MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Egyenlőbbek az egyenlőnél

2009. április 02. - georgejr

Érdekes dolog ez a magyarigazolvány. Soha nem értettem miért kell bevezetni. No félreértés ne essék, együttérzek a külföldre szakadt magyarokkal, de ez már túlzás. Ebben nem a MÁV és a MÁV-Start dönt, hanem a mindenkori kormány. Olvasónknak teljesen igaza van. A tervezett megszorítások fényében felül kellene vizsgálni, hogy meddig kívánunk olyan embereknek kedvezményeket biztosítani, akik nem fizetnek adót, sem semmilyen járulékot....

 

Tudom, hogy a díjszabást és a kedvezményeket nem a vasúttársaság határozza meg, de már mások is írtak ilyen ügyben, és ezért úgy gondoltam, hogy én is megteszem.

Figyelem a Máv-Start honlapját, és a kedvezmények között a következőre akadtam: a "Magyar Igazolvánnyal" rendelkező 6 és 65 év közötti személy évente négy alkalommal 90%-os mérséklésű, menettérti jegyet válthat. Világos, hogy ez mit jelent: aki Romániában, Ukrajnában, Szlovákiában, stb... (az adott ország állampolgáraként) kivált egy ilyen minden további nélkül kiváltható igazolványt, az Magyarországon igénybe veheti az imént említett kedvezményt, függetlenül attól, hogy nem itt él, nem itt adózik.
Most akkor hogy van ez?
Én, a Magyarországon élő magyar állampolgár, aki itt fizetem az adót, a vicces fizetésem mellett kizárólag teljes árú jeggyel utazhatok (vagy kiválthatok Start Klubkártyát, ami viszont húsz- vagy negyvenezer forint, de ez nyilván csak bizonyos utazási mennyiség esetén éri meg), nemhogy négy, hanem egy ilyen kedvezményre sem vagyok jogosult. Az viszont, aki külföldről jön, külföldön adózik, stb..., ő igénybe veheti. Sőt, lehet hogy az anyagi helyzete alapján rá sem szorulna!
Ekkora igazságtalanságot nehéz elfogadni, és nem értem, hogy EU-tagként hogyan diszkriminálhat egy ország ilyen módon? Ez nem ellentétes az EU-jogszabályokkal? Ráadásul a saját állampolgárai ellen irányul mindez, szóval a magyarok másodrendű állampolgárok a saját hazájukban ez alapján.
Ha csak egy-két ilyen kedvezmény lenne a magyaroknak is, már az is sokat jelentene, néggyel pedig egész szép összeget is meg lehetne takarítani. Sőt, olyat is olvastam, hogy az ilyen utazások során a jegyvizsgáló vagy a jegypénztáros (nem tudom, kinek a dolga) a külföldről érkezett utas kérésére (könyörgésére) nem érvényteleníti a megfelelő helyen az igazolványt vagy az erre jogosító lapot, vagyis így négynél többször is igénybe veszik, a hülye magyar meg fizesse a teljes árú jegyet!
rickyramirez

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr531041236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xy158 2009.04.02. 09:20:51

hú, mindjárt jönnek a jobbikos trollok, aztán kommentrekord születik! :)
Egyébként pedig egyetértek a posztíróval!

timla 2009.04.02. 11:21:58

Tovabb is van: a menekülteknek 100%-os kedveymeny jar.

komitacsi 2009.04.02. 11:31:40

Ennek a kedvezménynek én sem látom az indokoltságát. Viszont nagyon ellenszenves a poszt is, mert úgy érzem, hogy az a fő problémája, hogy mi a töknek segítsük a határon túli magyarokat olyan pénzből, amihez ők nem raknak hozzá? Szolidaritásból, és mert nem az ő hibájuk, hogy nem magyar állampolgárok és máshová fizetik az adót.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.02. 11:52:08

@komitacsi: Most nyilván önzőnek tűnök, de a levélíróval egyetértek. Ez diszkrimináció. Azért mert nem magyar állampolgár, kap olyan kedvezményeket, amelyek a magyar állampolgárnak nem járnak. Segítsük a határontúli magyarokat. Ezzel semmi gond nincs. De mindig azt mondom, akkor jotekonykodjunk, ha itthon minden rendben van. De most nincs. Bajnai 'fájni fog' Gordon szeretné megnyirbálni kőkeményen a szociális juttatásokat. Ha ez bekövetkezik nagyon hamar a családok fogják meginni a levét. Az ilyen juttatások a határonkívüli magyaroknak, szerintem luxusjuttatások, ugyanugy luxuskiadasnak minosul sok mas felesleges juttatas, gondolok itt azokra akik nem akarnak dolgozni es inkabb szoc penzen elnek. De ebbe tenyleg ne menjunk bele. A lenyeg, hogy majd akkor jotekonykodjunk hataron tuliakkal, menekultekkel, ha a sajat hazunk tajan rend van...

komitacsi 2009.04.02. 12:24:52

@georgejr: Sosem lesz rendben a házunk tája, míg világ a világ :).
Másrészt maga a kedvezmény egy zöldség, bár nem ezt hangsúlyoztam, szóval ebben egyetértünk. Miért is kéne utazási kedvezményt adni alanyi jogon?
Ennek már csak kevés köze van a témához, de csak az érvelés és a stílus szomorított el. Mert én fizetem az adót, és emiatt "ellenem" irányul a kedvezmény.
Meg ellenkezik-e az Eu. jogszabályokkal, meg másodrendű állampolgár, tényleg csak ezektől kezdtem rosszul lenni.

RockyBalboa91 2009.04.02. 14:37:32

Gyakorlatilag a magyar társadalomban az elanyagiasodás a legfőbb probléma többek között. A kormány mind azon van, hogy megutáltassa a határon túli magyarokat a csonkaországban élő magyarokkal. Ennek indoka az, hogy ha a határon túliak is szavazati jogot kapnának az állampolgárság megszerzésének eredményül, akkor a mostani "kormány" halálra lenne ítélve.
A probléma gyakorlati részéről meg a véleményem az, hogy aki járt már Erdélyben, annak nem kell bemutatni az életkörülményeket, és ahogy a magyarokkal ott bánnak lassan már 80 éve. Elég bajuk van nekik. Az életszínvonal a jelenlegi határokon belül még gyurcsányék szorgos destruktív tevékenysége ellenére sincs annyira lent, mint Erdélyben. Sokkal nagyobb problémája is van a vasútnak mint az a pár ezer forintos veszteség az évi 4 alkalmú 90%-os menetjegy annak a pár embernek akik bejönnek az országba. Főleg a negatív eredményű állampolgársági szavazás után már nem is jönnek szívesen. Ez ugyanolyan mint a rendőrség egyébként. Azok is a magyar emberbe belekötnek, hülyeségekért képesek többtízezres bírságokat kiszabni, de a cigányhoz akit esetenként tényleg le kéne állítani és ellenőrizni, ahhoz hozzá se mernek szólni. A jegyvizsgáló is.. hányszor találkoztam már a vonaton... Jön a jegyvizsgáló, kigyúrt cigány ül a fülkében... nem mutat jegyet... kalauz általába hozzá se mer szólni.

grimbusz 2009.04.02. 15:00:55

Érdekes felvetés, alapvetően egyetértek a levélíróval, származása miatt senkit se érjen hátrány, illetve senki se jusson előnyhöz.
Amennyiben viszont az illető határontúli magyar nyugdíjas pl, vagy nagycsaládos, járjon neki a kedvezmény ugyanúgy. Már ha létezik egy adott csoportnak kedvezmény.
De azzal sem tudok egyetérteni, hogy először mi, aztán a másik. Persze prioritások vannak, de a rászorulót még ha nekünk sz**ul is megy, kutyakötelességünk segíteni, ezért vagyunk emberek. Mindenféle vallási, ideológiai maszlagtól mentesen értem ezt. (Ez az utolsó mondat talán erős egyeseknek, azoktól bocs.)

Adani 2009.04.02. 16:34:15

Egyetértek, ez így nem jó. Nem sajnálom tőlük ,de ha nekik lehet akkor minden magyar állampolgárnak lehessne évi 4 alkalommal 90%-os jegyet vennie. Egyébként a 65 éven felüliek ingyenes utazását is luxuskiadásnak tartom, és nem értek egyet vele. Nekik miért jár? Van jövedelme ha nem is sok, de van a nyugdíjasnak, fizessen ha utazni akar. A diák is fizet, pedig neki nincs jövedelme. A nyugdíjasok meg sokszor arra használják az ingyenes utazást, h melegedjenek meg pletykáljanak ( igaz ez inkább a helyi járatú buszokon jellemző). A diákok kedvezményét visszavetétk 67.5%ról 50%-ra a nyugdíjas kedvezményt is vegyék vissza. 50%-ot ők is kibírnak, egyébként sme kell azért utazni, mert ingyen van és mert a szomszéd megyében 20ft-al olcsóbb a krumpli.

mkmk 2009.04.03. 02:38:13

A fent leírt probléma szerintem nem közelíthető meg ennyire egyoldalúan. Hiszen a "magyar igazolvány" inkább lélekben jelent némi többletet az erre jogosultaknak, mintsem anyagilag. Valahogy hasonló a probléma a már említett népszavazás kampányához, mikor a NEM-re való voksolásra buzdítás indokaként felmerült azon elképzelés is némely politikusban, hogy ha a határon túliak állampolgárságot kapnának, elözönlenék Magyarországot (olcsó munkaerő beáramlása...). Bár az eredmény ismert, a múltban bármilyen egyszerűsítést is hoztak Európa országaiban az EU-n belüli munkavállalás egyszerűsítésére, nem indult meg tömeges migráció egyik tagállam irányába sem. Párhuzamot vonva az adott problémával ki merem jelenteni, hogy a Magyar Igazolvány megléte sem keltett tömeges utazási vágyat a külföldön élő magyarokban.
Persze a probléma más oldalról is megközelíthető. Ismeretes, hogy (sajnos) a környező országokkal kiépített tömegközlekedési hálózat korántsem nevezhető megfelelőnek. Viszonylag nagy járatsűrűséggel, csak a Budapest - "környező fővárosok" vonalakon lehet számolni. Ezért a belföldi utazásokkal ellentétben, egy ilyen nemzetközi utazás árát jelentősen megnövelik a többszörös átszállások (a menetidőn ez hatványozottan érződik). A külföldi magyaroknak járó támogatás tehát ennek kompenzálásaként is felfogható.
További szálka volt a cikk írója szemében, hogy miért kell azt még a mostani nehéz időkben is fenntartani (gondolom ezért akar most hirtelen ezen olyan sokat megtakarítani). Sajnos azonban ez a felvetés sem logikus. Csak akkor támogassuk őket ha nekünk jól megy? Ki is tehet arról, hogy most itt áll ez az ország? Talán az a népcsoport, aki az elmúlt választásokon még nem szavazhatott? Ők választották meg a jelenlegi kormányt? Akkor miért is akarjuk a mi hibánkból keletkezett költségvetési hiányt az ő pénzükből betölteni?
Következő könnyen támadható pontja a cikknek az adózás helye. Bár állampolgárként a külföldiek valóban nem ide adóznak, azonban általában azért döntenek utazás mellett, mert nyaralni, vásárolni, stb. szeretnének - ezen tevékenységükkel a helyi vállalkozókat gazdagítják, akik már itt adóznak.
Végül már csak indulatainak, kifejezéseinek mérséklésére kérném a cikk íróját, hiszen én még nem láttam jegyvásárlásnál külföldieket "könyörögni" a kedvezményért. Hallottam azonban már a jegyadónak juttatott 200 Ft-ról (általában ez megegyezik egy jegy árával, azonban a kedvezmény még így is 20%). A sors iróniája, hogy ezt nem egy hátáron túlitól hallottam, hanem egy hazai "szociálisan rászorulótól".
Végszónak pedig csak annyit, hogy az emberi empátia (illetve annak hiánya)nem egyenlő a jogellenességgel, a diszkriminációval, tehát alapvetően nem az EU törvényei közt kellene ezt keresni.
Egy határon túli - budapesti medikus.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.03. 02:39:40

Nos... Nehéz ide rövid hozzászólást írni. Kezdjük a legelején. A posztoló ki van akadva azon, hogy a külföldi magyarok 90%-os kedvezményt vehetnek igénybe. Ebben valamelyest igaza van. DE , aki Magyarországra utazik az valószínűleg pénzt is költeni fog ( és én most nemcsak a jelen helyzetre jellemző bevásárlóturizmusra gondolok, akivel ki is jár jól?)-ezáltal ÁFA-t is Magyarországon fizet. Ráadásul külföldi valutát vált forintra. Ez nem sok, tudom, de pl. ők nagyrészt nem is vonattal,volánnal utaznak Magyarországra.Aki pedig arra vetemedik, hogy vonattal közelítsen, annak először le kell pengetnie a nemzetközi jegy árát, amiből persze a MÁV is részesül. Továbbá, akik utaznak feltehetőleg nem Miskolc-Pécs viszonylatban teszik, így még a 90%-os kedvezmény se egetverő összeg-apropó mi a helyzet az esztergomi kalauzokkal?.
Annyiban igaza van a posztolónak, hogy felül kellene vizsgálni ezt a kedvezményt, de másokat is.Az Elvira kedvezmények menüje szinte dermesztő. OFF:A "megszorításokhoz" annyit, hogy sok pontot külföldön még csak nem is ismernek, nemhogy tiltakoznának a megszüntetésük ellen.

Gogam (törölt) 2009.04.03. 10:02:10

Ez a kedvezmény nem szociális segély, ne is kezeljétek úgy. Én Székelyudvarhelyen élek, és nem vagyok se szegény, se csőcselék. Élek úgy, ahogy egy magyarországi 37000-es városban lehet élni, ha nem jobban. Ami az anyagiakat illeti.
Mégis örülök, h vannak kedvezményeim, ha már állampolgárságom nem lehet.
Miért? Nem azért, mert azt a pénzt se az én zsebemből kell kiadjam. Hanem azért, mert úgy tűnik, h mégiscsak van szolidaritás, együttérzés felém. A mértéke nem is igazán számít.
Lehet, ha így többet fizettek, mintha állampolgárságot adtatok volna... Az olyan 500 forint/nyugdíj-ba kerülhetett volna, de úgy kell nektek, ha hagyjátok magatok megtéveszteni, vagy ha lenéztek minket.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.03. 10:07:49

@Gogam: Nem néz le senki, Kérlek ne sértődj meg. Ez nem ellened, ellenetek szól. Igazából az a gond, hogy amig MO-n mondjuk egy 4 tagu csaladnak szinte egy vagyon elutazni pl dunantulra nyaralni, es semmi kedvezmenyt nem kapnak, addig a kulfoldon elo magyaroknak jar sok-sok kedvezmeny, csak azert mert nem magyar allampolgarok... Lassan mar a levegoert is adot, vagy jarulekot kell fizetnunk es szinte semmit nem kapunk cserebe, mig kulfoldre adakozunk... Szerintem lehetne masfajta gesztust is tenni

Gogam (törölt) 2009.04.03. 11:27:28

@georgejr: Ismered azt az érzést a mellkasodban, ami olyankor jön elő, amikor azt kérded: tessék? vagy mi van?. Na én pont ezt érzem, és nem nyugattál meg.
Ugyanúgy adakozásról beszélsz. Te adsz nekem. Szerintem a helyes hozzáállás az, h magadnak adsz, a te érdekeidet véded.
A magyar igazolvány az identitásunk megőrzését segíti. Ha rápillantasz a kedvezményekre, ez rögtön egyértelművé válik: kulturális, utazási, diák, pedagógus, és oktatási kedvezmények.
A kérdés az, h közösséget vállalsz-e velem, vagy vmin kívül vagyok. Nem vagyok a része, vagy csak másodrendű tagja vagyok a "vminek". Másnak adni, persze nehéz, de én nem akarok kívülálló lenni.
Vállalnék én terheket is, de nem tudok. Közösségi jogokról hallani se akar a románok jó része. Nem területi autonómiáról beszélek, már annyi kört lefutottunk gazdasági és kulturális autonómiáról is.. Másképp, mármint autonómia nélkül nem megy. Nem hivatalos nemzeti összefogást nem tudok elképzelni épp az ilyen cikkek és hasonlók miatt.

mkmk 2009.04.03. 11:27:58

@georgejr: Látom nagy szakértőnek tartod magad a témában, ezért kérlek, ha olyan sok-sok kedvezményről tudsz, nevezz már meg néhányat. És miből is gondolod te azt, hogy a környező országokban élő 4 tagú családok kevesebbet adóznak mint te? (Vagy ha nem erre utaltál, akkor hogy jön ide az adózás?) Válaszodat köszönöm!

Kelmak 2009.04.03. 12:13:33

Azért szerintem az egy kicsit szégyen, hogy, azt az évi legfeljebb két belföldi (!) oda-vissza utazást, amit az igazolvány biztosít, azt is sajnáljátok tőlünk határon túli magyaroktól.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.03. 12:32:27

@Kelmak: Nem sajnáljuk, csak szerintem előbb meg kell vizsgálni mire költünk, kitől veszünk el, és utána adjunk...
egyébként:

(2) Ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik, a törvény hatálya az (1) bekezdésben meghatározott személlyel együtt élő házastársra és közös háztartásukban nevelt kiskorú gyermekre akkor is kiterjed, ha magát nem vallja magyar nemzetiségűnek.

A Szátv. 8 § (1) bek. szerint az 1. § (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó személy a Magyar Köztársaság területén a belföldi helyi és helyközi menetrend szerinti tömegközlekedési eszközön utazási kedvezményekben részesül.

(2) Korlátlan számú díjmentes utazásra jogosult
a)a 6. életévét be nem töltött gyermek,
b)a 65. életévét betöltött személy

(3) 90 %-os menettérti utazási kedvezményre jogosult a belföldi helyközi tömegközlekedési eszközön
a)az (1) bekezdésben meghatározott személy évente négy alkalommal,
b)csoportos utazás setén a 18 éven aluli, a törvény hatálya alá tartozó személyek legalább tíz főből álló csoportja, és a velük utazó két nagykorú kísérő évente egy alkalommal.
(4) Az utazási kedvezmények részletes szabályait külön jogszabály tartalmazza.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.03. 12:42:29

Mellesleg a kérdés, adót ki fizeti Magyarországon? (Büdös bunkó vagyok tudom). Kinek az adóforintjaiból utaznak a fentiek ingyen? Önző vagyok biztos, de amíg itthon mindenért meg kell küzdenem, és szinte semmire nem vagyok jogosult, pedig fizetek mindent magam es a csaladom utan, addig engem zavar ez a diszkriminacio. A másik, hogy nagyon sokan visszaélnek a magyar igazolvánnyal.... nem egy románt (tényleg román) láttam ilyennel rohangálni...

Gogam (törölt) 2009.04.03. 13:06:39

Nézd te fizeted az adót, h azt jó dolgokra költsék. Ha nem érted meg, h mi a célja ennek a kedvezménynek, akkor sajnállak, ha nem értesz egyet vele, akkor télleg seggfej vagy.
A másik dolog: ezér nem szeretjük a románokat, mer ilyenek. Ez más kérdés..

Kelmak 2009.04.03. 13:20:38

Hát akkor elnézésedet kérem, nem ismerem pontosan a törvényt, mert két éve, amikor betöltöttem a tizennyolcat, lejárt a magyar igazolványom, és azóta nem váltottam ki. Az ismerőseim között körömben viszont szinte mindenkinek van magyar igazolványa, de csupán egy személyről tudok, aki élt a kedvezménnyel az utóbbi években. Ez főként azért van, mert ha BP-re akarok menni vonattal, akkor nem érvényes (nemzetközi utazásról van szó), illetve érvényes lenne, ha Kürtösnél leszállnék, megvenném Lőkösig egy másik vonatra a határ átlépő jegyet (de akkor szigorúan másik vonatra, mert egy vonatra tilos egy személynek egymás után kétszer jegyet váltani), majd Lőkösnél ismét leszállnék, és ismét jegyet vennék immár egy harmadik vonatra, ami így több órával növelné meg az utazásom idejét.
Tehát az az érzésem, hogy a MÁV egy nyamvadt plussz vagont sem kell működtessen a kedvezményesen utazó határon túli magyarok miatt.
Bár lehet, hogy még ma is vannak néhányan, akik még mindig elhiszik Gyurcsánynak, hogy nyaranta 2O millió román szállja meg Magyarországot és furikázik a MÁV szerelvényein.

Az pedig, hogy román utazgatott magyar igazolvánnyal az (hacsak nem volt hamisítvány) az itteni adminisztráció, és az RMDSZ hibája, nem ártana a körmükre nézni az anyaországból.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.03. 13:38:30

@Gogam: értem mi a célja a kedvezménynek, de elfogadni nem tudom, a fent leírtak miatt. Nem azert fizetem az adot, hogy jo dolgokra koltsek, hanem, hogy az orszagot fenntartsak, mukodjon es az adofizeto allampolgarok javara forditsak, majd ha szinte minden oke, akkor lehet majd kulfoldre is adakozni...

@Kelmak: Ne keverjuk bele Gyurcsanyt. Itt elvi kerdesekrol van szo. es igen marha nagy seggfej vagyok biztosan, hogy egy olyan kedvezmenynek a letjogosultságát vonom kétségbe, amit grátisz adunk külföldi állampolgároknak, kivált, hogy a magyar állampolgároktól pedig folyamatosan elvonunk. részemről téma lezárva.

Kelmak 2009.04.03. 14:02:19

Gyurcsányt azért kevertem bele, mert ő volt az, aki elhitette veletek azt, amit te itt hajtogatsz. Vagyis, hogy a kedvezmények miatt, amiket mi kapunk ti veszteségeket szenvedtek el.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.03. 14:06:40

@Kelmak: en nem azt mondtam amiatt szenvedunk, hanem azt, hogy nem ertek vele egyet, es amig itthon szopoagon a magyar, addig ne jotekonykodjunk

Kelmak 2009.04.03. 14:11:44

Hát ha így gondolod akkor nem egyszerűen önző vagy, hanem azt állítod, hogy "legyen nekik is rossz" alapapon vegyünk el tőlük egy szimbolikus juttatást.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.03. 14:21:30

@Kelmak: nem. hanem azt, hogy gondoljuk meg mire koltunk, ha mar megszoritunk elobb azokat a kiadasokat, kedvezmenyeket vonjuk vissza, amik nem az adofizetoknek kedveznek, ennyi. Szerintem ez a normalis, egy normalis orszagban

mkmk 2009.04.03. 14:57:25

@georgejr: Már bocsánat, hogy beleszólok a nagyon elmés érvelésedbe, de már jóideje irkáltok egymásnak a nagy semmiről, viszont az én kérdéseimre még mindíg nem adtál választ. Kicsit elhanyagoltnak érzem magam :-). Főleg az a sok-sok kedvezmény érdekelne, mert amit eddig leírtál az mind ugyanarra vonatkozik. Ezen vitázni többet már nem érdemes!!! Várom válaszodat.

georgejr · http://mav.blog.hu 2009.04.03. 15:16:28

@mkmk: "A kultúra területén Magyarországon a magyar állampolgárokkal azonos kedvezményeket élvezhetnek.
A Magyar Igazolvány a határon túli magyar pedagógusok számára pedagógusigazolvány, illetve oktatói kártya kiváltását teszi lehetõvé.
A szülõföldön magyar oktatási intézményben tanuló diákok számára biztosítja a Magyarországon érvényes diákigazolvány megszerzésének lehetõségét.
A szülõföldjükön magyar oktatási-nevelési intézményben tanuló gyermekek szülõi nevelési-oktatási és taneszköz-támogatást iránti pályázatot nyújthatnak be. "
De ezeket nem írtam, mert nem a blog, a post témájába vágnak

mkmk 2009.04.03. 15:49:09

@georgejr: Az mind nagyon szép és jó (még igaz is), csakhogy van ennek az egésznek egy másik oldala is. Az idézetedben szereplő "szülõföldön magyar oktatási intézményben tanuló diákok" az adott országban többségben élő kortársaikkal szinte minden téren hátrányba kerülnek. Nehezebb a felvételi, diszkriminálják az iskolákat (ha lehet kevesebb állami támogatás...), a helyi kormánypártok negatív kampányai, fölöslegesen nehezített tanterv szerint tanulnak, s ha esetleg úgy gondolják, hogy az egyetemi éveiket Magyarországon töltenék, itt is nehezebb a dolguk. Tehát ha összességében nézzük, a magyar államtól kapott támogatással együtt is hátrányban vannak a külföldi magyarok.
Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy az általad felsoroltak között szinte semmi extra kedvezmény nncs, ami a Magyarországon élőket ne illetné meg.
Én személyesen nagyon örülök annak, hogy véleményedet ilyen sokan elutasították. Mert sajnos pont az ilyeneknek köszönhető az, hogy valamennyi hátáron túli magyar anya elgondolkozik azon, hogy gyermekét milyen nyelvű iskolába írassa. Vállára kell-e hogy rakja azokat a súlyokat, melyek aztán egész életében lefelé húzzák, vagy sordűdjon az árral, s tűnjön el végleg a határon túli magyarság. Így talán mindenkinek egyszerűbb lenne.
Végül még egy kérdés: bele gondoltál már te abba, hogy mi haszna van a magyar államnak ezekből a főleg diákoknak nyújtott kedvezményekből??? Nem rövidtávú a befektetés, de hosszútávon igencsak megéri. Ha kíváncsi vagy rá nagon szívesen kifejtem ezt hosszabban is.

Ákibard! 2009.04.03. 16:41:10

Én minden érzékeny lelkű határon túlit megértek, node mégis miért kell nekünk ilyenmód szolidárisnak lenni?
Írjátok itt, hogy milyen nehét körülmények vannak. Szerinted itt Mo.-n jobb? Egyetemre járok, de elszomorító, hogy milyen állapotok vannak 1-2 teremben... Nem mondom, igyekeznek javítani, de mégis elszomorító.
És emellett, illyetve ilyen gazdasági helyzet mellett a határon túliak még várják a mi segítségünket. Azért álljon meg a menet...
Ide adózok 5 éve diákként (!) és nem a hejdenagy fizetésemból, hanem párszáz/ó-ért járkáltam el egy üzembe, odakint 40 fok, bent volt 65 mert 300 fokos forró anyagot öntöttek a gépek...Mégis ide adózok, itt születtem, szüleim ide adóznak, itt tanulok, és itt fogok dolgozni, hogy az államnak visszakerssem a tanittatásom árát!
ÉN mint magyar adózó nem kapok 4x90%-ot, sőt, 1X sem kapok, "csak" 50%-ot.
Akkor miért kellene nekünk szolidaritáaból 90%-okat osztogatni érzelmi alapon???
Azért ennyire nem megy jól... És sokat megfordulok állomásokon, és nem egyszer találkoztam olyannal, hogy rétinéger mutogatta a magyarigazolványát, hogy neki "püzspökládányig aggyon 90%-ost."... Persze nem általánosítok, leyen simán határon túli, úgy gondolom nem kellene szolidaritást vállalnunk...
A romáiaiak válallnak velem szolidaritást bármiben?

Csak ilyen alapon, hogy őn nem tehetnek a leszakadásról, nevettésges akár 1 alkalommal is 90-et adni. TÁ jegy és csókolom.

Nevettséges az egész. Amíg adófizetőként nem kapok legalább 1 alkalommal 90-et adig jogtalan olyannak adni érzelmi alapon, aki soha nem volt anyaországi magyar, soha nem fizetett ide adót...
Majd ha én is ennyit kapok a klf államoktól...

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.03. 17:30:54

@Ákibard!: Bizonyos szinten érthető, amit írsz, de mint említettem ez üzleti befektetés is lehet, hisz külföldi valutáért vásárol forintot mint kifejtettem a kommentemben. Kicsit dühítő, hogy mi mindenkinek csak kolonc vagyunk. Üdvözlet Prágából és nyugi nem fogom igénybevenni a 90%-os kedvezményt. Hozzátenném Csehországban szinte minden területen egy kalap alá veszik a cseh és szlovák állampolgárokat, pedig még csak egy nyelvet sem beszélnek (azért nagyon hasonlót). Érdemes lenne tanulni a csehektől is valamit. Apropó, itt idén ment végbe egy komplett vasúti felújítás (pályaudvarok, vonalak), amire többet költöttek 1 év alatt mint amennyi a MÁV Cargós privatizációból befolyt. És mégis kedvezménnyel utazhatok nem fáj nekik :D

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.03. 18:10:38

@Murphistic: Ezzel csak azt akartam írni, hogy máshol sem a kedvezmények teszik tönkre a tömegközlekedést. Ha nem lenne kedvezmény lehet, hogy az illető nem azt az eszközt használná (vagy nem is utazna), így egy minimális bevételt mégiscsak jelent. Kevésbé kihasznált vonalakon sokat jelenthet az utasszám is. És még csak annyit, hogy Magyarországon mintha a rövidebb távokra szóló jegyek irreálisan drágák lennének. Pl. Esztergom-Dorog 7km 200Ft , míg Szlovákiában 16km 0,6€=178Ft. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy Titeket valóban jól lehúznak, de szerintem nem miattunk.

mkmk 2009.04.03. 20:27:01

@Ákibard!: Sok határom túli magyart ismerek, s az ilyenektől mint te nem várnak, nem is fogadnának el támogatást. Én személy szerint nagyon jól ismerem a pl. a szlovákiai viszonyokat, hiszen gyerekkoromat ott töltöttem. Most a Semmelweis Egyetemen tanulok, hogy orvos lehessek, s néhány év múlva, mikor a magyar orvosok többsége kiöregszik a szakmából, majd az ilyen demagóg alakokat gyógyíthassam, mint te (akkor majd szíved vágyának megfelelően itt fogok adózni). Mivel mindkét ország helyzetét ismerem, elhiheted nekem, hogy a Mo-i viszonyok jobbak, mint a határon túliak. Egyetemistaként tudhatnád, hogy élnek még olyanok a szomszédos országokban, akik valamikor réges régen még Magyarországon éltek, ide adóztak, szüleik a te nagyszüleiddel (dédszüleiddel) együtt harcoltak... A most élő generációk pedig ha nyaralni szeretnének, a Balatonhoz utaznak, s ott költik nehezen megkeresett pénzüket - tehát adóznak. Érezd magad szerencsésnek, hogy most itt élhetsz, s ilyen "empatikus" véleményed lehet.

Ákibard! 2009.04.03. 22:03:57

@mkmk:
Én is ismerek határon túliakat, nem is egyet. Ha vérszerinti rokoni kapcsolatban nem is állunk, mégis műnagyapám rokonai. Tehát ismerem őket.
Ne tőlem ne fogadjanak el segítséget, hanem a magyaroktól. Vagyék észre, hogy Mo. is szarban van nem is kicsit. Vagyis elnézést, ezt a magyar kormánynak, vagy a magyar illetékeseknek kellene felismerniük, hogy ilyen érzelemességi alapon nem engedhető meg a kedvezmények osztogatása.
Kedves amit írsz, és örülök, hogy ilyen szép, felelősségteljes szakmát választottál. Mire Te orvos leszel, addigra én a vasútnál igyekszem majd tenni a köz ügyéért, vasúti közlekedésmérnökként. Te gyúgyítasz majd én szállítalak. :-)))
Történelmet én is tanultam, tudom mi volt régen és ma. De ez nem azt jelenti, hogy ha a határkövek lerakásakor nem a rég állapotok maradtak fennt, akkor azért érzelmességben fenn kell tartani azokat az állapotokat.
Figyi, én nem irigylem tőled, tőletek a kedvezményt, csak egyszerűen felháborít, hogy olyanmód kapjátok meg, hogy az ide adót fizető ide dolgozó embereknek még ennyi sem jár.
Ha az lenne, hogy figyi, a 90% 4x jár minden magyarnak, és Titeket érzelmességi alapon beveszünk ebbe a körbe, azt mondom, áldásom rá! Mert kezeljünk Titeket magyarként, illessenek meg azok a kedvezmények! DE! Azt nem támogatom, hogy Ti csak úgy érzelmességi alapon plusz kedvezményeket kapjatok, miközben a magyar dolgozótól elvették még azt az évi egy 50% menettérti kedvezményt, amit eddig egyszer igénybe vehetett egy évben! Érted! A dolgozó, aki az államnak termeli a pénzt, kapott évi 1 50% kedvezményt, Te meg kapsz 4x90% mtti kedvezményt csak úgy érzelmi alapon.
Nincs egálban a dolgog, érted?
Valóban szép emit írsz a nehezem megkeresett pénzükről, már épp sajnáltam volna őket, amikorhirtelen eszembe jutott, hogy szüleim, és én is nehezen keresem kerestem meg a pénzemet. Akkor engem is sajnálni kell most? Nem, én nem sajnáltatom magam, mindenki keményen megdolgozik a pénzéért legyen Magyar vagy határon túli magyar.
Sajnálom, hogy csak ennyi "empátia" jutott felétek, de ne várj empatikusságot addig, amíg rólunk az utolsó bőrt is 2x nyúzzák le, ti pedig érzelmi alapon kaptok extra kedvezményeket. És az édeskevés a sárdobálás, hogy "fel sem hazsnálom"! Attól a lehetőséged még megvan rá. A magyar adózó dolgozónak még a lehetőséget sem kínálják fel.

Ákibard! 2009.04.03. 22:07:14

@Murphistic:
Neked is csak ezt tudom mondani. Nem közösítelek ki, csak szerintem nem emgedhető meg, hogy amíg a magyar dolgozótól még pár bőrt lehúznak és emellett megfosztják a kedvezményeitől, addig ti szolidáris alapon kaptok kedvezményeket. A többit lásd fent.

Ákibard! 2009.04.03. 22:12:09

Ja és azt nem is mondtam, hogy a diákok kedvezményét is megvágták 17%-kal, és most akarják tovább csökkenteni...
Emellett méginkább irreális a 90%.

mkmk 2009.04.03. 23:17:38

@Ákibard!: Én teljesen megértelek, de számodra a megoldás a jegyárak csökkentése volna. Az évi 1x50% csak kirakatpolitizálás. Ezek alapján tehát el kellene törölni minden kedvezményt, s mindenkinek olcsóbban kellene kapni a jegyet. Nyilván ez lenne a jó megoldás.
Sajnos a te véleményedben egy igen komoly hiányosság lelhető fel. Ha már az egészségügy is szóba került engedd meg, hogy ezen a példán magyarázzam el. Sajnos a világon nem menthető meg minden ember élete. A rendelkezésre álló források végesek. Mindig is azok voltak, azok is lesznek a világon mindenhol. Tehát amikor a TV-ben bemutatnak egy gyógyíthatatlan beteg kisfiút, akinek csak egy nagyon drága gyógyszerrel lehet meghosszabbítani életét (1-2 évvel), rendszerint a biztosítási rendszert gyalázzák, amiért az nem akarja finanszírozni a kezelést. Ilyen probléma a világ minden országában van. Ezekben az esetekben a biztosító úgy döntött, hogy azon a pár millión inkább más emberek (100-1000 ember)gyógykezelését támogassa - életét menti meg. Abba, hogy kinek van joga ilyen döntést meghozni inkább ne menjünk bele. Sajnos ez az egészségügy alaptermészete - egy hatalmas pénznyelőről van szó, mely egyre több pénzbe kerül, de ezt jelenleg csak elfogadni lehet. Tehát a probléma aktualitása örök, nem az ország aktuális gazdasági helyzetét tükrözi - még akkor sem, ha a média ezt olykor így akarja beállítani.
Ha visszagondolok az elmúlt évtizedekre nem volt egyetlen olyan alkalom sem, mikor a miniszterelnök kijelentette volna, hogy most nagyon jó helyzetben van az ország, most lehet "dőzsölni". Nem szeretnék homályos jóslatokat megfogalmazni, de a következő 1000 évben sem látok esélyt ilyen kijelentésre. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az életet soha nem fogod tökéletesnek, hibátlannak látni, ezért soha nem kerülsz olyan helyzetbe, mikor ne tudnál mire panaszkodni (ez egy kicsit népünk alaptermészete is).
Ezért nem szeretném, ha az ilyen problémáknál a mai nehéz gazdasági helyzetre hivatkoznál, hiszen ha jobb helyzetbe kerülünk, azt főleg majd a következő lejtőről visszatekintve fogjuk tudni értékelni - tehát nem fog elérkezni az a pillanat, mikor mindenki elfogadhatónak tartaná a külföldiek támogatását. Ezért kell itt szolidaritásban gondolkodni.

lurkó 2009.04.03. 23:30:16

Azt ugye mindenki tudja hogy a kedvezményen fellüli részt az állam fizeti?

Ákibard! 2009.04.03. 23:35:07

@Murphistic:
Ja és persze igazad van, nem ez a kedvezmény teszi tönkre a vasutat, közlekedést. Ám! Amíg az utolsó bőrt is lehúzzák rólunk addig nem fair dolog, akárki akármit mond.

A szlovák vasút díjszabását mélyebben nem ismerem, múlt szombaton voltam Fil'akovo állomáson, kértem egy Fil'akovo-Bukovinka jegyet a gyűjteményembe, az 3 km 0,26 Eur volt. kb 75 forint, ez magyarhonban 100 lenne. Teljesárú persze.

Tehát mi is tudjuk, rohadtdrága a vasút, mert bölcs GKM miniszterünk annó úgy döntött, hogy a vasút árszínvonalát felemeli a Volánéra. És ez így ilyen szinten nevettséges. Addig a vasút az olcsó utazási lehetőség volt, már nem.
2007-ben 510 forintért utaztam le Bp-ről Győrbe, 2008 januárjában mindez már 1020 forint. Előbbinél 67,5% kedvezmény volt, a máésiknál már csak 50%. Kiszámolható, hogy valami nem okés, ugyanis a különbség az áremelés volt!!!
És volt pofájuk úgy bejelenteni, hogy 10%-os áremelés. Hát akárhogy nézem 510-ről 1020-ra kereken 100%-os emelés volt...
De nem akarok politizálni. Csak hogy érzékeltessem, ez is egy bőr ami le van nyúzva rólunk :-S

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.03. 23:35:13

@Ákibard!: Egyetértek veled. Megértem a problémaitokat, amik nekünk is vannak, ezért nem is veszem igénybe-nekem pl. magyar igazolványom sincs, mégis magyarnak érzem magam.
Talán az gerjeszt bennünk rosszallást, hogy a 90%-os kedvezmény hallatán mi vagyunk a topic "indítói" és nem pl. a munkanélküliek, ugyan őket is említettétek.

Még mindig kitartok amellett, hogy gazdaságilag Nektek is lehet előnyös ha mi átmegyünk "Magyarba", sőt bizonyos esetben át se kell mennünk. Gondolok itt a könyvekre: amiket kaptam vagy vásároltam azoknak a 95%-a magyar nyelvű és persze Magyarországon nyomtatott. Ezáltal a cégek adóin keresztül mi is hozzájárultunk a magyar államkasszához. Elnézést a csökönyösségem miatt, de én így látom. Tudom ez már nem is annyira MÁV téma, de Te is sokat emlegetted az adózást, amiből a MÁV-ot dotálják.

Egy korábbi kommentező, Gogam említette a népszavazást. Azok után úgy gondolom, hogy a legjobb tán az lett volna ha nincs se népszavazás, se magyar igazolvány és akkor ez a poszt se született volna meg.

OFF: Egyébként tényleg javaslom a teljesárú jegyeket összehasonlítani más vasúttársaságokéval.A kedvezményeket úgyszintén. Csak, hogy még elégedettlenebb legyél, de megnyugtatlak én is az voltam, amikor megtudtam, hogy máshol mi a szitu. :)

ON: Sajnos a MÁV rossz anyagi helyzetben van. Ez tény. Mint az is, hogy Magyarország is. Javaslom, hogy szüntessenek be mindenfajta kedvezményt, ami nem jár számottevő utasszám-csökkenéssel. magyar igazolvány, nyugdíjas ,stb. Véleményem szerint a MÁV továbbra is pénznyelő marad és itt nem a kedvezményezettek a hibásak. Lehet, hogy volt a blogon poszt, hogy mennyit keres a MÁV-vezér, vagy mondjuk Gaskó bácsi ( ezúton szerettném megköszönni neki, hogy megmentett a szerb vendégmunkásoktól a vonaton :D ). Szerintem ők az igazi kedvezményezettek és velük kéne foglalkozni.

És utoljára: Ha vasúti közlekedésmérnök leszel ( lehet, hogy hülyeséget írok) remélem Te is lemondasz a 100%-os utaskedvezményről. Mert ugye a gyárban se kap mindenki ingyen munkába szállítást ( tudom vannak kivételek, de azok nem az adófizetők pénzéből finanszírozzák azt ) .

Vége.

Ákibard! 2009.04.03. 23:36:15

@lurkó:
Lurkó. Te vasutasnak tűnsz, legalábbis közel állsz a tűzhöz.
Akkor Te is nagyon jól tudod, hogy az állam a vasútnak nem fizeti meg az összes kedvezményes jegy után az árkiegészítést...

mkmk 2009.04.03. 23:37:04

@lurkó: kezdettől fogva ez a rész képezi a vita tárgyát. Azért köszönjük.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.03. 23:41:57

@Ákibard!: Ez más közlekedési vállalatnál is ismerős :D

Ákibard! 2009.04.03. 23:43:23

@Murphistic:
"És utoljára: Ha vasúti közlekedésmérnök leszel ( lehet, hogy hülyeséget írok) remélem Te is lemondasz a 100%-os utaskedvezményről. Mert ugye a gyárban se kap mindenki ingyen munkába szállítást ( tudom vannak kivételek, de azok nem az adófizetők pénzéből finanszírozzák azt ) ."

Ha lesz még akkor, nem hiszem, hogy lemondanék róla. Már csak azért sem, mert a vasút így biztosítja a munkábaárást, amit ugye az állam előír minden munkáltatónak, legyen az Gyár vagy MÁV. Aki nem a munkahelye településén lakik annak bérletének árának 86%-át a munkáltatónak kell fizetni.

Mondom már sokadszorra, hogy szépen és jól hangzik a szabadjegy, de ha 12 hónapra téríti egy átlagos elővárosban lakó munkavállaljója bérletárát, plusz az önköltségi utazásokat, akkor több kiadása lesz a vasútnak mint a szabadjegy értéke.

Azonban gyorsan megjegyzem, hogy egy ideje a frissen munkába álló vasutasok nem kapják a szabadjegyet, csak a személyszállításiak.
De meg lesz reformálva a rendszer hamarosan, valami elszámoláési alapot fognak erre képezni.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.03. 23:46:12

@Ákibard!: Erről nem tudtam. Nekem még mindig az van beidegződve,hogy vasutas=ingyen utazhat meg a családja is. Sajnos nem ismerem annyira a magyar törvényeket. Köszi a felvilágosítást ;)

Ákibard! 2009.04.03. 23:49:13

@mkmk:
Valóban igazad lehet, hogy a gazdasági helyzet javulásával sem lesz elfogadható ez a kedvezmény.
De miért? Azért, amit fent is mondtam, hogy egy ide született, adózó stb stb magyarnak nem jár ki ez a kedvezmény, amíg érzelmi szolidáris alapon jár a határon túliaknak.
Ez abszurd...
Akkor lenne elfogadható, ha a fent említett magyaroknak is MINIUMUM 4x90% járna, és ebbe a körbe belevennék a magyarigazolványosokat. Mert akkor hagy kapják, szolidárian megkapják azt, ami a rendes magyarnak jár.
De az, hogy a rendes magyarnak csak ló_asz jár, de a magyarigazolványos 4x90%-ot kap, ne csodálkozzon senki, hogy szúrja a szemét mindenkinek.

Az 1x-i 50% a dolgozóknak nem kirakatpolitika, azért gondolj bele, a visszaút ingyen van ha lemegy a családjával a Balcsihoz. Azért nem kevés...

Ákibard! 2009.04.03. 23:51:38

@Murphistic:
Nem, ez már nem így van. Ugye a MÁV-ot ezer darabra szelték szét, és a leányoknál meghatároztak egy x évet. Aki akkor már ott dolgozott, az kapja, aki később ment a céghez, annak már nem jár.
Aki most újonan odamegy a vasúthoz, az lényegében csak a személyszállításnál kapja meg.
Ugye a személyszállítás ezért szeretné megvonni mindenki mástól, akartak chipkártyát, meg személyzeti jegyet bevezetni, egyelőre eredménytelenül...
Nem is a bevétel lenne fontos, hanem egy elszámolási alap, ami alapján lehetne tudni, hogy ennek a leánycég alkalmazottja ennyit és ennyit utazott.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.03. 23:58:27

@Ákibard!: Értem.
Egyébként egy másik visszasságot is találtam a MÁV árazásában. Mégpedig, hogy a külföldi ( nem kizárólag magyar ) nyugdíjas ugyanolyan kedvezménnyel utazhat, mint a magyarországi. Tudom nem oszt nem szoroz, de ez tényleg abszurd. Lehet, hogy te írtál erről egy másik topicban, de szerintem idekívánkozik ez is. Ilyen nincs se Csehországban, se Szlovákiában. Elég fura kedvezmény.

mkmk 2009.04.04. 00:00:47

@Ákibard!: Már ne haragudj, de ha a dolgozó, diák, nyugdíjas, szociálisan rászoruló, - tehát lassan a földönkívüliek is :-))) kedvezményeket kapnak a drága jegyből, akkor te ezt minek is neveznéd??? Mert nálam ez már kimeríti a kirakatpolitizálás fogalmát. Kicsit a szocira hasonlít, ahol valamivel el kellett takarni a valóságot.
Ezért mondtam, hogy a megfelelő mennyiségű árcsökkenés adminisztratív szempontból is olcsóbb lenne, s egyszerűbb.

mkmk 2009.04.04. 00:04:19

@mkmk: persze ha megvonnának minden kedvezményt az nem lenne túl népszerű. (+valószínűleg ez is az árak emelésére lenne felhasználva)

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.04. 00:06:52

@mkmk: Mintha a magyar vasút hőskorában is lett volna olyan, hogy miután csökkentették a jegyek árát több utas lett. Ezáltal többen választották a vonatot és ennek következtében a jegyeladásokból több bevétel lett. Tudom akkor a vasút még luxus volt, de nem lehet, hogy most is működne? Természetesen ezt az olcsóbb jegyet nem az államnak kellene finanszíroznia. Sőt, az olcsóbb jegy finanszírozná a MÁV-ot. Sajna, ehhez más is kellene: hatékonyabb gazdálkodás, versenyképes vonatok,állomások ( pl. a buszokkal szemben - sebesség, komfor) és természetesen az utasközönség is sokat tehetne azzal, hogy nem rongálja a szerelvényeket, de a MÁV is jobban védekezhetne :D

Ákibard! 2009.04.04. 00:11:49

@Murphistic:
"Egyébként egy másik visszasságot is találtam a MÁV árazásában. Mégpedig, hogy a külföldi ( nem kizárólag magyar ) nyugdíjas ugyanolyan kedvezménnyel utazhat, mint a magyarországi. Tudom nem oszt nem szoroz, de ez tényleg abszurd. Lehet, hogy te írtál erről egy másik topicban, de szerintem idekívánkozik ez is. Ilyen nincs se Csehországban, se Szlovákiában. Elég fura kedvezmény."
Ez az Únió miatt van így. Így KELL lennie Szlovákiában és Csehországban is.
Az unió előírja, hogy a tagországok lakosainak ugyanazt a kedvezményt kell biztosítani mint a saját országodnak. Tehát a Francia nyugdíjas is díjmentesen utazhat akárcsak a magyar.

Ákibard! 2009.04.04. 00:13:56

@mkmk:
Nyilván megreformálásra szorul a kedvezményrendszer, csak az a baj, hogy megint azokhoz nyúlnak majd, akikhez nem kellene. A nyugdíjas 0ft-os utazást nem fogja senki megszűntetni, majd megint a diákok, közalkosok, 26- fiatalok jönnek sorra :-( Politika megint :-(

Ákibard! 2009.04.04. 00:15:28

@Murphistic:
Elnézést.
A szlovákoknál asszem a nyugdíjasok is fizetnek valami kevéskét nem?
Na, ha jól emlékszem, és fizetnek, akkor az összes többi tagország állapolgárának ezt kell biztosítani!
Mo-n is be kellene ezetni, hogy a nyuggerek fizessenek 90%-ot vagy 50-et, ne ingyen utazzanak. Ha bevezetnék akkor azt kellene adni a többi tagnak is.

Ákibard! 2009.04.04. 00:20:02

@Murphistic:
"hogy miután csökkentették a jegyek árát több utas lett."
Nem csak a vasútnál, hanem nagy nyugati államokban is megjátszották. Mondjuk ott, ahol már nem ismerik mi az a bliccelés. Lassan rá kellene ébredni, hogy nálunk is az van: minbél magasabb a jegy bérlet annál többen bliccelnek. De ha levinné felére az árakat, a büntetést felvinné az egekbe, és keményen ellenőrizne mindenki megvenné az olcsó jegyet.

"Tudom akkor a vasút még luxus volt, de nem lehet, hogy most is működne? "
A vasút mindig a kispénzűek utazási lehetősége volt, a volán volt a luxus. 2007 május 1.-ig 2x annyiba volt a buszozás mint a volán.

"versenyképes vonatok,állomások ( pl. a buszokkal szemben - sebesség, komfor) "
Sokan letojnák amúgy a busz kényelmét (?????? egyszer utaztam volánnal, hát azt kényelemnek nevezni) és gyorsaságát (a személyvonat gyorsabb volt Győrbe mint az a busz :-/) de olcsóbb legyen.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.04. 00:22:29

@Ákibard!: Sajnos ez nem így van.Utánanéztem a Szlovák Vasutak oldalán. A szövegben úgy fogalmaznak, hogy a 70 évnél idősebb állampolgároknak jár ez a kedvezmény. Szerintem pl. egy osztrák nem szlovák állampolgár is egyúttal, mert EU van. ( Még szép. ) Így a szöveg értelmében neki nem jár a kedvezmény. Tehát, lehet, hogy KELL , de ezt nem tartják be mindenhol.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.04. 00:27:54

@Ákibard!: Nekem a vonatok kényelmével nem sok bajom volt, ha csak azt nem vesszük, hogy 1 órát álldogáltam Gödöllőn az állomáson, mert az egri gyors áram nélkül nem tudott az állomásig begurulni és a tolómozdonynak vissza kellett mennie Isaszegig, hogy mögéje kerülhessen :D . Gondolom a gyors a váltókon állt meg. Az állomás illemhelye, pedig horror volt: mésszel volt felszórva, de voltak ott buckák is :D . A Somoskőújfalu-Hatvan viszonylat is kifejezetten lassú, ahhoz képest, hogy megyeszékhely is van a vonalon - Salgótarján. Még villamosítva sincs - de ennek okaiba inkább nem mennék bele. Ezek szerintem elriaszthatják az embereket a vasúttól és inkább az aszfaltot koptatják :D.

mkmk 2009.04.04. 00:29:02

@Ákibard!: Azért nagyon örülök, hogy találtunk legalább egy olyan pici részt eddigi beszélgetésünkben, amelyben ennyire egyetértünk.
Murphistic hozzászólásainak is örülök, mert szerintem alapvető véleményünk, értékrendünk egyezik.
A szlovák nyugdíjasoknak ha jól tudom 50% kedvezmény volt, majd bevezették a 70 év feletti szimbolikus 1 koronás menetjegyet. Ennek eltörléséről már többször volt szó, de szerintem még változatlanul működik a rendszer. Ha rosszul tudnám, előre is bocsánatot kérek minden érintettől.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.04. 00:30:18

@Murphistic: Megjegyzem a gyors kialakítása belül nagyon bejött nekem: egyterű kocsik, plüss ülések, egy sorban 3 ülés stb. Csak hát az 1 óra késés :D. Én azt is a kényelemhez sorolom. Bár lehet, hogy szerencsétlen napot fogtam ki.

Blackmore 2009.04.04. 10:33:25

100%, h egyetlen MÁV-os felsővezető fizetése is többszöröse a határon túli magyarok kedvezményével kieső bevételnek. Kik érdemlik meg jobban? Melyiken kellene inkább spórolni?

lurkó 2009.04.04. 15:32:12

@Ákibard!: Igy van Startos alkalmazott vagyok. És igen tudom hogy mit fizet az állam kiegészitésként. De nem mindenki tudja. A költségvetés részeként előző év végén meghatároznak egy öszeget amit arra szánnak. Ha nem jön ki belőle hát igy járt a vasút. Szerintem még nem volt olyan év hogy fedezte volna.

lurkó 2009.04.04. 15:35:18

@mkmk: A vita tárgyát nem ez képezte olvasatom szerint hanem hogy egy kedvezményre valakik azt irták hogy nekik az jár, valakik meg azt hogy nem jár csak mi adjuk. Szerintem is járni az jár amiért tesz is az ember.

lurkó 2009.04.04. 15:39:48

Eddigi pályafutásom alatt 9 magyarigazolványt láttam aból 2 volt diákforma fiatal csaj a többi sajnos barnabőrü hatalmas batyut cipelő árus akik mentek házalni a portékájukkal.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.04. 20:02:58

@lurkó: A batyusokhoz csak annyit, hogy nem mennének, ha nem lenne kereslet a portékájukra :) .

alommano 2009.04.04. 20:44:24

Látjátok, látjátok, adtatok volna állampolgárságot nekik (úgy volt, hogy VAGY az, VAGY a magyar igazolvány), most ők is fizetnének teljes árat :)

lurkó 2009.04.04. 21:19:25

@alommano: Többségük Európaiunios állampolgárok mint mi. Akkor hol a hiba?Ahogy az USA-ban is mindegy hogy Kaliforniai vagy Virginiai amerikai azt kész.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.04. 21:54:59

@lurkó: A hiba ott van, hogy 2004-ben csak Szlovákia lépett be az EU-ba Magyarországgal együtt. Így pl. az erdélyiek szívtak egy ideig ( 2007 -ig ). De az igazán nagy hátrány a kárpátaljaikat érinti, hisz nekik vízum kell ( sajnos nem tudom pontosan az eljárás menetét, de állítólag nem a legegyszerűbb Schengen és Ukrajna hírneve miatt ). Ez indokolta volna a kettős állampolgárságot,ezért kellett volna inkább a kettős állampolgárság mint ez a kedvezmény. Nekem teljesen mindegy, de a kárpátaljaikat tényleg sajnálom és ők nagyban lesajnálják az utazási kedvezményt is.

lurkó 2009.04.04. 22:40:41

@Murphistic: Az igaz hogy a többség romániából jön.

@kukac@ 2009.04.05. 12:38:36

Pénteken voltam szem- és fültanúja az alábbi esetnek:
Egy viszonylag fiatal emberke utazott a Székesfehérvárra tartó gyorsított személyvonaton, sörrel a kezében. Jött a kalauz, aki kiszúrta, hogy a jegye menettérti, Budapest-Kelenföld - Agárd viszonylatban, viszont tegnap is ebbe az irányba utazott, kétszer ugyanarra pedig nem lehet menettértivel utazni. A srác felháborodott egy kicsit... a kalauz megkérdezte, milyen típusú jegyet adhat, a srác mondta, hogy teljes árút. Nyomott neki egyet Budatéténytől Agárdig. És ekkor jött a slusszpoén: a menettértije 90%-os volt, és amikor a kalauz erre még rákérdezett, a srác vállat vont, majd mondta, hogy magyar igazolványa van ám igazából. Büszke lehet magára, mi pedig rá az eset után. Szerintem.

Ákibard! 2009.04.05. 15:42:42

@@kukac@:
Lassan utánajárok, hogyan kaphatok én is magyarigazolványt, ha már egy jóideje magyar vagyok... :-)))))))))

Ákibard! 2009.04.05. 15:49:42

@Murphistic:
Ha helyesen másoltad ki, akkor nem az van írva, hogy szlovák állampolgároknak, hanem 70 év feletti állampolgároknak. Tehát az EU tagoknak is adnia kell a kedvezményt.

Ákibard! 2009.04.05. 15:52:03

@Murphistic:
Igen a németektől vettük azokat a kocsikat, összesen 300-at. Egyelőre, ismétlem egyelőre egész kultúrált állapotban vannak, most kékítik őket. De sajnos erre sem vigyáznak az utasok...

Ákibard! 2009.04.05. 15:58:44

@Murphistic:
Az a rész, amit említettél régen elsőosztályú volt, legalábbis a németektől így érkezett, de másodosztályúvá nyilváítottuk, ugyanis nincs szükség ennyi 1.o-ra.
Többnyire a By vagy Byee jelzésű kocsik voltak ilyenek. Amik maradtak elsőusztályúak azon ABy és AByee jelűek.

alommano 2009.04.05. 16:39:59

Vajdaság és Kárpátalja magyarjai járnának leginkább rosszul, ha megvonnák ezt a kedvezményt. (Murphistic: Szerbia semmivel sincs jobb helyzetben Ukrajnánál, sőt.)
Majd ha nekik nem kell fizetni a vízumért, és nem kell elviselni a megaláztatásokat a határátkelőkön, akkor majd vissza lehet vonni ezt a kedvezményt. De addig meg, higgyétek el, baromi jólesik nekik, hogy végre valahol nem megvetik/megverik őket azért, mert határon túli magyarok.
Ákibard: Költözz kisebbségbe. Aztán majd döntsd el, megérte-e...

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.05. 19:41:35

@Ákibard!: Megnéztem mégegyszer. Ott a polgár szót használják és nem a személy megnevezést. Nincs ott, hogy az EU polgára. :( Az angol változatban nem is tesznek említést ilyen kategóriára. Így még szerintem nem következik automatikusan a kedvezmény. Egyébként külön tarifatáblázat van a 70 év felettiek részére ( pl. más a sávozás ). A szlovák vasutakhoz csak annyit, hogy Párkányban papírra kellett leírnom, hogy Nagymaros-Visegrádra kérek jegyet. A számítógép persze tudta, hogy van olyan állomás :)

@alommano: Bocs, hogy nem gondoltam a vajdaságiakra, de természetesen nekik is nagyon problémás.

Murphistic · http://www.youtube.com/user/Murphistic 2009.04.05. 20:02:50

Így ahogy próbálom visszaolvasni ezt a kommentrengeteget szeretnék egy kis összegzést iderakni, ha megengeditek ;) . Abban azt hiszem egyetértünk, hogy a MÁV kedvezményei ésszerűsítést igényelnek ( magyar igazolványos, nyugdíjas ... ) . Úgy tűnik nekem, hogy Nektek ( főleg neked Ákibárd! - ha tévedek javíts ki) elfogadható lenne a magyar igazolványos kedvezmény, ha a magyar állampolgároknak is járna.

Mintha az is közös álláspont lenne ( nem tudom mkmk mennyivel ért vele egyet ) , hogy a jegyárak csökkentése a MÁV hatékonyságának növelésével együtt javíthat az utazás feltételein.Na és persze a vasszigor, de könyörgöm elegánsabban mint a Nyugatiban meg a Keletiben.

Ez már megint tisztán saját vélemény ;) :Ezek után a MÁV megpróbálhatna "akciókat" hirdetni (hasonlókat mint a Budapest-Bécs vonalon). Mondjuk akciós jegyek Budapest-Temesvár vonalon. ( ezeket természetesen bárki igénybe veheti magyarországi, külföldi ). Nyugodtan szóljatok le ezekért az ötletekért. Ha a MÁV tényleg rendbejön a magyar igazolványos kedvezmények megszüntetésétől. Rendben tegyék meg ezt a lépést. DE akkor 5 év múlva szívesen fizessem ki a nemzetközi jegyet és a magyar állampolgár is a belföldit ;). Nem lehetetlen.

mkmk 2009.04.06. 00:52:50

@Murphistic: Én a magam részéről egyetértek veled. Sajnálattal látom azonban, hogy bár nagyon sokan szóltak hozzá a témához, nagyon sok logikus érvelés született a magyar igazolvány mellett (melyből én is igyekeztem kivenni részemet), melyekre érdemleges cáfolat nem született (hiszen az nem nevezhető cáfolatnak, hogy lurkó egy kis elemszámú mintából vonatkoztat a sokaságra, mint ahogy az sem érdemleges cáfolat, hogy esetleg olykor olyanok is igénybe veszik, kik erre nem jogosultak - hiszen ez a legtöbb "segélynél" így van, mégsem lenne okos ezeket megszüntetni). Az ilyen "vitának" csak akkor lenne értelme, ha az ellentétes véleményt képviselő táborban attitűdváltozás történt volna. Mivel azonban ez az egyik táborban sem történt meg a további vitának (ami valószínűleg csak az eddig elmondottak ismételgetése lenne) én ne látom értelmét.
Ami Murphistic utolsó bekezdését illeti abból sem az attitűdváltozás érződik, hanem inkább egyfajta cinizmus. Hiszen azt beláthatjuk, hogy ha a MÁV megszüntetné ezen kedvezményt, attól még 5 év múlva is ugyan ilyen sz*rban lenne (a szóhasználatért utólag is elnézést).
Visszatérve előző kijelentésemre, az ilyen "vitát" a továbbiakban fölöslegesnek tekintem, benne részt venni nem kívánok. Köszönöm a lehetőséget a fórum létrehozójának, hogy véleményemet kifejthettem.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2009.04.06. 19:37:15

Fura módon engem nem a magyar igazolvánnyal járó kedvezmények zavarnak (írom ezt úgy, hogy Bp.-en születtem és csak egyszer - pár napra - jártam kint Erdélyben), hanem azok, akiknek ingyen jár a vonat, pedig csak a TV-sek kedvéért ülnek fel rá, egyébként meg a szolgálati autójukkal furikáznak (és közülük egy páran döntenek a vasút jövőjéről). Azt tudom, hogy ha jegyet vennének, akkor is melyik pénzből lenne az, de hát erre is lenne egy megoldás, csak hát az sosem valósulna meg (mert ők tényleg egyenlőbbek nálunk, lásd Állatfarm).
Mindennek ellenére, ami megvalósítható, hogy inkább a bliccelést kéne visszaszorítani, meg a járműrongálókra keményebb büntetéseket kellene kiszabni (+ el kéne már azt is érni, hogy alig pár napon belül már ítélkezni tudjanak az elkövetők ellen). Sorolhatnám a sort, de minden szónak is egy a vége: ésszerűen kell cselekedni és nem kell fölöslegesen költeni a pénzt (csak sajna, ez nálunk valamiért nem akarna működni).

gyepetto baggio 2009.04.08. 12:58:16

basszus, már írtam a levelet a mávnak, mert kíváncsi voltam én is. akkor gondoltam, hogy megnézem, hogy itt téma volt-e? :)

hihetetlenül fel vagyok háborodva. remélem, hogy ez lesz az elsô amit megszüntet a bajnai. semmi bajom a "szerencsétlen" külföldiekkel, de azért basszák már meg.

elképesztô!

noirp 2009.04.09. 15:03:39

Tavaly tavasszal Szfváron összehozott a balsors egy logomán bácsikával, aki elmesélte nekem, hogy hát ő igazából nem is azért jön Udvarhelyről Veszprémbe, mert valami dolga van, hanem mert csak úgy utazgat. Nem, nem nézi meg Vp.-et, megalszik a vasutas szállón(?) és aztán eldönti, merre tovább. Megteheti, mondta megnyugtatólag, mert státuszmagyar ÉS nyugdíjas. Erre kissé érdesen megjegyzém, hogy én biza dolgozni járok vonattal, havi kb 24 000 Ft-ért. Nem esett le neki, csak csodálkozott, hogy ilyen drága, nahát.

Lópikulát ezeknek, nem kettős állampolgárságot, magyarigazolványt, milkacsokit. Vagy ha kell a kettős állampolgárság, akkor az adót is fizessék kétfelé.

noirp 2009.04.09. 15:05:06

@timla: A menekült talán más.
Amit még megszüntetnék, az az országgyűlési tagok ingyenjegye. Úgyse szállnak soha vonatra a barmai.

Ákibard! 2009.04.09. 16:20:56

@noirp:
Csórókáimtól ezért sajnálod az ingyenjegyet? Hát hagy legyen nekik, úgysem használják a vonatot soha, ahogy te is mondod.
Jó, ha egy szolgálati Audit tolnának a fenekem alá én sem vonatoznék...

Ákibard! 2009.04.09. 16:23:56

@noirp:
Maximálisan egyetértek veled!

Kérdezted a vasutas szállót:
Már egyre kevesebb városban van, de régen nelég sok helyen volt, és arra szolgáltak, hogy a vasutas, aki vezénylése szerint nem jut vissza a honába, (értsd: honos telepállomására) az ott megszállt, és következő nap, Ő vitte a hajnali vonatot, és úgy jutott vissza.
Volt ilyen mozdonyvezető is, jegyvizsgáló is. Azért többnyire úgy készül a forda, hogy visszatérjél, de ha nem, akkor ott aludhattál. Nem volt egy hejdenagy komfort, inkább csak egy hálóhely, meg hely ahol meg tudtál tisztálkodni, és ha jól emlékszem ébresztettek is a szoli idejére.

noirp 2009.04.09. 17:08:28

@Ákibard!: Tudom, hogy van, és azért furcsálltam, hogy ott "majdnem ingyen" hál, mert _nem_volt vasutas.
(off: tudom azt is, hogy néhol megmaradtak a munkásszállók. Nekem is volt Köfém-szálló :)) aludtam is ott, mikor Gaskó bácsi miatt bennragadtam Fehérváron. De ottalvás után a számlával kellett visszaballagjak a gyárba, szóval nem úgy ment az...Egyébként fura volt, hogy én (mérnök) nem fizetek többet a szállásért, mint a melós, pedig meg tudnám tenni, a melósok meg...szóval tudjuk.:((( )

Ákibard! 2009.04.09. 17:23:39

@noirp:
Hát a majdnem ingyen az relatív, ebben igaza lehetett...
1500-2000 körül van egy éjszaka, és az lényegében majdnem ingyen van, nem vasutasoknak is.

Ismerőseimmel nyáron is megyünk VONATTAL ( :-P ) országot járni, és Celldömölkön mi is laktanyában szeretnénk aludni. A többi 3 alkalommal meg kollégiumokat próbálok keríteni, ott általában 1500, max 2000 egy éjszaka, ami egész elfogadható arra, hogy 23-kor odaérünk, és 4-kor, fél 5-kor már el is mentünk :-)))

Amúgy 2500 km-t utazunk majd 5 nap alatt, tudom, nem vagyunk normálisak :-))

noirp 2009.04.09. 18:04:07

@Ákibard!: Aki nem normális, annak vannak igazán jó ötletei :D
Jó utat!
Ja: ha Orosházán v a környéken jártok, ajánlom figyelmetekbe az orosházi mezőgazdasági szakiskola, a "Mezgé" kollégiumát. (2007-ben az üveggyárba mentem interjúra, akkor aludtam ott) nagyon tiszta, rendes, kulturált kis 2 ágyas szobában. Akkor 1200/kopf/éj volt, most se taksálom 2000-nél többre.

Ákibard! 2009.04.09. 18:09:02

@noirp:
Köszi :-))
Ez már a negyedik alkalom lesz, először 1237, utána 1902, utána 1320 km-t mentünk, most 2500+13km... (tényleg ilyen kerekre jött ki, passzolom hogy) Amúgy nagyon jó buli haverokkal-ismerősökkel ám :))
"Orosháza vagy környéke" az 5. napon lesz, előtte Szeghalmon szállunk meg, ott elvileg koli lesz.
Az Üveggyárba viszont szívesen elmennék egyszer :-$ :))

noirp 2009.04.09. 18:28:06

"Az Üveggyárba viszont szívesen elmennék egyszer"

Csoportos gyárlátogatásra nem tudom, nem lenne-e lehetőség. Szerintem nagyon szép technológia.
www.guardian-europe.com/web/hu/guardian_global/content/home/index.html

ők a síküveggyár, a többi ágat kis kft-k vették meg, nem hiszem, hogy látogathatók. :I

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2009.04.11. 15:09:07

@noirp:
"Vagy ha kell a kettős állampolgárság, akkor az adót is fizessék kétfelé."
Vagy csak Magyarország felé fizessék az adót! Ezt én is támogatnám (bár ha jobban belegondolok, akkor az aranybányákkal sokkal jobban járnánk, mert pár éve csak egy ciánnal szennyezett Tiszát kaptunk miatta).
Amúgy meg ha vasútnál tartunk, akkor lehetne az is, hogy külföldön meg adjanak nekünk is kedvezményt (+ az ott élő magyaroknak).

ressm 2009.04.13. 17:17:44

csak akkor mi van, hogyha az elcsatolt részeken élő magyaroknak jobban megy a soruk? akkor ők fogják segíteni az itthoni szegény rokonokat? pl 90%-os vasuti jeggyel? sok sok tapasztalatból lehetne azért okulni,mindegyik környezőnek és nekünk is,hogy a "nemzeti" kérdés mindig csak összetűzéseket gerjeszt, inkább azon kellene lenni, hogy mindenki becsülettel kereskedjen, költsön ahol akar mint anno a MONARCHIÁBAN, Prágától Brassóig minden restiben koronaért adták a korsó sört. Manapság az informatika minden féle határt megszüntet és ehhez kellene mindenkinek úgy hozzáállni!(azt meg nem kellene elfelejteni, hogy a nemzet szétszakadás a hajdani soha meg nem választott politikusok ténykedésének eredménye volt)
süti beállítások módosítása