érthető időszakot jelent. A szünetekben diákforgalom mellett a szabadságok miatt a munkába járáshoz kapcsolódó hivatásforgalom is jelentősen csökken. Az időszak végétől, szeptember 1-jétől ezek a vonatok ismét közlekednek.

Természetesen a változások hatásait és a hozzánk érkezett észrevételeket rendszeresen vizsgáljuk. A 71 számú vonalon is figyelemmel kísérjük az utasforgalom alakulását. Az elmúlt menetrendi időszakhoz viszonyítva több vonatnál utasszám-növekedést tapasztaltunk ezért a jövő évi (2009/2010. évi) menetrendi időszakban munkanapokon reggel Budapest irányába, délután pedig ellenkező irányban közlekedő sűrítő vonatokat tervezünk.

Tájékoztatjuk továbbá, hogy a fedélzeti tisztaságra és jegyvizsgáló munkatársaink munkavégzésére vonatkozó észrevételét természetesen nem hagytuk figyelmét kívül, jelzését illetékes szervezeti egységeink részére is továbbítottuk.

Megkeresését, értékes észrevételeit ismételten köszönjük.

Üdvözlettel:

 

XY

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr91235819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2009.07.09. 13:49:02

Az utasszámlálás mókás dolog, és nagyon szomorú, ahogy zajlik. Láttam én már ilyet, exhasra beírkáltak számokat.

De miért nem lep meg ez engem? :)

_Totty_ 2009.07.09. 14:32:46

én csak oylat láttam hogy leszáll é megnézi menyni a felszálló xĐ létezik hogy az volt az utasszámlálás?:D mer e modnjuk müködik ott ahol felszáll 3 ember... de ahol több,mondjuk 60 vagy 90 az nem mindegy :D

MTBence 2009.07.09. 22:19:51

Az utasszámlálás tényleg érdekes dolog. Én a 80a vonalon járok rendszeresen. Itt is volt ez a bizonyos utasszámlálás: egyetlen munkanapon, de vizsgaidőszakban, amikor lényegesen kevesebb diák utazik a vonatokon. A számlálást fehér Start pólós diákok végezték, minden megállóban volt belőlük egy-egy. Ebből is látszik, hogy sulimentes napon készítették ezt a felmérést. Biztos objektív eredmény született...

dontals 2009.07.10. 18:19:39

Akartam írni én is egy posztot, félig meddig meg is írtam, de aztán nem küldtem el. Abban kedvenc szolgáltatónk ütemes menetrendjéről lett volna néhány keresetlen szavam: mint az a válaszlevélben is jelezve van, a 70-es vonalon is járatritkításokat vezettek be, magyarán kiszedték a nem elég tömött járatokat.

Ezek a fafejek éppenséggel az ütemes menetrend lényegét nem értik: vagyis ha kivesznek 4-5 olyan vonatot, amin szerintük nincs elég utas, akkor már hiába hablatyolnak ütemes menetrendről, mert az ütemes menetrendnek éppen az a lényege, hogy nem az utasforgalomhoz szabás az elsődleges prioritás, hanem a kiszámíthatóság, hogy könnyen megjegyezhetőek legyenek az indulási időpontok. Ennélfogva a 70-es vonalon (ahol annyit hangoztatták) már nem lehet ütemes menetrendről beszélni.

Adani 2009.07.11. 10:01:20

Szolnokon olyat is láttma, h a diákok ültek a peronon és írkáltak vmit. Valszeg utasokat számláltak, mellesleg egyik fősulis iskolatársam volt ilyenen Volánánl és MÁV-nál is és mondta, h mikor a tökük kivolt már akkor szartak az egészre és randomoztak vagyis hasra ütésre írtak be számokat.
süti beállítások módosítása