MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Rendszerstop = MÁV stop?

2008. július 15. - georgejr

Kedvenceink a pénztárosok. Némelyik annyira bunkó, hogy már nem tudok hasonlatot, ami megfelelően leírná. Nem tudok kiadni pót- és helyjegyet? Háhh szopjon mindenki. Na ezért is tart a vasút ott ahol tart...

 

Sziasztok!

Bár rendszeres olvasó vagyok, de eddig nem írtam, lévén hogy autóval közlekedem nap mint nap (tudom, fúj..., stb.... de erről majd lejjebb)

De most... történt, hogy a párom holnap reggel menne Győrbe és megkért, hogy ugyan intézzem már el neki a jegyvételt, merthogy ő Budán dolgozik, én meg Zuglóban.
Nosza mondom, irány a Keleti.

Beállok a sorba - ami persze minimum 10 ember/sor volt - és várunk. A sor csak nem akar menni. Aztán félhivatalosan elkezdik mondogatni egymásnak az emberek, hogy nem működik a rendszer...
Én meg csak nézek ki a fejemből, lévén azt sem tudom miről van szó. Aztán kiderül, hogy a hely és pótjegyet kiadó rendszer mondta be az unalmast. És ekkor mit látok: ahelyett, hogy a pénztárban ülő szólítaná azokat, akiknek nem kell helyjegy, fogja magát és kimegy DOHÁNYZONI. Amikor legalább 15 ideges ember áll sorban.

Kérdéseim:

1. miért nem tudják valamilyen helyi hangosbeszélőn bemondani, hogy nem működik ideiglenesen a helyjegyes rendszer?
2. miért nem szólítják azokat, akiknek nem kell helyjegy?
3. miért nincs legalább egy rendszer tartalékban ilyenkor?

Ezek után hab a tortán, hogy beérve a munkahelyre, a neten próbáltam meg jegyet venni, de természetesen(??) ott sem sikerült.

 

És akkor az autó: megnéztem a neten a jegyárat (konkrétan Győrbe): 2430 Ft. / fő odaútra. Vissza ugyan ennyi. Ez két embernek duplázódik.
Vagyis az már 9600 Ft. Az utvonalterv.hu szerint a Keleti - Győr útvonal 125 km. Ehhez adjunk még hozzá nagyvonalúan 25-öt, vagyis legyen 150.
Ez egy átlagos 7 literes fogyasztással 10,5 liter oda, 21 liter vissza. Ha beszorzom a 320 Ft-os benzinárral, akkor az 6720 Ft. Autópálya matricával 8250 Ft.
Vagyis közel 1500 Ft. a spórolás két embernek. Arról nem is beszélve, hogy kényelmesen, bármikor, kultúrált körülmények között jut el a célhoz az autóval az ember gyermeke. Míg a vonattal...nos erre van itt elég rémtörténet...
Ha ez négy emberes történet (mondjuk egy család) akkor minimum 3-4000 Ft. a spórolás.

Persze, tudom, hogy demagóg megvilágítása lehet ennek a számításnak (hiszen nem tud mindenki autót venni), de hogyan várjuk el, hogy bárki is átszokjon a vasútra az autóról (környezetvédelem, stb..), ha abszolút nem versenyképes az autóval. Sem árban, sem szolgáltatásban.

Maradtam tisztelettel, további olvasó :)

Üdv
Gabor

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr33568811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whin (törölt) 2008.07.15. 10:07:29

A Déliből átszállás nélkül mehetett volna Győrbe személyvonaton(IC jegy nélkül).

tomi79 2008.07.15. 23:11:49

whin
Persze, csak 2 óra Győrbe személyvonattal eldöcögni a Déliből...

daniferi 2008.07.16. 03:33:34

Van az 3 óra is néha :) A mezei gyorsnak kell 100-110 perc.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2008.07.16. 21:40:17

Csak kérdem: benzinen, és autópálya-matricán kívül mást nem kell fizetni az autósnak? Ha igen, akkor azt is bele kéne számítani... .
Nade sajnos akkor is drága a MÁV, és a fejlesztések - háát..., az nem igazán megy neki (uccó neki, adjuk oda a DB-nek, akár ingyen, de legyen annyi kikötés, hogy fejlesszenek ezerrel + ha lehet, akkor legyen olcsóbb a jegy/bérletár - tudom, vágyálom...).
A másik meg: netes vásárlás - vicc, mert elég lenne egy kódot kinyomtatni, és azt felmutatni. Hasonlóan működne a mobiltelefonos jegy/bérlet is (csak ott az van, hogy még a rendszer a mobilszámot is kijelzi, szóval így jobban leellenőrizhető lenne, hogy kié is a jegy/bérlet). Na igen, mégis mit várunk mi a MÁV-tól.... .
süti beállítások módosítása