MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Utazási kultúra nélkül nem lesz kultúrált utazás...

2011. március 10. - Ashi Valkoinen

Kedves Raáb Donát! 

Egy ma esti élményemet írtam le, ha érdekesnek – gondolatébresztőnek találod, kérlek tedd közzé.

A mávnak továbbítani nem szükséges, kivételesen nem róluk szól a történet, csak annyiban kötődik a blog fő témájához, hogy egy vonaton játszódott.

Üdvözlettel:

B. Zoltán

Amikor nem a mávval van a baj...

Előre szólok: kivételesen nem a mávról, hanem az utasok szokásairól szeretnék néhány szót ejteni.

8 éve járok vonattal dolgozni naponta, sok mindent átéltem már utazás közben.

Az utóbbi egy-két évben viszont rá kellett jönnöm, hogy az utazással járó stressz nagyobb részét nem is a máv sok-sok hibája okozza, hanem az utasok viselkedése.

Miért mondom ezt?

A gyakran tömegközlekedőknek gondolom nem kell bemutatnom a hangosan telefonálókat, az órákig vihorászó tinilányokat, a hat év alatti gyermekük hangerejére felettébb büszke szülőket, a szotyit, mogyorót tördelő madárembereket. Az előbb felsoroltak nem igazán törődnek a környezetükkel, a velük együtt utazókkal. Egy villamoson, metrón el lehet viselni a zajukat, mert ha nagyon elegem van belőlük, leszállok, és 5-10 perc múlva jön a következő jármű, illetve egy átlagos utazás is csak hasonló nagyságrendű.

A vonat sajnos nem ilyen, jó esetben 30, de inkább 60-90 stb. perc után jön a következő. Alternatíva nincs. Odébb lehet ülni, de egy zsúfolt, vagy egyszerűen csak helyjegyes vonaton ez sem mindig járható út. (A vonatok, távolsági buszok csak a statisztikákban üresek, a való életben nem...) És aki szerint ezek az apróságok nem idegesítőek hosszabb távon, az biztosan nem tölt napi kétszer egy órát hasonló környezetben.

Arra is rá kellett jönnöm, hogy ezek az emberek nem szándékosen ilyenek, hanem egyszerűen senki sem világosította fel őket arról, hogy a békés egymás mellett élés alapja a többiekkel szembeni kultúrált viselkedés. Emlékszem rá, hogy sok évvel ezelőtt, még az általános iskolában nálunk szokás volt, hogy az osztályfőnöki órákon egymást váltogatva néhány hét alatt hangosan végigolvastunk egy illemtankönyvet, és meg is beszéltük a fontosabb részeit. Nem volt túl izgalmas, de mindenkire ragadt belőle valami. Ráadásul nekem a szüleim is megtanítottak ezt-azt. A tömegközlekedés íratlan szabályait is.

Viszont az a kedves fiatalember, akivel ma volt „szerencsém” együtt utazni, egészen biztos, hogy még a könyvesbolt kirakatában sem látott ilyen könyvet...

Békésen üldögéltem a helyemen, írtam a céges angol tanfolyamon kapott házi feladatot, amikor meghallottam, hogy megérkezett. Igen, meghallottam. Ugyanis olyan hangerővel hallgatta a zenét a fülhallgatóján keresztül, hogy én is tisztán hallottam.

Miután elhelyezkedett, és nem mutatta jelét a lejátszó halkításának, udvariasan megkértem rá: „Legyen szíves halkítsa le a zenét, mert zavar, itt is hallom...” A válasz: „Örülök neki!”

Majd elfordult, és tovább nézett maga elé. Tettem még egy próbát felhívni magamra a figyelmét, de nem foglalkozott vele(m). Gondoltam, biztos nagyon szereti azt a számot, vártam néhány percet, hátha észhez tér. Persze hiába vártam. Ezért súrolás szintjén finoman megérintettem a könyvem szélével a kabátját a karján, hogy jelezzem, mondandóm van: „Nem vagy egyedül a vonaton!!!”, de csak nézett ki a fejéből továbbra is.

Illetve egy dolgot tett: még jobban felhangosította a zenét.

Megjegyzem, szerintem ez kissé fájdalmas lehetett neki, mert már minden hangszert külön-külön is lehetett hallani, olyan hangerővel jött a fülesből a zene. (Egyszer kipróbáltam, hogy mi hallatszik ki a fülhallgatómból – egy kétezer forintos akciós termékből - , ha kényelmes hangerővel hallgatom a zenét: semmi. Felhangosítottam hallhatóra, de úgy meg nem tudtam a fülembe dugni a fülhallgatót, mert fizikai fájdalmat okozott a hangerő, pedig nem vagyok denevér, teljesen átlagos hallásom van.)

Úgy 10 perc múlva odaért a jegykezelő hölgy, akit megkértem, hogy segítsen. A hölgy teljesen korrekten fel is szólította a kedves fiatalembert a zajcsökkentésre, bár eddigre érdekes módon hirtelen megszűnt a zaj.

Ekkor derült ki, hogy a fiatalúrnak gerince sincs: sűrű elnézéskérés helyett elkezdte bizonygatni a hölgynek a körülöttünk lévő kb. 10-12 ember előtt, hogy márpedig ő be sem kapcsolta a lejátszóját, hiszen most is csöndben ül. Amikor a jegykezelő hölgy egy pillanatra hátat fordított neki másik utasok miatt, puhatestű barátunk persze rám vigyorgott, hogy ő most milyen ügyes is volt.

Végül a kalauz hölgy ismét felszólította a hallássérült gerinctelent, hogy viselkedjen, majd sajnos kénytelen volt folytatni az elsődleges feladatát, és elindult ellenőrizni  a többi utas jegyét. Úgy négy-öt sorral odébb járt, amikor az ismerős tuc-tuc már újra hallható volt...

Mit lehet egy ilyennel csinálni?

Az udvarias kérés nem működik, a „hivatalos személy” eljárása hatástalan. Szívem szerint nevelő célzattal megütöttem volna, de sokan mondják, hogy az erőszak nem megoldás, és adottságaim ellenére nem is vagyok egy verekedős fajta (kb. 13 évesen kerültem utoljára testi erőt igénylő szituációba, jó régen volt...) Ráadásul ha mégis erőszakot alkalmaznék, annyit kapnék érte, mint egy rendes emberért... Ja, igen: a félreértések elkerülése végett hozzátenném: a 18-20 év körüli „úriember” jól láthatóan nem volt tagja semmilyen kisebbségi csoportnak sem, magyarul beszélt, átlagosan normálisan öltözködött, vagyis semmilyen „népszokáshoz” nem köthető a viselkedése.

Ha akad valaki, aki végigolvasta, és nem az az első gondolata, hogy bármilyen okból én vagyok a hülye, annak szívesen meghallgatnám a tanácsait.

Zoli

Ui.: A velem szemben ülő néni szerint (akit nem ismertem) nem én voltam a hülye, de ez csak egy vélemény  a sok közül, tudom jól :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr602726435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Giraffa 2011.03.10. 08:50:44

Ha már semmi nem használ, előveszel egy körömollót/bicskát és elnyisszantod a kábelt. :)
Pereljen be. ;)

Adani 2011.03.10. 08:52:28

Esetleg nevelőcélzattal kihajítani a fülest az ablakon. De sztem még azt is kár csinálni az ilyen úgyis megbünteti saját magát mikor majd sűrűn fog a fülészetre járni. Ha olyan hangerővel bömbölteti a zenét, h te is tisztán hallod akkor tényleg súlyos eset nem csoda ha meg se hallja ha hozzászólnak.

MagyarZizzi (törölt) 2011.03.10. 10:24:33

Az ilyennel nem lehet mit csinálni, meg kell várni, amíg magától megsüketül. Szerencsés esetben ez pár hónapon belül bekövetkezik... Addig viszont sajnos el kell viselni (én épp azért szoktam rá a vonaton zenehallgatásra, hogy a mellettem ülők tuc-tuccát ne halljam -- persze igyekszem figyelni, hogy az enyémet se hallja senki).

Giraffa 2011.03.10. 11:17:51

@Adani: a fülészetre hiába jár, maradandó halláskárosodáson nem tudnak segíteni. :)

a Lojalista 2011.03.10. 11:40:43

Miután én is nap mint nap vonatozom, sok hasonló dologgal találkoztam. Én is hallgatok fülest, igyexem nem túl hangosan, de néha épp azért kell feljebb tekerni, hogy ne az utastársaim magánéletét éljem. Pld ma reggel is, alighogy leültem, a kupéban jól hallhatóan taglalta egy fiatal lány a havi problémáit. Nem vagyok kiváncsi rá. Mint ahogy nem érdekel hányszor és kivel és mikor.... Nem vagyok prűd, de a mai iskolások, tizenévesek szókincse és stílusa néha ijesztő tud lenni.
Ami pedig a hangos zenét illeti, nemrégiben hasonló élményben volt részem, csak a "fiatalember" nem fülest, hanem komplett hangszórós lejátszót hallgatott.

Adani 2011.03.10. 12:30:51

@a Lojalista:

Én is ezért szoktam általában zenét hallgatni a vonaton. Elnyomja a külső zavaró dolgokat, pl. a kiránduló osztályok viháncolását, az öregasszonyok dünnyögését. Ráadásul még ha nincs is bekapcsolva kiváló fegyver a mindenáron dumálni akaró utastársakkal szemben. Főleg az öregasszonyok veszélyesek, nem eggyel találkoztam már ,akiknek heveny dumaingerük van.

citrix 2011.03.11. 09:42:26

Legegyszerűbb az ilyen tahókkal szemben,ha átülsz máshová.Vonaton megtehető,buszon nem(nincs hová).Esetleg ha ilyen pimasz és gerinctelen az illető,le lehet menni az ő mélységesen mély szintjére és undorítóan köhögni,nyáladzani,egyszóval visszataszítóan viselkedni mellette.Nem fogja sokáig bírni.De legegyszerűbb elülni onnan.Nem kevésbé kellemes,ha olyan utast kapunk magunk mellé,aki "csak" büdös,gusztustalan,koszos ruházatú,zabál és zabáltatja a gyerekét,esetleg állandóan szoptatja a porontyát közben harsányan kommunikál a pereputtyával.A tinilányok lehet hogy vihognak,de csinosak,tiszták,szexisek,jó velük utazni(is).

KopaszMercis 2011.03.11. 09:54:17

Hogyne lehetne nepszokashoz kotni...

Oi va voi 2011.03.11. 10:07:16

Hát, kultúrált nem is lehet az utazás! Kulturáltabb viszont lehetne, ha le tudná írni helyesen a szerző/cikk címadója. Vicces, hogy az Indexes szerkesztőnek se tűnt fel ez az aprócska hiba.

fidesz = házmesterek pártja 2011.03.11. 10:15:08

@Oi va voi: főleg, hogy rendszeresen átírják/meghamisítják egyes posztok címét... :(

Tower13 2011.03.11. 10:26:34

@a Lojalista:
Komplett hangszórós izé? hmmm.. annak jót tesz a véletlen kiöntött ital.. vagy nem?

Komolyan. én sokszor találkozom ezzel, még a telefonos változatával is. (üvöltve meséli kalandjait.. sexuálisat, miért hím nemiszerv a tanár mert rászólt, hogy órán ne rágózzon)
Sokat nem tudsz tenni. Max véletlenül tönkreteszed a fülesét, a telefonost meglököd, hogy eljtse.. de ez se megoldás, mert könnyen verekedést szül.
A gyermekét szoptató utas szerintem rendben van. A kisgyermeknek sajnos, vagy nem sajnos elég gyakran kell ennie. egy hosszabb úton ez nem kikerülhető. mondjuk a max egy óráson talán még igen. Tinilányok csinosak megjegyzéshez meg: Van olyan. sajnos kevés. nézhetne ki jól, átlag fél kg festékkel kevesebel, nem a térdén hordott nadrággal, lilára, feketére öntött mű, vagy valódi körömmel, és lehetőleg kevesebb vassal és grafitivel magán mint egy roncstelep..

Kazimír 2011.03.11. 10:46:55

Átülni máshova. Ha nem lehet, akkor egyéb módszerek javallottak, melyek közül jópárat már olvashattál. Esetleg még azt lehet, hogy újra és újra megkéred, hogy halkítson, miközben megütögeted, megrázod a válát, vagy a karját, hogy figyeljen. A szóbeli kontaktust még ki tudja zárni a zenével, de a fizikait, már nem. 1-2 perc "piszkálás" után elunja és odébbáll.

Erre mifelénk a fiatalok a vonaton a telefonon hallgatnak zenét kihangosítva, úgyhogy nem csak a körülöttük ülőknek kell elviselni, hanem mindenkinek. Eddig egy jegyvizsgálóval találkoztam, akinek volt mersze rendre utasítani a kis tizenéves suttyókat ("Na most azonnal lekapcsolod, vagy páros lábbal állok rá!").

becher 2011.03.11. 10:52:29

Napi szinten futok bele ilyen arcokba. De ami még bosszant, hogy mostanában a 15-18 évesek azt hiszik ők szartak mindent. Múltkor le akartam szállni és már nyomult be a gyerek. Nem vagyok egy ijedős fajta, úgyhogy kezet magam elé, és ahogy szálltam ki, toltam el a tömeget. Ezt 2x kellett eljátszanom a héten, utána valahogy fogták mi a feladat. De könyörgöm ezeknek anyuka nem tanította meg, hogy először megvárjuk, hogy leszálljanak utána szállunk fel? Én már 5 évesen tudtam, igaz Bp-en a belvárosban nőttem fel.

Adani 2011.03.11. 11:28:00

@becher:

Én is tudtam, és meg vidéki kisvárosban. Kultura kérdése. Eszesebb ha nem is tanították neki, akkor is rájön magától ,h ha már mindenki leszállt egyszerűbb felszállni.

záporjózsi 2011.03.11. 11:28:33

A telefon a munkaeszközöm. Van két választásom. Vagy autóban ülök és úgy telefonálok vagy vonaton ülök és úgy. Az utóbbi esetben amennyire lehet, halkan.
A nagyon hangos fiatalok valóban zavarók tudnak lenni. Alapvetően három fajtájuk van:
- osztálykiránduló csoport: mindenki ilyen volt, ne legyetek álszentek.
- viháncolva beszélgető, 3-4 tizenévesből álló csoport: egyedül utazva vagy max. párosan teljesen elviselhetők, ekkora csoportban már élettanilag ilyenek.
- hangosan zenét hallgató, üvöltöző csoport: alapvetően ezekkel van a probléma, nem csak a vonaton destruktívak. Néhány hazagyaloglás jót tenne nekik...
Az egyéni "teszek rá" zenehallgató máskor, mással is ugyanilyen lenne, neki is jót tenne egy kis séta a téli friss levegőn.
A gyerekszoptatásra az utastér alkalmasabb, mint a klotyó. Van hely, tisztább (már amennyire egyes vonatokon tiszta lehet...), nem olyan hideg, stb. A kajálás más kérdés, azt lehet morzsálás nélkül is, na meg ne zsíros deszkát kolbival meg lilahagymával hozzon fel, mert azért az túlzás.
@Adani: A dumanyanyák valóban idegesítőek tudnak lenni, a laptop és a telefon viszont remekül riasztja őket.

Gyarló Hintaló 2011.03.11. 11:58:45

a levélírónak túl jó a hallása!

házisárkány 2011.03.11. 12:16:30

Örömmel olvastam, hogy nem csak én vagyok ilyen túlérzékeny. :-) Megoldást sajnos nem tudok javasolni, maximum azt, hogy vegyen egy autót és azzal járjon munkába. :-)

zozo6296 2011.03.11. 22:35:58

Hát kultúrált utazás sosem lesz. Talán kulturált.

Nabi Sirius 2011.03.13. 12:28:07

Valszeg fel sem fogja, hogy mi a probléma.

A másik kedvenc, aki telefonról kihangosítva bömbölteti a zenét. Párszor eljátszottam már a gondolattal, hogy mit lépne, ha a mellette ülő is elkezdene hallgatni valamit a telóján, meg a mögötte ülő is... :)

Alapvető élelmiszer 2011.03.13. 14:01:26

Ilyenkor áldom a szerencsémet, hogy nekem a vonat legfeljebb az 1-es vonalon való utazást jelenti Bécsig vagy még tovább. A szó szoros és átvitt értelmében vett parasztokkal nem kell vegyülni.

Utazgatóó 2011.03.15. 10:19:25

Nagyon időszerű ez a felvetés!Vannak vasúttársaságok,ahol kint van a piktogram (füleses,hangjegyes fej áthúzva),vagy úgynevezett csendes zóna,ahol nem lehet zenét hallgatni úgy,hogy az hallatszon.
Ez nagyfokú igénytelenség,bunkóság,neveletlenség aki így tesz,és ordíttatja a "zenét".Nem tudom mit szólna,ha fordítva lenne így ,és aludna,vagy olvasna,rejtvényt fejtene,ill a munkához készülne,urambocsá tanulna a vonaton,és másvalaki tenné ezt. (bár sztem az ilyen azt se tudja mi az az újság vagy könyv)
Egyébként volt olyan,hogy a kalauz majdnem leszállította az ilyen utast a vonatról.Egy nagy termetű utas ment "segíteni" a kalauznak,aki igaz nem szép szóval és nem halkan,de sztem egy életre megtanítatta a kis suttyóval,hogy nem kötelező egy kocsinyi (fél FLIRT-nyi) utast zavarnia.
Egyébként símán le lehet szerintem szállítani az ilyen utast,hiszen az üzletszabályzat szerint ez a tevékenység az utazási feltételek megszegését jelenti (JOGOSAN)

Jelfogó 2011.03.15. 12:24:53

Kedves Posztoló!

Nagyon sokkal régebb óta utazom rendszeresen vonattal, mint te. Biztos hatalmas szerencsém van, de nekem a legritkább esetben volt bajom az utastársaimmal, annál több volt viszont a vasúttal és annak dolgozóival. Ha tisztán hallod egy 5mW-os fülhallgató zenéjét, valószínűleg zaklatott életed lehet, amelyet egyébként minden mondatod megerősít. Ha ennyire antiszociális vagy, nem javallt számodra emberek közé menni, mert ha emberek közé mész, akkor alkalmazkodnod kell hozzájuk. Te vagy kisebbségben, ők meg többségben, nagyjából így szól az alapvető szocializáció első tudnivalója.

A másik lehetőség, hogy 80 felett vagy, akkor megértem a rigolyáidat, de ha netán 30 körüli életerős férfi, akkor próbálj úgy is viselkedni, ne pedig úgy, hogy egy festett szőke, hiperhisztis tinilány.

Utazgatóó 2011.03.18. 22:31:14

@Jelfogó: Hidd el,nagyon zavaró tud lenni,főleg az újabb ,halkabb vonatokon.És épp egy 30 év körüli srác állította le a "zenebarátot",hogy kapcsolja ki,hisz épp olvasott vagy tanult volna.És sokan csatlakoztak hozzá.
De ezt nem ekkor kéne megtanulnia,hanem pl.otthoni neveltetéssel.De a "kulcsos gyerekeknek" nincs ki elmondja,hogy ez zavaró lehet.Nem véletlen van több országban "csendes zóna"a vonatokon.
Nem tudom,hogy a zaklatott élet,illetve az antiszociális kifejezés miért tartozik a témakörhöz.
A többség még mindig az alvó,olvasó,halkan zenét hallgató,illetve beszélgető utastárs.(Bp déli-Győr személyvonat)
A kisebbség meg a mindenkit leszarok típus

hasutas01 2011.03.20. 16:47:42

@Utazgatóó: Valóban igazad van. A SZÜSZ 2. Fejezet 2. cím 2.3. pont a) alpontja kimondja:
"A vasúti társaság a személyszállítást megtagadhatja, illetve az utast a személyszállításból kizárhatja, ha az utas:
a) botrányosan viselkedik, vagy MÁS MÓDON A TÖBBI UTAST A MAGATARTÁSÁVAL ZAVARJA.
Egyebekben sajnos elszomorító, hogy ennyire szemtelenek a mai fiatalok, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy a nálamnál fiatalabbak. Úgy veszem észre, hogy még én az iskolában kaptam oktatást arról, hogy hogy menjek át a zebrán, és hogy utazzak busszal/vonattal, addig (már a nálam két-három évvel fiatalabbak sem) ők már egyátalán nem tudnak érvényesülni.
Az meg egy másik probléma, hogy nem tanítják meg őket az iskolában az illemre, de nem kell az oktatásra kenni a dolgot, hiszen aki neveli a gyermeket, az a szülő, elsősorban neki kellene foglalkoznia a kérdéssel, így azzal is, ha vesz egy ilyen készüléket a gyermeknek, rászólni, hogy használja.
Az meg már az ő butasága, ha ezt felszólításra sem halkítja, egyátalán hogy olyan hangosan hallgatja a zenét, mert bizony előbb vagy utóbb olyan süket lesz, mint az ágyú, és az nem jelent előnyt semmilyen munkahelyen sem, 20 évesen pedig hallókészülékkel közlekedni nem éppen előnyös dolog (vagy biztos gyúr a SINOSZ igazolványa).

...Táj O Jackson... 2011.03.24. 18:17:16

Hát igen ezek az utasok nagyon győkerek...
szegény munkásokat is korltozzák a munkájukba... és ha nem jol végzik el a munkájukat , még ök a hibásak ez felháboritó...!!! rohadék szemét ládák... Viszont a Desiro vonatokon nap mint nap utazom... és ott a munkások is elég Trehányak..
de ez lehet az utasok miat van meg unták már hogy az utasok ugy utaznak mint az állatok...
vagy csak lehet hogy egyszerüen lústák..:D vagy rossz a brigád vezető és nem jol irányit... vagy a fönökség tulságosan gyenge... véletlenül ismerem a prekop Kft. egyik nagy kutyáját .:D * Rácz József * mindig minden körülmények között el tusol mindent és a sikasztás szem rémiszti meg :DD lop csal fenyeget stb...
süti beállítások módosítása