MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Annyi idő alatt nem fogok elkészülni a jeggyel....

2008. május 22. - georgejr
Azt már eddig is tudtuk, hogy a nemzetközi pénztárban való jegyvásárláshoz szükséges némi perverzió. De azt továbbra sem tudom megérteni, hogy miért egy nulla nyelvtudással rendelkező Joli nénit ültetnek be, aki már annyira fásult, hogy az utasban már Mordor Gonosz Urát látja? Velkám hángeri....

szia,

gondoltam írok arról, hogy mi történt velem kb. két hete.
Prágában volt egy megbeszélésem az adott hét keddjén de az autóm meghibásodása végett az utolsó pillanatban kiderült, hogy vonattal kell mennem. Kiderült, hogy nemsokára (1330-kor) indul is egy a Keletiből, így taxiba vágtam magam és 1305-re kiértem a pályaudvarra, gondoltam, itt már nagy baj nem lehet.

A taxis a nemzetközi jegypénztárnál rakott ki, úgyhogy még kerülnöm sem kellett. A sor rövid volt, úgyhogy megnyugodtam, de ez korai volt. Az előttem levő 3 embert kerek 20 perc alatt tudta kiszolgálni az idősődő pénztáros néni. Előttem egy japán srác állt, aki szerett volna Bécsbe eljutni. Amikor az ablakhoz ért, mutatta a kézzel írt papírt, hogy Wien és a vonat indulásának időpontját. A néni szépen érthetően, tagoltan visszakérdezett magyarul: HELYJEGYET KÉR? Majd a japán srác értetlen arcát látva tett egy apró szívességet és angolra váltott: SZÍT (sic!)? A srác még mindig nem értette, a hülye, úgyhogy megkérdeztem tőle angolul, hogy szeretne-e helyjegyet, mire mondta, hogy igen, néni írja, kiállítja.
Ezután már én jöttem, mondom gyorsan a néninek
én: kérek szépen egy jegyet a 1330-as prágai vonatra.
néni: az nem fog menni
én: miért??
néni: annyi idő alatt nem fogok elkészülni a jeggyel
én: ez most ugye vicc?
néni: várja meg a következőt
én: de az három óra múlva indul
néni: és?
én: ?????
néni: ????
én: tessék szíves lenni nagyon gyorsan megírni az a jegyet
néni: (néma átkozódás, fintorgás és szájhúzogatás)

1329-re készen lett a jeggyel, némi futás után elértem pont a vonatot, persze ennivalót vagy olvasnivalót már nem tudtam venni, de ez a legkevesebb volt a fentiek után.

Az egyik dolog, amit csak simán nem értek, hogy miért nem tesznek legalább a nemzetközi jegypénztárba nyelveket beszélő (a kedvességet nem is merem mondani) pénztárosokat.
Az viszont egyenesen felháborító, hogy a pénztáros nyényi éppcsak az arcomba nem röhög, hogy én hogy képzelem a vonat indulása előtt 5 percben megvenni a jegyemet. Mintha én lennék az ő vasútjukért és nem ők értem. Agyrém.

üdv,
Bálint

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr89481849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.22. 10:16:50

haha ennek vannak változatai is ám:
- amikor rossz napra ad helyjegyet és amikor szólok, tajtékozva és kéromkodva cseréli ki
- amikor az ÁFÁs számlát nem akarja kitölteni, mert 'hosszú a cim és nem fér ki'
- amikor magyarul szól be a turistának

szóval elég cifra társaság tud lenni :) de vannak rendkivül türelmes és jófej pénztárosok is.

Zombecz 2008.05.22. 10:36:34

Aki nyelveket beszél, az nem a **** MÁV jegypénztárában fog rohadni minimálbérért egész nap, hanem egy picit - ha nem is sokkal - jobban megfizetett helyen. Ennyit a hazai nagyvállalatok személyi állományáról...

Czigler Zsolt 2008.05.22. 10:43:12

Jegy nélkül?Pár százforintos pici pracliba?

wamz 2008.05.22. 10:55:41

Én még anno 2001-ben csóró egyetemistaként vettem Debrecenben a MÁV belvárosi menetjegyirodájában - figyelem, nem állomás, hanem prémium kat. belvárosi iroda, a váróban fotelek, etc - 2 vonatjegyet Bp-Rieka(Fiume) vonalra. a két jegy kb 20-30 ezer körül lehetett, most sem kevés, de egyetemistaként 10x ennyinek érződött.

Neten előtte kinéztük a vonatot - nem, nem elvirán, bahn.hafas.de - és ennek birtokában mentünk el a jegyirodába. A néni először közölte, hogy ilyen vonat nincs. Én mondtam, hogy szerintem van, ő ragaszkodott ahhoz, hogy nincs, mert az ő füzetében nem szerepel, és mutatott nekem mindenféle fénymásolt lapokat egy lefűzős mappában. Nagy nehezen sikerült rávennem, hogy legalább nézze meg a neten. Őt nem érdekli a net, mondta, csak a füzet. Erre szerencsémre odajött egy fiatalabb MÁV-os kollegina, aki közben hallván a mi kis csörténket megnézte a neten, és felvilágosította a nénit, hogy tényleg van az a vonat, amiről beszélek.

Ekkor tartottunk kb 20 perc vitatkozásnál, és a nő elkezdett ordibálni, hogy akkor most ezt neki le kell beszélnie a központtal, meg a horvát vasúttal (?), meg gondolom még a világ ismertebb vallásainak isteneivel és főbb szentjeivel is, és most egy órát az én jegyemmel kell foglalkoznia. Utolsó szavait nyomatékosítván lehúzta a reluxát a fülkéjében, és kiszólt nekem, hoyg egy óra múlva jöjjek vissza. Így aztán nem szólhattam vissza neki - bár elismerem, szükségtelen vagdalkozás lett volna - hogy ha még tényleg fel kell hívni az atyaúristent is egy mezei jegykiállításhoz, akkor is (2001-es fizetési szinten) kb kétheti bérét készülök épp otthagyni, meg egyébként is, ez a munkája, szal ha ez egy óra, akkor egy óra, röviden tehát kuss. (persze mai napig nem értem, mi ezen egy óra)

Aztán nyilván meglett a jegy, nem is volt gond egész utazás során, mindössze az derült ki visszaúton a kallertől, hogy a néni állítása szerint kötelező kb 3000 HUF értékű helyjegyeket nem lett volna muszáj megvenni, ez opcionális, és nem is lett volna érdemes, mivel utószezonban mentünk üres volt a vonat.

Bit Rot 2008.05.22. 11:01:31

Botrányos a MÁV nemzetközi jegypénztára (a Keletinél), sajnos én is láttam.

A jegyeket kézzel írják és lassan (csak a helyjegyet nyomtatják?), a 9 ablakból kb. 2-3 van nyitva, ott is 3 embert szolgának ki kb. 20-25 perc alatt, angolul nem tudnak, stb.

Én már írtam panaszlevelet, de hárítottak, azért jó lenne, ha más is írna.

Csak egy tipp: aki teheti, inkább a Nyugati pályaudvaron vegyen nemzetközi jegyet, ott se sokkal gyorsabb, de ott általában nincs sor.

SZÁNALMAS!

Az előző posthoz:
"mindössze az derült ki visszaúton a kallertől, hogy a néni állítása szerint kötelező kb 3000 HUF értékű helyjegyeket nem lett volna muszáj megvenni, ez opcionális"

Amíg ilyen birkák vagyunk, és fizetünk, addig marad ez a módi.

Az a minimum szerintem, hogy a 3000 Forintot visszaköveteled, ha kell, perelsz érte.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.05.22. 11:02:24

nekem a kedvencem az a diákakció volt, amikor kábé féláron vehetted meg a jegyeket, de csak akkor tudtad meg, hogy megkaptad a kedvezményt, ha lefixáltad a jegyet, hogy így is úgy is megveszed.

kérni a kedvezményt, néni hátramegy a kis szobába, vár 10 percet, majd megkérdezi, hogy megveszem-e a jegyet, mondom igen, jó, akkor sikerült féláron.

wtf.

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.05.22. 11:02:43

orv 2008.05.22. 10:43:12

pont az ilyeneket akarjuk visszaszorítani, de látom te még a megvesztegetős, korrumpálós módit követed:(

DArchAngel 2008.05.22. 11:02:49

marosiviki

Nem kéne...

Sajnos a MÁV ugyanolyan látens munkanélküliséget gerjesztő hely, mint a többi. Mindenki felvesznek, szerintem fejkvótát kapnak alkalmazottak után, mint az egyetemek...

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.05.22. 11:03:55

marosviki bannolva. kissé unom a sok kommentspamet

wamz 2008.05.22. 11:13:27

John42

a 3000 HUF-on anno én is dühöngtem, de a perelés azért túlzás lett volna. Helyesebben nem túlzás, hanem nehéz lett volna bizonyítani, hoyg a nő megtévesztett. azóta meg el is évült (2001-es eset).

Charlie Drop 2008.05.22. 11:13:48

Akkor én leszek az ellenpélda. Sokat utaztam egy időben vonattal Szabadkára, a jegyet mindig a Nyugati nemzetközi jegyirodájában vettem meg. Noha sokszor lassú volt a sor, talán ha egyszer volt olyan eset, hogy nem tudtak kommunikálni. Az ottani jegyárusok minimum angolul beszéltek, de volt aki németül is. És ott aztán nem volt olyan, hogy nem segítettek volna. Volt olyan is, hogy két csaj (nagyon külföldiek, már nem emlékszem). Valahova németországba akartak menni, kinézték az útvonalat, de valahol elszámolták magukat, a pénztáros keresett nekik egy másikat, ami rövidebb is és így olcsóbb is lett...

És nem "Fotosóp", meg a MÁVnál sem dolgozok, de ezügyben csak jó tapasztalataim vannak

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2008.05.22. 11:25:31

a nemzetközi pénztár... hajaj.

elmondtuk hova kellene jegy, külföldön átszállások, stb, de nem boldogult a szentem. az általunk előtte otthon a dójcse bán oldaláról általunk készített útvonal, terv alapján találta meg a vonatokat.

nem elég ugye úgy jegyet kiállítani hogy budapest-xy, hanem az összes közbülső határállomást, átszállási pontot is rá kell írni és itt voltak a bajok kezdetben hogy hol a faxba megy át a vonat A-ból B országba, nomeg a csatlakozós dolgot valahogy nem nagyon kezelte a rendszer, és nagyon nem tudta összehozni a bp-ről induló vonatot egy olyan vonattal aminek köze nincs magyarországhoz.

gáz.

pacorro 2008.05.22. 11:46:17

Hát igen, Keleti, nemzetközi pénztár.
Ha nem lenne elég az a szörnyű kerítés a biztonsági őrnek látszó biztonsági őrökkel - akik már a peronra érkezés előtt elveszik a szerencsétlen külföldi kedvét az újbóli Magyarországra látogatástól - akkor a nemzetközi pénztár végképp sokkolja őket. Minimális kitáblázással, folyamatos renoválás alatt, a lehető leglepukkantabb részen (esetleg még azzal lehetne fokozni, ha a gyrosos a pénztár mögül adná a pitát), idegen nyelveket ritkán beszélő pénztárosok, akik között bizony akad egy-két udvariatlanabb is. Tovább fokozza a helyzetet, hogy a metróépítés miatt úgy néz ki a pályaudvar környéke, mint Drezda 1945-ben. És aki ezek után odaverekedte magát a pénztárhoz, az nézhet dülledt szemekkel, ha a néni egyre hangosabban ordítja neki: TIZENKETTŐEZER-NYOLCSZÁZ! ÉÉÉRTI? TIZENKETTŐEZER-NYOLCSZÁZ!

Országimázs 2008. Szeretlek Magyarország!

Az a baj, hogy ez csak nekem meg a turistáknak kínos, a MÁV-nak és az államnak a legkevésbé sem az...

Manyizga (törölt) 2008.05.22. 11:53:59

Igen... az tipikus magyar reakció a külföldiek felé, hogy ha nem érti, akkor lassan, tagoltan, hangosan ismételgetjük neki.

Bizonyára csak azért nem érti a szerencsétlen amit mondunk, mert mi az irodalmit beszéljük, ő meg a fel/kelet/dél/nyugatvidéki magyart tanulta! Köszönjük Emese! :)))

Gery Greyhound · http://www.bestofgyurcsany.hu/news.php 2008.05.22. 11:58:48

A nyugatit ajánlók sorába beállnék én is, ott vettem pár hete Bécsbe jegyet. Egy lélek nem volt ott, de a 4(?) pénztárból 2 nyitva volt úgyhogy sorban sem kellett állni, a villamosról le -> jegyet megvesz -> villamosra vissza műveletsor durván 5 percet vett igénybe, a jegy pedig 3400 Ft volt fejenként. Korrekt, Bécsbe már biztos hogy csakis MÁV vonattal megyek.

kyanzes (törölt) 2008.05.22. 12:17:02

"ennivalót nem tudott venni"

Ez valami magyar szokás, hogy vonaton azonnal neki kell állni zabálni? :)

Egyébként meg: aki elfogadhatóan beszél egy idegen nyelvet, az nem fog neked jegyet kiállítani egy lerohadt vasúti pénztárban.

Baaah 2008.05.22. 12:21:18

Oda GYESEV jár nem? Mármint Bécsbe :)

Baaah 2008.05.22. 12:23:03

kyanzes ugye fogalmad sincs hol is van Prága, ez nem BP külső ám, egy órányira

Turmion Kätilöt 2008.05.22. 12:24:40

Ha valaki járt már Somoskőújfalu és Fil'akovo (Fülek) között...
A Hatvanból érkező csatlakozás már a Pesti vonat késése miatt is késve indult, késve érkezett. Somoskőújfalun szerencsére épp elértük a vonatot, bár előttünk egy srác még Kiskunhalasig kért egy jegyet, kerékpárszállítással, az se egy perces móka volt. A nemzetközi jegy "természetesen" kézzel írott cédula volt. Nem retúrba vettük meg a jegyet Somoskőújfalun.

Visszafelé Füleken a nemzetközi jegy a következőképp nézett ki:
Kis tokban, valamilyen speciális keményebb papíron, nyomtatott formában.
Mindezt egy szlovák kisvárosban. És még csak nem is a Keletiben.

Tanítóbácsi 2008.05.22. 12:34:34

Én azért védelmembe venném azt a pénztárat :)
Na jó, inkább csak azt a pénztáros kishölgyet, aki a bécsi utunk előtt kiszolgált. Üdülési csekkel akartunk fizetni, de ugye az csak belföldi viszonylatra jó. Mondja, semmi gond keresünk megfelelő kombinációt. Kis töprengés után a nekünk - valóban - legjobban megfelelő variációt kiválasztva simán megvettük a jegyet. Még arról is felsötétített, hogy ha helyjegyet veszünk, akkor elkerülhetjük az álldogálást (a karácsony előtti időszak miatt :)
Btw, a nyelvvel neki is volt problémája, mert előttünk és utánunk is kűfődiek akartak vonatozni. Amolyan konyhanyelven, de megértették egymást :)

A hely retek, ótvar, undor és ezek fokozatai felfelé. Mint KÖKI... országblamázs :(
Munkaerő képzetlensége? Tudjátok, hogy megszüntették a legtöbb vasútforgalmi szakközépiskolát. Mint ahogy az összes többi szakközepet is süllyesztőbe küldték? TALÁN, ha már az alapoknál arra van orientálva, hogy ez neki a hivatása lesz, akkor esetleg tanul és képzi magát... Na meg ha tényleg nem ilyen kevésért melózna...
De ez gumicsont :)
Vesszenek a MÁV fejesek! Bakterokat a bársonyszékbe :D

capor_ 2008.05.22. 12:55:58

Én már meg sem próbálom a nemzetközi pénztárat.. Akárhányszor odamentem mindig marhaságokat mondtak nekem, és azt ajánlották vegyek inter-rail jegyet mert szinte ugyanannyi lenne..
Inkább mindenkinek ajánlom a Wasteels irodát a keletiben. Segítőkészek, vágják is a dolgokat (a mávos csaj nem tudta hol van Nürnberg pontosan...).. De a legjobb az lenne ha magam megvehetném itthon a jegyet.

motabu 2008.05.22. 13:12:14

2006-ban 6 hónapos terhesen másfél órát(!) álltam(!) sorba a Keleti Pu-on a nemzetközi jegypénztárnál. Összesen három sor volt, meg a terem farönkökkel aládúcolva. A néni minden jegyet úgy állított ki, hogy talán a helyjegyért komótosan elsétált valahová 10-20 percre. És tényleg nem beszélt nyelveket: a magyart se nagyon. Viszont iszonyú mérges volt. Ő!
Életem egyik meghatározó Kelet-Európa élménye volt.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2008.05.22. 13:54:13

Nem ertem miert lenne olyan nagy cucc a nyelvtudas, hogy azt gondoljatok nem lehet olyan penztarosokat szerezni, akik legalabb egy nyelven legalabb kozepfokon beszelnek. Ehhez eleg egy erettsegi, meg esetleg utana egy nehany honapos beszed intenziv nyelvtanfolyam (ra a kozepfokra). Na igen, kicsit talan jobban meg kell fizetni az illetot, de 10-15 alkalmazottnal azert ezt nem szabadna megereznie a MAV-nak. Az sem kell, hogy egy ember tudjon tobb nyelven - ha nem talalnak ilyet, akkor szepen kirakjak az adott ablak fole a megfelelo zaszlot tabla formajaban, es kesz. (Ahol csak magyarul tud a penztaros - ilyen azert nem kene - oda magyart, ahol angol+magyar, nemet+magyar oda a megfeleloket.) Ilyen egyszeru.

dontals 2008.05.22. 13:59:00

orv-> ez már csak azért sem működne , mert a prágai járaton háromszor ellenőrzik a jegyet. Egyszer a mávosok, utána a szlovákok, harmadszor pedig a csehek. Úgyhogy jobban jársz, ha megveszed a jegyet, mintha mindenkit megpróbálsz lefizetni (sejtésem szerint nem is feltétlenül működik határon kívül a dolog...).

kyanzes-> Prága 7,5 óra, kegyetlenül sok tud lenni egyhuzamban, én nemrég jártam meg. A büfékocsi horibilis árai pedig még akkor is eltántorítják az embert (ha jól emlékszem 1000 Ft/kávé)- műanyag kis pohárban, ha amúgy megengedhetnéd magadnak.

GH 2008.05.22. 16:02:22

Nekem elég vegyes tapasztalataim vannak a Keletis pénztárról. Egyszer egy nagyon rendes, segítőkész, tapasztalt hölgyet fogtam ki, aki kiszámolta a legolcsóbb lehetőséget Görögország felé. Volt abba minden az akkor még létező EURO domino stb. Máskor meg a Budapest-München jeggyel is nehezen boldogultak:)) Szóval nagyon attól függ, hogy éppen kit fogsz ki.
Szerintem a leggázosabb a nemzetközi telefonos info. Ott aztán semmit se tudnak. Csak kinyitja a DB keresőt és, ha éppen szerepel ár benne, akkor elmondja neked. Elég gáz. Még a pénztárak jobbak egy fokkal.

aneurysm 2008.05.23. 23:11:16

Egyik ismerősöm egyszer egy Franciaországon belüli járatra vett jegyet a budapesti pénztárban. Azt bezzeg tudták nyomtatni.

macskafaraok 2008.05.24. 10:55:45

A post feldobta egy kicsit a napom, 'Es? - ?????' ... Jajj
A BKV ellenorok, a MAV Jegypenztarosok, Taxis hienak a palyaudvaroknal szentharomsaga ami lerombolja az orszagimage-t, nagyon gyorsan.

Fedup Sári 2008.05.27. 20:36:02

Két-három hete voltunk Prágában. Megnéztem az akciós menettérti vonatjegyet: 19125 Ft, az út 7,5 óra.

Az Orangewaysnél a buszjegy oda-vissza 8600 Ft, az út 6,5 óra, plusz:
- tiszta, új, bőr ülések
- utaskísérő
- újság
- kb. háromszor megkínálnak kávéval/forró csokival
- teljesen elfogadható áron ehetsz szendvicset, ihatsz üdítőt, sört
- kapsz egy fülhallgatót, és nézheted a filmet/hallgathatod a slágerrádiót (már, ha van ilyen ambíciód)
- a vécét is használhatod

Én nem a vonatot választottam.

petya.bacsi 2008.05.27. 22:30:50

Fedup Sári: nem az Orangeways volt az a cég, aki a sztrájk alatt ingyen szállította volna az utasokat (?).

Mellesleg meg sem lepődök, amit írtál. Itt versenyezni kéne az utasokért...

Nyaralni én sem vonattal fogok menni, az már szinte biztos, és amint lehet, a MÁV-ot is otthagyom (biztonytalan az egész, mindig késik, koszos, néha meg nem megy, mert munkabeszüntetés van, ha meg nincs, akkor meg készültség, köszönöm, ebből nem kérek, bőven elég volt eddig is).

e1 · http://beszoltam.hu 2008.06.29. 17:09:41

Utaztatok már StudentAgency-vel? Pozsony - Budapest ha jól emlékszem 90 Sk, azaz kb 720 Ft. Színvonal olyan mint a fent leírt Orangeways, helyjegyek, stb. Ezzel szemben egy gyorsvonatos fuvar kb. 400 Sk. Ki az a hülye aki ezután vonattal megy? :)
süti beállítások módosítása