MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Mennyi is az a 15 perc?

2007. augusztus 21. - georgejr
Ma előkerült egy eset, ami érdekes kérdéseket vet fel. Mi a 15 perc a MÁV szerint?
Nálunk kultúráltisztánban megmondjuk a nevünket, úgy látszik máshol nem.

Helló,
 
A következő ma este történt.
 
Miskolc-Budapest IC  ma 2007 aug 20 Miskolcról 18:28 kor induló Vércse IC.
 
A vonat 20:42 re ért be, és állt meg a Keleti pályaudvaron. Mivel a menetidő 1:55, legalábbis eddig ennyi volt, a 15 perces késést is beleszámítva 20:38 ra kellett volna beérnie a vonatnak. Többen a jegypénztárhoz mentünk kb 20-an, és kértük a pótdíj visszatérítését, (a kijelző táblán 20 perc késés fel volt tüntetve ) amit a pénztáraknál ülő kettő hölgy elutasított, mondván, hogy ők az ügyeletről ezt  az utasítást kapták.   
Felmentem az ügyeletre, ahol már egy fiú a panaszkönyvbe írt a késés miatt. Mondtam az ügyeletes tiszt hölgynek az esetet, mire közölte hogy 20:42 re ért be  a vonat, ez a 15 perces késésen belűl van , mivel 20: 27 re kellett volna a  vonatnak beérnie szerinte . Kérdeztem a hölgytől hogy mennyi a menetidő Miskolcról, mire ő nem adott választ. Mivel én úgy tudtam hogy 1:55, vitatkoztam vele, de megnémult, kérdeztem a nevét, nem árulta el.
 
Itthon első dolgom volt a menetidő ellenőrzése, és nagy megdöbbenésemre a korábbi 1:50 illetve utóbbi időben 1:55 ös menetidő most 1:59 volt a z ELVIRA-ban feltüntetve. 
 
Akkor ezek szerint , most hogy elkerüljék a késések miatti kifizetéseket a menetidőt változtatják meg , növelik?
Miért nem inkább a tájékoztatásra és a csökkentésre törekszenek, pl nem áll a vonat a keleti előt perceket stb...?
 
Levelem célja tájékozató jellegű, és csak idegességemet  írom ki, mivel pénzt vissza nem kaptam.
 
üdvözlettel
NI
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr83144739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodecsabi 2007.08.21. 09:57:35

Kedves NI!

Ha megnézed a menetrendet, 2006. decembere óta 1 óra 59 perc az IC vonatok menetideje Miskolc és Budapest között, a vonatodnak 20.27-re kellett volna beérkeznie. (mint ahogy óra 27-re érkezik minden miskolci IC a Keletibe)

Csabi

the real 2007.08.21. 10:29:09

Így van, óra 27-kor jönnének be menetrend szerint. Ugyanakkor én kétszer is úgy jártam az elmúlt hónapban, hogy a 16 ill. 17 perces késésre nem fizettek. A dolog a következőképp nézett ki: megtudtam, hogy a 16. perc után már fizetni kell, de persze nem tudták megmondani, hogy pontosan mennyit késett, 5 percet várnom kellett (ez alatt persze nem csináltak semmit, így újra meg kellett sürgetnem őket, szóval 10 perc lett belőle) az információra, majd közölték, hogy nem fizetnek. Ennek okát firtató kérdésemre a válasz egyszerű volt: azt ők nem tudják... Itt választhat az ember: a késés és a várakozás után további időt szán a panaszkönyvbe írásra, vagy hagyja az egészet.

tatuli 2007.08.21. 10:51:41

szőrszálhasogatás... (ha minden késésemért randiról, interjúról, baráti találkozóról, vizsgáról, stb. fizetnem kellett volna, már meglehetősen csődbe mentem volna)
azért ez mégsem japán, ahol egy perces menetidő-nembetartásért öngyilkos lesz a mozdonyvezető...
vagy csak túlságosan örülök annak, ha élek, s nem szarozok ilyenekkel. 20 perc, bah...

ben2 2007.08.21. 10:57:50

Az egész "15 perc késés után visszafizetünk" akció tipikus MÁV-os átverés, ugyanis szinte minden késés szituációra van egy külön bekezdésük a szabályzatukban, hogy miért nem fizetnek.
PL: ha a késést az induláskor bemondják, már nem jár visszatérítés. Kérdem én: ha az ember ott áll fél órája a peronon, majd közlik vele, hogy lesz szíves még 20 percet ácsorogni, az mennyiben segít rajta? Milyen választási lehetőséget ad a számára? Arról nem is beszélve, hogy ennyi erővel mindig bemondhatnák a késést, aztán legfeljebb szerencséje lesz az utasnak és időben célhoz ér. A lényeg, hogy a MÁV-nak ne kelljen fizetni.
Részemről régen lemondtam visszatérítésről. Egyszerűen nem veszem figyelembe, akár járna akár nem.
Ahogyan nem veszek igénybe "ingyen hitelt", nem veszek "eredeti" Hiltit aluljáróban, nem telefonálok be TV-s nyereményjátékba, stb. stb.
Meg kell szoknunk, hogy úton útfélen át akarnak verni minket és meg kell tanulnunk együtt élni vele.
Ha tehát IC-vel utazunk, fogjuk fel úgy, hogy annyi az ára amennyi, és annyit késik, amennyit. Ha pedig biztosra akarunk menni, ne szálljunk vonatra.

Tibee 2007.08.21. 11:12:40

ben2: az ingyen hitel létezik.

the real 2007.08.21. 11:32:33

Valószínűleg igazatok van, nem ér meg 520 Ft-ot, hogy rendszeresen felidegesítenek az ezzel kapcsolatos huzavonával. Ugyanis sajnos utóbbiból van több...

moTmeN 2007.08.21. 11:33:56

a vicc tenyleg az, hogy rengeteget szoktak allni - szerintem foloslegesen, illetve forgalomiranyitas szempontjabol megoldhato okokbol - a vonatok (es nem csak ezen a vonalon) a vegallomas palyaudvara elott...

amugy ha 15 perc helyetti 16 percen van idod tiz perceket sopankodni, akkor az mar tenyleg a 'betonba is belekotes' kategoria...

Manyizga (törölt) 2007.08.21. 13:16:15

( Reggel pl. a vonat 10 alkalomból 9x megáll Bp. Szemeretelep és Pestszentlőrinc között... Minek?? )

Az 5-10 perces késéseket úgy fedi el a MÁV (N) Zrt. (ahol N helyén tesztszőlegs cég állhat... :) )
, hogy az induláshoz képest 5 perccel később mondja be a vonat érkezését az állomásra, majd miután kinn áll a nép, újabb 5 percet várhatunk rá. Azaz valójában 10 percet késik kapásból, de így nem mondja be... (Cegléd, tipikusan)

A másik, hogy nem tájékoztatnak, hogy miért állunk, csak "forgalmi okokból". Legalább azt hozzá kellene tenniük, hogy 1, Hol történt valami, 2,mikor történt az a valami.
Így aki tud, "menekülhetne". Ilyen eset volt legutóbb, amikor felsővezeték-szakadás miatt nem közlekedtek a vonatok a Nyugati és Kőbánya-Kispest között. Mint utólag kiderült, a hiba Kispest-Nyugati KÖZÖTT történt, Kispestről mentek a vonatok "normálisan". Ha ezt közlik a Zuglóban várakozókkal, akkor Kőbányára átvillamosozva, elkerülhettük volna a peronon sülést...
Stb.

the real 2007.08.21. 15:27:47

Kijavítanálak, moT meN, nem 15 perc helyett 16, hanem 0 perc helyett 16 perc. És nem "betonba belekötés", hanem élnék azzal a lehetőséggel, amit ők ajánlanak fel (pót- és helyjegy visszatérítése); és az, hogy ez újabb 10 percembe kerül (gyakran eredmény nélkül), az bizony nem az én f...ságomat jelzi.

krtek24 2007.08.21. 18:12:46

Indulás előtt történő bemondás esetén is jár a visszatérítés már két hónapja.

Kutyuu 2007.08.22. 13:17:59

"PL: ha a késést az induláskor bemondják, már nem jár visszatérítés. "

Ha az emlékezetem nem csal, július óta ez nem igaz. >15 perc késés esetén csak akkor nem köteles visszatéríteni a pótjegyet a MÁV-START, ha az vis-major következménye, függetlenül attól, hogy bemondták-e, avagy sem. Ilyenformán pl. egy pályafelujítás miatti késés tökéletesen megfelel a visszatérítés feltételeinek...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.22. 14:15:26

Ha induláskor is "késik" a vonat, arra a MÁV azt mondja, forgalmi viszonyok miatti operatív mnetrend szerint közlkedik, ergo nem késés. Amit bemondanak az csak tájékoztató jellegű, könnyebben kiigazodj azon, hogy mi mit is jelent, ezért egyszerűsített. Szóval kimagyarázzák továbbra is.

Megjegyzem: Amióta ingyen van a pótjegy... Azóta a 0 forint visszaadásán még nem vitatkoztak :)

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2007.08.22. 14:23:32

Nem jók a kommentek... Egyszer valakinek az ismerősének a szomszédjának a barátja visszakapott _egyáltalán_ valamit?

Kellene egy "büszkeség fal" ahol vezethetnénk azt, hogy mekkora késés - mennyi behajtási idő - melyik vonalon eredményezett pozitív életérzést. Azt mutatná, hogy a rendszer működik.. persze azt is, hogy késnek a vonatok, de ez utóbbi ugye nem újdonság...

Van egy olyan érzésem, hogy nem mindenki kap visszatérítést még ugyanazon a vonaton/vonalon/időben "utaskollégák" közül sem... Ne legyen igazam...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.22. 14:51:52

Megjegyzem: A késés miatti visszatérítés, ha minden vonaton érvényes lesz (FIDESZ ezt akarja), akkor célszerű lenne a bérletes utasok számára is valamilyen kártérítést biztosítani.
süti beállítások módosítása