MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Re: Haverom a kaller

2007. december 17. - georgejr

Hát ez kész! Ezt nem hiszem el. Úgy látszik kiskirályság nem hagyja magát. Mindenesetre most a MÁV Blog kommandó akcióba lép! T.F.E. segítünk amiben tudunk!

December 9.-én került fel a megintallunkvazze.hu-ra az esetem a kalauzzal. Röviden összefoglalva: a teljesen hivatalos köztisztviselői igazolásomat hamisítványnak vélte, engem pedig bűnözőnek nevezett. Ennek okán elvette a személyi igazolványomat (kérésre sem adta vissza), mobilon rendőrt hívott, és Székesfehérváron leszállított a vonatról. (A személyi igazolványomat csak a rendőrnek volt hajlandó átadni.)

Az esetet követően Székesfehérváron és Budapest Keleti pályaudvaron bejegyzést tettem a panaszkönyvbe, telefonon beszéltem a MÁV Űgyfélszolgálattal, e-mailt illetve faxot írtam nekik, ezt követően pedig tértivevényes levélben a Székesfehérvári Rendőrkapitányságnak illetve a MÁV Start Zrt.-nek megküldtem a munkahelyem által kiállított igazolást, miszerint az általam használt köztisztviselői igazolás valódi.

A mai napon egy tértivevényes értesítést találtam a postaládában, aminek megörültem, mert azt hittem, hogy a MÁV Start Zrt. elismeri a hibáját - ráadásul dícséretes gyorsasággal -, de nem így történt.

A MÁV Start Zrt. Ügyfélszolgálata (azon szerv, akivel telefonon, faxon és e-mailben is felvettem a kapcsolatot!) a következő szövegű levelet küldte ki a címemre:

 

Tisztelt Utasunk!

 

Értesítjük, hogy 2007.12.08 napján történt utazása alkalmával 001-012378 számú Utasleadási lapon 13770 Ft összegű (1770 Ft menetdíj különbözet, 12000 Ft pótdíj) utánfizetés merült fel.

Kérjük, hogy a fenti összeget levelünk keltétől számított 30 napon belül, a csatolt Utasleadási lap átadása mellett bármely vasúti személypénztárban befizetni szíveskedjen.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a befizetési határidő elmulasztása esetén további díjak felszámítására kerül sor.

A levél szövege alapján a következő dolgokat furcsállom:

1. Az Ügyfélszolgálaton a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal.

2. A levél aláírása fénymásolt, pecsét sem szerepel a lapon â013 tehát nyilvánvalóan hamisítvány! (Sokkal inkább látszik annak, mint az általam már többször használt igazolás.)

3. A kalauz a helyszínen nem kínálta fel, hogy fizessem meg a menetdíj-különbözetet, plusz 2000 Ft pótdíjat -lehetséges, hogy eleve a 12000 Ft-os pótdíjra utazott.

Ezek után fogalmam sincs, mihez kezdjek, úgy látszik, valóban csak a pereskedés lesz az egyetlen megoldás: legalább plusz költségként felszámíthatom azt a fél órát, amit ma a postán sorbanállással töltöttem...

Üdv:
T.F.E.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr48267484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fromdtod 2007.12.17. 21:17:24

Kitartás. Nagyon drukkolok T.F.E-nek, mert ilyen perek által is lehet javítani ezen a cégen.

Adani 2007.12.17. 21:32:19

Ilyenkor lehet azt csinálni ,h inden egyes fleszólító meg csekkes levelükre válaszul visszaküldöd csekkestül és mellé beteszed a borítékba az esetet leíró levelet. Esetleg egy viszontválasz és ha szerencséd van lekopnak. Velem az XY Volán próbált 1x szórakozni, kiküldtek egy levelet miszerint blicceltem és ejnye-bejnye és pótdíjat kéne fizetni. Ráadásul egyo lyan napot, mikor nemhogy ababn a városban nem jártam, de egyáltalán ki se mozdultam az onnan 160 km-re lévő otthonomból. Azt, h nem voltam a városban aznap többen is alá tudják támasztani. Egy szép viszontlevélben mindenzt le is írtam ( miután felcsörögtam az ügyfélszolgálatukat és ők ezt javasolták), röviden, h nem kéne szórakozni, mert nem most jöttme a falvédőről, mellékletben ment az érvényes bérlet fénymásolata, egy esetleírás miszerint pár nappal előtte kocsival hazajöttem mivel hárman ültünk a kocsiba ezt ketten is igazolják, vlaamint, hogy az álíltólagos 8:10-es bliccelés előtt kb. 10-15 perccel tanú van rá, h még az igazak álmát alszom kb. 160 km-re onnan az ágyamban, mellém ég odaírtam poénosan ,h ha maguk szerint én képes vagyok teleportálni és 15 perc alatt 160 km-t utazni, akkor miért is ülnék buszra pláne miért bliccelnék is rajta, ha amúgy van érvényes bérletem is. Azóta sem küldtke újabb levelet még cska anynit se, h kivizsgáltuk és elnézést tévedtünk. Azt már meg se mertem kérdezni, h ugyna honnan szedték az adataimat, cska arra tudok gonodlni, h valaki bediktálta, de ő honnanszerezte ( jó persze meg lehet tudni sok helyről, de miért pont az enyémet?).

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.12.17. 21:33:57

A blog teljes mellszélességgel és minden erőbedobással T.F.E. mellett áll. Mindenben a segítségére van!

bagaela · http://kremmarka.blog.hu/ 2007.12.17. 23:30:27

Ez kész...:)
Amugy nekem az egészben az tetszik, hogy egyrészt ottvan a tény, hogy jogosult vagy valamre, másrészt pedig annak a papiros-kártyás-érvényesitett háttere, ami nélkül nem megy. (jo példa amikor engem mult télen vizsgaidöszakban megbüntettek mert a diákom nem volt nálam a vonaton, de nálam volt a fényképes, kiölött, friss, dátumozott jegyekkel diszitett indexem, iskolalátogatásim arra félévre (több példányban, még adtam is volna) személyim, jogositványom, mindenem a diákon kivül...
Mikor lesz már nálunk egy egységes renedszer? Vagy legalább normális igazolások, plasztikkártyába (bör alá? :) ) épitett chipet leolvaso akármi...évtizedek. :)

Netuddki. 2007.12.17. 23:58:09

Ha találsz egy jó ügyvédet akkor minden költséget, beleértve a leszállításét, megaláztatásét is le kell rajtuk verni.

El Condor 2007.12.18. 00:37:08

Tököm tele van már az ilyen kamu szöveggel. Nem szeretném a mávot védeni, én is mindennap vonattal járok dolgozni, de velem minden kaller udvariasan beszél, persze van érvényes bérletem stb. Nem hiszem, hogy engem le tudna szállítani, és el tudná venni a személyi igazolványomat. Szerintem sáros vagy és most sokallod a büntit.

azlok23 2007.12.18. 01:06:54

El Condor mond valamit... érdemes figyelni...
én sem adom oda egy kallernek sem az igazolványom. kérésre megmutatom, pörgetem, amelyik oldalt kéri, de nem adom oda.
egyébként én mninden héten legalább 2x vonatozom pestre, meg vissza. legutóbb vasárnap este jött a kaller, és akorát ordított,h kicsit meghőköltem.
- Jó estét midnden kedves utasnak!
sztem nagyon jó napja volt, mert mindeknivel kedvesen beszélt, csak kicsit nagyhangú volt. hawer meg is jegyezte, hogy látszik rajta, hog yélvezi a munkáját. este 9 órakor.
és 70-80%-ban ezt tapasztalom.
de ez csak azon kevesebb kallerek védelméért szóló post. nem MÁV dícséret.

legközelebb ne engedd,h leszállítsanak, mert utána jön a papírmunka, örökös körforgás, stb...

Pol 2007.12.18. 02:09:06

Hát lenne náluk mit javítani az biztos.
Ha más nem az informatika terén:
www.netdiag.hu/daily/071209/ndHttp_071209_id153.htm

www.netdiag.hu/daily/071213/ndBrowser_071213.htm

Elvirának volt pár nehéz napja...

petya.bacsi 2007.12.18. 06:30:41

Felháborító, és elszomorító. T.F.E., ne add fel, konzultálj egy ügyvéddel, és mutasd meg nekik! Fordulj a nyilvánossághoz, bár, ezt már megtetted (őket érdemes volna megkeresned: TV ügyvédje, Fókusz, Híradó, Tények stb.).

Kampfer 2007.12.18. 07:52:41

Udv!

En csak azt nem ertem, hogy hogy a fenebe kerult a kallerhez a szemelyi? Mert en oda nem adtam volna neki...! Anno eleg sokat utaztam a Bp-Kkemet vonalon s egy eset volt gazos, mikor a jegyen levo nyomtatast nem tudta elolvasni a kaller. Vita vitat kovetett, majd szemelyit kert. Miutan en mondtam neki, hogy szemelyit csak rendornek s hivjon egyet, utana eleg volt tenyleg megvarni egyet (akkor szinte minden Bp-Szeged vonaton volt rendor) s neki odaadtam. Szoval azt nem ertem, ha koztisztviselo, s raadasul meg biztos is az igazaban (amit en nem vitatok), akkor hogy a fenebe tudta egy suttyo kaller igy befenyiteni? Egyebkent nem kerdojelezem meg a sztorit, mert barmit elkepzelhetonek tartok itt mar. S nagyon suttyo paraszt viselkedes volt ebben az esetben a mav reszerol.
Kampfer

petya.bacsi 2007.12.18. 08:14:43

Kampfer: sokszor kikapja az ember kezéből. Anno - pár éve, mikor diák voltam - az én kezemből is kikapta a diákot, hogy megnézze közelebbről. A legtöbb utas nem tudja (akkoriban én sem tudtam), hogy mihez van joga a kallernek, így odaadja, vagy ha elveszi, akkor nem szól.
Most már nem kapná ki a kezemből, az biztos, hála a blognak, illetve a hozzászólásoknak körvonalazódnak az utas/kaller jogai, kötelességei...

Dr Keynes 2007.12.18. 08:17:15

Legközelebb igazoltatni fogom a kallert, vazze. Mutasson igazolványt, személyit, addig nem hiszem el, hogy ő a kalauz. Ilyenkor mi van?

Fedup Sári 2007.12.18. 09:22:24

Nagyon elszomorít, hogy az ilyen tetvek miatt nem használható rendeltetésszerűen a vasút, és ezért döntenek egyre többen az autózás mellett, ami nyilván legfeljebb lokálisan lehet csak megoldás bármire is.

Igenis jogunk van (bocs, lenne) emberi utazásra alkalmas körülményeket biztosító vasútra, ahol tiszta, megfelelő hőmérsékletű és fényviszonyokat biztosító helyen ülhetjük végig az elfogadható időtartamú utazást, és menet közben tudunk olvasni/dolgozni/be tudjuk dugni a laptopunkat, ha van, ráadásul nem teremtenek folyton balesetveszélyes helyzeteket. Nem utolsósorban pedig a kalauz, meg a velünk érintkezésbe kerülő többi alkalmazott úgy viselkedik, mintha észrevette volna, hogy mi fizettünk azért a szolgáltatásért amit most éppen ő nyújt.

Ezek a jelenlegi seggfejek meg (kérem, akinek nem inge, ne vegye magára) elmehetnek a ===KIMODERÁLVA===

Adani 2007.12.18. 09:35:10

Petya.bacsi: Ezt mondtam én is még az előző postnál. Ami nem kerül elő a zsebből azt nem tudja kivenni ak ezedből. Mellesleg meg ugyen me kell odaadni, diákot se kell, nem is szoktam, megmutatom neki a hátulját, h lássa érvényes a matrica és kész, ez általában elég is, sokszor el se kéri a diákot, ha meg nem kéri akkor nem adom oda.

pagonylako 2007.12.18. 09:42:28

Ne hagyd magad, hulljon a férgese!!!

T.F.E. 2007.12.18. 10:22:53

El Condor:

Ha gondolod, átküldöm neked szkennelve a köztisztviselői igazolást, amit használtam (látod majd rajta a pecsétet, amit a pénztárban rányomtak, december 8.-i dátummal, tehát ellenőrizhető), szintén csatolom neked a munkahelyem nyilatkozatát, miszerint az igazolás érvényes - talán akkor majd elhiszed, hogy igazat mondok.

Eddig az alkalomig nekem sem volt semmi gondom a kalauzokkal, sőt, vigyorogtam a külföldieken, akiket megbüntette, mert IC vonatra felszálltak pótjegy váltása nélkül. Úgy véltem, a kalauz teljesen jogosan járt el.
Erre most történt egy olyan eset, amikor a kalauz nyilvánvalóan tévedett, de ahelyett, hogy ezt elismerte volna, a hibáját tovább tetézte a rendőrhívással, leszállítással, személyi igazolvány elvételével, és az alá nem írt jegyzőkönyv leadásával.

A személyi igazolvány átadását már korábban is leírtam, de megteszem még egyszer. Teljesen gyanútlanul adtam át neki, mivel a köztisztviselői igazoláson szerepel a nevem, gondoltam azt akarja ellenőrizni. (Ha sáros lettem volna, eszembe se jut elővenni, nem gondolod?) A kalauz azután vádolt meg a hamisitással, hogy kézbe kaparintotta az irataimat.

Kívánom, hogy soha ne éld át azt a megaláztatást, amit én (nő létemre sokkal jobban megvisel az ilyesmi, mint egy férfit), és azt se tapasztald, hogy miután kétszer panaszkönyvi bejegyzést teszel, két e-mailt, egy faxot és egy levelet írsz, valamint telefonon egyeztetsz, még annak álljon feljebb, aki igaztalanul megvádolt téged.

T.F.E. 2007.12.18. 10:30:59

Jonathan:

Látszik, hogy veled nem történt még hasonló eset. (Igaz, velem is most először.) A jegyzőkönyv felvétele a leszállítás ELŐTT történt (az is egy szép történet, hogy a kalauz azt akarta aláíratni velem, hogy elismerem, hamis irattal utaztam, erre én megjegyzést akartam írni, miszerint ezt nem ismerem el, de kitépték a jegyzőkönyvet a kezemből, így alá sem tudtam írni).
Szóval a körforgás akkor is beindul, ha nem szállítanak le, de én magamtól is leszálltam volna, egyrészt, én is hívtam a rendőrt, mert a kalauz nem adta vissza a személyi igazolványomat, másrészt nő vagyok, aki nem fog egy nagydarab férfival huzakodni, harmadrészt a sírás környékezett a megaláztatás miatt, és minél hamarabb meg akartam szabadulni a kalauz társaságától.

petya.bacsi 2007.12.18. 10:33:50

T.F.E.: ez az eset nem csak Téged érint, mivel a levélben azt írják, hogy "nyilvánvalóan hamisítvány", tehát a munkahelyed is érintve van ezáltal (mivel úgy látszik nem fogadták el az igazolásukat).

Ha van a munkahelyednek jogi osztálya, hívd fel a figyelmüket erre az esetre...

T.F.E. 2007.12.18. 10:49:16

petya bacsi:

Ez volt az első amit megtettem. Természetesen a munkahelyem mindenben támogat, rögtön kiállították az igazolást is, de a jogi lépéseket nekem kell megtennem. Amíg még valakivel nem történik ilyen eset, nem lendül mozgásba a gépezet (így működik az állami szektor).

Fedup Sári 2007.12.18. 11:21:04

T.F.E., utolsó mondatodat nem értem... mit akarsz azzal mondani, hogy amíg még valakivel...

csorogi 2007.12.18. 12:29:59

a kallerok nagy része rendes. multkor viszont az egyik késésben lévő nemzetközi gyorsvonaton kért tőlem a bérlet mellé IC pótjegyet(sic!) és 500 Ft büntetést. Kérdeztem tőle, hogy akkor mivel késik, a pótjegyet visszaválthatom a pénztárnál, ugye?

Erre a válasz az volt, hogy nemzetközi gyorsvonatnál nem :))

Mondom, azért én megpróbálom.

Erre mondta, hogy jó akkor hagyjuk inkább, és kihangsúlyozta, hogy most akkor kaptam egy ingyen utazást :))
megjegyzem bérletem van arra útvonalra..

nyilvánvalóan kamuzott, résen kell lenni.

T.F.E. hajrá!!

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.12.18. 13:29:56

T.F.E.

küldtél-e már tértivevényes levelet nekik, amelyben minden az üggyel kapcsolatos kiadásod megtérítését kérted?

ha nem, most erre válaszul itt az alkalom :)

Prez (törölt) 2007.12.18. 17:00:12

T.F.E. - nem lesz semmi gáz. ne fizesd be, küldj egy tértivevényes levelet, h biztosítsd magad, amelyhez csatold az irataid és a jegy másolatát (eredetiket nem kiadni).
Egyébként: ha az állomáson azt nem tudja a forgalmista, hogy mennyit késik XY vonat, akkor szerinted Rózsika a panaszkezelésen (jobb kéz) tudja, hogy Julika a behajtáson (bal kéz) kinek küld levelet? :)

T.F.E. 2007.12.19. 13:53:22

monitoring:
Nem a forgalmistával leveleztem, hanem az ÜGYFÉLSZOLGÁLATTAL. És szintén az Ügyfélszolgálat szólított fel a pótdíj-fizetésre. A levélen ugyanaz az e-mail cím szerepelt, ahová 2 (!) e-mailt küldtem, és telefonon is beszéltem az illetékessel, faxot is küldtem neki (a leveleket most nem említem, mert lehet, hogy hosszabb ideig tart feldolgozni és kiszignálni).
Ezen kívül gondolom a panaszkönyvi bejegyzéseket is az Ügyfélszolgálat válaszolja meg, egyszóval, ha akarták volna, leállíthatták volna időben az ügyet.

Commandante en Jefe:
Most már 2 tértivevényes levélnél tartok. (Az elsőt átvették, visszajött a térti.)

Fedup Sári:
Ha egy emberrel történik valami, az véletlen, ha már kettővel, akkor valami gond van, na ekkor kell tenni valamit.
Mivel a munkahelyemen mindenki ugyanolyan igazolást használ (a főigazgató mindent zselés tollal ír alá), ezért várható, hogy ugyanez a kalauz legközelebb is hamisítványnak fogja vélni a valódi iratot.

cs_laca 2007.12.19. 19:07:19

Hát az ember esze megáll, mégis kit néznek hülyének? A kallernek van olyan képesítése, amely alapján meg tudja állapítani,hogy melyik igazolvány hamis vagy sem? Szerintem nem. Ennyiből én is azt mondhatom hogy ő csak egy álkaller. Nem nehéz olyan hülyének kinézni, hogy az ember azt higgye, hogy csak egy kaller.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2007.12.26. 01:18:16

A megóddás: az ilyen kallernak a nyelvét rá kell ragasztani a hideg, koszos, nem működő elektromos ajtóra a késő vonaton!

Fedup Sári 2007.12.26. 23:48:42

T.F.E., tehát a munkahelyed (="állami szektor") valamit tenni fog ("mozgásba lendül"), ha még egyszer ilyen eset történik vkivel? Hogyan, milyen csatornán keresztül? Átiratot intéznek a GKM-hez, hogy csapjanak szét a mávstartnál, vagy mi a szösz?

Lehet, hogy csak a felfogóképességemmel van baj, de még mindig nem értem teljesen.

T.F.E. 2007.12.28. 13:19:02

Fedup Sári:
Most én nem értelek. Olvasd vissza: petya bácsi kérdezte, hogy miért nem tesz semmit a munkahelyem jogi osztálya, erre mondtam, hogy lassan mozdulnak, mert egyelőre csak egy eset történt. Fogalmam sincs, hogy mit fognak tenni (egyáltalán mit tehetnek), csak remélem, hogy ha kiterjedtebb problémáról van szó (több esetben nem fogadják el a köztisztviselői igazolást), akkor nem fognak tétlenül ülni. Szóval ez remény és nem bizonyosság.

Fedup Sári 2008.01.04. 22:26:09

Majd léci számolj be róla, mi történt. Kösz.
süti beállítások módosítása