MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Pécs-Keleti anomália

2007. október 21. - georgejr
Logisztika, logisztika, logisztika.

Üdv,
Minden pécsi tudja, hogy milyen jó dolog a Keletibe járó Intercity: az amúgy is röhejesen hosszú, 2 óra 50 perc körüli menetidőhöz most még kb 20-25 perc járul. Sajnos, így az sem megoldott, ha véletlenül valaki elkési a vonatot, akkor egy gyorsvonattal utazhasson, mert azokat viszont továbbra is a Déliből járatják (zárójelben: egyre ritkábban, egyre kevesebbet, ami különösen élvezetes például a kutyával utazók számára... mert az TILOS a szitin, allergiát okoz, kivéve, ha kicsi, akkor nem okoz allergiát - biztos irtó nehéz lenne kijelölni egy vagont a kutyások számára).
Az viszont már mindennek a teteje, hogy a vonat tervezett beérkezésének időpontjában még az ügyeletes sem képes megmondani, melyik vágányra érkezik majd a pécsi InterCity! Nem is beszélve arról, hogy a kijelzőn egész egyszerűen sokszor meg sem jelennek a Pécsről érkező InterCity-k.
Kérdésem: ha technikailag ennyire nem készültek fel az állomáscserére, ha ennyivel hosszabbodik a menetidő, ha ennyivel több bosszúságot okoznak az utazóknak, akkor mi is az oka a Keletiben történő szerencsétlenkedésnek? Ez a helyzet már jó ideje így van (egy éve biztosan): bele kell törődjünk abba, hogy ilyen trehány szolgáltatást fognak nyújtani a jövőben is?
Üdv, Szabolcs

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr62202683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gobbihilda 2007.10.21. 10:22:32

Ha jól emlékszem, annak idején volt egy kósza próbálkozás arra, hogy - konkrétan a Sopronba induló valamennyi vonat - a Déliből induljon, és oda is érkezzen. Utána az icákat a Keletibe sorolták, csakúgy, mint a Debrecen felé közlekedőket, amik meg a Nyugatihoz kötődtek.
Lett is nagy kavarodás!
Igaz, hogy az egésznek annyi értelme volt, mint a vonatra kormányt szerelni - hogy stilszerű legyek - de néhány, a Keletiért lobbizó MÁV-fejes f...kalap elmondhatta, hogy "logikussá" tette az IC-közlekedést.
A hangyányi agyával arra nem gondolt, hogy nem minden utazás oldható meg, és nem minden utazó választja-választhatja az IC-t a célállomásig.
Mostanra, elérkezett a pillanat arra, hogy mostanra minden icát a Keletihez rendeltek. Igaz, hogy semmi logika nincs benne, de páran megint felvették érte a nagy pénzeket, hogy mekkorát "újítottak".
Az utas meg magasról... Halkan megjegyzem, lehet, még a BKV is érdekelt a dolgban.
Kutyák: hogy képzeled, hogy egy kutyát(!) vinnél az IC utasterébe. Oda csak a p...nyaló vakarcsokat (csivava, yorkshire terrier, stb.) lehet vinni. Bár ezek - szerintem - nem ütik meg a kutya kategóriáját. Legfeljebb annak látszanak.
Hogy meddig balfékeskednek a Keletiben? Ez egy jó kérdés, de valószínűleg gyorsan megoldódna a helyzet, ha néhány okost, onnan fentről (nem a váltókezelőt!) páros lábbal kirúgnának, mert nem áttekinthető a rendszer, amit fenntartanak.
Ebből is látszik, hogy a kitalálók csak felvették a pénzt a "nagy újításért", utána meg belesz...nak, mert mit érdekli őket, hogy hová és miként érkezik/indul a vonat. A lé a zsebben, a többi nem számít.
Figyeljétek meg, pár év múlva megint lesz pár "újító", aki visszaalakít mindent úgy, ahogy volt.

Gonosz Bölcsész 2007.10.21. 12:29:20

Lassan már egy éve sajnos, hogy így járnak a pécsi IC-k.
Már a bevezetés napján (2006. dec. 10. volt asszem) kibuktam a rendszeren..Szerettem volna visszamenni Pécsre a 17.45-ös IC-vel. A gond ott kezdődött, hogy 17.30-kor még sehol se volt a vonat (a vágányszámról már ne is beszéljünk). 17.45-re elkezdtek olyan pletykák terjengeni, hogy a beérkező miskolci IC lesz a pécsi vonatunk. Hát, zsír. Végülis bő 15 perces késéssel elindultunk..
A mai napig is ennek a miskolci járatnak a késésétől függ a pécsinek az indulása. Volt már rá olyan példa is a nyár folyamán, hogy 1 órás késéssel indult el Pécsre ez a vonat...Szánalmas. Nem is járok már ezzel a járattal, ha nem muszáj.

Ugyanakkor azt se tartom normálisnak, hogy egy ilyen kicsi pályaudvarnak, mint a Keleti, ekkora forgalmat kelljen lebonyolítania. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor értünk be pontosan a pécsi ic-kkel Keletibe, és nem azért, mert az út során szedtük össze a késést. Vagy Kelenföld, vagy a Keleti szájában várakoztatnak meg, mert nincs szabad hely a többi gyors-, személyvonat miatt. ..és ez különösen bosszantó abban az esetben, mikor az ember csatlakozásához siet, plusz költséget fizet a vonatért, mert nincs normális rendben és idő alatt felérő gyorsvonat Pécs-Bp között. Mondjuk, nem mintha az IC menetideje normális lenne...Naigen, kinek mi az a normális.

1116001 2007.10.21. 15:56:45

Az utastájékoztatás valóban elég rossz. Remélem most, hogy felújítják az utastájékoztató rendszereket több pályaudvaron (a keletiben is), nem a vonatindulás elött 5perccel tudjuk meg honnan indul a vonat.
A keleti kapacitása majdnem maximálisan ki van használva, Egy kis átépítás, és párszáz méter új vágánnyal valamint felújított biztberrel még lehetne növelni a kapacitást és az üzembiztonságot.

Peron8 2007.10.21. 16:01:08

Van igazság: Pl Keletibe csak az IC k, nemzetközi vonatok állomása legyen az összes többit: személy gyors, eltenni máshova, ennyi kéne, amugy szerintem ezek a hü..e ingázó, és gyorsok vernek el mindent..Lenne megoldás, sok vonatot a Nyugatiba, nemzetközi, Ic k a Keletibe ...ennyi ..szerintem kezdenek erre rájönni.

cyan 2007.10.23. 09:57:22

Peron8 2007.10.21. 16:01:08
és majd rongyolsz át Rákosrendezőre vagy Kelenföldre, ha lekésed az IC-? gratula

Gexxx 2007.10.25. 00:37:07

Vagy csak az agglomerációból valamelyik vidéki nagyvárosba igyekszel. (esetleg fordítva)

brown · http://magyarbeteg.info 2007.11.11. 19:42:51

A pécsi IC-t én is ismerem. Nagyon jó ám az!... Főlg mikor még úgy volt hogy a délibe kellett átmetrózni bőröndöstül és várni egy jó órát, és persze ugyanez visszafele.
süti beállítások módosítása