MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Mégsem lesz állami mentőöv a MÁV-nak és a BKV-nak

2011. augusztus 11. - Vittore.

A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrégiben módosította a költségvetési hiánycélt, 687,4 milliárd forintról 1184,2 milliárd forintra, de még ebbe a jól megnövelt hiányba sem férhet bele a MÁV és a BKV konszolidációjára tervezett 378 milliárd forint.

A Világgazdaság cikke:

A MÁV-adósságot már nem lehet kigazdálkodni

A módosított költségvetési hiánycélba biztosan nem fér bele a MÁV csoport és a BKV adósságának összesen közel 380 milliárd forintos átvállalása, nem beszélve a PPP-projektek kiváltására szánt további 200 milliárdról.

A nemrég közel háromnegyedével megemelt költségvetési hiánycélba sem fér bele az, hogy a büdzsé fizesse ki a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) és a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) összes adósságát. Ez ugyanis a múlt héten a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint 378 milliárd forintot jelent. Bár ennek az összegnek az eredete sem egészen világos, a tavalyi beszámolók szerint ugyanis a MÁV tartozása meghaladja a háromszázmilliárd forintot, és a BKV is a számára előirányzott 78 milliárdosnál nagyobb adósságot halmozott fel.

Ha azonban maradunk a 378 milliárdos tételnél, még ennek a felvállalásához is az eredeti hiánycél több mint 225 százalékára kellene emelni az év végi deficit-előrejelzést. A kormány nemrég már módosította a büdzsét, és a közel 690 milliárdos hiány helyett – a Mol-részesedésszerzés miatt – immár közel 1200 milliárd forintos deficitet vár. Erre jönne még a MÁV- és BKV-adósság összege, sőt, a friss határozat szerint akár további kétszázmilliárd forintot is felemészthet a korábbi PPP-projektek egy részének a kiváltása, kivásárlása.

A teljes cikk itt folytatódik...

 

Ha tetszik az oldalunk, akkor kérjük, szavazz ránk a HVG Goldenblog 2011-es versenyén is. Kérd meg a barátaidat is erre! Itt elérhető a szavazás, a Hírblogok kategóriában indultunk!

 

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!



Elindult hírlevelünk, ha érdekel a vasút, vagy olvashatónak találtad ezt a bejegyzést, akkor kattints ide, és olvasd a részleteket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr403144692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pbence 2011.08.11. 09:05:57

Hát ez egy olyan hír, aminek sem örülni nem nagyon lehet, de szomorkodni sem szomorkodik rajta az ember.
Egyszer úgyis ki kell fizetni azt a tartozást, mese nincs.
Viszont az jó, hogy így előbb kerülhet sor a rendbetételre, mint a tartozásrendezésre. Ugyanis pont az volt a baj, hogy először mindent ki akartak fizetni, aztán majd elgondolkozni rajta, hogy hogyan tovább.

jack o'neill 2011.08.11. 10:37:08

Hát, ha mellé tesszük, hogy még a volán által várva-várt MFB hitelnek is egyenlőre annyi és gondolom a MÁV "szokásos, na akkor most veszünk még X motorvonatot, X IC-t és X kocsit" kijelentésének is lőttek... Akkor fain lesz.
Utazunk még 2020-ban is Bhv-n, klíma hibás, gyatra állapotú IC-n, Buzenkán, meg 200-as Ikaruson...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.11. 21:22:14

"Mégsem lesz állami mentőöv a MÁV-nak és a BKV-nak"

Örülök.

Viszont REFORMOKAT!!!

márta)) 2011.08.12. 00:07:37

"Az állam átvállalja a MÁV és a BKV adósságát
A MÁV-nak 300 milliárd, míg a BKV-nak 78 milliárd forintos adóssága van."

"A két szakminiszter az Államadósság Kezelő Központ Zrt. bevonásával tárgyal majd az érintett felekkel az adósságátvállalások jogi és pénzügyi feltételeiről. A rendelet kitér arra is, hogy az adósságátvállalás miatt módosul a 2011. évi költségvetés."

www.kisalfold.hu/belfold_hirek/az_allam_atvallalja_a_mav_es_a_bkv_adossagat/2233502/

Most lesz állami mentőöv, vagy mégsem?

pbence 2011.08.12. 11:11:40

@márta)):
A hír, amit linkeltél, már régi. Szóval a frissebb hír szerint úgy néz ki, nem lesz.

lyken 2011.08.13. 18:34:53

Hurrá!
Végre lett valami jó is abból, hogy a Matolcsy nem bír számolni.
süti beállítások módosítása