MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Fogadjunk örökbe vagonokat

2008. április 13. - georgejr
A minap beszélgettem egy kollégámmal és azóta is esz a penész, hogy nem az én agyamból pattant ki ez az ötlet.
Ugye az állatkertben is örökbe lehet fogadni egy-egy állatot. Miért ne lehetne ezt megtenni a vagonokkal?
De mi értelme lenne? Hogyan is működhetne?
A lényege az lenne, hogy mindenki örökbefogadhatna egy vagont, amely a szívéhez nőtt, amelyhez emlékei kötődnek. De miért fogajunk örökbe egy lepukkant kocsit?
A cél nem más, minthogy az örökbefogadással némi kontrollt kaphassunk. Ha csak minimális, jelképes összeggel is, akár 1 forinttal hozzá tudunk járulni a kocsik tisztaságához, akkor talán nem a takarítók is jobban végeznék a munkájukat. Ezt persze egyeztetni kell a MÁV-val. De ötletnek nem rossz.
Megvalósítási és egyéb javaslataitokat várom. Hamarosan egy teljesen átgondolt ötlettel fogok jelentkezni. Holnap ugyanis konzultálok a MÁV-Starttal ezügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr53423362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasutassrác 2008.04.13. 09:23:57

Szuper ötlet! Én kezdem a 777-7-es bhv-val!

tra lala 2008.04.13. 14:01:25

A vagonok mindig ugyan azon a vonalon közlekednek?

Az ötlet amúgy tetszik. Csak úgy kell kitalálni, hogy az örökbefogadás ne olyan érzés legyen, mintha a mávot támogatnánk. Úgy is mondhatnám, hogy az örökbefogadással ne a mávot támogassuk.

A takarítók egyébként fél percel sem fognak tovább söprögetni, csak mert ki van írva, hogy xy örökbefogadott vagonában vannak. (Igaz akkor sem dolgoznának jobban, ha dupla annyit keresnének.)

Arra nincs ötletem hogy lehetne a takarítókat ösztönözni és jól megcsinálni ezt az örökbefogadást, de azt tudom, hogy én mitől fogadnék örökbe:
- Ha már valamilyen emlék miatt fogadom örökbe a vagont, akkor azt ott helyben (a vagonon) tenném, mivel két nap múlva már úgysem emlékszem, hogy melyik vagonról is volt szó.
Ez technikai okokból nyilván nem lehetséges, ezért minimum jól láthatóan fel kell tűntetni a vagon azonosítóját, hogy aztán az állomáson/interneten örökbe tudjam fogadni (25 karakteres betű-szám azonosítót megint senki sem fog tudni megjegyezni).
Ha az örökbefogadás mellé meg lehet adni, hogy mi az az emlék, akkor az személyesebbé teszi. Mások számára is.
- Tudjam, hogy hol van az örökbefogadott vagonom (Vagy legalább melyik járatokon lehetséges az előfordulása.).
Ha heti vonatozás ellenére is csak 4 évente egyszer tűnik fel az a bizonyos vagon, akkor az kicsit kiábrándító.

Kiváncsian várom, hogy hogy gondoltátok ezt az örökbefogadást.

dontals 2008.04.13. 18:12:14

Maga az ötlet nem rossz, viszont szerintem vasútnál nehezen kivitelezhető.

A felvetett probléma miatt (nehezen követhető a kocsik mozgása) jobb megoldás lenne, ha járatokat lehetne örökbefogadni, de így viszont éppen a lényeg veszne el, hogy valaki sajátjának érezze a kocsit.

A terv megvalósulása esetén valamilyen matrica jelezhetné a kocsiban, hogy ki fogadta örökbe, de arra viszont nincsen ötletem, hogy mi ösztönözhetne valakit arra, hogy örökbe fogadjon egy vasúti kocsit. Az, hogy nagyobb kontrollt kapnék, még nem feltétlenül vonzó. Az állatok esetében néhány ezer Ft-ból több havi élelmet tudnak venni, a vasúti kocsik többségénél viszont több millió Ft is kevés lenne ahhoz, hogy valamennyire helyrehozzák.

De kiváncsian várom, hogy mi lesz a tervből

titan 2008.04.14. 10:16:53

Nekem is eszembe jutott már valmikor hasonló, csak nem kocsikat fogadtam volna örökbe, hanem fülkéket (igaz ez ugye, csak a fülkés kocsik esetében lehetne), és nem pénzzel támogatni, hanem összehozni a retekkommandós taktikával, azaz, azt takarítanám ki... Aztán figyelnék, hogy hogy romlik avagy nem romlik az állapota.

drhlaszlo · http://kskozlony.blog.hu 2008.04.15. 12:19:00

Én már meg is találtam:
IC 711 435-ös vagon (ez zónázó, gyakorlatilag kizárólag Bp-Szeged viszonylaton.
Honos állomás: Bp-Nyugati;
Honos karbantartóhely (kth): Bp-Nyugati

Na erre vágyom.
Egyébiránt vihetek a saját vagonomba mondjuk saját plédet, párnát... stb.
Csak azért, hogy otthonosabb legyen :)

Gaberan89 2008.04.15. 21:09:34

Ez egy tök jó ötlet!
-Lehetne egy jól látható matrica a vagon oldalán az örökbefogadó nevével (kb úgy mint ahogy egyes mozdonyokon a kis tábla). Szerintem sok vasútbarátnak már így megérné.
-Meg lenne egy ilyen "vagonörökbefogadók klubja" amihez jár egy tagsági kártya, amivel ingyen lehet utazni az adott kocsival. Ez például a MÁV-nak semmibe nem kerülne, ha arra gondolunk milyen utat járnak be az országban ezek a kocsik. Persze lenne egy jelképes tagsági díj (max 10ezer forint évente)
-Ebből a pénzből talán egyszer egy évben át lehetne tolni a mosóvágányon is.
-Évente egyszer ki lehetne ezek a kocsikat sorolni egy extra takarításra. Pl ez a retekkommandós dolog jó ötlet, csak nehéz kivitelezni.

Az a baj, hogy ezek így egy picit Lelkes Emesésen hangzanak, de ha megvalósul szerintem sok vasútbarát áldozna rá párezer forintot. De arról ne is álmodjunk, hogy javítunk az állapotokon. Nem is a mi dolgunk! De a tagdíjakból talán valami rendezvényre is futná, vagy egy évben ingyen be lehetne menni a füstibe...

tra lala 2008.04.16. 08:50:59

Retekkommandóval az a baj, hogy a takarítás csak az érem egyik (kissebbik) oldala. A másik oldala, hogy sok ember szarik a tisztaságra. Odahamuzik a földre, de magát a csikket sem biztos, hogy sikerül kidobnia az ablakon. Cipővel együtt rakja fel a lábát a szemközti ülésre. Eszi a földimogyoróját, a koszt meg lesöpri a padlóra.
A firkálás végülis nem csinál koszt, így azt meg sem említem.
Ugyan ez nem a vonatban csinál koszt, de már olyat is láttam, hogy fickó megitta a dobozos sörét, lehúzta az ablakot, a dobozt kidobta, majd mint aki jól végezte a dolgát, beszélgetett tovább a haverjával..
Arra azért kiváncsi lennék, hogy egy frissen (és tényleg tisztára) takarított vagon meddig maradna tiszta.
süti beállítások módosítása