MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Már több mint negyedmillió interneten értékesített vasúti menetjegy

2009. április 21. - georgejr

 A Személyszállító Vasúttársaság 2008. június 16-án indította el az internetes jegyértékesítési rendszert, mellyel kényelmesen, akár otthonról is megválthatóak a belföldi vasúti menetjegyek. A vasúti utazás a fiatalok, családok, és az idősebb korosztály körében is népszerű, melyet bizonyít a húsvéti hétvége is, amikor csak az interneten több mint 10.000 en vásároltak menetjegyet. Köztük volt Timár László is, aki április 12-én a 250.000-ik menetjegyet vásárolta az e-Ticket rendszeren keresztül. Ebből az alkalomból Kozák Tamás, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója Frankfurtba 2 fő részére szóló nemzetközi vonatjegyeket adott át a szerencsés utasnak.

Frankfurt, mint úticél több éves szünet után 2008. december közepétől érhető el újra közvetlen vonattal Budapestről. Romantikus kastélyok, nagy múltú egyetemek, nagyvilági hangulatú fürdőhelyek, érintetlenséget sugárzó erdők, ezt kínálja Baden-Württemberg vagy Hessen déli vidéke, amelynek meglátogatásához az új Danubius EuroNight vonat mindenkinek kedvező megoldásokat kínál.


A MÁV-START Zrt. szolgáltatásaival és fejlesztéseivel a kényelmes és komfortos utazás lehetőségét szeretné megteremteni utasai számára. Az internetes jegyértékesítési rendszerben mára az aktív felhasználók száma közel 60.000, a menetjegyek és helyjegyek értékesítése átlépte a 250.000-es számot. A rendszer fejlesztése folyamatos, 2009. február végétől mobiltelefonok internetes elérésén keresztül is megvásárolhatóak a belföldi vasúti menetjegyek és bérletek.


Az internetes jegyértékesítési rendszer a MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon vagy a mobiltelefonok böngészőjén keresztül érhető el.  Használatához mindössze az egyszeri regisztrációhoz nélkülözhetetlen e-mail-címre, valamint a honlapon felsorolt típusú bankkártyára van szükség. Az utasok a menetrendből kiválasztott viszonylatról és a kifizetett összegről egy 10 számjegyből álló kódot kapnak, amelyet az állomásokon elhelyezett kioszkokba beütve vehetik át menetjegyüket. Az internetes jegyvásárlás egyik legfőbb előnye a kényelmes vásárlás mellett, hogy rugalmasan kezelhető az InterCity pótjegyek megvásárlása, vagyis a helyjegyek akár 60 napra előre lefoglalhatóak és a vonatok indulása előtti utolsó percekben is átvehetőek. Az interneten vásárolt jegyek átvételére 40 helyszínen, vidéki és fővárosi forgalmas pályaudvarokon van lehetősége az utasoknak.

 
Az elmúlt tíz hónap adatai alapján az interneten történt vásárlások megközelítőleg 60%-a hétvégén történik, csütörtökön, pénteken és szombaton. A legtöbb jegyet az automatákból a Keleti pályaudvaron vették át (30.5%), ezt követi a Nyugati (17,8%), majd a vidéki állomások közül Debrecen (6,9%).
 

Az értékesítés naponta átlagosan 1100-1700 darab jegy közé tehető, mely az első héten 250-ről indult. A napi jegyeladási csúcs 2868 db volt, melyet az átvételi csúcs megelőzött 3996 darab egy napon átvett jeggyel. Az internetes jegyértékesítést használók körében 55% a diák az eladott menetjegyek alapján, és 30% a teljesárú jegyet váltók aránya. A megvásárolt jegyek 45%-a pótjegy, amely azt jelzi, hogy a rendszert szívesen veszik igénybe a nagyobb távolságra InterCity vonattal utazók.

 

A Személyszállító Vasúttársaság az internetes jegyértékesítési rendszert elindítása óta folyamatosan fejleszti, a beérkező észrevételeknek is köszönhetően így egyszerűsödött a kedvezmények kiválasztása és hatékonyabb lett az ügyfélszolgálati ügyintézés.


MÁV-START Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr531078227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petya.bacsi 2009.04.21. 19:07:37

Ez a netes jegyvásárlás tényleg nagyon modern, és kényelmes, a MÁV egyedüli pozitív tartozéka - persze még kényelmesebb lenne, ha még intelligensebb lenne a kosár, és lenne netes számla. De Ákibard! megnyugtatott, hogy készül. Már várom :)

Ákibard! 2009.04.21. 21:10:45

@petya.bacsi:
Készül-készül :-) Kis türelem.

lurkó 2009.04.22. 00:00:22

@petya.bacsi:" a MÁV egyedüli pozitív tartozéka" a jegyvizsgálókon kívül!

petya.bacsi 2009.04.22. 03:40:23

@lurkó: a jegyvizsgálók nem a MÁV "tartozékai", ők ott dolgoznak ;) ezért sem tértem ki rájuk.

Labzo · http://labzo.extra.hu/ 2009.04.22. 19:06:43

@Ákibard!:
Mármint mi készül? Az, hogy nem kell elmenni az automatához, hanem otthon lehet a jegyet (valami formájában) kinyomtatni?

Ákibard! 2009.04.22. 20:03:04

@Labzo:
Az otthoni jegynyomtatás egyelőre nincs tervben. Az készül, hogy a kioszk adjon ÁFA-s számlát.

rickyramirez 2009.04.22. 20:53:06

@Labzo:
Az otthoni jegynyomtatás nyilván előrelépés lenne, de nem lenne jobb inkább az, hogy be lehessen ütni a jegyellenőrzés esetén a kódot (mint a PIN-kódot a vásárlás során), hiszen már internetképes mobiltelefonnal is lehet e-ticketet venni, azzal meg hogyan nyomtatná ki valaki a vonalkódot?

rickyramirez 2009.04.22. 21:00:57

@Ákibard!:
Lehet, hogy már másban is felvetődött, akkor elnézést érte, de mi van, ha egy olyan pályaudvaron, ahol beléptetőkapus ellenőrzés van, kioszkhiba miatt nem tudom a jegyet átvenni (nem ad jegyet, begyűri a papírt, nem működik, stb...)? Akkor bemondásra átengednek a sárga mellényes emberek? Továbbá ha nem kioszkok lesznek, hanem vonalkód vagy beüthető számok, akkor a sárga mellényeseknek is kell majd leolvasó, nem? Jó, elismerem, ez utóbbi kérdésem még nem aktuális, mert ez nem a közeljövőben fog megvalósulni, de az első az az!

Ákibard! 2009.04.22. 22:51:46

@rickyramirez:
AZ online ellenőrzésre többféle verzió felvetődött, de egyelőre ez nem aktuális, így komolyabb konkrét tervekről nem tudok.

Ákibard! 2009.04.22. 22:55:23

@rickyramirez:
Szerencsére ez a kioszkhiba annyira nem jellemző dolog, ritkán, rövid időre fordul elő. Ilyen esetekben pedig tudnak róla, vagy ha nem is, nem hiszem, hogy 1-1 emberrel kötekednének emiatt.

A másik kérdésre pedig, attól függ, milyen rendszer kerül majd megvalósítsra. Valami módon gondolom ellenőrizniük kell majd, esetleg a jegyvizsgálókhoz hasonló kütyüvel. Passzolom, ez tényleg távlati terv.

Ákibard! 2009.04.22. 22:58:11

@lurkó:
Én magam részéről igen sok korrekt, munkáját hivatásnak tekintő vasutast ismerek legyen az mozdonyvezető, forgalmász, jegypénztáros, jegyvizsgáló, stb. Ők úgy gondolom mind-mind pozitív tartozékai a cégnek, és még ha nehéz is kívülállóknak elhinni, mégis a vasút hírét öregbítik. Sajnos sokan ezen munkának ellent dolgoznak az elfogadhatatlan viselkedéssel, sztrájkkal, stb...
süti beállítások módosítása