MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Sajtóközlemény

2008. július 14. - georgejr


A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete bejelentette, hogy július 14-én 00.00 órától folytatja a határozatlan idejű sztrájkot.

Utastájékoztatási információk

Telefonos ügyfélszolgálat MÁVDIREKT:

A MÁV-START Zrt. ezúton is tájékoztatja kedves utasait, hogy a sztrájk ideje alatt megerősített szolgálatban dolgoznak a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálaton a tájékoztatást végző munkatársak. Az eddigi tapasztalatok alapján, az ilyenkor megsokszorozódó hívások miatt a megszokottól eltérően hosszabb várakozási időre lehet számítani.
Az esetleges várakozások miatt szíves türelmüket, és elnézésüket kérjük!

MÁV-START bérletekkel a Volán társaságok és a BKV járatain:

A sztrájk ideje alatt, valamennyi Volán táraság elfogadja a  MÁV-START Zrt. által kiszolgáltatott, a sztrájk ideje alatt érvényes vasúti bérleteket (Havibérlet, Félhavi bérlet, 30 napos bérlet, Tanuló bérlet, 30 napos Tanuló bérlet, Tanuló félhavi bérlet) illetve a MÁV tényleges és családtagi Arcképes igazolványokat és a BKSZ által kibocsátott BEB bérleteket és kiegészítő bérleteket. A Volán Társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe.
A VDSZSZ Szolidaritás által meghirdetett határozatlan idejű sztrájk ideje alatt a BKV Zrt. a 2-es 3-as metró vonalain is elfogadja a MÁV-START Zrt. által kiállított érvényes július havi és július 1. félhavi, Dolgozók-, és Tanulók vasúti bérletét, illetve a sztrájk ideje alatt érvényben lévő 30 napos bérleteket, valamint a MÁV tényleges és Családtagi Arcképes igazolványokat. A sztrájk ideje alatt használhatóak a vasúti bérletek a gödöllői és ráckevei HÉV vonalain, villamoson az 1,1A, 3, 4, 6, 12, 14, 19, 28, 37, 37A, 62 járatokon, autóbuszon a 3, 3gy, 7, 7gy, 14, 54, 55, 60, 61, 61gy, 61E, 62, 68, 69, 69A, 72, 73, 80, 84gy, 88, 89gy, 94gy, 94E, 97, 98, 98gy, 103, 114, 161, 162, 168, 172gy, 173gy, 176gy, 198, 276E, 297, 47-49-es villamospótló járatokon.
A MÁV-START Zrt. ezzel az intézkedéssel is igyekszik csökkenteni a sztrájk miatt az utazással kapcsolatos kényelmetlenségeket.

Információs szolgálat a pályaudvarokon:

A sztrájk ideje alatt, a nagyobb budapesti és vidéki állomásokon, közel 100 fővel dolgoznak a tájékoztatásban résztvevő MÁV-START-os munkatársak. A színes, MÁV-START Információ feliratú mellényt viselő munkatársak az utasterekben, peronokon tájékoztatják az utasokat az aktuális vasúti közlekedési helyzetről, a díjszabási tudnivalókról, a késésekről, járatkimaradásokról, az egyéb utazási lehetőségekről.

 

Előre megváltott menetjegyek esetében történő visszatérítések:

Amennyiben az utas a várható vonatkésés miatt az utazás megkezdése előtt lemond az utazásról, a fizetett menetdíjat, IC/IP pótjegy árát kezelési költség levonása nélkül visszatérítjük.
A sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát kezelési költség levonása nélkül térítjük vissza.
A megvásárolt menetjegyek, IC/IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk meghirdetésének időpontjától, a sztrájk lemondását vagy felfüggesztését követő 3. nap 24.00 órájáig igényelhető költségmentesen (kezelési költség nélkül).
Ha nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díj kezelési költség levonása nélküli visszatérítésére jogosult. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

A sztrájk miatt a fel nem használt egy útra, illetve menettérti útra érvényes menetjegyek visszatérítésén túlmenően a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területére a sztrájk időpontjában, félhavi bérlettel, havibérlettel, vasutas félhavi bérlettel, vasutas bérlettel, tanuló félhavi bérlettel, tanuló bérlettel, 30 napos bérlettel (továbbiakban bérlet) rendelkező – a sztrájk miatt – más közforgalmú helyközi tömegközlekedési eszközt igénybevevő utasok részére költségtérítést biztosítunk a sztrájk lemondását illetve felfüggesztését követő 7. nap 24.00 óráig.

 

A költségtérítés lebonyolítására az alábbi előírások vonatkoznak:
Amennyiben a bérlettel rendelkező utas, a sztrájk ideje alatt más tömegközlekedési vállalat közforgalmú helyközi közlekedési szolgáltatását (VOLÁN, HÉV stb.) vette igénybe, részére a MÁV-START Zrt. az átadott tömegközlekedési menetjegyek darabszámának megfelelő mennyiségű, a vasúti bérlet kilométer távolságával megegyező, dolgozók esetében teljesárú, tanulók esetében 50%-os, 2. kocsiosztályra szóló vasúti menetjegy árának megfelelő összeget térít meg.

 

Egy utas naponta egy oda és egy vissza útra szóló menetjegy alapján igényelheti a költségtérítést.
A sztrájk időszakában érvényes bérlettel nem rendelkező utasok részére költségtérítésre nincs lehetőség. Helyi tömegközlekedési menetjegy (pl. BKV jegy) alapján költségtérítésre nincs lehetőség.
A költségtérítés csak azokra az esetekre vonatkozik, amely viszonylatokra a Volánnal, vagy BKV-val történt megállapodás nem terjedt ki.

A MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon az utasok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a legfontosabb információkat a sztrájkkal kapcsolatban.

MÁV-START Zrt.
Kommunikációs Igazgatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr85567217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blr 2008.07.14. 12:13:22

Azért arra kíváncsi lennék, hogy miért használható a MÁV-igazolvány más utazási eszközön, ha már egyszer - hellyel-közzel - az igazolványtulajdonosok hibájából nem használható eredeti céljára?

kenshikun 2008.07.14. 14:25:25

Azért nem csak a dolgozóknak van ilyenük, bár való igaz, hogy nem sok mindenkinek (lévén 1,6milka/év azért szép összeg)...

gargoyle 2008.07.14. 16:40:13

idézet a máv közleményéből "MÁV Zrt. adatai szerint a forgalom területén az éjszakai műszakban 1683 vasutas közül 1648 fő dolgozott. A nappali műszak ennél is kedvezőbb: 2549 forgalomirányításban részt vevő munkatárs közül 2502 fő vette fel a munkát, így 98 százalékuk döntött a munka mellett.

Hétfőn 0.00 órától 10.00 óráig az 1243 vonatból 808, a vonatok 65 százaléka közlekedett, áll a MÁV közleményében. "

nem akarom átszámolni lélegeztetőgépre de ha 35-50 ember miatt a vonatok 35%a nem kozlekedik akkor ezt aranyositva 2500 ember helyett max 150el mindegyik vonat mukodhetne nemdebar? :P