MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Kődobálás

2008. június 05. - georgejr
A minap kaptam a levelet, kicsit hoax íze van, de ettől függetlenül még nagyon valós is lehet. Néhány évvel ezelőtt pár siheder töltésből felszedett kövekkel dobált meg egy vonatot. Akkor egy kő eltalált egy utast, aki szörnyethalt. Azóta a MÁV a legtöbb vonaton lecserélte az üvegeket. Azok csak berepednek, de nem robbannak be, amikor megdobálják, de a lehúzott ablakon ettől még berepülhet a kavics. Így a nyári szezon közeledtével, mikor minden vonat lehúzott ablakokkal közlekedik érdemes ismét felhívni a figyelmet. Hogy életveszélyes a vonatokat dobálni. Aki ilyet lát rögtön keresse meg a jv-t. Vagy ha nem vonaton ül, hívjon rendőrt.


Helló,
az alábbi levelet küldtem az imént, az összes általam fellelt MÁV címre.
Nem tudom, te hallottál-e mostanában ilyen esetekről? Szerintem megéri a nyilvánosságot!!!
Üdv, Ági

-----Original Message-----
From:
Ági
Sent: Monday, June 02, 2008 11:21 AM
To: 'informacio@mav-start.hu'; 'eszrevetel@mav-start.hu'; 'vezerigazgato@mav.hu'; 'press@mav.hu'; 'forgalom.palyavasut@mav.hu'; 'ertekesites.palyavasut@mav.hu'; 'ertekesites@mav-start.hu'
Subject: KŐDOBÁLÁS
Importance: High

Tisztelt MÁV Zrt.!

Ezúton jelzem, hogy az alábbi sorokat tettem közzé egy közösségi oldalon:

„FONTOS!! ADD TOVÁBB!!!

Az eset VELÜNK történt a mai napon. A 18:45-kor a Déli pályaudvarról induló Bp-Nagykanizsa MÁV szerelvényt Székesfehérvár elhagyása után nem sokkal kb. 19:56-kor KŐVEL DOBÁLTÁK MEG, azt az ablakot találták el, ami mellett a két 7,5 éves gyermekemmel ültem!!! Mindent beborítottak az üvegszilánkok, nagyon ijesztő volt, az élményt nem kívánom senkinek!

Az eset sajnos nem egyedi, mint a kalauztól megtudtuk, a héten ez volt a második – EDDIG SZERENCSÉRE TRAGÉDIA NÉLKÜL!!!

Nem tudom, milyen jó tanácsot lehet ilyenkor adni…

(
Ági)

ADD TOVÁBB, BÁRKI ÉRINTETT LEHET!!!

május 30., 22:43

  Egyúttal az esettel kapcsolatban várom szíves tájékoztatásukat, milyen lépéseket tesznek, hogy szerencsétlenség a jövőben se történjen illetve tudnak-e egyáltalán róla, hogy ilyesmi történik????? Ha jól emlékszem, kb. 10 évvel ezelőtt „divat” volt a vonatok kővel dobálása, egészen addig, amíg egy nagymamája mellett ülő kisfiú bele nem halt a fejsérülésbe…

Felháborodásom és félelmem nyilvánvalóan jogos, ennek megfelelően minden eszközömmel a lakosság tájékoztatásán leszek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr31504761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avogadro00 2008.06.05. 11:32:32

1. ilyenkor vészfék meghúz és elkapni az elkövetőket. egyszer egyik ismerősöm el is kapott pár ilyen srácot, akik a kis piros vonatot dobáltak meg egy szárnyvonalon
2. a TV-ben soha nem mondják már be ezeket a hireket, mivel ezek csak gerjesztik a dobálásokat, régebben mindig, amikor bemondták akkor megszaporodtak az esetek. Hűlyegyerekeknek akkor jutott eszükbe, amikor bemondta a hiradó.
3. ha mindig ugyanott van az eset, miért nem mennek a rendőrök és ellenőriznek?

Nagymoli 2008.06.05. 11:41:59

Aki ilyesmivel szórakozik, az roppant hasznos lehet társadalmunk számára, mint céltábla. Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel, ugye... Erre a célra rendszeresíteni fogunk a vonatokon egy kenyértároló-szárító speciálisan elkerített teret. Két ork fogja a vonatok jobb, és baloldalát figyelni, és amint egy vonat felé haladó követ látnak, már dobják is az illető kőhajító nagymester felé a kéthete friss pékárut. Ami sikeres söppályán való indításkor a feladót ki is iktatja, mint felesleges levegőszennyező tényezőt. A vonat sebessége, plussz az ork dobóereje eléggé hatásos lehet. fővonalakon. Mellékvonalon a vonat adta kezdősebeséget egy speciális kenyérágyúval fogjuk biztosítani. Jelenleg mérlegelés alatt van, hogy az ágyúk, vagy pedig a pályakarbantartás a gazdaságosabb megoldás. A szétloccsant fejű kavicsdobálót pedig eltakarítják a hollók, prérifarkasok, és kukacok. Nem kár értük... :-)
üdvözlettel:
MÁV utasvédő szolgálat

Néhány emberszabásút miért neveznek egyáltalán embernek???

Nagymoli 2008.06.05. 11:45:12

AvogadroOO 3-as hozzászólásához:
Miért nem mennek... hmmm... Talán, mert nem szeretik, ha őket is megdobálnák..:-)

titan 2008.06.05. 15:56:14

Sajnos én is szoktam néha találkozni ilyen esettel, kíváncsi vagyok kinek lehetne ilyenkor szólni. Mobiltelefonon rendőrség? MÁV direkt? Kalauz? Vagy vészfék, és az elkövetőnek kell szólni bakancsorr segítségével?

Adani 2008.06.05. 17:30:31

Kecskemét alsó környékéről hallottam ilyesmit, még a forgalmistát is megdobálták. Miért nem lehet az ilyenekre vadászati engedélyt kiadni?

Törzsgyökeres szentesi 2008.06.05. 21:04:54

Rendőrség se tud velük semmit azon kívül, hogy jól rájum ijeszt oszt kész.

Mérgezett fülü teszkós szatyor 2008.06.05. 21:37:58

par eve volt ebbol halaleset is, majd utana egy kisgyerek szintugy, o meguszta 'agykarosodassal'. mindket eset a szolnoki vonalon volt. hagyne mondjam melyik nepcsoport buntethetetlen korosztalyanak tagjai uznek sportot belole. ha valaki el akarja oket kapni, csak szemtanuk nelkul. a veszfek erre nem jo.

Én lennék terrorista! 2008.06.06. 08:55:44

Ki lehet mondani, hogy cigányok voltak? Merthogy az ő nemzeti sportjuk...

Adani 2008.06.06. 09:37:37

Igen, Kmét alsón is C kategóriások dobálnak vonatot, arrafelé laknak a legtöbben.

titan 2008.06.06. 11:52:11

Hmm.. én is a szolnoki vonalon láttam, egész pontsan az újszászi-szolnokin... Legközelebb lehet vinni kéne légpuskát :) Kár hogy nincs :(

Ákibard! 2008.06.07. 16:24:32

Csak úgy tájékoztatásképpen:

Legutóbb kb fél hónapja történt olyan eset utoljára, amikor a vonattal találkozó töltéskő az üveget betörte, egészen pontosan A 120-as vonalon, egy Posta-Bhv kocsi középső ajtó üvegét törte be, nem sérült meg senki.

A levélben leírtak ennek megfelelően "kicsit" körítve vannak, sajnos a dobálás ténye nagy valószínűséggel valós, az ablak betörése már kevésbé...

Emellett az sem valós, hogy "lecserélték az ablakokat "nem robbanósra"". Kicsit vicces kategória,de meg kell hagyni, nem rossz! A vonatokon az auóknál megszokott biztonsági üvegek vannak, amik kisebb ütésre pókhálósodnak, nagy erőre pedig apró galacsinokra esnek szét. Természetesen egyik sem vág. (Volt szerencsém kezemben morzsoltagni ilyen üvegszilánkokat, és nem vágott meg. Pont ezt próbáltuk ki)
Jópár éve valóban halt meg egy kisgyermek ennek következtében, a nagymama ölében ült, a menetiránynak háttal, de az ő halálát nem a "kirobbanó üveg" hanem sajnos a kő okozta.

Mit tesz a vasút? Sajnos ez ellen semmit nem lehet tenni. Ahol tudják, hogy "frekventált" terület, ellenőrzik, illetve láttam már, hogy fórumon megjelentetett képek alapján azonosítottak elkövetőket, illetve helyszíneket.

Mit lehet tenni, ha mégis megtörténik?
Az első legyen a vészfék meghúzása, majd ha az elkövetőket esetleg el lehet fogni, akkor tegyük azt (Értelemszerűen ffi honfitársak segítségével), ha nem, akkor a kalauznak a megállás után (!!!) ajtón/meglévő ablakon kihajolva jelezzzük, helyileg hol húztunk vészféket, így kicsit gyorsabb az ügymenet.
A további teendőket a jegyvizsgáló tudni fogja.

És természetesen emellett érdemes betratani, hogy az ablakon nem hajolunk ki, és lehetőleg a fejünket sem tartjuk az ablakhoz, csökkentve a kockázatot.

Persze a helyzetre nem ez a megoldás, de elég a grafittikre gondolni, csak azok legalább nem életveszélyesek...

Adani 2008.06.08. 09:52:45

Ablakon kihajolni egyébként sem okos dolog. Nem tudom volt-e már baleset ebőbl ,de nem lehetetlen. Sokszor a vágány mellettt közvetlenül ott a felsővezetéktartó oszlop, lehet ott jelző is, ha meg ezt nem veszed észre belefejelsz. Duplavágányú pályán ellenvonat is jöhet.

m. g. 2008.06.09. 09:15:08

Még tavaly haverokkal jöttünk haza prágai kiruccanásból, mondanom sem kell, jól éreztük magunkat a hazaútra félretett sörök által is :) már Bp.-Szeged vonaton ültünk, amikor kitaláltuk, hogy húzzuk fel a kabinunkban az ablakot, vegyük le az egész napos rohangálásban megfáradt és megizzadt lábunkról a cipőt és versenyezzünk, hogy ki bírja tovább :)
Rá két percre Nagykőrös környékén bazinagy durranás, bedobták az ablakot, szerencsére kétrétegű volt, a külső réteg lerobbant. Ha nem játszunk hülye óvodás játékot, akkor berepül a nyitott ablakon és el is talál valakit. Fasza.

Slusszpoén, hogy a velünk utazó ismerős párocska nem bírt már elviselni minket, átültek másik kabinba a vonat másik felében, és az övék volt a másik ablak, amit eltaláltak a vonaton.

m. g. 2008.06.09. 09:40:33

kepfeltoltes.hu/view/080609/Pr__ga_2007_04_27-30r_038_www.kepfeltoltes.hu_.jpg íme a bedobott ablak.
cseh kölcsönkocsi volt meglepő módon, látszik is a képen, nem tudtunk elszakadni Prágától :)

NRG44 · http://althir.org 2009.12.22. 08:12:35

Főként a cigány purdék olcsó szórakozása a vonatdobálás, és úgy általában a törés zúzás. Ez a kultúrájuk része, fogadjuk el. Vagy ne.
süti beállítások módosítása