MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Megdorgálták a tolókocsisokkal kiszúró MÁV-ot

2007. szeptember 29. - georgejr



Hátrányba hozta a MÁV a kerekes székes utasokat - állapította meg az Egyenlő Bánásmód Hatóság. A mozgáskorlátozottaknak ugyanis hét nappal előbb írásban kellett bejelentenie, ha vonatra akartak szállni, különben nem biztosították a szükséges emelőket. A MÁV megnyugtatásul közölte: azóta változtak a szabályok.


A MÁV megsértette az egyenlő bánásmód követelményét az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) szerint azzal, hogy a kerekes székes utasoknak egy héttel előre be kellett jelenteniük írásban, ha vonattal akartak utazni. Egy mozgáskorlátozott utas emiatt panaszt tett: szerinte az eljárás megalázó, és lehetetlenné teszi a nem tervezett, de szükséges utazások lebonyolítását.

A MÁV 93 helyszínen 98 mobil emelővel rendelkezik, de ezeket - technikai okokból - csak 40 állomáson lehet használni, és csak akkor, ha egy héttel előre szól az utas. Az egyhetes határidőt azzal indokolták, hogy technikailag fel kell készülni a kerekes szék szállítására: mobil emelőt kell szerezni, és a működtető személyzetnek is ott kell lennie, ahol az utas ki- és beszáll. A vasúttársaság szerint az emelőket nehéz mozgatni, és a vasutasok csak külön képesítéssel tudják őket működtetni.

írja az origó

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr48180970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"T" mint... · http://komcsikhaza.hu/ 2007.09.30. 08:00:09

Szerintem itt is az emberi hozzá-nem-állás a ludas, aki kisebb, dögöljön meg szemlélet láccik...az egész ország ilyen. Ki kell halnia 1-2 generációnak, hogy szemléletváltás történjen és felzárkozzunk a civilizált világhoz.
Bízom benne, hogy - látva ezt a blogot, és a többi kezdeményezést, ami a dolgok jobbá tevését tűzte ki, és el is ér eredményeket - a következő 2-3 évben jelentősen megváltozik a társadalom.
Uff!

Leeroy of SMV Design 2007.09.30. 09:15:29

Tisztára, mintha Moldova egyik novelláját olvasnám... ő már írt hasonlókat vagy 30 éve.

wh_old (törölt) 2007.09.30. 09:28:18

Mondjuk mit is várunk a hajléktalannak kinéző vasutasszemélyzettől...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2007.09.30. 09:42:44

Pont egy hete mentem haza a déliből, és egy mozgássérültnek vagy 30 percet kellett várnia, míg a rámpát egy német csávó megszerelte s flirt-ön, mert elromlott.

emzéperiksz 2007.09.30. 10:07:58

Nincs emelő meg személyzet? Bruhaha. Egy mozgássérült hány kiló? Nem több tonna, hogy daru kellje hozzá. Gyűrje fel az ingujját a kalauz meg néhány erős utas, és segítsen neki felszállni. A bicepsz mindig kéznél van.

innye 2007.09.30. 10:42:28

itt már tényleg nem az anyagi vonzatról van szó, hanem a hozzáállásról. 1300 km-rel arrébb ha vonatozni akarsz kerekesszékkel, odacsörögsz az állomásra egy órával indulás előtt és le van zsírozva a dolog, vagy egyszerűen szólsz a kallernek, aki odatolja a vonathoz az emelőt és kész. ááá.

marczipán · www.marczipan.blog.hu 2007.09.30. 14:08:41

az a poen, hogy nehany intezmenybe erre nincs kulon szemelyzet, es mukodik a dolog, nalunk meg az Allomasok 90%-a peron nelkuli raadasul, ott egy fiatalnak is nehez
azt mar ne is emlitsem, hogy az emeloket tuti szetlOpnak, mint minden mast. egyebkent megalazonak tartanam, hogy masok pakoljanAk a vonatra, mert nincs megoldas. becsben keresztul lehet ugy menni a varoson, hogy egy buckanyi akadaly sincs...

tomi79 2007.09.30. 15:26:05

"A mozgáskorlátozottaknak ugyanis hét nappal előbb írásban kellett bejelentenie, ha vonatra akartak szállni"
Esetleg még két tanúval és ügyvéddel is alá kellett iratni a papírt? :)
Tipikus MÁV: merev, rosszindulatú, és azt hiszi, hogy az általa hozott szabályokat senki sem bírálhatja felül, hatóságnak képzeli magát.
Zárójelben: vajon mire kellett az EGY HÉT az utazás előtt? Szerintem csak a mozgáskorlátozottak elijesztésére az utazástól, úgyhogy a hatóság nagyon jól tette, hogy kifogásolta a gyakorlatot.

efi 2007.09.30. 20:05:13

Ennyi kifogást egy bekezdésben!
Nézzük a nyafogásokat: tehát van mobil emelő, adott hogy hol lehet használni - erre mégis: mobil emelőt kell szerezni. Most van vagy nincs ?
"a működtető személyzetnek is ott kell lennie" az a kalauz is lehetne. Egyébként is nagyobb állomásokon van ilyesmi, ahol vasutas is van dögivel, lenne kit kijelölni.
"az emelőket nehéz mozgatni" És? Ha 1 hetet várunk előtte, akkor könnyebb lesz majd?
"a vasutasok csak külön képesítéssel tudják őket működtetni" Nem vitás, más kérdés, hogy 5 perc alatt meg lehet tanulni, csak a vasuton szeretnek embereket 1 hónapos tanfolyamokon 40 órában, írásbeli-szóbeli vizsgával kiképezni a legegyszerűbb dolgokról. Vagy alternatívaként - mint itt is - inkább hagyják a fenébe.

Sheldrake (törölt) 2007.10.01. 19:35:48

A VDSZSZ az ilyen megjegyzésekre miért nem háborodik fel: "A vasúttársaság szerint az emelőket nehéz mozgatni, és a vasutasok csak külön képesítéssel tudják őket működtetni." Itt egyértelműn lenézik a vasutasokat. Biztos kerekesszékemelő képesítést kapnak. Nevetséges. Nekem sincs villanyszerelő végzettségem, mégis ki tudok cserélni egy izzólámpát, de még egy kompakt fénycsövet is, de lehet a MÁV-nál külön fényforráscserélő szakmunkás van erre. :)

Ha egy ilyen emelő úgy van megcsinálva, hogy nem lehet 5 perc alatt megtanulni a használatát, akkor az az emelő egy rakás f*s.

Sok helyen egyébként ésszerűtlenül csinálták meg az akadálymentesítést. A lépcső mellé szerelt felvonó pl. nem tudom mennyire használható megoldás egy a mozgásában korlátozott számára.

Az érintettek karban történő emelgetését nem tartom jó ötletnek, mert az számukra megalázó és balesetveszélyes lehet.

Tökfej · http://antimav.blog.hu 2007.10.01. 22:11:30

A MÁV nem csak a kerekesszékes meg a mozgássérült embereket hozza hátrányba, hanem az egészségeseket is az összes égbekiáltó hiányossággal és szabálytalansággal.
süti beállítások módosítása