MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Ne pofázzon, magának itt nincs szava

2007. december 08. - georgejr
Úgy látszik sűrű hetünk van. Már ami a kis királyokat illeti. Mondjuk minden kakas csak a saját szemétdombján király és ezek a királyságok se tartanak örökké... Reméljük


Szia,

Azt hiszem lassan én is írok a nagyszerű vasutasaink ügyfélbarát panaszvonalára. Naponta utazom, ingázó vagyok, BKSZ bérlettel. Tulajdonképpen ettől vagyok vörös posztó egy kalóz szemében.


Az első találkozásom vele igen érdekes volt, de jó régen történt, egy kora reggeli vonaton:
Jön, menetjegyeket kéri. Bérlet elő, megvárom még odaér, megmutatom. Erre tesz egy fura kézmozdulatot. Jó, biztos elzsibbadt, nem kell ezzel foglalkozni, nem köszönte meg, ezzel sem kell, élek tovább a megköszönése nélkül. Tenném el a bérletet, mire rámrivall, hogy:
- A másikat is!
- Ööö másikat? Ez egy érvényes bérlet...
- A másik felét!
- Elnézést, nem takartam ki semmit rajta, de itt van újra, tessék... - gondoltam, azt hiszi, szándékosan úgy fogtam, hogy letakarjam a hónapot rajta.
- Hülyének néz?! A pestit!
- Igen, most hogy így mondja, már kezdem annak nézni, elmesélné, mit akar még egy érvényes bérlet mellé? Nincs nálam Pesti Est...
- Ez kiegészítő bérlet, a másik bérletét akarom látni, a bkv-st!
- Ööö, miért nem ezzel kezdte? - megfordítom a bérletet, és már látja is az általa vágyott méregdrága BKV-s fecnit. Érvényes, természetesen.
- Ezzel kezdtem, de ne pofázzon, mert ledobom a vonatról -- Utazóközönség felfigyel a "társalgásra"
- És ugyan miért, ha minden bérletem érvényes?
- Ne pofázzon, magának itt nincs szava.
- Szerintem van, ha így beszél velem.
- Mutattam, hogy fordítsa meg, maga meg itt kötekedik!
- Ééén? Elnézést, de nem vagyok vasutas kézjelekből kiképezve. Sőt idomítva sem vagyok, ha akar valamit, kérje.
- Hülyének néz?
- Igen, határozottan.
- Még megjárja! - majd balra el.
A sztorihoz tartozik, hogy korán reggel volt, keveset aludtam, fáradt voltam, _tényleg_ nem esett le, mi a fenét akar az integetéssel, meg a "pestit" szűrőfeltétellel.

Tegnap este újfent belefutottam. Most a ruházatomba kötött bele. (Semmi extra, sötét nadrágkosztüm, világos garbó, kezemben könyv, olvasásba belemerülve).
- Hamárilyenszépenkiöltözött, menetjegyét kérem! (röhögés a jómunkásemberek közt)
Részemről értetlenkedés, "jóestét, egy pillanat", és kezdek kutatni a táskámban.
- Halaggyon!
- Itt van.
- Most van pestije?
Itt esett le, kivel állok szemben :)
Közben közeledtem az állomásom felé, ahol leszálltam volna. Elkezdtem elpakolászni a könyvemet, előhalászni a sálamat, kesztyűmet, kabátom az ülés fölött a polcon. Erre megint belekezd:
- Ne sijjessen, a másikat is!
Eltűnt belőlem az úrinő:
- Nesze b+!
- Oszt' mé'nem mutassa azonnal, ha kérem?
- Miért, kérte?
- Igen, kétszer is szóltam, mire észrett!
- Bocsánat, olvastam! Szólhatott volna normálisan is. De mindjárt megérkezem, úgyhogy ha megbocsát, öltözködnék (értettem ezalatt, hogy ha elállna előlem, akkor felállnék, és levenném a kabátomat a fenti polcról).
- Inkább vetkőznél, te ribanc! - balra el...

Harmadjára szerintem se bevezetés, se tárgyalás, az arcába nyomom a bérleteket, majd kikaparom a szemét. De sokkal valószínűbb, hogy írásban panaszkodom egyet. Hozzáteszem, a többi kalauz úgy kéri a BKSZ-est, hogy "kérném a kiegészítőt is" vagy a "BKSZ-t is legyen szíves" majd, egy köszönömmel fejezi be.

Mellékszál, hogy "imádom" az új vonatbérlet formátumát. Pont nem fér bele a BKV-s bérlettokba, csak ha behajtok belőle mindkét oldalon fél centit. Nem tudom, hogy él-e még a jegyrongálás büntetendő cselekedetként történő azonosítása, de rosszat sejtek...

Üdv

missparker

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr61256452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.12.08. 09:06:03

Te missparker
én őszintén sajnálom, ami veled történt, és bitófát az ilyen bunkó kalauznak, de... miért adsz egyáltalán alkalmat arra, hogy az ilyenek verbális kapcsolatba lépjenek veled? Minimálisra kell csökkenteni az esélyt, hogy megszólítson. Amíg vonatoztam, ezt úgy oldottam meg, hogy már felszálláskor előkészítettem a bérletemet, és magam mellé tettem az ülésre, vagy a könyvembe tettem. Amikor jön a kaller, fel se kell nézni, csak felmutatni. (Nekem ilyen széthajtható bérlettokom volt, ezért a 'pestit' és a MÁVosat is egyszerre tudtam meglobogtatni.)

Kivétel persze, ha azt hallom, hogy rendes kaller jön - volt egypár a vonalunkon, aki kedves volt stb, nos azokra jólesett ráköszönni, de a többség még egy pillantást sem ér meg. Kár az időért és az idegeskedésért

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2007.12.08. 09:15:06

Ellenőröknek meg kellene tanítani, hogy "pesti" bérlet nincs. Egyszerűbb lett volna, ha azt mondja, hogy egyesített bérlet, ezt talán "missparker" is egyből értette volna, még ha olyan fáradt is volt.

Az ellenőr stílusa elfogadhatatlan, undorító. Monnyonle!

Tony Almeida 2007.12.08. 09:18:58

Az ilyennel el kellene kicsit beszélgetni az otthona előtt pár markos legény társaságában...azt hiszem, minden hölgynek kezétcsókolomot köszönne utána.

gravy_t 2007.12.08. 09:54:35

azér nem rossz, hogy az utas a hibás, amiért a kaller egy tapló paraszt - kíváncsi lennék, ezt hogy számoltad ki, rékuc.

redriot77 2007.12.08. 10:11:24

Hihetetlen paraszt kaller. Ameddig én vonatoztam szerencsére nem találkoztam ekkora paraszttal (Bp-Miskolc IC).

Az ilyeneket hasba kéne lőni egy lefűrészelt csövű sörétessel. Aztán ha ettől fura, idegesítő grimaszokat vág, és érthetetlen hangokat ad ki, pumpálni egy kis ólmot az arcába is. Ezután elővenni vmi azonosító okmányt a zsebéből, még aznap éjjel elmenni a lakására, bedobni egy molotovot, és mindenkit hasbalőni aki kirohan. (Óvatosságból, nehogy a DNS-e továbböröklődjön).

kalauznéni 2007.12.08. 10:13:46

Kedves missparker!

Ha legközelebb találkozol ezzel a kallerrel, kérd el tőle a törzsszámát és a telepállomásának nevét (köteles kiszolgáltatni ezt a két információt) és írd meg ezt a levelet a Start-nak is. Csak így tudja kiszűrni az olyan munkaerőt közölünk aki nem közénk való. Ha van olyan utastárs akit ismersz akkor utazz vele egy fülkében így tanúd is lesz. Őt is említsd meg a levélben és nem fog tudni kibújni a felelősségrevonás alól.Ha nem adja akkor pedig írd fel hogy a vonat mikor indult a te állomásodról és figyeld meg hogy a kaller sapkáján van-e vörös csík vagy nincs. (vezető jegyvizsgáló-e a vonaton vagy csak jegyvizsgáló) Ha ezt nem látod akkor azt írd fel hogy hanyadik kocsiban ültél a mozdonytól számítva ugyanis így is beazonosítható csak egy kicsit nehezebben.Remélem minél hamarabb megtörténik ez a dolog mert pont az ilyen "kollegák" miatt ha lehet őket egyáltalán így nevezni nincs becsülete a munkáját normálisan elvégző kalauzoknak az utasok előtt.

redriot77 2007.12.08. 10:16:53

Komolyabb tanács: mp3 lejátszó vagy mobil diktafon funkció bekapcs. mikor látod hogy közeledik a tetves paraszt. Aztán feljelenteni/beperelni úgy hogy a hús spontán lerohadjon a fejéről.

redriot77 2007.12.08. 10:18:12

+ ha vannak normális utasok, miután eltávozott a faszfej keresni egy tanút.

seabeast 2007.12.08. 10:53:01

Arányiban ugyanannyi paraszt van a kallerok és az utasok között. Nekem múltkor ismerősöm egy kalauzt aki ráadásul nő volt,egyszerűen visszakézből orrbavágott amikor az utánalépett mert nem állt meg neki megmutatni a bérletét a metrókijáratnál.

nol · http://www.blog.hu 2007.12.08. 11:10:16

Heh, hát már ne haragudjon a világ, de ha ilyet láttam/hallottam volna úgy pofán vágom hogy a fogát kiköpi. Pláne ha velem tenné ezt. Bár már jó ideje nem vonatozok, de nekem még szerencsére sosem volt negatív tapasztalatom velük. Nem is hagytam volna annyiban az tuti.

Axton 2007.12.08. 11:15:29

Én nem az előváros vonalon utazok, és szerencsére csak hetente egyszer maximum, de ugy látom az összes hülyét budapest és környékére hagyták.. a Bp. - Szeged vonalon rendes kallerrel találkoztam eddig. És remélem ez igy is marad.

szmrmszrzt 2007.12.08. 11:18:15

hangrögzíteni, interneten közzétenni.

petya.bacsi 2007.12.08. 11:36:52

Kalauznéni: köszi az infókat, legalább tudom, hogy mit kell majd tennem, ha összefutok egy ilyen észlénnyel...

petya.bacsi 2007.12.08. 11:40:02

Bár, azért hozzáteszem, hogy eddig egy kezemen meg tudom számolni azon kalauzokat, akik ekkora taplók voltak, tehát hál' Istennek nem ez az általános a kalauzoknál.

Missparker: írd meg a levelet, írd meg, hogy mekkora trauma ért, beégetett több utas előtt, olyan jelzőt használt, amihez nem volt alapja és joga stb. A viselkedése alapján simán bíróság elé rángathatnád ezt a díszpéldányt.

Hipósgriff 2007.12.08. 11:57:20

A hangfelvétel (akár egy MP3 diktafonnal) jó ötlet. A kalleron van-e valamilyen azonosító jel, névtábla?

DorKo · http://felsulooktatas.blog.hu/ 2007.12.08. 12:06:02

Ezeket sosem értettem; miért viselkedik így? Vajon mi készteti?
Biztosan flusztrált, akár a munkahelye, akár az otthoni dolgok lehetnek..azért abba is bele kellene gondolni, milyen ez a munka (nem vagyok kaller) de biztosan nem eccerű - mindenféle emberrel találkozik, erre rendesen fel kellene készíteni őket.
Ettől függetlenül ez felháborító!

Ui:georgejr, a címKÉK színe, khmm...:)

Árpi 2007.12.08. 12:12:18

Úgy tűnik, a különböző tömegközlekedési vállalatoknál ez egy járvány. Mármint hogy ocsmányul bunkó ellenőröket alkalmaznak, akik obszcén kifejezésekkel illetik a hölgy utasokat. Mintha csupa frusztrált farok lenne, akiknek csak attól jó, ha egy fiatal hölgy fölött valamiféle hatalmat érezhetnek. Családom nőtagjaival az elmúlt 2-3 hónapban kétszer a Volánbusz, egyszer a BKV ellenőr viselkedett hasonlóan. (Nem tudom, a céget menti-e valamennyire, de a volános ellenőr olyan mértékig volt bunkó, hogy a buszvezető lezavarta érte a buszról.)

2007.12.08. 12:32:11

sok mindent olvastam és tapasztaltam, de ezen azért elkerekedett a szemem. Megvárjuk valahol? :)

Az mp3-lejátszót én is ajánlom. Egy pöccintés, és megy a felvétel. Föl lehet tenni netre a fair play jegyében.

Calwer 2007.12.08. 12:45:43

Elég közölni vele:
"Uram, legyen szíves megadni mely telepállomáshoz tartozik, illetve azonosító számát is. Köszönöm."
Kötelessége a kérésnek eleget tenni. Csak hogy érezze, hogy kinek van szava.

A jegyre egyébként ráírja a vonat számát, a dátum-időpont alapján könnyedén lehet rá panaszt tenni.

De persze ahhoz is bőleg elég, hogy némiképp ráijesszen ember.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.12.08. 12:57:59

gravy_t
kíváncsi vagyok, hogy sikerült arra a következtetésre jutnod, hogy szerintem az utas a hibás :)
leírom mégegyszer és lassan, hogy te is megértsd.
Az ilyenekkel nincs mit kezdeni, természetesen fel kell jelenteni őket, de 1. a MÁV leszarja, ezt mindannyian tudjuk, 2. legjobb kiküszöbölni, hogy bármilyen kapcsolatba lépjünk a férgekkel. A saját lelki békénk kedvéért, hiszen más úgysem fog rajtunk segíteni. Sem a többi utas, sem a MÁV.

petya.bacsi 2007.12.08. 13:49:42

Rékuc: "leírom mégegyszer és lassan, hogy te is megértsd." LOL! :)

Ha meg panasz megy, gyorsan belép a szakszervezetbe, akik megvédik (valahol olvastam itt erről...).

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2007.12.08. 14:26:20

Én holnap fogom igénybe venni a MÁV szolgáltatásait, Veszprémbe utazom a két kutyámmal. Már előre félek, mi lesz a reakció, ha meglátják két kutyát, akik egyébként kis termetű terrierek. De ha be szól a kutyák miatt, akkor simán lelököm a kallert a vonatról.

Netuddki. 2007.12.08. 14:43:46

Rékuc!

Sajnos az ilyen hozzállás segíti az ilyen alakokat. Nem csak a MÁV-nál, hanem az élet számos területén.

Lehet szükség lenne a "normális emberek" számára egy jogsegélyszolgálatra, ami hasonló esetek miatt az illető cégéből még a s..rt is kiperelné. Főleg, ha még közvetlen bizonyíték is van.
Aztán majd az illető cég dolga lenne, mit kezd az ilyen beosztottakkal. Egy idő után talán már a dolgozó felvételénél szűrnének.

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2007.12.08. 14:44:12

Köszönöm, kalauznéni!
Mostmár tudom, hogy legközelebb mit kell kérdeznem egy jól sikerült panasztételhez.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.12.08. 14:55:53

kovi1970
Értelek én, de amíg nincs ilyen jogvédő szervezet, amíg nincs egy jóérzésű férfi utastárs, aki erélyesen helyreigazítaná a bunkózó ellenőröket, addig sajnos mást nem tudsz tenni, csak annyit, hogy megpróbálod minimalizálni a kapcsolatot velük.
Hozzátenném: elég sok országban utaztam már, de ilyen modort még sehol nem láttam, csak Magyarországon. Itt viszont annál többet.

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.12.08. 15:07:58

Jogvédő szervezet alakulása folyamatban van!

Netuddki. 2007.12.08. 15:17:57

Rékuc
Megnyugtatlak, akad. Csak éppen nem voltam ott. :)

Ha nem teszünk ellene akkor semmi nem fog változni, inkább csak még rosszabb lesz.
Ezt sem fogják a politikusok helyettünk megoldani!

petya.bacsi 2007.12.08. 15:29:50

GeorgeJr.: Napról-napra az az érzésem, hogy a MÁV-ot már senki és semmilyen reform nem tudja "meggyógyítani".

Állandó késések, iszonyat veszteséges működés, sok tapló dolgozó (ráadásul olyanokkal bunkóznak ezek a tapló dolgozók (akinek nem inge...), akik kétszeresen is támogatják a Reménytelen Eset Feneketlen Kút Zrt-t.: 1., adójukból, 2., bérlet/jegy árával).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2007.12.08. 15:36:42

kovi1970:
helyes, örülök neki hogy vannak még ilyenek :)

sajnos azonban 'mi' nem tehetünk semmit egyénileg, hiszen ha panaszt teszünk, csak az egymásramutogatás jön, a 'nemamidolgunk', hiszen a MÁV egy felelősség és következmények nélküli cég... szóval lehet panaszt tenni, saját szabadidődből áldozni rá, közben háromszor is agyvérzést kapni... csak épp eredménye nem lesz.

A jogvédő szervezet megalakulását örömmel várom, én leszek az első, aki belép :)

ticsung 2007.12.08. 16:02:22

Legközelebb kérdés nélkül rúgd ágyékon, és mond meg neki, hogy nesze a környéki...

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2007.12.08. 16:57:50

Én csak azt nem értem, hogy milyen alapon kéri mindkettőt? Hiszen egyszerre csak az egyik bérlet érvényességi határán belül tartózkodhatsz :)

meroving 2007.12.08. 17:05:18

ticsung: nekem is ez jutott eszembe elsőre...

csak sajnos van egy olyan sanda gyanúm, ha ilyen történne a vonaton és az illető, vagy a kabinban más vki, vagy a párja feláll és jól helybenhagyja a vasutast, akkor a köv állomáson rendőrök viszik el és lehet később a bíróságon nyer, de előtte őt szivatják / meghurcolják

mindenesetre ha vonaton bnővel ilyen előfordulna és ott vagyok sztem akkor vki elfeküdne a földön...

Axton 2007.12.08. 17:45:15

A legjobb télleg az lenne ha van ilyen visszatérő bunkó akkor vagy mobillal vagy diktafonnal rögziteni és aztan elküldeni a megfelelö helyekre, hogy megkapja amit megérdemel a bunkója, vagy pedig esetleg valami mediahoz hogy mindenki hallhassa.

lynx (törölt) 2007.12.08. 18:31:40

Felháborító az a hozzáállás, hogy csak némán tűrjük el, ha a kalauz pofátlankodik.
Első lépés, hogy panaszt teszünk. Ha ez nem jár eredménnyel, önbíráskodás...
Ha valaki megmondja kit kell keresni, én szívesen elbeszélgetek ezzel a kalózzal.

petya.bacsi 2007.12.08. 18:47:15

Az önbíráskodást remélem poénnak szántad. Nem az a megoldás.

AAAKK 2007.12.08. 18:48:31

amióta az eszemet tudom vonattal járok de én ezt sem hiszem :D
ez egy ilyen nap. gyertek üssetek!:D

MCock 2007.12.08. 19:09:03

Csaj vagy, ekkora szád lehet. Én verést kockáztatnék, ha kinyitnám. Anyámat, nem?

lynx (törölt) 2007.12.08. 19:50:06

"Az önbíráskodást remélem poénnak szántad. Nem az a megoldás."

Nem poénnak szántam. Magyarország egy ilyen ország. Nincs jogbiztonság. A dolgokon változtatni csak így lehet.

Adani 2007.12.08. 20:34:01

Sokszor tényleg kifizetődőbb perelés helyett ütni. Ha megint kekeckedik kaphat egy jó nagy pofont, aztán meg letagadás, gondolom az utastársak sem fognak védelmezőn melléállni, így bizonyíték nincs, nem tud feljelenteni. De legalább elgondolkodik ,h megéri-e köcsögösködni.

mildi 2007.12.08. 21:01:59

szent szar! sürgősen panaszt tenni hivatalosan!

zebi 2007.12.08. 21:13:05

Az a szar ezekben a közlekedési vállalatokban, hogy még csak bojkottálni sem lehet őket, mert nincs átfedés, tulajdonképpen mindenhol egy van. Bár a vonatnak esetleg lehet alternatívája a volánbusz, de sok utasnak kényelmetlen a váltás valami miatt. Az ilyen kalauznak, és általában az ilyen alulfejlett kommunikációs képességű, kisebbségi komplexusos férgeknek egytől egyik a kurva anyját.

Franky4fingers 2007.12.10. 13:49:58

Úgyis leszarja a MÁV meg mindenki, mert ha ki is rúgják, akkor is csak egy ugyanilyen nulla-IQ-s idiótát tudnak helyette felvenni.
Abban meg egyetértek Rékuccal, hogy egész egyszerűen el kell kerülni veelük a konfliktot, mert nem tudsz belőle jól kijönni. Csak te is sáros leszel.

Ez ugyanaz, mint mikor belémköt az atomrészeg hajléktalan a buszon (én 105+ kiló, izomban) MIt csináljak? Visszaszólok? Még hangosabban ordít. Leüssem? Akkor én vagyok a gonosz, aki bántja a szegény hajléktalant. Nem mellesleg, ennél kulturáltabb és jólneveltebb vagyok, és magam miatt sem teszem egyiket sem. Megoldás? Leszállok. Aztán meg vettem egy szar autót óccsóé, hogy ne kelljen buszra ülnöm.

Johnnyboy025 (törölt) 2008.04.16. 14:09:23

én is csak azt tudom ajánlani hogy az ilyen emberkéket bejelenteni azonnal.
elég kellemetlen hogy az ilyenek miatt van rossz híre a kalauzoknak.
süti beállítások módosítása