MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Felavatták a Talentet is:(

2007. július 31. - georgejr
BKV Figyelő küldte be ezt a képet. Ezúton gratulálunk a boldog szülőknek, akik ilyen értelmes kisfiút, kisjányt hoztak a világra, akinek mániákus hajlamait firkával kell kitöltenie

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr12128863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.02. 10:54:50

titan: tor vagy hasonló anonymizer szolgűáltatások után a logolással nem mész tovább.

Ezért kellene tényleg a törvényes büntetést szigorítani, a megtorlás nem működik.

hárompont: Sokszor hallotuk, ezek nem graftik, hanem tag-ek. Semmi bajom nincs azzal, aki egy amúgy igen lepukkant állapotban lévő (ergo kifejezetten csúnya) felületet a saját ízlése szerint feldíszít, látunk ott valamilyen alkotást, ami vagy szép, vagy csupán kevésbé csúnya mint az eredeti állapot. Nagyon sok szép, jó és ingtelligens módon készülő alkotás lehet. Létező problémára egy létező megoldás.

Azonban megjegyzem: Egy új szerelvényt nem ezek az emberek fújnak le, nem a díszítés, nem az alkotás a cél, és nem egy alkotást festenek, hanem csak egy tag-et. Akik ezt csinálják azokkal szemben kell a komoly büntetés, és róluk nem hiszem el, hogy intelligensek lennének.

Nyilván az egyszerű szövegek felfirkálói jelentik a következő szintet lefelé...

webshark 2007.08.02. 11:04:38

120 nap kényszermunka , vonattakarítás a buziknak napi 12 órában hátha tisztább lesz tőle minden.
Ja és fegyencruhában (szép narancs ) járatnám be őket a munkába TALPIG VASBAN, meg cédulával a hátán- ki mit csinált, mi a bűne.

Napsugrar 2007.08.02. 11:40:55

hárompont: dörzsöltek??? Ugyan már! Csak épp, ahogy te is írtad, ha az utca ember lát egy alkotási folyamatot, elfordítja a fejét, mintsem bármit is tenne. Ez nem dörzsöltség. Ajánlanám figyelmedbe bkvfigyelo.blog.hu/2007/07/10/rongalo_a_heven
ugyan ez a helyzet. Megkérlek "ha már így benne vagy" a dolgokba, melyeket mi nem érthetünk, magyarázd már meg miért kellett ezt a mozdonyt összefirkálni, és miért nem maradt a "művész" a hagyományos rossz, öreg vagonok mellett? Ez addig úgy sem megy ki amíg nem mossák le? Vagy ez is a dörzsöltség része, hogy jippi amíg 4 ember ezt mossa addig is látják?

hárompont 2007.08.02. 12:56:52

Azt hiszitek okosak vagytok, mi?:))) egyesével válaszolok, ezennel utoljára....

geroge jr: sértegetés vagy nem, ezt érdemlitek... megnézném, hogy ezt egy jókiállású úriembernek a szemébe mernéd-e mondani... tudod, szájkarate! bezzeg a gyorshajtókkal szemben, akik ennél nagyobb kárt is okozhatnak, nem lép fel senki ilyen erényesen! és ez csak egy példa volt.... a nagyon sokból! az adófizetéses dologgal pedig úgy vagyok, hogy bárcsak annyi ember utazna a vonatokon, ahány rendesen fizeti az adóját.. persze ez magányvélemény... viszont a firkász is adófizető, nem? vagy a firkász csak a szülei pénzéből fasthet?

titan: annyira nem vagyok otthon a témában, de ha a bombakészítők, pedofilpornó terjesztők se buknak le, akkor akár a graffitisek is megúszhatják... persze van ellenpélda is!

Elfnek vannak jó meglátásai, de mint mondtam emberfüggő a dolog... van aki a közelkükbe se megy, van aki minden "indulatát" a vonatokon vezeti le... ez ellen nem lehet mit csinálni... de ha elmész egy diszkóba, ott is vannak, akik a balhé kedvéért mennek le.... szóval ez szubjektív....

Webshark: a narancssárga szín max az alcatraz-ban:)))

Napsugár: ami videót linkeltél az karcolat amúgy... és a rossz, öreg vagonokhoz is csak azt tudom ismételni, hogy van aki így, van aki úgy..... ez ellen tenni nem fogtok se ti se én se mások! és mégvalami: nekem mindigis azt mondták, hogyha valamiről nem tudok sokat, de érdekel, akkor keressek utánna.. ezt tudom javasolni mindenkinek!

Amúgy a Talentet tudtommal nem először festették meg.... de ez persze csak egy elcsípett hír az utcáról:)

atis2 2007.08.02. 13:25:42

A kulcsszó, ahogy itt valaki is írta: KÖZMUNKA!
Mert ha esetleg a rendőr el is kapja ezeket, apuka, anyuka úgyis kifizeti a kicsi fia-lánya művét.

Ha rajtam múlna, addig sikálná, míg le nem kopik (vagy a keze). Azután 1-2 hét közmunka egy feltűnő helyen egy táblával a hátán, amin jó nagy betűkkel olvasható hogy miért is kapta ezt.

Gyorsan eljelejtené a rajzolgatást, biztos vagyok benne!

titan 2007.08.02. 14:34:06

Hárompont: bár valószínűleg nem fogsz válaszolni, hiszen azt mondtad. úgy látszik nem olvasod a híreket, bombakészítők és pedofilhálózatok buknak le szinte hétről hétre. Ráadásképp ahhoz, hogy JELENTŐSEN MEGNEHEZÍTSÉK (ellehetetleníteni nem lehet) a hatóságok dolgát, ahhoz komoly informatikai ismeretek szükségesek. (tudom, hidd el :))
Ja, egyébként általában lehetőségeimhez méretn fel szoktam lépni a gyorshajtás ellen is, és mások ellen is..

sandinista 2007.08.02. 16:38:25

hárompont:

"nekem mindigis azt mondták, hogyha valamiről nem tudok sokat, de érdekel, akkor keressek utánna.. ezt tudom javasolni mindenkinek!"

"az utcán kést, vagy netalántán pisztojt rántanak rájuk"

Ez esetben javasolnám, hogy nézz utána, a pisztolyt vajon pontos vagy ly-os j-vel írják-é. Eláruljam a megoldást? Ja, hát persze, lehet hogy ez téged nem érdekel, és ez esetben már meg is adtad önmagadnak a feloldozást.

De azt nem értem, hogy miután teli szájjal provokálsz, miért várod a hasraesést? Mi az a hatalmas tudás, aminek vélt vagy valós, de mindenesetre biztos tudatában felülről osztod az észt a megértésre képtelen parasztoknak?

Ezek a kommentek szinte kivétel nélkül mind "elsődühösek" voltak - az ember meglát egy ilyet, és kinyílik a bicska a zsebében. Az nép 99%-a valóban nem járatos a grafittizés / tagelés / street art témájában, ismeretlen előttük, félnek is tőle. Ettől még véleményük lehet. Sőt, fel is háborodhatnak.

sandinista 2007.08.02. 16:39:54

Ja igen, és melyik volt az a rengeteg nick, amiből levontad brilliáns logikára valló következtetésedet, miszerint itt mindenki autózik? A vwpolo nem ér.

vwpolo · http://edrink.blog.hu 2007.08.02. 17:07:41

Én is csak autóznék:-D (a nick csak abból ered, hogy VW mániás vagyok)De autó hiányában marad a máv és a bkv:-(

vwpolo · http://edrink.blog.hu 2007.08.02. 17:10:16

Én is csak autóznék:-D (a nick abból ered, hogy VW mániás vagyok) de autó hiányában marad a máv és a bkv:-(

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.02. 18:51:15

kedves hárompont! köszönjük rendkívül építő hozzászólásaid, de amennyiben nem fogod vissza a sertegetest kibannollak. ez van.

hárompont 2007.08.02. 19:40:58

köszönöm a figyelmeztetést kedves george, de tudodmit? ha kibannolsz, bevágom a sértődöttet... jaj mi lesz velem... már most sírok! A hozzászólásaim (akár tetszik akár nem) igenis a témához kapcsolódnak, a hangnemre meg csak annyit, hogy "amilyen az adjonisten..." Szóval, ha kezet lehet törni, akkor nem értem, miért nem lehet eggyesket egy bizonyos patás állathoz hasonlítani!

hát igen, sajnos a pisztoJt nem tudom helyesen leírni.... de ezért nem érzem úgy, hogy harmonikus egyedfejlődésem evoluciós zsákutcába kerülne:) És még az is lehet, hogy vonok le hibás következtetéseket.... de ti is! Nembaj, a graffitis fórumokon mégjobban fognak röhögni rajtatok (mit gondolsz, én hogyan találtam ide?) Mindenki azon nevet, hogy mennyi baromságot hordotok itt össze... csak nem mindenki tudná mondatokba foglalni a véleményét! Legalábbis a józanész, és az udvariasság határain belül (ezekszerint még nekem se megy). Amit itt ti műveltek, azt úgy hívják, hogy kategorizálás!... ez igazából nem meglepő, mert a magamfajta emberek hozzászoktak a rengeteg negatív kritikához, amit a hobbijuk miatt kapnak (néha okkal, néha ok nélkül). Ezért a rejtőzködés.... és ne higgyétek, hogy csakis az utcakölkök "sportja" ez. Élő példa volnék erre én is.... Mégis azt mondom, hogy inkább fessen az ember, minthogy részegen verje a családját, vagy a gyerekeit!

Sandinistához csak annyit, hogy nem vagyok vallásos, tehát bocsi, feloldozás nem lesz :D És ha csak ennyi a hozzászólásod, akkor felesleges volt beírni:) Másolgatni, és helyesírási hibákat elemezni mindenki tud;) de aki nem ,annak majd egy másik postban magyarázd el, hogy kell....

És jó hír: ha nem dobnak ki, akkor rendszeres látogatója leszek ennek a postnak! Tehát lehet továbbra is szórni az átkokat.... és persze folytatódhat a "keressünk nyelvtani hibákat Hárompont irományaiba" játékunk is, melynek győztese egy vonaljegyért cserébe megnézheti a Filatorigát bámulatos alkotásait! :DDD

Ui.: Ezennel szeretnék elnézést kérni VWpolotól, és remélem hamarosan autóval fogsz furikázni ;)

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.02. 20:08:17

kedves hárompont. a figyelmeztetés a hangnemed miatt jött, egyébként a felháborodás jogos. Ezek az emberek formáltak egy véleményt azokról akik ezt művelték, Te pedig fikázod a kommentelőket és véded azokat az embereket, akik rongálnak. személy szerint egyáltalán nem érdekel, és gondolom a társadalom normális érzésű embereit sem, hogy a graittis fórumokban, hogy röhögnek a markukba azok, akiknek az életcéljuk a rongálás. ők nem mérvadóak.
egyébként az adjon isten témában a véleményem:
ez egy reakció, amit korlátolt buta emberek rongálása váltott ki, és így a Te marházásod is okafogyott és nem idevaló, vagy csak provokálni kívánod az embereket?
ui. még maradsz, de ha csak provokálsz és sértegetsz akkor repülsz.

mensa 2007.08.02. 20:08:56

Nem fejtek ki semmit bővebben!Elég nektek ha néha láttok egy panelt és egy jól esöt mérgelődtök,még jót is tesz.Szerencsére nem vagytok olyan pozícióban hogy bármit is tegyetek,aki meg ott van,az meg nincs képben....

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.02. 20:29:49

hárompont: A gyorshajtás ritkán okoz közvetlenül olyan kárt, ami közpénzből lesz utólag fedezve. a tagek ennél több kárt okoznak érzésem szerint. Ezen felül a gyorshajtás kapcsán is különbséget kell tenni az abszolút és a relatív gyorshajtás között.

Ezen felül: nem az a kérdés, hogy vonat / nem vonat.

Vessünk össze két dolgot, az egyik eset, hogy egy szétrhadó vagonra festesz, és a rozsdát feded le, a vagon állagát megóvja, te is büszke lehetsz hogy szebb a környezeted, jót alkottál. A grafiti olyan helyeken lett művészeti irányzat ahol ez a cél.

A másik eset: egy új szerelvényre kerül egyértelmetlen és csúnya tag, amíg leszedik addig nem termel hasznot, de amortizálódik, ráadásul az eredeti fényezésnek sem tesz jót ez, tehát csökken az élettartama, ami a nagyértékű szerelvény esetén igen komoly anyagi kárt jelent.

Alapvetően kérdés az, hogy az első módszert kedvelő grafitisek szövetségesei a többi embernekl a taget fújók, firkálók ellen, vagy a külső nyomás hatására éppen a tageket fújkálók, és egyéb rongálásban örömöt lelő bandák szövetségeseivé lesznek :)

Lóri Vérkutya · http://lorimennimaraton.com 2007.08.02. 21:05:48

Nem kicsit vagytok buták. Ugyan miért a gyerek kezét kéne eltörni ? Miért nem a szülő kezét, akit nem érdekel, mit csinál a gyerek és nem neveli rendesen ? Nem mondom, hogy nem hülye aki összefirkálta, ve a szülő legalább 50 %ban felelős ezért.

Siendor 2007.08.02. 23:11:03

"Festegetni én is szoktam... [...] de téved az, aki azthiszi, hogy egy gyenge elme szórakozása mindez... és a világ legnagyobb marhája az, aki erőszakos úton rendezné le a dolgot [...] egy jólmegtermett úriemberrel találja-e magát szemben az önkéntes rambo!!! "

Nos, leszögezem az elején: nem a vonat graffitizés zavar. Az összes. Mind a tulajdonjog (legyen az köz- vagy magántulajdon) súlyos és durva megsértése. Ugyanaz ha lefújom mintha felhasítanám az ülést, betörném az ablakát, leverem a kukát, stb. Károkozás.
Ilyet - szándékosan, józanul és előre megtervezve - kizárólag nem normális, gyenge elméjű emberek csinálhatnak. Az is elítélendő ha részegen tombolva letör egy "horda" 1 szemetest, de ha ezt előre megfontolva teszi, - és utána büszkén vállalja neten fotókkal bizonyítva "hőstettét" - az sokkal de sokkal súlyosabb.
Szóval még kigyúrtak is. Akkor viszont gyakorlatilag - sztereotip szemlélet szerint - megegyeznek a maffiával. Kigyúrt, rafkós bűnelkövetők. Ugyanaz, nem?
Az erőszakos rendezés csak azért lenne - talán - A legjobb megoldás, mert:
"Ejnye-bejnye" és effélék - le se szarja már bocsánat
Felfüggesztett - ld. ejnye-bejnye
Pénzbírság - ezeknek általában van pénzük, kifizetik, leszarják.
Börtön - csak igazi bűnözőt csinálunk belőle, és még késelni is fog, már ha eddig nem tette...

Ne legyen legális a festék, védjük a dolgokat, és törjük szilánkosra a kezét. Ez sem szép, de talán megoldás...
Azonkívül külön gratulálok fújkálós barátainknak hogy olyan selejtes példaképeket és ismerősöket találtak akik nemhogy értékelik, de még dicsőítik ezt a "műfajt", és szánom őket, hogy mástól sehogy sem tudnak elismerést kicsikarni. (Bár talán csak meg kéne próbálni).
Ez nem művészet, mint ahogy az utcára szarás sem, mégha sokan is csinálják és fotózzák sem. Ja, és "nagyfiú" sem leszel tőle, mint ahogy a cigitől, fűtől sem...

Siendor 2007.08.02. 23:15:19

Ja, és nem érdekel hogy szebb-e a külterületi lerohadt betonfal graffitivel mint nélküle (nekem is tetszett már nem egy), ugyanúgy rongálás.

mensa 2007.08.02. 23:52:39

to siendor:Ha jobbnak tartom a tvműsort Fásy Adám szarja nélkül,mint azzal akkor mit tegyek...varjam be a száját?....

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.03. 00:00:25

Siendor: Akkor rongálás, ha valamiben kárt tesznek, ami javít a környezetén az nem tesz kárt, hanem értéket alkot. És itt látom a különbséget. Ahol ez művészet, ott az emberek a saját környezetüket teszik szebbé, itt osztanak meg gondolatokat, és a rendelkezésre álló felület felhasznállását a közösség, és a tulajdonosok elfogadják. Pont ez adja a különbséget.

Az a nagy gond, hogy sokan a külsőslégeket másolják, a valós értéket tartalmat elfelejtik. Mint egy idomított majom.

Siendor 2007.08.03. 00:07:55

TheElf: Nem, a rongálás az, ami az eredeti állapottól eltérőt hoz létre, a tulajdonos szándéka ellenére. Amúgy - mint mondtam - szebb egy betonfal egy (igényes!) graffitivel (nem taggel) ellátva, de akkor is rongálás. Beszélje meg a tulajjal, úgyis rábólint ha nem egy idióta, és akkor rendben is van. Arról nem is beszélve hogy az hogy mi javít a környezeten, az erősen szubjektív. Szerintem az üvegfalú irodaházak építése a régi szép (ha még oly leromlott) házak helyére azok felújítása helyett kifejezetten károkozás és ront a környezeten. Mégsem firkálom be egy régi ház képével, hátha szebb lesz. A "rendelkezésre álló felület" amiről te beszélsz a graffiti esetében pedig - ami a lényeg - nem azé, aki ráfest. Ilyen erővel bemegyek a nemzeti galériába és egy-két festményt feljavítok, és lehet hogy még szebb is lesz.

mensa: Ez nem így működik. Nem az a lényeg hogy ki mit tart jobbnak valamivel vagy anélkül. Ha ez lenne a lényeg, káosz lenne, hisz mindenki elkezdene átalakítgatni mindent a saját szája íze szerint. A lényeg, hogy senkinek nincs semmilyen joga sehová firkálni (kivéve a saját házát/lakását/szobáját), ezért NE IS TEGYE. És büntessük meg. Hogy miért kéztörés, azt már leírtam. (És persze ugyanúgy kéztörés a kukát lerúgónak, díszkövet széttörőnek, lámpát beverőnek, piti tolvajnak, és egyáltalán bárkinek aki a két szép kezével bárkinek szándékosan kárt okoz)

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.03. 00:43:13

Siendor: A saját házát, amit a tulajdonos mgengedet, ami olyan köztulajdon aminek ilyen feljavítását a közösség támogatja, aminek a feljavítását a tulajdonos hallgatólagosan elfogadja, stb... hosszú a sor.

Siendor 2007.08.03. 01:21:03

Hosszú a sor, de egybe - amit felsoroltál - bele is kötnék: "aminek a feljavítását a tulajdonos hallgatólagosan elfogadja". Ez csak azért necces, mert megyek a Pitypang utcában, összekenem a házakat, nincs pénzük/akaratuk stb. kijavítani, vagy az önkormányzat mint fenntartó tojik rá az még nem hallgatólagos elfogadás. De akkor mi az? Nehogy már vigyáznom kelljen rá, és ha nincs pénzem/kedvem kétnaponta letakarítani/újrafesteni akkor az szabad préda legyen. Kérjenek engedélyt, az a biztos!

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.03. 02:10:29

Siendor: Ahol ez a hallgatólagos beleegyezés megvan, ott ez egyértelmű helyzet, gondolj bele azokba a negyedekbe ahol ez a mozgalom felnőtt, és a helyi közönség szívesen látta, elfogadta. Ott nyilván volt aki hangosan is jelezte a dolgot, és volt olyan aki tett rá magasról.

Napsugrar 2007.08.03. 06:43:39

hárompont: írásom lényege nem a stílusok jellemzőinek bemutatása volt, hanem az, hogy nem értettem veled egyet abban, hogy ez dörzsöltség, és az emberek inkább elfordítják a fejüket bármi ilyesmit látnak, és ahogy te is írtad.. " ez ellen tenni nem fogtok se ti se én se mások!" . Nekem ez is, az is bűncselekmény addig amíg ilyeneket csináltok/csinálnak. Otthon a családi ház falán is ilyen művek vannak? Nos, ezt nem hiszem...

" és mégvalami: nekem mindigis azt mondták, hogyha valamiről nem tudok sokat, de érdekel, akkor keressek utánna.. ezt tudom javasolni mindenkinek!" Az után esetleg utánna néztél már, hogy mennyibe kerül ezek eltüntetése????

Végülis kérdésemre, hogy ennek mi értelme volt, nem kaptam választ. Pedig hidd el szeretném megérteni a deviáns viselkedés eme formáját minden előítélet nélkül ... Sebaj majd kitalálok valamit ...

De addig amíg Te és az általad képviselt csoport, a megérttetés helyett a támadást választja, hát ne várd/várjátok, hogy a kommentek "kézét törném" mentes lesz ..

titan 2007.08.03. 10:17:53

harompont: "Mégis azt mondom, hogy inkább fessen az ember, minthogy részegen verje a családját, vagy a gyerekeit!"

Naná, hogy jobb, mint ahogy jobb annál is, mintha lop, csal, hazudok (akár legálisan, ebbe ne menjünk bele), gyilkol, pusztít. Csakhogy még nem hallottam olyan írott vagy íratlan szabályról, ami kiköti, hogy valamelyiket a fentiek közül mindenképpen művelni kell. Ha mégis van ilyen, jelezd, azt hiszem akkor én inkább valami fehérgalléros bűnözést választok, az valószínűleg több haszonnal jár!

titan 2007.08.03. 10:18:45

korrektúra: nem "hazudok", hanem "hazudik"

titan 2007.08.03. 10:20:03

korrektúra: nem "hazudok", hanem "hazudik"

pesticsavo · http://asszociacio.blog.hu 2007.08.03. 13:46:57

tegnap a lánchídon 3 fiatal 13-16 év körüli lengyelül beszélő gyerek a lánchídon lévő dekorációkat nézeggete és mutogattak rá fejcsóválva....
gondolom azt beszélték, hogy milyen igénytelen a magyar, a legszebb hidunkat, a főváros egyik szimbólát így telefirkálták az elejétől a végéig...

mondjuk azt sem értem azt miért nem lehet lefesteni egy szépészeti festéssel, elég ha takar, az nem kerülne sokba...

Tökfej · http://antimav.blog.hu 2007.08.03. 16:44:38

olyan kreatív... nekem nagyon tetszik... A többit is ilyenre, ha kérhetném.... Mi? Hogy nincs több Talentunk??? XD / :(

sandinista 2007.08.03. 20:58:36

Rongálás

324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka, vagy pénzbüntetés, ha
a) a rongálás kisebb kárt okoz,
b) szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást bűnszövetségben követik el.
(3) Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki
a) nagyobb kárt okoz,
b) 1. kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket,
2. vallási tisztelet tárgyát, illetőleg vallási szertartás végzésére szolgáló épületet vagy tárgyat,
3. temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg.
(4) A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás
a) jelentős kárt okoz,
b) 1. kulturális javak körébe tartozó tárgyat, régészeti lelőhelyet vagy műemléket,
2. vallási tisztelet tárgyát, illetőleg vallási szertartás végzésére szolgáló épületet vagy tárgyat,
3. temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetőleg temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat semmisít meg,
c) robbanóanyag vagy robbantószer felhasználásával követik el.
(5) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen nagy kárt okoz.
(6) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás különösen jelentős kárt okoz.

sandinista 2007.08.03. 21:49:51

Siendor kommentjeihez fűznék csatlakozó véleményt.

Aztán 1-2 dolog még, csak úgy:

- Érdekes, hogy a street art minden formája vélt vagy valós köztulajdon "ellen" (vagy -ra) irányul (tábla, vonat, bérház, stb.) Nemigen látni megtagelt családi házat vagy személyautót. Valószínűleg megvan ennek is a maga oka, valamelyik tanult barátunk majd el is árulhatná.
- A részeg kukarugdosó meg a vonatfirkász közt azért van különbség, méghozzá az károkozás értékében. Míg egy közterületi kukát újra lehet installálni max. 10 ezerből, egy komplett vonatmosás festékoldóval könnyen lehet, hogy már a jelentős kár fogalmát is kimeríti.
- Ha nekem az a hobbim, hogy délutánonként veszem a baseball-ütőmet, lemegyek az utcára és szép sorban beverem a parkoló autók szélvédőjét (de nem akárhogyan, hanem az egyiket matyóhímzésesre, a másikat norvégkockásra, a harmadikba meg beletördelem a tag-emet), akkor egy kibaszott bűnöző vagyok. Ha a "műveimet" lefényképezem és közzéteszem a neten, akkor még egy provokatív címeres díszfasz is vagyok. Óriási közfelháborodást váltok ki, égnek a vonalak a rendőrségen, és hacsak nem én vagyok Houdini, hamarosan el is kapnak.
- Ez kicsit átvezet(ne) a következő témába, az össztársadalmi leszarás jelenségébe, ami azonban most től messzire vezetne. Talán majd egy másik esti mesében.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.04. 01:39:04

A kár nem csak a javítás munkadíjából, anyagköltségéből áll, hanem sokminden másból is. Pl. a vonat egy időre kiesik a forgalomból, ennek a kieső időnek van egy értéke. De az is mérhető kár, hogy a MÁV megítélését rontja a helyzet, hogy a vonatmosás nem biztos, hogy az eredeti állapotnak megfelelő helyzetet teremt, stb. Kisebb de szintén érdekes költség, hogy el kell vinni az adott szerelvényt megtisztítani a firkától (mozdonyvezetők költsége, áram költség, pálya használat költsége, stb).

A takarítás miatt szükségessé válló plusz utak érdemben a menetrendre is hatnak :) /firkálók miatt be kell tervezni sok ilyen járatot/

Figyelembe véve, hogy a firka leszedéséhez szükséges lépések miatt bizonyos dolgokat állandóan fenn kell tartani, így a tagek alkotói között azoknak a napoknak a költsége is megoszlik kárként, amikor nincs mit lepucolni.

De az erre alkalmas munkahelyek fenntartásának költségei ugye szintén érdekesek.

Mi az amit ebből rájuk lehet verni? /Akár kártérítésként, akár a rongálás minősítése kapcsán/

sandinista 2007.08.04. 03:10:34

TheElf

Valóban, a kártérítésnek 3 eleme van:

- tényleges kár (pl. az autóm kevesebbet ér, mert valaki megtöri)
- elmaradt haszon (el kell vinnem szervizbe, és ott tölt 3 napot, pedig ezalatt gyümölcsöt fuvaroztam volna vele a nagybaniról, mert ez a munkám)
- károkozás következményeinek helyreállítására fordított költségek (amit otthagyok a szervizben a javításért)

A magyar jog a teljes, vagyoni kártérítés elvén alapszik, tehát az okozónak minden kárelemet meg kell téríteni. Persze a károsultnak bizonyítania kell, hogy tételesen milyen kára származott, milyen elmaradt hasznok merültek fel, ill. milyen költségei származtak, csak úgy hozomra nem fogja megítélni a bíróság. Az elmaradt haszon bizonyítása a legnehezebb ezek közül, mindazonáltal korántsem lehetetlen.

Kérdésedre a válasz:

1. Kártérítésnél mindet lehetne, de ez egy polgári jogi jogviszonyt feltételez. És ez átvezet oda, hogy
2. Itt viszont bűncselekménnyel (ld. rongálás-tényállás) okozott kárról van szó. Jelenleg itt arra irányul a legtöbb törekvés, hogy az elkövető általi jóvátétel kerüljön előtérbe. Mondjuk itt ez pont elég döcögősen működhet, mind a felderítési hatékony(talan)ság, mind a bírói hozzáállás (kinyomom rá a felfüggesztettet, oszt' hadd menjen) miatt.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.04. 12:51:26

A kérdés inkább az, ha a bíró tisztességes és korrekt módon ítélkezik, és a 3 kárelemből összejön a kár, akkor mennyit kaphat, ha jól számolom milliós nagyságrendű lehet a kár.

mensa 2007.08.04. 13:16:26

to TheElf:Te talán valami máv megbízott vagy?Mert még a végén elkezdem sajnálni öket hogy mennyi veszteségük lesz az év végén!Határtalanul felmérgel hogy amíg te számolgatod hogy mennyire rosz ez nekik,igazábol öket marhára nem érdekli hogy te vagy én mennyire vagyunk megelégedve azzal a szinvonallal amit képesek felajánlani azért,hogy egy vagyont kifizetsz érte hogy utazz.
A vonatok undorítoak,a takarítása annyiba kimerül hogy egy ember végigmegy és megnézi hogy van e szemét,de elvinni már nem képes.És te ezeket véded?!

Elgondolkodtat...

baybee 2007.08.04. 13:18:21

borzalmas... nem is értem az ilyen embereket... Illetve embernek nem is nevezhetőek...

sandinista 2007.08.04. 15:33:01

TheElf

Biztos, hogy ha mindent egybevetünk, akkor a "nagyobb", ill. a "jelentős" mennyiségek is szóba jöhetnek, tehát akár az 1 évtől 5 évig is. Viszont a büntetéskiszabásnál figyelembe szokták venni, hogy mennyire indokolt az elkövetőt börtönbe zárni, vagy esetleg más módszerek (felfüggesztett, próbára bocsátás, stb.) jobban beválhatnak.

Öt börtönben jártam az országban, hidd el, nem akarnál egyikben sem bérelni egy szobát... Ráadásul ha valaki addig nem volt igazán bűnöző hajlamú, akkor ott az lesz, az biztos. Vagy megőrül, stb. Szóval óvatosan kell bánni a börtönbe követeléssel is, mert igazán jódeviancia-újratermelő fészkek ám azok.

mensa

Te annyira el vagy tévedve, kisfiam, hogy szélgéppel kellene oszlatni körülötted a ködöt.

Szerinted a grafittitiszítás költsége nem épül be a jegy árába? Ha még nem sejtenéd a választ, elárulom: de igen.

Azon persze képes vagy picsogni, hogy milyen drága és színvonaltalan a MÁV szolgáltatása (egyébként tényleg az, de finggal nem lehet piros tojást festeni, mint ahogy a hozzászólásodból se levonni egy építő következtetést), de egy szalmaszálat keresztbe tenni gondolom büdös lenne. Még ha az csak annyiból is állna, hogy kissé lehetnénk igényesebbek a saját környezetünkre. Merthogy TheElf is erre akart utalni.

Lehet nézegetni Ausztriára meg Németországra, és azon nyivákolni, hogy nekik milyen jó, de ott vajon miért úgy néznek ki a tömegközlekedési eszközök, ahogy? Azért, mert naponta hatszor takarítják mindegyiket? Lószart. Azért, mert az ottani lakosság nem kúrja szét 1 éven belül a zsír új, iszonyat drága gépeket (a Talenten kívül sorolhatnánk a példákat: budapesti Volvo buszok, Combino, stb.)

De mondok mást. Törökországban, ami ugye már nem is Balkán, hanem elvileg még annál is sokkal rosszabb, felraktam a villamos ülőkéjére a hátizsákomat. Öt másodpercen belül valaki rámszólt, hogy ezt ne tegyem, mert 1. nem arra való, 2. koszos lesz az ülés a zsákomtól, ami előtte a járdán hentergett. És ez nem egy fontoskodó seggarc volt, hanem egy konszolidált negyvenes valaki, teljesen udvarias stílusban. Aztán a török ismerősöm pedig, amikor Budapesten járt, megdöbbenten állt az új Nemzetinél a szanaszét tagelt Lágymányosi hídon, és értetlenül kérdezgette, hogy ez meg mi és miért jó. Nem tudta értelmezni a jelenséget, a hasznosságát, az értelmét.

Köszönöm amúgy, hogy teljesen értelmetlen hozzászólásoddal kiprovokáltad, hogy a tervezettnél korábban azért csak írjak kicsit az össztársadalmi leszarásról. Mert ezek a dolgok, amikről írtam, pont ennek a fostortának a szeletkéi. Negligentia popularis.

Girhes macska 2007.08.04. 17:32:13

sandinista: Igenis látni megtagelt családi házat! Ma reggel mentünk vásárolni és azt láttam, hogy a büdös kurva kölkei mindegyik ablakpárkányunkat megtagelték!!! Mivel lehet ezt a szart leszedni?????

mensa 2007.08.04. 17:58:43

Pfffff!Hehe.

Te nem nagyon vagy képben "kisfiam"...
Majd akkor beszélgessünk ha képben leszel a külföldi helyzettel.

sandinista 2007.08.04. 20:15:20

Girhes macska

www.euro-higienia.hu/falkezelo.html - ha budapesti vagy. A XIV. kerületben laknak, a "cégismertető" menüpont alatt azt is elmondják, hogyan bonyolíthatod a vásárlást. Gondolom vidékre is kiszállítják, de az biztos költséges.

Nem is azt mondtam, hogy nincs az országban egy megtag-elt családi ház sincs, csak azt, hogy kevésbé jellemző, mint a nagy bérházak falán, amik közt gyakorlatilag nem is találsz olyat, amelyiken nincs jópár.


mensa

Még ha mondanál valamit, de így...

Buzigyuszi 2007.08.05. 02:23:14

Végigolvasva a kommenteket, az igazi BUZIK nevében kikérem magamnak, hogy a vonatfirkászokat bárki is buzinak merje nevezni! A kéztöréssel egyetértek.

gothmog 2007.08.05. 20:26:31

Fú, mensa, várjál, lejövök a szintedre:
prrrr! bebebeeeee! prrrrr!

"öket marhára nem érdekli hogy te vagy én mennyire vagyunk megelégedve azzal a szinvonallal amit képesek felajánlani azért,hogy egy vagyont kifizetsz érte hogy utazz. A vonatok undorítoak,a takarítása annyiba kimerül hogy egy ember végigmegy és megnézi hogy van e szemét,de elvinni már nem képes."
Ahem, aztán amikor változna valami, mondjuk beáll egy új vonat, a drága cimboráidnak első dolga összebaszni. Mer nehogy má. Ha minden vonat új lenne, mire fognátok a szart? Mire nyomnátok a szarjaitokat?
A fő probléma ezzel az, hogy ti összebasszátok, a máv meg kijelenti, hogy a rendbehozatal -mittudomén- 300e. ft-ba került, miközben mindenki tudja, hogy igazából a béla csinálta 400 forintos órabérért fél óra alatt, a különbözet meg ment közpénzből szanaszét, zsebbe. Akkor most végül is ki dolgozik nekik?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.06. 00:48:15

gothmog: A gond az, hogy nem a munkadíj és nem a vegyszer a meghatározó, hanem az idő, amit a vonat nem a forgalomban tölt. Illetve az út, hogy el kell vinni tisztítani.

Sokszor a repülésben is hasonló dolog miatt nem örülnek bizonyos kötelező módosításoknak. Nem a módosítás ára a gond, hanem a kieső idő, és a szükséges út...

titan 2007.08.06. 12:11:57

mensa, legyél már oly jó, és áruld már el nekünk tudatlanoknak a frankót, és ne csak a felsőbbrendűségi komplexusoddal törődj (aminek még az alapja is hiányzik ha jól látom)
Szóval kíváncsi vagyok például arra, hoyg miért csak azokra a dolgokra tudsz válaszolni, amire viszonylag könnyű, és még arra is csak annyit, hogy "ugyan jöjjön már képbe az istenadta".
Vonatkozik ez mindegyik másik emberre is, aki képes védeni ezeket a "művészeket". Ugyanis valószínű, hogy a taggel együtt az alap fényezés egy része is le fog jönni, ami vagy nagyon randa lesz, vagy speciálisan erre a gépre kevert festékkel kell kijavítani, na AZ lesz a nagyobb költség, nem a Józsi bácsi bére, aki lekaparja ezt a művészi alkotást.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.06. 12:34:14

titan: A festék sem akkora tétel, számold ki: Mondjuk egy ilyen szerelvény 20 év alatt amortizálódik 0ra. Nyilván felújításokkal, stb. tovább bírhatja, de ezeket sem tervezik nagyon tartósra, mondván elavulnak úgyis.

Mondjuk aszerelvény értke az első néhány évben gyorsabban fogy mint később, mert ilyenkor új, ilyenkor lehet vele értékes, jó szolgáltatást nyújtani. Mondjuk jó közelítés lehet, hogy az első néhány évben akár az értékének a 20%át is elvesztheti.

Ebből már ki lehet találni, mennyibe kerül most effektíve 1 nap kiesés. Egy ilyen firka pedig gyakran nem 1 nap kiesést okoz... Ennek objektív okai vannak. És jön rá fogyasztás, a mozdonyvezető munkadíja, stb.

A festegetésből eredő kár milliós nagyságrendű is lehet, ha a kiesett idő értékét, és az értékcsökkenést is méred. (A BKV Esetében ez ugye kevésbé jelentős) Magyarul elég horror összeg jöhet ki, és köze nincs ahhoz, hogy Józsibácsi aki elkezdi a festéket lemosni mennyit keres.

Mert a történet úgy kezdődik:
Kieső idő: jókora összeg
Szállítás költsége: még még mindig szép pénz (pálya használata, áram / üzemanyag, mozdonyvezető)
Értékvesztés: ez már elviselhetőnek hangzik
Megfelelő eszközök fenntartása: kisebb összeg
Takarítás anyagköltsége: Aprópénz
Takarítás munkaidő költsége: még kisebb

Próbáld meg összeadni a dolgokat. Adj hozzá adminisztrciós költséget ahol kell (munka lekönyvelését, szükséges közbeszerzések, a szervízbe vezető út menetrenddel való összeillesztését, forgalomszervezés költségeit)

És próbáld meg összevetni a kapott összeget a munkaidő költségével.

gothmog 2007.08.06. 16:29:27

theElf, ez mind igaz, azt akarom mondani, hogy egy állami cégnél, amelyikbe számolatlanul dőlnek a milliárdok, simán tud ötezerbe kerülni egy felmosórongy, meg tízezerbe egy vödör -papíron. Esetleg ha valakinek szemet szúr, akkor elhasználnak havonta ezer darabot -papíron. És ehhez csak kapóra jön, ha az idióták összecsesznek egy új vonatot, mert arra aztán tényleg el lehet számolni egy csomó költséget, akár többször is.
Szóval még egyszer kérdem -nem tőled, csak úgy általában-, akkor most végülis ki dolgozik -a saját költségén- a máv zsebére?
..."kisfiam" mfha

titan 2007.08.07. 10:27:00

TheElf: én is hasonlóképpen látom, nem s arra gondoltam, hogy az újrafestés a legnagyobb tétel, de az nagyobb, mint Józsi bácsi bére. Csak aztán még jön rá az általad említett kismillió másik költség is. Egyébként az értékvesztés ez esetben lehet, hogy még nagyobb is, nem tudom hogy a Talentre milyen garanciák, jótállások vannak, de hogy a festésére ilyen állapotban márnincs, az szinte biztos.

gothmog: én elhiszem, hogy rosszak a tapasztalatok a vezetésről, én magam is gondolom, hogy van aki félretesz magának a szűkösebb időkre (khm), de szerintem nem a teljes felső réteg (amit azért lehet nem ártana vékonyítani egy kicsit), hanem csak egy része. Optimista vagyok - talán naív :) - de szeretném azt gondolni, hogy lehet változás. Ha senki nem gondolja úgy (főleg a dolgozók és vezetők között), akkor tuti nem is lesz.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.07. 11:49:10

titan: Ha ugrik a festésre a garancia az ilyen miatt, akkor az 1-5 évnél több is járhat érte szerintem :)

danixxl24 2007.08.07. 14:01:16

Erről miért nem volt hír a tévékben? Ennek a büntetési tételnek a szigorítását kellene felvállalnia az orsz.gy. képviselőknek, módosító inditványokkal. Ők ilyenkor hol vannak??

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.07. 15:38:14

Miért kellene ezen szigoprítani? Ha elkapnák az elkövetőt, és megkapná a most kiszabható büntetést (letöltendő szabadságvesztést), vagy akár csak a közmunkát, stb. akkor az elég lenne.

vGs 2007.08.08. 00:31:51

Ennyi faszságot összehordani emberek! Szart se tudtok a graffitiről és mégis itt okoskodtok! 1: vki írta h németországban meg ausztriában nem ''basszák'' össze a vonatokat stb... Hát tévedsz! Elmondanám h németország azon belül berlin az európai graffiti eggyik központja és annyi metrót, s-bahnt stb-t gyártanak az ottani writerek h leszopnád magad! 2: Mindenki a kézeltöréssel jön, erre csak annyit h nehogy azt higgyétek h minden firkász 14-15 éves nudlipöcsü kis tróger! Amúgy lehet próbálkozni... 3: Itt mindenki úgy gondolja h megfesteni egy vonatot annyiból áll h odamész feldobod a cuccot azt kész? Hát pedig nem így megy, rajzolsz vmit tervezgetsz kifigyeled a helyet pl egy vonatnál van h napokon keresztül több órát kell figyelgetni h mekkora a mozgás mikor lenne a legideálisabb az időpont stb! 4: írta itt vki h a firkászokat nem érdekli h elkapják-e vagy nem mert anyuci meg apuci úgy is kifizeti a bírságot! Ez max a kis suhanc toyoknál van így de aki komolyan csinálja az általában már dolgozik h legyen pénze kannára mert az sincs ingyen! 5: ne magyarázza meg nekem senki h azért drágák a jegyek mert a rajzok takarítása drága... Vicc... 6: Hiába szájkaratéztok itt hiába rinyáltok graffiti volt van és lesz is a talent is meg a többi szar is le lesz fedve és ez ellen senki nem tehet semmit!

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.08. 07:21:54

Kedves vGs! Köszönjük kultúrált hozzászólásod, gondolom benned is egy hős grafittist ismerhettünk meg, de megkérlek, hogy kultúráltabban szólj hozzá különben kimoderálom a hozzászólásod!

..::Froschlama::.. (törölt) 2007.08.08. 10:10:50

VGS!

Gondolom azt h "ők komolyan csinálják" nem arra értetted, hogy felfestenek egy vadonatúj drága vonatra 3 randa betűt. AMúgy igen kultúrált hozzászólásodból a greffesek nagyo képzettségére, tanultságukra világítottál rá. Gondolom ilyen egy komoly művész. Valószinűleg Munkácsy is így beszélt másokkal. És de, lehet tenni ellene. Én azt hiszem hogy többet voltam németben és ausztriában összesen mint te az életedben egyáltalán külföldön, és igen, Berlin tényleg a greffesek egyik bázisa. De ők kultúráltan csinálják. Menj ki egy ottani panelhez, házhoz stb. Ott vannak kijelölt legál-falak stb. És az is igaz, hogy vannak össze festett schnell bahnok stb. de azt azért nem árt tudni hogy azok nem komoly "wrájterek" akik oda teszik a gyönyörű költeményüket. A komoly művészek fognak egy vásznat(lepedőt stb.) és odafestenek, majd elviszik kiállításra, esetleg felfüggesztik egy ház oldalára, MERT HOGY ILYEN IS VAN! Persze nem itthon mert itt csak ilyen "nudlipöcsűtrógerek" vannak.

Adani 2007.08.08. 10:11:31

Ugyanmár, letöltendő megi lyesmik ,az mire jó?

Szerintme egyszerűen is megoldható ez. Elakpják, akkor választhat. Vagy lemossa sajátkezűleg, vagy ha nem akarja akkor majd lemossa a tulajdonos és benyújtja a számlát.

Én sem hiszem el, h több millióba kerül egy taget leszedni a busz üléséről, de ha elkapják ,aki azt odarajzolta és nem hajlandó lemosni sajátkezűleg hát akkor kiszámláznak neki ennyit és passz.

Mellesleg én is sok embert ismerke ,akik fújnak, de ők nem vonatokra meg műemlékekere, kimennek pl. Békéscsabán a sínek mellé és ott a sok betonkerítésre, vagy pl. felüljáró pilléreire. Ott meg nem zavar senkit, én is inkább nézek egy igényes rajzot mint egy szürke betonkerítést.

T. bátya 2007.08.08. 10:57:18

Na, itt már mindenfélét írtatok. Aminek egy részével egyet is értek, bizonyos dolgokkal meg nem. Pl. kéztörés, stb. mert az messzire vezetne. De inkább nem részletezem, mert nem akarom azt leírni, amit már úgyis leírtak.
Én most megpróbálom a graffitis szemmel nézni a dolgot és azt látom, hogy elég gagyi amit ráfestettek. Lehet, hogy ezek a csávók/csávó/csaj már ezer dolgot megfestettek, de nem tűnnek vmi profinak. Szerintem ez a gép valami igényesebbet érdemelt volna.
Félreértés ne essék, baromira nem tetszik. Egy igényes kép se lenne a mozdonyra való. Ne ezt/ezeket fújják. Csak, elvonatkoztatva a dologtól (ha azt nézem, hogy tényleg hiába hörgünk, úgyis meg fogják festeni a dolgokat sajnos), akkor engem az is zavar, hogy ez a kép/tag akármi baromira nincs összhangban a géppel. Lehet, hogy nagy kihívás anélkül lefújni, hogy ne kapjanak el, meg jó kis adrenalifröccs lehet ezen izgulni, de ha ezek művészeknek gondolják magukat, akkor hol van az esztétikum? Mert azt itt nem látom. Pedig lehet igényes rajzot/tag-et/akármit is látni itt-ott.
Még egyszer: nekem sem tetszik, az igényes sem. Az is csak nagyon korlátozott helyeken pl. betonfal.
Csak ez az igénytelenség.

..::Froschlama::.. (törölt) 2007.08.08. 12:43:07

Adani csabai vagy? Én is oda valósi vagyok... Ott tényleg csak a betonfalat fújják,(vagyis nagyrészben, bár egyre jobban kezd elterjedni a paneleken is) de a "békéscsaba" feliratot is lefuta vmi idióta RTG becenevű emberke. Mind1 lényeg a lényeg csabán nem fújják a sétálóutcát, csak ritkán a paneleket. Büszke vagyok az ottani fiatalokra.:)

C10H12O6 2007.08.08. 13:04:25

1. Meg kell emelni a kár összegét mondjuk az aktuális minimálbér 30-szorosáre, mint büntetés + az okozott kár rendbehozatalára. Ha gyerek kiskorú, akkor a szülei fizetnek. Ha nem tudnak fizetni, ugrik a ház/lakás/hitelre vett opel corsa.
Aztán majd elbeszélgetnek a kisfiammal, hogy ugyanmár, mivel is baszod el nemcsak az idődet, hanem a családi vagyont.
2. Meg kell erősíteni az őrzést: kutya, stb. Kicsit megmarcangolja a térdekalácsát egyiknek másiknak akkor majd megérti, hogy ki van kivel.
3. Teszek a street artra. Én is egy művész vagyok: nem festek semmit se sehova. Szóval az én művészetemet nagyon zavarja amit ezek művelnek művészet néven.
4. Tudom, hogy sok kis pöcs az MTV-n kondicionálódott, de rá kéne jönni: ez nem USA, nem a gettó. Hiába öltözik úgy, mint amit a TV-ben lát itthon, a saját országában a fehérek nagyon lenézik ezt a szubkultúrát. Olyan, mintha hirtelen mindenki aranypénzes kendővel a derekán járkálna Horváth Pista módra.
5. Területet, és felüleletet kell nekik biztosítani, ha már csinálni akarja. Hordhatja rá a festéket rendesen, aztán két hét alatt digitképek, majd mehet rá a meszelés.

T. bátya 2007.08.08. 13:41:09

vGs, hárompont és graffitis többiek!

Azt mondjátok, hogy ebben az is a feladat, hogy azért a vonatokra (főleg az újakra) vigyáznak. Szóval kunszt lefújni, úgy, hogy ne kapjanak el.
Lehet, de szerintem ez azért nem akkora durranás. Miért nem próbáltok személykocsikat festeni. Nem a szerencsétlen MÁV, BKV járműveit. És nem a Jóska Pista hitelre vett Suzukijára vagy az én 10 éves Puntomra gondolok, hanem valami nagyobb, szebb darabra! Mondjuk Audi A8 vagy BMW X5. Lehetőleg jól menő izmos vállalkozóé legyen. Na, azzal tudnátok bizonyítani, hogy nem nudlipöcsűek vagytok. Azt miért nem meritek festeni? Az tényleg feladat lenne: kifigyelni, megtervezni, lefújni. A vonatfestés szerintem szánalmas. Nem túl nagy a lebukás veszélye. Bár nyilván nem nulla.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.08. 14:35:09

Ha meg már MÁV a célpont: mondjuk a MÁV felsővezetőinek háza jobb célpont mint a vonat. Ha érzik, a szarban hagyott magyar utasok egy része így tiltakozik a MÁVnál történő dolgok ellen, és ezt az ő kocsijuk, házuk, vitorlásuk, nyaralójuk, stb. bánja, az jó kockázatnak kunsztnak, az igazán lerobbant dolgok, az egyszerű (amúgy igen ronda) betonfalak díszítése művészetnek az nem lenne ekkora gáz.

De ehhez gyávák, csak a szájuk a nagy. Pedig lenne pár másik ötletem is célpont ügyben, de azokat nem osztom meg. Pl. mert a blogon bizonyos témák már voltak először és utoljára...

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.08. 15:05:45

Inkább jöttetek volna takarítani, kedves greffesek. Ja ott melozni kell az mar nem olyan buli ugye?
Nem baj a kovetkezo akcionk gref takarítás lesz...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.08. 17:21:12

georgejr: Azt hittem megfigyelés, hogy megtaláljuk a "művészeket". Szeretik a kockázatot, jó nekik az adrenalin, segítsünk nekik, hogy tényleg kockáztassanak :)

vGs 2007.08.08. 18:41:52

Na akkor kezdeném! Nem tartom magam művésznek és a legtöbbünk sem! Hogy miért nem a betonkerítéseket fújjuk? Azért mert a graffiti az illegalitásról szól persze fejlődni meg kell ezért szoktunk legál helyeket is látogatni! Vki írta h a lebukás esélye nulla vonatnál... hát erre csak annyit h ott a legnagyobb tudod mennyi köcsög vasútőr van meg rendőr? Sok... Az meg nem érdekel kedves c10 h lenéznek emiatt a szubkultúra miatt ugyanis én ennek élek bár lehet h itt nem a bronxba festek de ez tök mind1! Én meg a kis pöcs diszkópatkány trógereket utálom akik a divatzenéjükre isszák a divatpiájukat a divatbarátaikkal a devergo meg a stb divatcuccaikban és úg próbálják bizonygatni h milyen kemények h kötkednek! pepepupu annak ellenére h te egész életedet berlinben töltötted ahhoz képest simán többet vágok az ottani helyzetről mint te! Ott tényleg minden össze van írva wholecarok futnak metrón vonaton ahol akarják! A másik h az a 3 randa betű jópár grafikai sulit megjárt srácot takar, egyébként az a rajz körülbelül 5 perc alatt készült namost egy komolyabb cuccot kirakni ami talán még nektek beszűkült látókörü hétköznapi embereknek is tetszene az olyan 30-40 percet kóstálna! Szóval nem tudtok semmit mégis nagyon okosnak hiszitek magatokat! Menjetek zúzzatok a technopartyba csörögni a sok diszkóribivel!

Roppenytublogger 2007.08.08. 19:32:20

1, nem töltöttem egész életemet a német fővárosban.
2.És ha egy komolyabb művészi darab fél órát kóstálna, akkor mértnem aztfújjátok? az kihívás lenne nem?
Ismered az MST-seket??? vagy nem? Akkor meg honnan tudod azt hogy"ó pár grafikai sulit megjárt"srácok fújták? Ha meg ilyen okosak avgytok, és műveltek, miért nem mentek festőnek? Vagy ahoz kell egy kis kreativitás? Mert ehez a 3 betűhöz nem kell sok... Nah mind1, ez a poszt nem neked szól hanem normális embereknek, akik megvédenék az új dolgokat. Menjetek Pécsre, ott van egy 20 emeltes ház amit nem lakik senki. Ott fújhattok amennyit akartok. Vagy menjetek Csabára a Körös Hotelbe. Csak csövesk vannak akik szétverik a fejeteket vascsővel. Mind1. Ilyen helyekre fújhattok tőlem, csak ne az uj vonatokra,házakra,magántulajdonokra. Mondjuk fujjatok össze egy 40 éves BHV-t egy szép tájképpel. Akkor majd én is azt mondom, hogy igen, ezek művészek.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.08. 20:00:06

vGs: Az illegalitáshoz a sitt is hozzátartozik meg az is, hogy ugyanazt kapjátok mint minden bűnöző.

A másik fele a dolognak, hogy idomított majmok módjára viselkedtek. Hol került elő az ilyen fajta festegetés? Kérlek szépen a lepusztult nyomornegyedekben, ahol a drogozás, stb. helyett ezt is elkezdték csinálni, mert önpusztítás, rombolás helyett a kreativitásról, vélemményalkotásról, művészetről, és a környezet szebbé tételéről, belakásáról, saját kultúráról szóló életformát vettek fel sokan. Ezért őket dícsérni és tisztelni kell.

Azokat akik a fehér seggükket meresztve rajzolgatnak, mert azt hiszik így ők is nagyok lesznek mint azok a feketék akik ezt kitalálták, közben szart sem értenek az egészből de azt hiszik, hogy ők az okosak és csak rombolnak viszont megvetem.

..::Froschlama::.. (törölt) 2007.08.08. 20:10:47

The Elf!
Ezért a hozzászólásodárt örök tiszteletem. Teljesen igazad van!

vGs 2007.08.09. 01:15:08

Kedves elf! Nemtom hallotál-e már SEEN-ről akit a graffiti nagyapjaként emleget színte az összes firkász ő pl nem feka! Nehogy azt hidd h ez az egész a fekete kultúra része! Ajánlom figyelmedbe a stylewars című filmet amely a new yorki metrófestésről szól az akkori firkászok szemszögéből és persze megszólal pár graffitiellenes fazon is benne! 1982-es a film felirat is van hozzá szóval szedjétek le és nézzétek meg kíváncsi vagyok a film után is ez lesz-e a véleményetek! Na csoki!

vGs 2007.08.09. 01:18:40

Ja amúgy ti nem tudjátok értékelni ezt az mst cuccot amit meg is értek mert erre csak az képes aki benne van a témában! Sztem ezt a vonatot annyira őrzik h így is kiba nagy mák kellet meg kifigyelés h ezt a rajzot felpattíntsák rá nemhogy 30 perces fullcolor cuccot nyomni rá!

cockney 2007.08.09. 02:19:55

letöltendő szabadságvesztés, önbíráskodás... kicsit azért gondolkozzunk már művelt emberek módjára. papoltok hogy primitívek a graffitisek aztán mindenki levetkőzi az emberi mivoltát. de nézzük csak tényszerűen és objektíven:

festékszoróval összefujtak egy vonatot ami valószínűleg antigraffiti bevonattal van ellátva, de ha nem akkor se hiszem h nincs legalább rendesen lelakkozva. ezeket a primitiv "graffitis" festékeket elég olcsó anyagokból gyártják, az ezüst vagy a fekete sokszor a bhv-kon is magátol kikopik vagy kiszivja a nap. a képen jol látszik, hogy egy kis kanna vegyszerrel RONCSOLÁS NÉLKÜL le lehet mosni, ráadásul munkát adva valakinek. tegyük fel drága a vegyszer, a kár akkor sem több 10-15 ezer forintnál.

TI EZÉRT KOMOLYAN BÖRTÖNBE ZÁRNÁTOK VALAKIT? hogy aztán ne térhessen vissza a társadalomba, hanem bűnöző vagy csöves legyen? üsse le a lányodat a villamosmegállóban a telefonjáért? ezek teljesen normális egyetemisták, az egyik talán a padtársad vagy a lányod barátja és elnevetgéltek a vasárnapi ebédnél. bűnt követnek el amiért bűnhődniük kell, de az isten szerelmére ne essünk már túlzásokba.

a dolog erkölcsi része nem érdekel, a jogban nincs új vonat meg az indíték sem érdekel senkit, rongálás van és számszerűsíthető anyagi kár ami nem indokol börtönbüntetést. a szemetelésért vagy ha vki meghuzza a kocsid oldalát sem lehet halálbüntetést kiszabni, attól hogy a pénzbírságot nem tartod elrettentőnek.

ui: mielött jönne a duma, a graffiti SZERINTEM IS RONGÁLÁS és nem védek senkit. mindkét oldal túlzásokba esik. a graffitis elbagatelizálja vagy legtöbbször heroizálja amit művel, a másik fél meg fröcsög és erőszakért kiállt. egyiknek sincs értelme, és nem vezet sehova, vagy csak az alkotást toljátok el egy dacos és céltalan pusztítás felé amire voltak már intő példák nálunk és külföldön is.

azt meg német graffitis ismerőseimtől tudom, hogy ott sok helyen nem csinálnak ügyet az őrzésből. nyugodtan lehet fujni de másnap azonnal lemossák és ezt a rendszert a graffiti-eltávolító lobbi támogatja. a sírásónak is élnie kell vmiből.

na jóéjszakát mindenkinek!

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.09. 07:22:47

Kedves vGs, teljesen mindegy, hogy muveszet vagy sem. A graf rongálás, és iszonyat pénzbe kerül, hogy a kisded játékaitokat letakarítsák.De ha már ennyire nagy a szád, a retekkommandó klövetkező akciója pontosan egy vonat külső, belső graf mentesítése lesz. Szeretettel várjuk a graf-es barátaidat is, ja ha már takarítani és rendet tenni kell az nem poén?
Vicc ez a graf banda... szajuk hatalmas. remelem lesz egy-ket peldas buntetes is. Mit szolnal, ha holnap kapnal egy 180 millios csekket, ugyvedi papirt miegymast?

mensa 2007.08.09. 07:46:10

to THEelf:értelmesen gondolkodsz...ha jol értelm akkor te biztos betiltanád a magyar filmeseknek is hogy csinálják a dolgukat,merthogy ugye az amerikaiaknak is sokkal jobban megy ez,sött akkor az autódbol is gyorsan ugorj ki mert azt se e találtad ki,akkor pedig nehogymár használd....

to vGs:Kicsit vegyél viszább!ne járjon ennyit a szád!

..::Froschlama::.. (törölt) 2007.08.09. 10:16:10

Mensa! Ne haragudj de ez a védekezés hogy "az autódból is gyorsan ugorj ki" meg ez a filmes duma eléggé szánalmas. Ha meg akarod magad védeni, akkor legalább valami értelmeset OK? Amúgy TheElfnek teljesen igaza van. Ez egy életforma amerikában, amit tényeg a szegény emberek találtak ki. Ti sosem fogjátok megérteni ennek a lényegét bikóz nektek van mindennap mit enni. Személy szerint úgy gondolom hogy az euban ez elkényeztetett gyerekek/nem gyerekek szórakozása.Menj inkább szobfestő-mázolónak azért még pénzt is kapsz. Csak dolgozni kell egy kicsit...

Adani 2007.08.09. 11:45:11

Mi lenne ha azt, akit legközeleb belkapnak vonatfestés közben köteleznék ,h beálljon a Retekkommandóba? De mondom elkapják akkor kínálják neki fel a választást. Lemossa ahogyan tudja önként vagy vállalja, h letakarítják mások és kiszámlázzák neki. Ahogy itt valaki emgírta, max. 15 ezerből le lehetne mosni. Jó akkor ha elkapják a tettest akkor mossa le enyniből ha tudja, ha meg nem akarja vagy tudja akkor meg majd szépen kiszámláznak neki annyit, amennyit gondolnak.

vGs 2007.08.09. 12:03:46

Pepepupu szted én egy kis újgazdag k*csög vok aki alá mindet oda pakoltak? Én már csináltam sokféle melót és volt köztük nem egy amitől néhányan sírva futnának el szóval röhögve takarítanék le egy lefedett vagont is! Amúgy sztem itt a legtöbben közületek elkényeztetett kis pöcsök akiknek megvették az autót amint meglett a jogsi meg nem saját magadnak kellett ruháznod magad 19-20 évesen nem saját magad fizetted a netedet , közben festettem és még mellette összeraktam egy dirt bringát is saját pénzből! Meg gondolom nálatok a karácsonynak is van jelentősége nálam pedig nulla sőt utálom azt nem részletezem h miért! Szóval ne hidd azt h anyuci veszi nekem a festéket hanem bizony én és néha döntenem kell h festék vagy akármi(kaja,net,stb...) Szóval gondolkodjatok kicsit sztem!

..::Froschlama::.. (törölt) 2007.08.09. 12:11:18

Jajj istenem... Ha nekem döntenem kéne h egy kannát vegyek vagy egy kiló kenyeret hát nem is tudom melyiket választanám... A dirt bringáért grt. Mostmár büszkén dörtölhetsz a "lefedett" vagonok közt egy karton hipóval és egy szivaccsal amivel lemosod őket.
Nah mind1 ennek se füle, se farka. Ilyenek emberek sajna lesznek, amíg a "normálisok"(bár nézőpont kérdése) ki nem utálják őket.

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.09. 12:50:39

Kedves vGs!

Akkor szeretettel várunk a gref takarítási akcióra! És ezt komolyan mondom! Nemsokára pontos időpontot is kiírok.
Egyébként hidd el nem elkényeztetett pöcsök vagyunk. Én meg pláne nem.. De nem kívánom kifejteni miket tettem le már az asztalra és milyen kuli munkát is végeztem már az életben, csakhogy megéljek...

vGs 2007.08.09. 12:54:20

Te jóhogy a kenyeret választanád de aki ennek él az tudja h miről beszélek neked hülyeség nekem pilla ez a legfontosabb! Így is ki vagyunk utálva de nem érdekel minket mert ha mások véleményére adnánk akkor szart sem érne az egész! Az a lényeg h jobb ha ti soha nem tudjátok meg h ebben mi a jó miért éri meg akár a szabadságot is kockáztatni érte!

Adani 2007.08.09. 13:03:22

Hát én ismerek pár ember,t akik szoktak fújni, de ők nem műemlékekre meg vonatokra fújnak. Valaki már említette a körös Hotelt Békéscsabán. Na ott is fújtak már többször is, ott aztán tényleg senkit sem zavar. A szarvasi úti hídnál lévő betonkerítésekre is, ott sem zavar senkit és a kerítés tulajdonosaival is meg van beszélve, oda lehet.

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.09. 13:42:36

vGs, ügyesen kitértél a felhívás elől de sebaj. Ezek szerint Te is fújsz ugye? Remélem egyszer feléritek ésszel, hogy buta és semmire kellő dolgot csináltok. Kívánom kapj egy morcos fizetési felszólítást, hátha másként gondolod. Te mit szólnál ha lefújnám az ablakodat, vagy a házadat?

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.09. 14:10:22

cockney: Ezért írtam le sokszor, a kárt elsősorban a forgalomból kiesett időszak határozza meg, beleértve az erre az időszakra jutó amortizációt, a munkabéreket, a szükséges "szállítási költséget", a pálya használatot (mert el kell vinni takarítani) stb. is.

Leírtam miből jön össze a dolog, egy ilyen grafiti emiatt nem kevés pénzünkbe kerül. Tudod, én nem érzek túl nagy különbséget aközött, hogy egy telefon árát kiveszik az én zsebemből is a festegetéssel, mert ugye ennek a leszedést mi fizetjük, és aközött, hogy ezt a pénzt direktben veszik el.

Ugyanolyan bűnözők mint a többi, ugyanúgy a törvényben meghatározott büntetést kell kapniuk, pl. az okozott kár mértéke alapján.

T. bátya 2007.08.09. 16:05:04

vGs!
De most komolyan! Miért nem fújtok személykocsikra?
Ott is lehetne értékelni, hogy milyen ritka pillanatot kapott el az elkövető, hogy véghez tudta vinni a művét!
Vagy ott már bejátszik a magántulajdon szentsége? Ami a MÁV-BKV személytelen ("közös - miénk - enyém is - csak az enyém") tulajdonos esetében nem? (A szocalizmusból itt maradt hozzáállásként.)
Egyébként nem hinném, hogy az ide írók segge alá úgy általában kocsit toltak volna, mert akkor valszeg a deszarokazutakmegaközlekedés blogba írnának és nem a M.Á.V.-ba. Bár éppen nekem van kocsim, de nem tehetem meg, hogy azzal járjak mindenhová, mert drága (bár sajnos a vasút is kezdi utolérni), másrészt meg elvből is inkább vonattal megyek. Amíg a MÁV teljesen le nem szoktat róla...

gothmog 2007.08.09. 18:07:03

vGs:
"A másik h az a 3 randa betű jópár grafikai sulit megjárt srácot takar"
-hű, és akkor most hova sz*rjak? Akkor ő lehet köztetek a vezér, mi? Mert járt iskolába...

"Menjetek zúzzatok a technopartyba csörögni a sok diszkóribivel!"
- a szinglihordákat kifelejtetted.

"nehogy azt higgyétek h minden firkász 14-15 éves nudlipöcsü kis tróger! Amúgy lehet próbálkozni..."
...
"kifigyeled a helyet pl egy vonatnál van h napokon keresztül több órát kell figyelgetni h mekkora a mozgás mikor lenne a legideálisabb"
-Itt érzek némi ellentmondást. Ha nem gyáva szar kis pöcsök vagytok, akkor mire a bujkálás? Ha olyan kemények a cimboráid, akkor miért nem nyíltan csinálják? Ha valaki beszól, csak leütöd, aszt' jónapot. Vagy nem?
nézdcsak:
www.videa.hu/main.php?page=play&v=KRTY2QkJf6WOGHxJ
minek a kapucni, a fejre tekert póló? olyan kemények mind, a tizenkettes bicepszeikkel

"Az a lényeg h jobb ha ti soha nem tudjátok meg h ebben mi a jó miért éri meg akár a szabadságot is kockáztatni érte!"
-hmm, és az szipuzás elött, vagy utána vált világossá számodra, hogy különb vagy másoknál?

Siendor 2007.08.09. 19:21:14

vGs: Mindenesetre gratulálok hogy kaja helyett is képes vagy ilyen szart venni.
Aztán meg: "Én meg a kis pöcs diszkópatkány trógereket utálom akik a divatzenéjükre isszák a divatpiájukat a divatbarátaikkal a devergo meg a stb divatcuccaikban és úg próbálják bizonygatni h milyen kemények h kötkednek"
Namost amit te csinálsz az is divat. Divatzenét hallgatsz, divatbarátaid vannak (hiszen ők is graffitisek), sőt, divatruhákba öltözöl. Csak neked nem devergo stb. cuccaid vannak hanem más márkák, és úgy bizonygatod hogy milyen kemény vagy hogy fújsz és kultúrálatlan megjegyzéseket teszel. Amúgy 15 év felett ilyet csinálni kb. akkora gáz (ha nem nagyobb) mint ha 30 évesen EMO-s lennél...
Amúgy lennének tippjeim a szubkultúrádra, de nem akarok bakot lőni... Mindegy. A nonkonformimus - ha sokan csinálják - akkor az már rég nem az...
Szóval ugyanolyan szánalom vagy mint az összes többi divat hódolója, legyen az rapper, rocker, diszkós, stb.
Különben ismerek többféle embert, és hihetetlen, mennyire félreismerik a másik (szub)kultúrát sokszor... Azért mert valaki "diszkós" még nem feltétlenül felel meg a sztereotípiádnak.. Igaz ez az összes többire is, természetesen.

harki 2007.08.10. 11:27:34

Most már tudom mért tartunk ott ahol tartunk. Ennyi tiszta szánalom.

vGs 2007.08.10. 19:52:55

1. Nem szoktam szívni! 2. Nem csak firkász barátaim vannak, én nem divat zenét hallgatok mert képtelen lennék csak azért olyan zenét hallgatni mer az ''menő''! Nem öltözöm divatruhákba mert kb a ruháim fele mondható márkásnak és nem úgy szoktam öltözködni mint egy harlemi gengszter! A graffitit nem csinálják sokan de közben még is, ezt úgy értem h akik komolyan csinálják azok kevesen vannak az nem graffiti h ''hajrá ute''! 3. Hogy miért takarjuk el az arcunkat ha olyan kemények vagyunk, nézd aki bankot rabolni megy az sem sétál be a bankba arcfedő nélkül! Amúgy már járt pár vasútőr szarul nem csak itthon külföldön is úgymond megsérült...!

gothmog 2007.08.10. 22:17:07

nem a fenét.
Mi itt mind gazdag szülők elkényeztetett fattyai vagyunk, a seggünk alá tolt autóval, lakással, ti meg drogos semmirekellők, akik egy ócska amerikai szubkultúrát majmolnak, és közben egyéninek/magasabbrendűnek képzelik magukat.

Ez így kerek. Ha te általánosíthatsz, akkor én is.

Nem divat zenét hallgatsz, csak szigorúan mindíg ugyanazt, amit az összes többi majom a klánban.Nem divatruhákba öltözöl, csak mind ugyazt a kapucnispulóver, sapka, cipő, meg nadrágmárkát hordjátok. Ugyanúgy. Ahogy valaki más, egy másik országban, évekkel ezelött kitalálta. Mert az olyan egyéni.
Na ja. Pont mint az emo.

sandinista 2007.08.11. 08:15:23

Egy-két napig nincs itt az ember, aztán hogy elszabadul itt minden.

vGs: Ugyanazt tudom javasolni Neked is, mint mensa testvérbarátodnak. Szélgép, kisfiam, szélgép. A vasútőrök margójára meg annyit, hogy akkor az rongálás valódi halmazatban súlyos testi sértéssel.

mensa: Te továbbra sem hazudtolod meg magad, igaz meglepő is lenne.

Bátor greffes barátainktól kérdezném: voltatok már mondjuk Baracskán? Pitiáner bűnözőként - ha megkapjátok a letöltendőt - jó eséllyel ide kerültök a fogház részlegbe. 30 ember lakik egy "zárkában", bár jobb lenne inkább teremnek nevezni. Háromszintes emeletes ágyak mindenfelé. A fürdési lehetőség 1 mosdóvályú, kb. olyan, mint amiből az állatokat itatják a téeszben. A szobatársak pedig az ország válogatottan legjobb arcú társasága. Ha szerencséd van, akkor szabadságvesztés-büntetésedet nem az "alagsorban" (az alsó ágy alatti polifoam-on) kell letöltened. Viszont ha a zárka "bikája" szemet vet rád, akkor nem lesz nehéz akár egy festékes palack felhelyezése sem a kijövetel után.

Persze ezen nyilván nem gondolkodtok el, vagy ha esetleg mégis, akkor

1. leszarjátok
2. ezért csináljátok
3. "velem úgysem történhet meg" szindróma

Azokat, amiket már egyszer leírtak, nem fogom ismételni, mindenesetre a szelektíve olvasóknak ajánlom, hogy legalább TheElf kommentjeit olvassák végig (különösen a 2007.08.08. 20:00:06, ill. 2007.08.09. 14:10:22 keltezésűeket).

bence99 2007.08.12. 10:39:37

komolyan mondom vicc amit itt csinaltok!
torjek el a kezet fujjak le lojek le vagjak le a kezet??? ti milyen emberek vagytok. most jottetek az oskorbol? lefogadnam hogy tiis ugyanolyan bunozok vagytok mint szerintetek ok! csak ti eppen mas temakorben. egy 14 eves gyereknek az a dolga hogy a tv elott tanuljon? ezt most komolyan gondoltad? szanalmas mondhatom. ha meg azt irod olvasson hagyjan , de mar annak is regen vege van. egyebkent ensem tamogatom ezt a vonat osszefirkalasat de azert van a mav meg a dolgozoi hogy lemossak! nemcsak hogy egesznap basztassak az embereket! a regi vonatokat meg leszarom hogy osszefirkaljak e vagy sem, igyis ugyis szutykos. raadasul nekem bejonnek a rajzok!

es itt derul ki ki mennyire inteligens:) hat ti nagyon nemvagytok azok. de azert jovolt elolvasni igy ezt az egeszet jot rohogtem rajtatok :D szerencsetlen brigad!

Jegkoko 2007.08.12. 11:37:17

Miért szerinted , mit kéne tenni a kis patkányokkal akik összefújnak mindent?talán megdícsérn őket, hogy ügyedsek vagytok és gyertek máskor is?
Mert ennek nincs elretentő ereje.Amugy a mv ha elkapnak egy ilyet azt csúnyán megagyalják, és megjegyzem jogosan, mert az ilynek nem tanulnak másból.

georgejr · http://mav.blog.hu 2007.08.12. 12:36:08

Kedves Bence99, "azert van a mav meg a dolgozoi hogy lemossak!" persze, es akkor teljesen rendben van ugye, hogy évi 180 milliót költ a máv arra, hogy a magukkal semmit kezdeni nem tudo kolkok utan takaritson. Kerdezem en, szerinted ezt ki fizeti? Majd ha sirsz, hogy draga a jegy, akkor jusson eszedbe, amit az elobb mondtal es a fenti osszeg.

mensa 2007.08.12. 21:02:53

Parttalan vita.Nem reagálok mert ugysem tudunk közös nevezöre jutni,ez így van és így is lesz.

Egy bíztos:Ha elkezdtek takarítani,az után ne várjatok kösszönetet...:)

titan 2007.08.13. 14:51:04

mensa! Ne válaszolj, ne reagálj, de azért jó ha tudod: már az előző akció se arról szólt, hogy a résztvevők azt várták, hogy a MÁV majd hatalmas köszönetnyilvánítás mellett felkoszorúzza őket. Nem arról szól, hogy köszönetet várna bárki is, hanem arról, hogy megmutassák - így is lehet!

bence99 2007.08.14. 19:36:20

nem veszek jegyet, ezert nem is sirok... ennyi. majd amit a kormany ellop majd abbol fizetik. egyebkent azthiszed jegkoko hogy ha elkapnak egyet es megverik a tarsai nemfogjak megtalani az illetot masnap? marmint a graffitis tarsai a securityst...

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2007.08.14. 19:57:57

bence99: Pont ez a lényeg: Securitys elkap egyet, ami a törvényen még belül van annyi "kényszerítő eszköz", rendőrségi feljenetés. Sok hülye haverja a grafitisnek megy bosszút állni, azokat is elkapják. Mindjárt kiderül, hogy bűnelkövetés céljából kialakult egy kis szervezetük, mindjárt kierül, hogy ez a csapat súlyos testi sértést is megkísérel... Ill előkrül közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, stb.

Pár év biztos jön érte halmazatban. Addig sem fújkál a "festőművészünk" vonatra.

T. bátya 2007.08.15. 09:20:06

Kedves bence99!

"nem veszek jegyet, ezert nem is sirok...ennyi. majd amit a kormany ellop majd abbol fizetik."
Te 99-ben születtél? Csak mert kb. a 8 évesek gondolkodnak így. A "kormány" kinek a pénzét lopja el? Az nem az én, te, mi, ti pénzünk?

apró 2007.08.17. 09:18:15

hamár ezt csinálják akkor legalább valami színeset csináltak volna...

sandinista 2007.08.18. 13:28:36

bence99, a szélgép Neked is kijár. Úgy látszik, azt is halmazatban kell osztogatni, mint a letöltendőt.

sandinista 2007.08.18. 13:33:59

T. bátya: Csatlakoznék.

Btw, kedves bence99, itt aki ellenvéleményének ad hangot, az nem sír, hanem felhívja a figyelmet egy neki nem tetsző olyan jelenségre, ami az ő pénztárcája rovására megy. Hiszen a őrzést-takarítást, stb. végső soron mindannyian fizetjük.

Az meg egyenesen bravúros logikára vall, hogy ha nem veszek jegyet, akkor alanyi jogom van mozdonyt fújni. Bár gondolom az T. greffes barátaink szerint egyébként is alanyi jog.

Nyikos János (törölt) 2007.08.22. 11:39:03

no, a Magyar Gárdának megvan az első feladata...nem, hirtelen nem arra gondoltam, hogy levakarják azt a szart a mozdonyról, bár akár...