MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Dugi árusok

2007. augusztus 17. - georgejr
Sokszor találkoztam már én is a vonaton szaladgáló seftesekkel. Még a néma srácot a kis ajándékaival elviseli az ember, de egy drága, sok ócó-t már én sem bírom.


Tisztelt MÁV-Start Ügyfélszolgálat!


Az elmúlt hetekben-hónapokban örömmel tapasztaltam, hogy a Szob-Vác-Budapest vonalon közlekedő zónázó vonatok pontosan érkeznek, viszonylag tiszták, a jegyellenőrök udvariasak, nincsenek túlzsúfolva a vagonok... Én összesen ennyit várok el egy vasúttársaságtól és Önök ezen a viszonylaton ezt mind teljesítik is.
Azonban hadd ejtsek néhány szót egy számomra újkeletű problémáról, az ugyanezen az útvonalon közlekedő, de többnyire a nem zónázó vonatokon tevékenykedő árusokról. Csak egy példát említek: augusztus 14.-én a 18 óra 22-kor, Vácról induló és a Nyugati Pályaudvarra tartó személyvonaton utaztam. Elfoglaltam az ülőhelyemet, ekkor (a vonat elindulása előtt) egy kisebbségi fiatalember felajánlott nekem megvételre egy rugós kést 5000 Forintért. Közöltem, hogy erre nekem nincsen szükségem. Körülbelül 10 percig alkudozott velem, persze én mindig azt válaszoltam, hogy nincsen szükségem semmi ilyesmire. Az ár ekkor már csak hatszáz forint volt. Mikor látta, hogy nem megy velem semmire, szó nélkül kivette az ingzsebemből kilógó 500 forintost majd elment. Mivel rugós késeket árul, testi épségem megőrzésére való tekintettel eszembe sem jutott utána menni.
A vonat elindult és nem egész 5 percen belül mellettem termett egy szintén kisebbségi asszonyság, aki cipőfűzőt és zárjegy nélküli cigarettát kínált. Őt is több mint 5 perces kínos alkudozás után sikerült elhajtani. Ezt megcsinálta minden vagonban tartózkodóval, természetesen senki nem vett semmit tőle.
A következő versenyző egy vékony testalkatú, 40 év körüli hölgy volt aki valamilyen ágyneműhuzatot kívánt az utasokra sózni, olyan érvekkel, minthogy román útlevelével hadonászva igyekezett bebizonyítani határon túli magyar mivoltát. Újabb 10 perc kínos alkudozás után valamilyen oknál fogva ellopta a vonatjegyemet az asztalkáról és távozott vele. Én utánamentem és visszavettem tőle fizikai fölényemet kihasználva. Nincs lelkiismeret-furdalásom.
Ezután megjelent egy szintén határon túli mivoltát reklámozó idősebb úr, aki 30 centiméter hosszú konyhakés szettet szeretett volna eladni, bőröndben. Ez a tranzakció is 5 perces alkudozás után hullt hamvába.
A részletes felsorolást nem folytatva, összegzem az utazás alatt utastársaimnak és nekem eladni szándékozott termékeket:
- rugós kés
- cipőfűző
- cigaretta
- ágyneműhuzat
- konyhakés-szett bőröndben
- zseblámpa
- távcső
- távirányítós autó
- szerencsetalizmán

...és a szolgáltatási szektorból megemlítem a tenyérjóslást és a szemüvegtisztítást. Ez utóbbira úgy akartak rábeszélni, hogy nem is hordok szemüveget. Kínos.

Mindezeknek köszönhetően az egy órás út során egyetlen perc nyugtom sem volt, se nekem sem pedig utastársaimnak, továbbá megloptak 500 forinttal.
Hozzáteszem, hogy ez egy extrém eset volt, általában csak 2-3 árus mozog ezeken a vonatokon, mindazonáltal ennyit sem érzek megengedhetőnek, hiszen rendkívül kellemetlenné teszi az utazást.
A jegyvizsgáló az árusoktól nem kért jegyet, feltételezem hogy a legalapvetőbb értelemben sem tartózkodtak jogosan a szerelvényen.

Kérem, hogy tegyenek valamit a jelenség ellen.

Munkájukhoz sok sikert kívánva, köszönettel:

FP

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr37142192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2007.08.17. 11:00:56

Miert tartasz 500 Ft-t az ingzsebben? Ennek ellenere eleg szanalmas. Lehetne beszelni az illegalis bevasarlokocsitologato arusokrol is, azok miert vannak a vonaton?

Fedup Sári 2007.08.17. 11:28:55

Csak nem kap a kalauz a zsebecskéjébe egy kis nyereségrészesedést? Netán lopományrészesedést?

Egyébként a mozgóárusítás a mávstart különszolgáltatása, majd lesz felár a jegyedre miatta, benne van az új üzletszabályzatban, csak még nem fogadták el.

Amúgy az miért fontos, hogy cigány volt az illető? Ha nem cigány, akkor kevésbé felháborító, hogy meglopott, vagy még inkább? (Na, ezzel nem leszek népszerű, de sebaj.)

A zónázó miatt kár dícsérgetni őket, amivel én szoktam jönni reggel, az soha nem tud menetrend szerint beérni; este haza dettó, és pont a zónázós motorvonatok jellemző problémája a madárszaros ülés.

trewq 2007.08.17. 12:20:56

A kalauz valszeg fél attól, hogy megkéselik, ezért inkább nem szól. Legalább 4-5 bizt. őr kellene ilyenkor felszálljon és rendettegyen.
A váci vonal azért elég jó, főleg a máv többbi vonalához képest. Reggeli csúcson kívül szinte mindig van ülőhely és ált. nem késik.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.17. 13:12:42

Vagy keresnek annyit az árusok, hogy abból legyen pénz akár bérletre is :)

kontraszt 2007.08.17. 13:23:07

biztonsági őrt, és kamerát minden szerelvényre!
Régen a csendőrökkel nem g@cizett senki, mert a csendőr péppé verte aki kukoricázott, mameg személyiségi jogok vannak, és foshat az ember, ha nem késelik meg a vonaton.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2007.08.17. 13:34:00

Ne hagyj mindent szanaszét, sose tudni, mikor alszol el... Amúgy meg elég durva... Nálunk a piacon vannak ilyenek. Román igazolványt láttam a tárcájában, de legalább nem dobálózott azzal, hogy határon túli magyar.

8Gbit 2007.08.17. 13:56:59

Sziasztok!

Régen ha jól emléxem volt ilyen biztonsági szolgálat. Asszem vasútőröknek hívták. Kicsit több jogkörrel felruházva megint megcsinálhatnák és felvegetnének ilyen kétajtós kopasz embereket,akkor ezek az aljas ingyenélők eltűnnének a vonatokról!!!
Szégyen,hogy ebben az országban mindent lehet, ha nem vagy magyar! Ha magyar vagy akkor általában csak dolgozz-fizess-kussolj életmód működik. Ez a mai tényállás kérem szépen. Ennyit a demokráciáról és a jogokról.

effpe 2007.08.17. 13:57:10

(én küldtem a levelet)

TaZ: hadd ne mondjak erre semmit:) Amúgy azért volt ott, mert az volt a visszajáró a jegyből, amit néhány perccel azelőtt kaptam a pénztárban. Nehogymár én legyek ilyen helyzetben a balfék:) Az ötszázas amúgy nem látszott ki a zsebből, csak annyi tűnhetett fel neki, hogy van benne valami. Szóval távozhatott volna akár egy használt zsebkendővel is, lényeg hogy kizsebelt és még csak meg sem próbálta leplezni, annyira biztonságban érezte magát. És abban is volt, ezeket senki nem szállítja le a vonatról és semelyik rendőr nem foglalkozik velük.

Fedup Sári: engem a kisebbségiek több esetben fenyegettek meg késsel, mint mások. Ja várj, eddig csak ők. Huh?:) Hidd el, te is oda fogod írni ha veled is megtörténik, de ne történjen. A normálisakkal amúgy semmi bajom és itt le is van zárva az ügy, máskor is meg fogom jelölni a lehető legpontosabban, hogy kiről van szó.

Fedup Sári 2007.08.17. 14:02:34

Kontraszt, attól nem félnél, hogy félreértésből, rosszindulatból, akármi miatt esetleg téged verne péppé egyszercsak a csendőr? Akkor mi lenne?

Trewq, ha a 25 perces menetidőre az 5-10 perc gyakorlatilag kötelezően beiktatott késést "ez nem is késés"-nek minősítjük, akkor tényleg alig van késés a bp-vác vonalon.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2007.08.17. 16:00:43

TaZ:
"Lehetne beszelni az illegalis bevasarlokocsitologato arusokrol is, azok miert vannak a vonaton?"
Nem mondod, hogy ők sem legálisan vannak a vonaton? Én pedig ezt hittem, bár régóta nem találkozok velük (való igaz, nem is mindig tudom használni a MÁV szolgáltatásait, pedig gyakrabban igénybe tudnám venni, ha meglenne az "Aligut" projekt). Bár bevallom, ők engem nem zavarnak, sőt! Még igénybe is tudom venni, mert számomra ez sokkal kényelmesebb, mintha én mennék el a büfés kocsihoz.

Fedup Sári 2007.08.17. 16:40:00

OFF
effpe: "máskor is meg fogom jelölni a lehető legpontosabban, hogy kiről van szó" - ezzel egyetértek teljesen én is, de az, hogy "kisebbségi", ez a legkevésbé sem pontos, hanem kb. olyan, mintha azt írnád, hogy "egy olyan alacsony fickó", csak az "alacsony fickó"-nak nincs olyan mellékzöngéje, mint a "kisebbségi"-nek, ami mára nettó szitokszóvá avanzsált. Hogy miért van nekem ezzel bajom, azt is pont te írod: "a normálisakkal amúgy semmi bajom és itt le is van zárva az ügy". Képzeld magad csak egy percre egy normális cigány helyébe, mikor ezt a kisebbségizést olvassa, léci. Empátia megkönnyítésére lásd még: "Magyar, ne lopj!" felirat Ausztriában; csak mi ritkán találkozunk ilyesmivel, úgyhogy nyilván könnyebben túltesszük magunkat rajta, mint az, aki nap mint nap szembesül hasonlóval.
Bocs, hogy belédkötöttem :)

effpe 2007.08.17. 17:30:17

Fedup Sári: szerintem nem szitokszó. Pontos akkor lenne, ha azt írtam volna hogy cigány, de a kisebbségi azért elég diplomatikus, elég ha csak arra gondolunk, hogy Magyarorságon van horvát, kínai, stb kisebbség is. Más kérdés, hogy mindenki a cigányokra gondol kisebbségi alatt, de ezt a problémát nem ketten fogjuk megoldani:) Azért ha azt írtam volna hogy cigány, többen felháborodtak volna. Nekem még ezzel az elnevezéssel sincs bajom, néhány cigány ismerősöm is cigánynak hívja saját magát, mások viszont sértőnek találják. Szóval relatív, hogy sértő-e a kisebbségi, a cigány, a roma, stb.

A "Magyar, ne lopj!" tábla engem a legkevésbé sem zavart, mondjuk tudom hogy ezzel majdnemhogy egyedül vagyok, de ha egyszer én nem loptam és tudom hogy más magyarok igen... A kutyasétáltatók figyelmét is felhívják nem egyszer a parkokban, hogy szedjék fe l a kutyájuk után a szart, mégsem alakult meg a KÉSZ (Kutyasétáltatók Érdekvédelmi Szervezete) és nem tiltakozott senki a nevükben az általánosítás miatt.

Nem vettem kötekedésnek!

Attila31 2007.08.18. 12:00:33

Roppant egyszerű:-)
Ilyenkor előveszem az önvédelmi (igaz csak) gázfegyverem,és megmutatom nekik.Azonnal eltakarodnak.Szerintem Bp-en a helyi lakosoknak illetve ott dolgozó,tanuló gerilláknak igencsak célszerű maguknál paprikasprayt,gázsprayt,önvédelmi fegyvert,gázfegyvert,vagy egyéb önvédelmi eszközt tartani.Az ilyen mocskok ellen hatásos.

rexter 2007.08.18. 19:46:13

nekem errol az jut eszembe, hogy egy honapon belul haromszor talalkoztam a deliben indulasra varo vonaton ugyanazzal a normalisan kinezo fiatalemberrel aki mindig 83 Ftot kert mert hogy annyi hianyzik a jegyehez, elsore se adtam, masodikra sem, harmadikra meg elkuldtem a faszba.

titan 2007.08.23. 13:23:58

rexter hasonló jelenség létezik a Nyugatiban is, csak ott nagyobb a tétel...
süti beállítások módosítása