MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Adószám

2008. január 10. - georgejr

Számvitel, számvitel....


Üdv!

 
Nem panasz, csak észrevétel. Ha csak nekem új az infó, akkor bocs.
Ma a Keletiben szokás szerint megvettem a hétvégi hazaútra szóló jegyemet, és mivel a munkáltatóm fizeti a hazautamat, így szóltam, hogy számlát is kérek. Erre a pénztaros visszakerdezett, hogy adószamot tudok-e, mert csak olyan számlát adhat, amire raírják a vevő adószámat is, pechére tudtam. Gondolom vége a rendkívüli hóhelyzetnek, meg az "elhaladó vonatok felverte porhó" is elolvadhatott, így megint kellett valami újabb "utasbarát" ötlet. Ma erre futotta.
 
Szoval ha szamlát szeretnél, akkor adószamot is tudj prezentálni!
 
ui: Kíváncsi vagyok, hogy akkor mi van, ha Micimackó nevére kérem a szamlát?
 
Üdv:
timla

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr17291719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alojzia 2008.01.10. 08:12:03

Miért kérsz számlát? A munkáltatónak számla nélkül is el kell számolnia a jegyet.
Egyébként - szerintem-, nem kell az adószám.

Bástya elvtárs (törölt) 2008.01.10. 08:28:38

Tudomásom szerint a számlán a vevő adószámát akkor kell feltüntetni, amikor az áfát nem az eladó fizeti (fordított adózás) vagy visszaigényli azt (ha kiviszi az eu határain kivülre). Ezekben az esetekben erre azért van szükség, hogy nyomon lehessen követni, hogy az eladó valóban jogosult e az áfa nemfizetésre.

kele lol 2008.01.10. 12:49:52

Sajnos, kell a VEVŐ adószáma is az új ÁFA-törvény 169. paragrafusának d) pontja értelmében.
Bővebben pl. itt:
www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso/pf/SearchLaw/searchLaw
Szóval ezt most nem a MÁV-nál, hanem kicsit feljebb találták ki. (szerintem egyébként ez tök fölösleges, és sok zűrt fog még okozni)
alojzia: nem tudom máshol hogy van, nálunk mindig minden ilyenhez kell a cég nevére szóló számla, hiszen csak így tudja a cég a számviteli nyilvántartásába beállítani az adott költséget.

Az pedig már egy következő kérdés, hogy miért írogatják még mindig mindenhol kézzel számlát, óriási hibázási lehetőséget hagyva ezzel, hiszen a szép új rendszerükben benne van a jegy adata, csak hozzá kéne rendelni egy számlaadási opciót az adott jegyhez, és akkor nem írnák el a jegy árát, számát stb. (személyes tapasztalat)
Tudom, nem minden állomáson van lehetőség ilyen gépi jegy kiadására, de könyörgöm, legalább ahol van, ott megoldhatnák a gépi számlázást!!!

Bit Rot 2008.01.10. 14:54:47

"Sajnos, kell a VEVŐ adószáma is az új ÁFA-törvény 169. paragrafusának d) pontja értelmében."

Ebben nem lennék biztos. Google-ztem, és nem ezt írják.

Mintha csak fordított adózásnál kellene.

Bit Rot 2008.01.10. 14:56:27

www.magyarorszag.hu/kereses/jogszabalykereso/pf/SearchLaw/searchLaw

"A szolgáltatás jelenleg nem elérhető, kérjük próbálja meg később."

kele lol 2008.01.10. 16:42:06

Hidd el, erről nem én tehetek. :)
A hivatkozott jogszabály egyébként így szól:
169.§ A számla kötelező adattartalma a következő:
...
...
d) a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének adószáma, amely alatt, mint adófizetésre kötelezettnek a termék értékesítését, szolgáltatás nyújtását teljesítették, vagy amely alatt a 89.§-ban meghatározott termékértékesítést részére teljesítették;

(a 89.§ egyébként az EU-n belüli termékértékesítés adómentességéről szól, szóval nincs köze a fordított adózáshoz)
Ez elég egyértelmű. Lehet, hogy valahol "elrejtve" tartalmaz a törvény egyszerűsítő kiskaput, de a számlázásról vonatkozó rész nem.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2008.01.10. 17:04:01

A gyakorlat azt mutatja, hogy nem kell, december 5-én legalább is nem kérdtek Szegeden semmi ilyesmit, de a könyvesboltban sem kértek...

kele lol 2008.01.10. 17:43:36

Átolvastam, értelmeztem még egyszer, és a lényeg a "mint adófizetésre kötelezett". A vevő akkor kötelezett adófizetésre, ha fordított adózásról beszélünk. Legalábbis erre utal az APEH honlapján a tájékoztatás, itt:
www.apeh.hu/adoinfo/afa/forditott_adozas.html?pagenum=4

De a "mezei törvényértelmező" (mint én is) értelmezheti úgy, ahogy a MÁV-nál is tették. Ha van jogász, vagy adótanácsadó errefelé, kérhetném, hogy tegyen igazságot? :)

Illetve célszerű lenne, ha a MÁV jogi, vagy ki tudja milyen illetékes osztálya kérne egy APEH-állásfoglalást az ügyben, mert nem gondolnám, hogy mindenki ilyen felkészült, mint Timla. (illetve most már én is, biztos, ami biztos alapon) :)

Bit Rot 2008.01.10. 22:36:21

Az oldalon, amit linkeltél:

"Amennyiben fordított adózást kell alkalmazni, a teljesítésre kötelezett a számlán áthárított áfát nem tüntethet fel, ugyanakkor köteles azon a beszerző, igénybevevő adóalany adószámát feltüntetni (új Áfa-törvény 169. § d) pont)."

Tehát ez csak akkor, HA fordított adózást kell alkalmazni. Vasúti jegynél nem kell.

alojzia 2008.01.11. 08:15:27

kele lol: egy nagyon nagy cégnél dolgozom, és nem kell számlát vinnem. A törvényi hátterét nem ismerem.

mildi 2008.01.12. 19:24:32

nem kell a vevő adószáma! (akkor kellene, ha a vasút fordított adózás alá esne)
Tegnap jött ki emilben a start parancskönyve.