MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Változni kéne...

2007. július 14. - georgejr
Nem tudok aludni. Fáradt vagyok. Töprengek ezen a mai napon. Hasznos volt. Nagyon hasznos. Megérte megcsinálni.

Miért érte meg 3 órán keresztül aszalódni a 40 fokban. Hmmm megtapasztaltuk milyen kihívás egy vonat kitakarítása, megismerkedtünk a munkakörülményekkel, a feltételekkel.

Hát kezdjük akkor:

A MÁV havonta egyszer rendel nagytakarítást vagononként. A nagytakarítás 60 percig tarthat. Nos ma a gyakorlott csapatnak (8 fő) is szükséges volt 3 órára, hogy a 20 éves dzsuvát letakarítsa. Igen 3 óra. Ez a 3 óra vagononként sok. Szerintünk egyszeri befektetés lenne, ami megtérülne csak tessék MÁV előrelátóan gondolkodni. Nem egyszerű feladattal áldotta meg a vasút a takarítócégeket:
Takaríts ki egy vagononként nagyon vékonyan meghatározott összegből, a módot old meg, ha víz kell akkor hozzál, ha a MÁV vizét használod a MÁV kocsi takarítására, akkor fizesd ki a MÁV-nal. Kicsit szomorú vagyok. De Teke Úr a MÁV-tól jelezte, hogy a jövőben a takarítási budget nagyobb lesz. Talán a takarítócégnek is több jut, talán jobb feltételek lesznek a takarításhoz.

Hogy ezt a budget hogyan lehetne előteremteni? Nem tisztem firtatni. Biztos vagyok benne, hogy nemi átcsoportosítás után meg lehetne oldani, hogy egy vagon nagytakarítására ne hozzávetőlegesen 5-6 ezer forintot költsön a MÁV. A vasútnak utasok kellenek, akik fizetnek a szolgáltatásért, de cserébe el is várják, hogy normális körülmények között utazhassanak, és ha ezt a normális, tiszta utazást nem kapják meg, elpártolnak.
Persze lehet azt is mondani, hogy nem érdekli a takarítókat, hogy elvégzik-e a munkát becsülettel vagy sem. Ha valakit jutalmaznak, vagy teljesítménybérezésben részesítenek, akkor az el fogja végezni a munkát, ha kap érte megfelelő bért. A TTK-sok főállásban takarítanak a Déliben és a vezetőjük mondta, kicsiből is ki lehet gazdálkodni a motiváló erőt. Persze tegyük hozzá, hogy több pénzből nagyobb motiváló erőt lehet kovácsolni...

Azt hiszem látjuk, hogy hol kell változtatnia a vasútnak, de lássuk be, hogy nekünk is változnunk kell. A csikket a hamutartóba tegyük, a szemetet, ha már nem fér dobjuk ki az állomáson, a wc-t rendeltetésszerűen használjuk stb stb.

Úgy érzem tettünk valamit, ami nem mindennapos és remélem a változás is elindult.

Köszönjük a segítséget mindenkinek, aki ott volt.
A MÁV-Start-nak, a RIC RT. munkatársainak (kv, szendvics, üdítő megváltás volt!), hogy ezt az akciót lebonyolíthattuk.

És köszönöm Nektek Olvasók a segítséget, a részvételt, a támogatást!
Hiszem, hogy a változás elindult, bár lehet döcög, de folyt. köv!

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr53118135

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2007.07.15. 00:20:36

Remek dolog volt, gratulálok a kezdeményezéshez.

Sonica 2007.07.17. 12:43:58

Minden tiszteletem a tietek! Gratulálok! Sajnos egy fecske nem biztos, hogy nyarat csinál, mindenesetre hátha elindul valami.

A MÁV állandóan emeli az árakat, a szolgáltatás minősége ezzel arányosan csökken. Ma Sopronba oda-vissza IC-vel két főre 16 ezer forint a jegy, kocsival ugyanezt már 10 ezerből megússza az ember.
süti beállítások módosítása