MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Havi ötmilliós fizetés sem túlzás a MÁV-nál

2009. augusztus 17. - georgejr

Havi átlagosan ötmillió forintot keresnek a MÁV vezetői - derül ki a vasúttársaság hétfői közleményéből. A cég egy, a vezetői végkielégítésekről szóló megkeresésre közölt olyan adatokat, melyekből következtetni lehet a vezetők fizetésére. Az [origo] korábban azért indított pert a cég ellen, mert nem volt hajlandó elárulni, mennyit keresnek vezetői.

Átlagosan 5-5,4 millió forintot keresnek havonta a MÁV vezetői - derül ki a MÁV hétfői közleményéből. A vasúttársaságot az MTI kereste meg, hogy megtudja, mennyit költött a társaság elmúlt években távozó vezetőinek végkielégítésére. A számokból következtetni lehet a MÁV-vezetők átlagos havi jövedelmére.

A MÁV közleménye szerint 2005 nyara óta 7 felsővezetőt küldtek el a cégtől. Az elmúlt két évben elbocsátott vezetők átlagosan 1,8 havi fizetésüket (9,8 millió forintot) kapták meg végkielégítésként, és 3,5 havi fizetésüket (17,5 millió forintot) a felmondási idő megváltásaként. Ennek alapján a cégvezetők átlagosan 5-5,4 millió forintot keresnek havonta a MÁV-nál, igaz, az nem derül ki a közleményből, hogy pontosan milyen vezetőkről van szó.

 
A MÁV közölte, a végkielégítésre való jogosultság feltételei és mértéke megegyezik a munka törvénykönyvében meghatározottakkal. A felmondási idő a munkaviszony időtartamától függően 2-8 hónapig terjedt. Arról semmi nem derül ki azonban, hogy a végkielégítés az alapbér alapján jár, beleszámítanak esetleg plusz juttatások is vagy a prémiumok ezen felül értendők.
 
Nekünk nem árulták el
 
Az [origo] tavaly májusban indított pert (erről bővebben itt olvashat) a MÁV ellen, mert a vasúttársaság nem volt hajlandó kiadni 32 vezetőjének fizetési adatait, a jutalmakra, felmondási feltételekre, céges autókra és más juttatásokra vonatkozó információkat. Az információkat azért kértük, mert még tavaly májusban Somlyódy Csaba, a főváros cégei felett munkáltatói jogokat gyakorló gazdasági bizottság MSZP-s elnöke azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a BKV-tól tavaly tavasszal távozott - és a prémiummal együtt havi 3,7 milliós fizetést kapó - Antal Attila korábbi vezérigazgató jövedelmével a MÁV-nál a 30 legjobban kereső dolgozó közé sem kerülne be.
 
A MÁV megtagadta a választ a vezetői fizetésekről szóló kérdésünkre, ezért Szabó Máté ombudsmanhoz fordultunk, aki állásfoglalásában egyértelműen közölte: a vállalat csúcsvezetőinek fizetése nyilvános adat. Tavaly novemberben a MÁV jogászai arra hivatkozva kérték az eljárás megszüntetését, hogy a cég több adatot közölt az [origo]-val a vezetői fizetésekről. Tavaly novemberi levelükben közölték például, hogy három vezető esetében mennyi lenne a "felmondás esetére járó juttatás" összege.
 
A MÁV közölte például, hogy Heinzinger István vezérigazgató tavaly év elején havi bruttó 3,2 millió forintot kapott alapbérként, prémiumként pedig az éves alapbér legfeljebb 80 százalékát kaphatja meg. Sipos Sándor portfóliókezelési vezérigazgató-helyettes személyi alapbére tavaly októberben bruttó 2,6 millió forint, Mosóczi László általános vezérigazgató-helyettesé pedig 2,5 millió forint volt.
 
Ez azonban a kértnél jóval kevesebb adat. Tavaly október végén közölte ugyan a MÁV az [origo]-val az igazgatóság 7 tagjának, valamint a felügyelőbizottság 15 tagjának tiszteletdíját. Az viszont nem derült ki levelükből, hogy az összegek nettóban vagy bruttóban értendők-e.
 
A Fővárosi Bíróság idén júniusban elsőfokon az [origo]-nak adott igazat, az ítélet szerint a MÁV nem titkolhatja a vezetők fizetését. A MÁV fellebbezett.

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr541314374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagymoli 2009.08.17. 10:35:47

Na, ezekből a költségekből kell lefaragni, nem a vonalakat bezárni...

petya.bacsi 2009.08.17. 12:43:48

Remélem meg tudnak élni ebből a kis pénzből, amiért nagyon megdolgoztak. A legutolsó vasutas pedig alig keres többet, mint a minimálbér, és az a legnagyobb fagyban is kint dolgozik, vagy a kalauz, aki testi épségét veszélyezteti amikor a munkáját végzi.

Az általános iskolai tanító, tanár az elszemtelenedett diákokkal küszködik, és nagy részük nem is éli meg a nyugdíjat, mert kikészül idegileg. És teszi mindezt alig többért, mint a minimálbér. Főiskolával, vagy egyetemmel.

A kórházi dolgozók nagy része, akik hivatásként tekintenek a munkára, szintén sértésnek felfogható fizetést kap munkája jutalmául.

De a lényeg, hogy az ország feneketlen kútjának élén nagyon jól keresnek.

Lehet jönni, hogy bezzeg a versenyszféra. Tessék, át lehet menni oda. Senki sem fog sírni utánuk.

1 HÓNAP alatt annyit visznek ezek a jómunkásemberek haza, amennyit egy átlag felett kereső ember belét kidolgozva, vért izzadva megkeres 1 ÉV alatt.

Szégyen gyalázat. Sajnos legyen diplomás, vagy diploma nélküli ember, a munka nincs megfizetve. A munkának szinte semmi értéke sincs. Mindenki meg nem lehet "top"menedzser... :S

stepboy 2009.08.21. 19:30:28

@petya.bacsi: áh, nem top menedzserek ezek. Semmi tudásuk nincs, valaki belökte oda őket, mert régóta barátok voltak és ennyi. Ha ezek az emberek értenének is ahhoz, ami a munkájuk lenne még akkor is rosszul végzik a dolgukat, mert ma a vasútat egyértelműen a politikai irányítja és nem a szakmai döntéshozók.

A pénz igazából nem a munka jellege után jár, hanem a gazdasági teljesítmény és felelősség ellenértéke (egy tanár akár a legokosabb tudóspalántáva is nevelheti az elmaradott vadembert - a kapitalizmus világban akkor sem fogják anyagilag jobban megbecsülni, mint egy sokezres vállalat vezetőjét). A probléma abból furcsa helyzetből adódik, h ezeknek a tetű gazembereknek semmien gazdaságilag értékelhető teljesítménye nincs, és ezt még csak számon sem kéri rajtuk senki. Így aztán torzul a jóérzésű emberek világképe, mert azt látja, h bizonyos senkiháziaknak mindent lehet, míg neki csak a napi robot jut.