MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Sajtószemle: Magyar Igazolványos magyar utazása

2008. február 27. - georgejr
Ehhez nem fűzök hozzás semmit....

Nem tarhatom mellékesnek azt ami nemrég történt személyemmel a nemzetközi Corona vonaton Budapestrõl Püspökladányba tartva. A mai napig sértõ megnyilvánulások sorozata érheti a határon túli magyarokat, ha utazásra adják fejüket és a Magyar Igazolványt próbálják felhasználni az olcsóbb utazás érdekében. Történt ugyanis, hogy egy ellenõrzés alkalmával a jegyellenõr mikor meglátta, hogy kilencven százalékos jegyet vásároltam, faggatni kezdett és új jegy váltására kötelezett. Egy órán keresztül kellett magyaráznom neki igazam, minek végén távozott a fülkébõl.

Utazótársaim gondmentes leellenõrzése után rám került a sor, ahol a kalauz megkérdezte: "Honnan magának a kilencven százalékos menetjegy?"
Válaszomban tudattam, hogy a Magyar Igazolvánnyal vásároltam. Innen kezdve vitába keveredtünk, mivel az ellenõr próbálta bizonyítani, hogy nem használhatom eme igazolványom, amennyiben nemzetközi vonatra ültem fel. Hiába is taglaltam, hogy én Budapesttõl Püspökladányig utazok azzal a jeggyel, õ nem tágított. Így elõkerült a határon túli magyarok témája, amit az elsõ pillanattól próbált elvetni.
Mikor azzal reagáltam, hogy mi van ha egy német állampolgárt ellenõriz ugyanezen a vonaton, ilyen esetben vele is így jár el, a jegyellenõr reakciója az volt, hogy ne keverjük ebbe a politikát. Magyarán, kitért a válasz elõl. Hosszas vitatkozás után - amiben azt is felajánlottam, hogy új jegyet vásárolok a vonaton, ha más megoldás nincs - a kalauz a következõ szavakkal távozott:
"Nem kell az Ön pénze! Tartsa meg, ne vegyen új jegyet!", és azzal kiment.

Megalázva érezheti az ember ezek után magát, mikor csak igazságát próbálja megvédeni, és azzal "pofozzák fel", hogy "Nem kell az Ön pénze!".
Elsõ gondolatom az volt, hogy a Magyar Igazolvány sérthette az ellenõr szemét, ami késõbb be is bizonyosodott, hiszen kollégáját megkérdezve kiderült, nem volt jogos a kalauz kötekedése és az új jegy váltására való felszólítás sem.
Így jogosan érzem azt, hogy a "Magyar Igazolványos magyarok" magyarországi megszólítás mai napig érvényes ránk - tisztelet a kivételnek. Azért is tisztelet a kivételnek, mivel a jegypénztáraknál normálisan kezelték a kedvezményes jegykérést, semmi gond és megjegyzés nélkül adták kezembe a jegyet.
Hogy mennyire volt jó megoldás a Magyar Igazolvány létrehozása, mindenki maga döntheti el, mivel egyesek úgy vélekednek, hogy nem ez az igazolvány dönti el, hogy magyarok vagyunk-e vagy sem, mások pedig azt hangoztatják, hogy jó, mivel legalább ennyit segít az anyaország.
Én úgy gondolom, hogy inkább kifizetem az utazásokat ezentúl is annyiért amennyit kérnek érte, de ne legyen többé negatív tapasztalatom a Magyar Igazolvány miatt. Inkább vagyok rendesen fizetõ külföldi állampolgár, mintsem "Magyar Igazolványos magyar".

relatio.ro / figyelo.ro - Horváth Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr9354912

RnYk 2008.02.27. 18:21:48

Amúgy rosszul érzem és szégyenlem magam a kaller viselkedése miatt.

Sajnos lottebitte1 szavaiban is van igazsság. Félelmetesen buta az áltlag emberke ma ebben az országban.

Minha kiveszett volna belőllük a minimális önkritika és nagylelküség...

Hát ez van, de ugye nem kötelező itt élni, csak ide születtem és ide is húz a szívem.

Viviparus 2008.02.27. 18:24:26

lottebitte :))))

Hm.."Rejtőt úgy elküldtétek a lágerbe, mint annak rendje s módja. Én a helyetekben kussba maradnék úgy kb még 100 évig."
Rejtőt 43-ban deportálták. É-Erdélyt mikor is csatolták vissza?
Elküldtétek? Inkább elküldtük.


Egyébként a "magyarországi zsidók deportálása az ország 1944. március 19-én náci csapatok által történt megszállását követően ez év májusában Kárpátalján és Észak-Erdélyben kezdődött. Német parancsra, de nyilas irányítású magyar csendőrség szégyenletes közreműködésével."

Még lenne egy kérdésem: ha ennyire nem jó itt, miért vagy itt? ;))

drdzson 2008.02.27. 18:27:20

Argyre köszi a magyar állampolgárságot de nem, nem szeretném jöttment bevándorlóként leélni az életem.
Lottebitte azért kicsit erős amiket írsz..

kzt 2008.02.27. 18:27:36

Hihetetlen, hogy még mindig vannak ilyan sötét emberek, mint pl dex.ion, aki azt állítja, h jöhet bárki az országba, legyen az kínai, afgán menekült, vagy kirgíz, egycsapásra magyar lesz egy papírtól.
Nem csaoda, hogy itt tart ez az ország. komolyan szégyenlem, hogy ehhez a néphez tartozom...

macsk 2008.02.27. 18:31:57

... én már azt is az Anyaország féltő gondoskodásának érezném, ha normális vonatok közlekednének Kolozsvárra. Ha megnézi valaki, láthatja, hogy a két vonat (Ady Endre "EC" és Corona) indulása közt alig pár óra különbség van, az út pedig 7 órát tart (mert pl. az Ady sokszor személyként közlekedik a határ és Püspökladány közt) -- összehasonlításképpen: az 1900-as évek elején 6 óra volt a menetidő... A vonatok tisztasága pedig sokszor az "oda, azoknak ez is jó lesz" szemléletet tükrözi... Bizony néha a román vasutasok elég kajánul megjegyzik, hogy úgy látszik, nincs más szegény magyaroknak...

... ami az igazolvány illeti: sohasem jutott eszembe, hogy kérjem, én úgy vagyok a magyarságommal, hogy nem kérek róla papírt, természetes állapot, köszönöm, jól vagyok

sziabence 2008.02.27. 18:35:54

Tetszik ez a kialakult kis aréna.
Rékuc azért, mert nőtől már régen hánytam így, ritka az ilyen habzó szájú ténsasszony a neten.


lottebitte1, azért mert a törtmagyarral küszködő kongói orvos képét megkönnyeztem szívemben. Rögtön el is különítettem neki egy rózsás malacperselyt, amibe péntektől (!) egy és kétforintosokat gyűjtök nyelvi fejlesztésükre.


Dr. Eck azért mert igazán kiváncsivá tett milyen manőverrel oldja meg az adózását ha igy kavarja a külhoni és hazai pályát. Nyilván csak szerénységből titkolja hogy éles esze el en vakitsa a monitorra tekintőt. Amúgy meg ráérős munka helye lehet csórikámnak mindemellett ha ide jár flémelni.

bakonyi_tigris személyében a „turbómagyar” egy igazi prototípusát üdvözölhettük. Nagy tapsot neki mikor majd elhagyja a színpadot Kárpátiát dalolva, pacaltól csöpögő szájjal!

kzt 2008.02.27. 18:37:58

"mo magáénak vallja ezeket az embereket? hahó, te miről beszélsz? mo nem az összmagyarságot takarja? mert én személy szerint nem vallom magamének ezeket az embereket, és ismerek még jópárat, akik szintén nem. vagy akkor mi nem vagyunk magyarok?"

magyar állampolgárként sem vallak "magunkénak".

TDé 2008.02.27. 18:46:59

Hát ez szuper:- (
Itt Vajdaságban szabtatnak minket a szerbek, mivel magyarok vagyunk s nem közéjük tartozunk. Nálatok pedig szabtatok ti, mivel szerintetek jugómagyarok, vagy éppen szerbek vagyunk s Isten ments, hogy valami közötök legyen hozzánk (természetesen tisztelet a kivételnek)
Ezek után már csak azért is minden kedvezményt kihasználok, amit a magyar igazolványom ad, s nem érdekel ha vki kötözködik velem emiatt.
Ja, s ne felejtsétek, jön még kutyára dér.

Viviparus 2008.02.27. 18:50:46

TDé, ugye azért szeretnünk személy szerint téged nem kötelező? ;))

Megfigyelő 2008.02.27. 18:50:48

Kedves kzt,ha szégyenled a néped, nyugodtan vándorolj ki akárhová! Veled tényleg nem jutunk előbbre

Jack__Bauer 2008.02.27. 18:58:21

sziabence: jó sok értelmeset szóltál a témához, gratulálok!

dex.ion: vigyázz, mert mindjárt jön a 23 millió román! Egyenesen Pestre! (azért előbb inkább elvtársaid behoznak 10 millió kínait - azok úgyis hozzászoktak már a kommenizmushoz)

Egyúttal gratulálok mindazon "liberális" (magyarul SZDSZ szavazó) kozmopolitának, akik szerint a "külföldi magyarság" csak teher a nyakunkon!

Jack__Bauer 2008.02.27. 19:02:40

argyre72: remélem legalább egyszer megszeretgetnek téged hátulról roma nemzetiségű igazmagyar, becsületes adófizető polgártársaink, akikre nem is kell az államnak egy fillért sem költenie...

Viviparus 2008.02.27. 19:11:14

Jack:
én is ugyanúgy rühellem az ágy-segélyből élőket, de egyes ht magyarok siránkozását/arroganciáját - miszerint ők milyen keveset kapnak, bezzeg Afganisztánra, cigányokra, nemtommégmikre mennyit költünk - nem igazán veszem másnak, mint a pénztárcánkba való bekukucskálásnak.

Mint már mondtam: aki itt adózik és bele akar szólni, kérjen állampolgárságot vagy ne adózzon itt.
Addig pedig: ajándék lónak ne nézze a fogát.

drdzson 2008.02.27. 19:20:47

Visszautasítom, hogyv alaha is siránkoztam volna. Jelzésértékűnek szántam azt, hogy Mo. számára egyforma sullyal bír Afganisztán és a ht. magyarok. Mivel itt adózok megtehetem azt, hogy kukucskáljak a pénztárcába, ha már nem is döntök róla. Ennyi

egri Fehér 2008.02.27. 19:24:12

dex.ion:
Ha vki Kolozsváron született magyar apától és magyar anyától, és magyarul beszél, magyarul gondolkodik, az milyen nemzetiségű szerinted?

nemzetiség =/= állampolgárság

Majd ha téged is megvernek az utcán pusztán azért, mert használod az anyanyelvedet (ld. marosvásárhelyi pogrom), vagy ha kirúgnak az állásodból, mert magyar nyelvű feliratokat helyezel el az amúgy elméletileg kétnyelvű munkahelyeden (ld. a Babes-Bolyai Egyetem 2 tanárának tavalyi esetét), na majd akkor pattogj itt kedvezményekkel meg ilyesmivel.

Btw. az összes 65 év feletti EU-állampolgár ingyen utazik a magyar tömegközlekedési járművökön. Hoppá, akkor most mi is van?

+
Ezt már a 2004-es népszavazáskor is el kellett volna mondani, de a magyarországi választásokon csak az szavazhat aki magyar állampolgár ÉS állandó magyarországi lakcíme van.

egri Fehér 2008.02.27. 19:26:12

Egyszerűen felháborító és gyomorforgató, hogy miközben magyarokat vernek a határon túl (Vajdaság, 2006), közben itt egyesek azon pampognak, hogy egy határon túli magyar él a törvény adta jogaival az anyaországban.

sziabence 2008.02.27. 19:27:41

És persze itt van a mindentudó Jack__Bauer is aki valószínűleg vérig sértődött hogy lemaradt a listáról, mert ő csak íyg elvegyül a hasonszőrűek között.

Jack__Bauer 2008.02.27. 19:29:35

argyre72: Én itt élek, itt adózom és még magyar állampolgár is vagyok. Beleszólhatok az elosztásba?
Több pénzt az önhibájukon kívül külföldre szakadt magyarok támogatására! Több pénzt nekik kultúrára, közösségerősítésre, magyarországi egyetemi ösztöndíjakra! Ha mi nem támogatjuk őket, szerinted ki fogja? A román\szlovák\szerb állam, ami az elmúlt 88 évben erőszakkal próbálta elűzni és beolvasztani őket?
Kevesebb pénzt a magyarországi ingyenélőknek! Akinek nincs meg meghatározott mértékű _adózott_ jövedelme, az két gyereken felül NE kapjon további családipótlékot! Semmi szükség az ingyenélő, mélyszegény réteg szaporítására!

Mellesleg megkérdezném még, hogy mit is számít az, hogy én, Te, TDé vagy drdzson mit ír ide? Szerinted befolyásolja ez a legcsekélyebb mértékben is az adóforintok elköltését?
Szerintem nem. Véleménye pedig mindenkinek lehet, és nyugodtan le is írhatja azt. Szóval ez az "el a kezekkel az adóforintjaimtól!" mentalitás picit vicces...

Viviparus 2008.02.27. 19:31:31

A magyar állampolgárok megszavazták a NATO-csatlakozást, ez van. Ezzel járnak kötelezettségek. Olyanba szólsz bele, amihez így és most, nem magyar állampolgárként semmi közöd.
Nem a magyarságodat vitatom, hanem arra próbálok rámutatni, hogy ez a hozzáállás, (bekukucska) sok ellenszenvet szül itthon.

sziabence 2008.02.27. 19:32:28

Otthoni a net kedves Jack__Bauer ?:-) Inkább hagynád a gyereket thrillion kincseit játszani, ahelyett, hogy itt váltod a világot:-)

Jack__Bauer 2008.02.27. 19:33:10

sziabence: te kis a faszom vagy, okostojás? Értelmeset is fogsz ide írni, vagy csak enumerálod a nemzeti tudattal bíró kommentelőket?

sziabence 2008.02.27. 19:34:19

Téged emulállak kedves Jack__Bauer :-) Milyen édibédi kisz neveckéd van neked! :-)

Ész milyen kisz haragosz!
:-)

sziabence 2008.02.27. 19:36:38

Óh Jack__Bauer!

Biztosz valaki megbántotta szegénykémet...

Vagy csak leesett a rakétamászókáról..

Jack__Bauer 2008.02.27. 19:36:48

argyre72: jujj, ez a NATO tagosdi elég erős csúsztatás volt.
Az hogy NATO tagállam lettünk egy dolog, az pedig, hogy melyik misszióban milyen mértékben veszünk részt, az egy másik dolog. Ha jól emlékszem a War on Terror nem az összes NATO tagország egyöntetű részvételével megy...
De nem is ez a lényeg. A hangsúly ugyanis nem azon van, hogy mennyi pénzt baszunk el Afganisztánra, hanem azon, hogy mennyire KEVESET költünk a ht magyarokra. Azon, hogy a két összeget egy lapon lehet említeni.

Viviparus 2008.02.27. 19:37:46

Jack: igen..szavazz úgy 2010-ben, hogy olyanok kerüljenek hatalomra, akik ezeket beígérik és úgy tűnik, meg is tudják valósítani.
Én is olyanra fogok szavazni, aki kevesebb pénzt ad a mo-i ingyenélőknek, ágybólélőknek.(És ahogy elnézem a mai mo.-i közállapotokat, igen keményen téma lesz a cigánybűnözés a következő kampányban)
Ez nekem is fontos.
A többi, általad fesorolt dolog számodra fontos, számomra esetleg kevésbé. Nekem esetleg más dolgok azok.
Van amiben egyetértünk, van amiben nem.

Véleménye pedig lehet bárkinek, csak ne csodálkozzon, hogyha ellenszenvbe ütközik miatta itthon.

Kaporszakáll 2008.02.27. 19:38:57

No de tényleg, nekünk mikor adnak a románok meg a szlovákok 90%-os kedvezményt az országukban való utazgatáshoz?

Mikor fizettek a romániai meg a szlovák magyarok egy fillért is a magyar államnak?

Milyen alapon ácsingóznak a mi pénzünkre? Milyen alapon ugatnak bele a magyar politikába?

Kérjenek a saját hazájuktól, aminek az állampolgárai kedvezményeket, minket meg hagyjanak békén.

Rohadt ingyenélők!!!!!!!!!!

sziabence 2008.02.27. 19:38:59

Jack__Bauer szánalmas vagy:-)

Viviparus 2008.02.27. 19:39:24

Szerintem nem költünk keveset rájuk. Na, most akkor mi van?
A tiéd is egy szavazat meg az enyém is.

Jack__Bauer 2008.02.27. 19:39:45

sziabence: ennyire futja? Nickbe kötésbe, meg mászókázásba? "emulálsz" mi? Égesd még magad, részemről ignore. argyre legalább gondolatokat tud megfogalmazni, még ha csúsztat is "itt-ott"...

Kaporszakáll 2008.02.27. 19:40:54

Micsoda, keveset költünk a ht magyarokra? És ők mennyit költenek ránk?

Mit tettek hozzá ennek az országnak az anyagi javaihoz, amire olyan nagyon fáj a foguk?????

sziabence 2008.02.27. 19:42:39

Szeretem látni ahogy Jack__Bauer nayg lelkesen szopja pár másik barom faszát ;-)

Jack__Bauer 2008.02.27. 19:42:45

Kaporszakáll: román\szlovák vagy? Tudsz románul\szlovákul? Ha igen, kérj az anyaországodtól támogatást! Slota bácsi biztos fog adni! Legkésőbb, amikor megérkezik a tankja Budapestre.
Főleg ha megírod neki azt is (szlovákul), hogy Te itt megpróbálod bomlasztani a maradék nemzeti összetartozást...

abetyárúristenit · http://abetyaruristenit.blog.hu 2008.02.27. 19:44:30

Üdv mindenkinek!

Olvasgattam itt ezeket a kommenteket. Emberek, szégyen. Már bocs, de elképesztő ez a fajta sötétség.
A MÁV-nál, különböző utakon, több száz milliárdot tüntettek el az utóbbi években, de említhetném a kialakulóban lévő BKV botrányt is. Ugye szintén, nagyon úgy tűnik ismét milliárdokat próbáltak különböző cégek (gondolom baráti) zsebeibe dugni. De említhetném a VI kerületi ingatlanbizniszt is, a kopaszi gátról már nem is beszélve...
Szóval tíz meg százmilliárdokat visznek el (most már lassan teljesen nyilvánosan) a fejetek fölül, ti meg képesek vagytok itt egymás torkának esni azon, hogy a külföldre szakadt hazánkfia/lánya miért kap kedvezményt a vonaton. Mert az a "te adódból" kell kipótolni. Azt a kemény 500 forintot. Európa szerte legendás a magyarok irigysége, azt hiszem nem véletlenül...
Az, hogy a "hazánkban maradt hazánkfia" tíz meg százmilliárdokat nyúl le, szintén a te adódból, sokkal elfogadottabb.
Ez az ország nem véletlenül tart itt. A magyar a magyarral soha nem tud összefogni. És a kisembernek az fáj a legjobban, ami esetleg a másik kisembernek jut. Az, hogy az elit mit visz el, az fele annyira sem. Ezért lehet megcsinálni ezt ezzel az országgal.
Írom ezt mindenféle sértő szándék nélkül, egy itt élő németként.
Sajnállak titeket, tényleg.

sziabence 2008.02.27. 19:45:13

Jack__Bauer kemény kommenteléssel építi a nemzeti összetartozást.

Ő férfi.

Van tartása.

Tőle ennyire futja.

Meg mély eszmefuttatásokra is.

Még ha csúsztat is emitt-amott..

Jack__Bauer 2008.02.27. 19:46:44

argyre72: ok, szerinted nem költünk keveset rájuk, szerintem meg igen. Szerinted nem kell támogatni az ingyenélőket, szerintem sem.
2010-ben lesz egy választás. Valszeg érdemben két párt közt fog zajlani. Én az egyikre szavazok, Te meg feltehetőleg a másikra fogsz.
A végén összeszámolják a szavazatokat, és remélhetőleg Fletóka (vagy az utódjelöltje) végképp eltakarodik a színről.

Az ingyenélőket egyébként mind a kettő fogja támogatni, mert olcsón megvehetők és a szavazatuk pont annyit ér, mint az enyém, vagy a Tiéd. Ennyi.

sziabence 2008.02.27. 19:48:00

Jack__Bauer pozsgás kis kacsói alatt ég a billentyűzet.

Vajon milyen csodát oszt meg velünk legközelebb? ;-)

Kaporszakáll 2008.02.27. 19:48:28

Különben ezért utál minket az összes szomszédunk, mert a seggfej határon túli "magyarok" a követelőzésen meg a siránkozáson kívül semmihez sem értenek!

Nem képesek megtanulni a hazájuk nyelvét, nemképesek beilleszkedni, műveletlen szőrőstalpú banda.

De milyen nagy pofájuk van, amikor az igazi magyarokat kell ócsárolni!!!!

Feltenném a kérdést: vajon a svábokat és a szászokat miért becsülik meg mindenhol???

Talán csak nem azért, mert szorgalmasak, értelmesek és nem a konfliktusok gerjesztéséhez értenek kizárólag????

sziabence 2008.02.27. 19:49:08

Vajon Jack__Bauer ingyenélő e? Vajon mindig enyire habzik a szája?

sziabence 2008.02.27. 19:51:30

Jack__Bauer majd megmondja jól a tutit. Ő ért hozzá. Ő bezzeg nem gerjeszti a konfliktust egyáltalán.

sziabence 2008.02.27. 19:53:25

Jack__Bauer ismeri hazája nyelvét. Ő egy igazi kicsi huszár.

sziabence 2008.02.27. 19:54:32

Valójában szerelmes vagyok Jack__Bauer -be.

Kaporszakáll 2008.02.27. 19:57:31

JB, román ám a nénikéd!

Én MAGYAR vagyok, itt születtem, egész életemben ennek az országnak fizettem adót, ennek az országnak a történelmét tanultam, ennek az országnak a történelmét éltem és egy parányit alakítottam!!!

A határon túli magyaroknak ehhez az országhoz SEMMI KÖZÜK, csak a pénzünket lopják, ahogy bírják!!!

Ők egyáltalán nem magyarok, legfeljebb magyar származásúak!

Éljenek ott becsületes életet ahol vannak, aztán ha mindenki látja, hogy nem csak pofázni tudnak, hanem dolgozni és magukat megbecsülni is, akkor majd a megítélésük is megváltozik.

Addig csak hányok ettől a rohadt, senkiházi, jöttment tolvaj bandától!!!!!!!!!

Viviparus 2008.02.27. 19:57:44

Jack, az a röhej, hogy nem biztos, hogy nem ugyanarra a pártra szavazunk. Számomra 2 dolog nagyon fontos:
- hogy az ágybólélő bűnözőket ne etessük
- hogy a szr-kispárt húzzon el, az összes milliárdosával a Parlamentből.

Ettől függetlenül nekem nem tetszik egyes ht-magyarok arroganciája.

Ja, amúgy a poszt arról szólt, hogy a kaller nem ismert egy törvényt.
Pl. az is törvény (bizonyára), hogy Mo-n ma egy gyilkosság 15 évvel letudható. Törvény, de ettől még felháborít.

sziabence 2008.02.27. 19:58:01

Csókollak Jack! :-) Élvezet volt nézni eddigi hőbölgésedet.

Remélem máskor is összefutunk cicafiú! Majd lobogtatom a Magyar Igazolványom, hoyg rámismerj szépségem... remélem Nálad is lesz ! :-) Puszikállak cucncimókus!

sziabence 2008.02.27. 19:59:13

Majd néha még rádnézek ám édesem! Az ember nem hagy el egy ilyen kedves kis pofozózsákot, mint te: Jack__Bauer, főleg ha így odakínálod a seggedet ;-)

sziabence 2008.02.27. 20:00:14

Ps.: Jajj Jack UGYE nem vagy román!??
Ez tönkretehetné a kapcsolatnkat... persze nincsenek előítéleteim, de engem ugy neveltek hogy adott véleményem legyen róluk...

Jack__Bauer 2008.02.27. 20:00:46

Kaporszakáll: Úristen, te olyan sötét vagy, mint az éjszaka! Ha mindezt komolyan gondolod, az nagyon gáz! A "hazájuk" nyelvét? Téged deportálni kéne Kínába, oszt' tanuld meg a "hazád nyelvét". Úgy hogy közben néha lerombolnák a házadat, ha megszólalnál magyarul az utcán, akkor meg csak úgy spontán megvernének. És mikor fellépnél egy magyar fórumra, akkor kijelentenék, hogy neked itt kuss a neved, kínai! Takarodj a fajtádhoz, húzd be füled-farkad, oszt' örülj, hogy élsz. Ne panaszkodj itt nekünk, "ne gerjeszd a konfliktust"!

sziabence 2008.02.27. 20:01:53

Jack drágám, de gerjeszd a konfliktust! Ráhúzódik a májadra!

ikszel 2008.02.27. 20:02:08

abetyárúristenit: osztom az álláspontodat.

Sajnos már nekem is volt szerencsém olyan helyzetbe kerülni, hogy külföldi ismerőseim megkérdezték tőlem, hogy miért olyan "furcsák" a magyarok. Próbáltam magyarázni, hogy nem is azok, igazából nyitottak, barátságosak és vidámak, de ezek a hozzászólások is emlékeztettek arra, hogy nem biztos, hogy tényszerű voltam.

A külső szemlélő számára szerintem igencsak groteszk megnyilvánulásai, felfogása és viselkedése van a magyarnak. Mérhetetlenül képtelenek vagyunk a toleranciára, összefogásra, együttmőködésre és a sajáttől eltérő nezőpontok elfogadására. A legborzasztóbb pedig az, hogy a jövő nemzedék ezeket tekinti majd természetes mintának, évszázadokra elszigetelve a magyarságot a külvilágtól.

Szomorú.

Jack__Bauer 2008.02.27. 20:05:38

argyre: ha csak ezek a preferenciáid, akkor attól tartok a mai magyar politikai palettáról csak a Jobbik az alternatíva számodra. Viktorék ugyanis számítanak Flóri segítségére és a romák egy részének szavazatára. Ergo, rendcsinálás ilyen téren még egy darabig nem lesz. A jelenlegi tendenciák mellett úgy 2020-ra taksálom a szarosbili kiborulását. Ameddig lehet, kerülni fogják az européer pártok ezt a témát. (hacsak nem áll be komoly fordulat a mainstream európai politikában ingyenélő ügyben)

sziabence 2008.02.27. 20:06:09

Ne legyetek szigorúak Jack drágámmal! Neki érzékeny morális egyensúlya van!

cso zsi 2008.02.27. 20:07:12

egri Fehér · egrifeher.blogspot.com 2008.02.27. 19:24:12

Kirúgják az állásából? Odakint.
Ő baja.
Az itthoni magyarokat viszont az olcsóbb szlovákok és erdélyből jöttek miatt nem veszik fel (szándékosan nem románozok).
Ha egy-két magyarországi cégnek megéri naponta buszoztatni műszaknyi embereket a határon túlról, mert feleannyiért végzik a munkát mint az itthoniak, akkor nagyon nem stimmelnek a dolgok.
Ha a hamis erdélyi diplomások miatt utcára kerültek emberek stabil állásokból, mert volt rokon-barát a vezetésben, ott sincs rendben semmi.
(váratlan leépítés, majd fél évvel később lehetetlen feltételekkel munkaerőfelvétel ugyanoda, szakirányú diplomával, 10 év szakmai gyakorlattal, ne legyen 25 évesnél több, és X.Y. legyen a neve...)

sziabence 2008.02.27. 20:07:36

Jack drágám milyen szavakkal dobálózik! "mainstream "!!! Ilyet írni!

Olyan büszke vagyok a kicsi szádra! Csak még kissé mocskos Jack drágám! A szarosbili hozzád képest Campbell parfüm!

Viviparus 2008.02.27. 20:09:22

pedig Európában/ábiában is baj van..csordul a bili Britanniában, Dániában és Franciaországban is. És ott is az őshonos, 2-ik ill 3-ik generációs betelepültekkel/nembeilleszkedőkkel van a gond. Nálunk régebbi az ismeretség, de az alapokon nem változtat. Ingyenélés, bűnözés.
Mi a gond a Jobbikkal? :)

Jack__Bauer 2008.02.27. 20:17:51

Nekem semmi, de számodra talán egy kicsit túlságosan "nemzetiek". És a ht-ket is jobban támogatnák.

Viviparus 2008.02.27. 20:20:53

Jack:
mondtam, nekem a legfontosabb az a 2 dolog. A programjuk többi része számomra, fogalmazzunk így: "szükséges rossz"; belefér, ha az előző kettőt megvalósítják.
Sok ismerősöm szerint elveszik a szavazatom, de ha állandóan ezt gondoljuk, sosem lesz itt rendszerváltás.

macsk 2008.02.27. 20:24:08

Kaporszakáll, neked személyes érdemed, hogy a határon belül születtél?

Nekünk személyes hibánk/bűnünk, hogy nem?

Én meg azt mondtam magamban a népszavazáskor, hogy énfelőlem/rólam csak az szavazgasson, aki megválaszthatta, hogy hová születik.

Szőrös talpú ingyenélők... stb. Kicsi lehetett a mintavételed -- mi lenne, ha számomra meg te lennél A Pannonmagyar? Többet meg sem szólalnék magyarul...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2008.02.27. 20:34:33

Sajnos nem csak a vonaton érik ilyen kellemetlenségek az embert. Ha pld. autód van, amelyet lefóliáztattál, ajánlatos vinni azt a kormányerejű rendleletet, amely ezt szabályozza, ugyanis vannak rendőrök, akik nem ismerik a törvényeket. A magyar igazolvánnyal kapcsolatos törvényeket sem ismerik a vonatkalauzok, de tudtommal a magyar igazolványban tételesen idézve van a jogszabály, és a kedvezmények. Az hogy évente 3x igénybe lehet venni a 90%-os kedvezményt belföldi vonatjegyre nevetséges, ennyi jár. Ezt mi fizetjük, akik Magyarországon élünk, itt dolgozunk évtizedek óta, és itt adózunk keményen.A semmirekelőkre, akik ennek a létjogosultságát meg merik kérdőjelezni nem kell hallgatni, az ő segélyeiket, tandíjaikat, orvosi költségeit is mi itt élő erdélyi magyarok tekintélyes arányban fedezzük, mialatt nem sokat kapunk vissza, mert nekünk csak a munka jutott.

tomi79 2008.02.27. 20:34:49

A 90%-os menettérti kedvezmény évente csupán 4 menettérti útra szól. Tehát ezért nem fog sem a MÁV, sem a magyar állam tönkremenni.
Ugyanakkor azt gondolom, hogy teljesen normális ez a gesztus a magyar állam részéről a határon túli magyarok felé, támogatandó az itteni rokonlátogatást, esetleg kirándulást, az ország megismerését.
Vagy mondjuk a román állam nem támogatja a határon túli románokat, a német állam meg esetleg a határon túli németeket?
Ja: nem vagyok határon túli magyar, úgyhogy nem hazabeszélek, de nem személyes érdemem, hogy ebben az országban születtem...

Kaporszakáll 2008.02.27. 20:35:58

macsk: nem érdem magyarnak lenni, hanem állapot!

A határon túli magyar származásúak, NEM MAGYAROK!!!!


Nem tanulták ennek az országnak se a történelmét, se az irodalmát, nem építették fel a háborúk után, nem szenvedték el velünk együtt a XX. századot, fingjuk sincs erről az országról.

Egyet látnak Magyarországban, a fejőstehenet!

Kell a pénz? Dolgozz meg érte!!!!!!!!

Milyen mocskos álláspont az, hogy kizárólag az jelenti a "nagy összetartást", hogy mi dolgozunk, pénzt termelünk, a határon túli jöttment senkiháziak meg elveszik tőlünk amit megtermeltünk, és még ki is oktatnak minket, hogy miért nem adunk többet????

NANEEE!!!

Aztán ha nem szólalsz meg többet magyarul, az nekem egy cseppet sem fáj. Úgyis csak annyit bírsz mondani, hogy:

PÉNZT, MÉG PÉNZT, MÉG PÉNZT, HATALMAT IS, MEG MÉG PÉNZT.

Ezt óbégatja a sok fél-román-szlovák-szerb-félmagyar, a tköm tele van már velük!!!!!!!!!!!!!

Viviparus 2008.02.27. 20:41:58

kapor: igazságtalan vagy; elég keményen megszenvedték velünk a XX. századot. Az élet nem a VH után kezdődött.

A fejőstehénben van igazság, de nem az összes ht magyar ilyen; sokan áttelepültek és itt élnek.

Az arrogáns hangok azoké, akik a segítséget nyújtó kézbe szinte beleköpve mondják: csak ennyi?

Nem a segítéssel van baj, hanem az utóhangokkal.

Jelenleg ennyi van, ennyit tudunk adni.

doki 2008.02.27. 20:45:00

Bakker ez a magyar igazolványosdi csak arra jó, hogy legyen miről blogolni az agyasoknak. A horvátok seperc alatt megoldották, bemész a konzulhoz Nagykanizsán, aztán ha azt mondod neki a Jó napot helyett, hogy Dobar dan, már a kezedbe is nyomja a horvát útlevelet. Mondjuk sokra nem mész vele, de pl. vehetsz a tengerparton olyan ingatlant, amit kikerül a dózer, amikor a magyarokét planirozza le.

Kaporszakáll 2008.02.27. 20:45:14

Azt se csodálom, hogy az összes környező országban utálják ezt a semmirekellő söpredéket, én se szeretem őket!

tomi79 2008.02.27. 20:45:31

Kaporszakáll:
"Kell a pénz? Dolgozz meg érte!!!!!!!!"
Hát van itt Magyarországon jónéhány határon túli magyar, aki bizony sokkal keményebben dologzik, mint aki itt született, és megszokta, hogy szociális segélyből élhet... tudtommal jellemzően fiatalok települtek át, nem nyugdíjasok.

Kaporszakáll 2008.02.27. 20:50:34

Mikor hallunk már arról, hogy az erdélyi magyarok valamit építettek abból sokmilliárd forintnyi támogatásból, amit kizsaroltak tőlünk?

Román rendszámú terepjárók persze furikáznak Budapesten szép számmal, és milyen meglepő, hogy a parkolóban magyarul szólalnak meg a belőlük kiszállók.

Hova is ment az a rengeteg pénz? Amit a szomszéd országoknak és az ott élő henye, naplopó bandának utalunk rendszeresen???

Kaporszakáll 2008.02.27. 20:53:05

Tomi, jaja, akik idejöttek azok még az értékesebbje, kényszerből dolgozik is egy-kettő (ezeket szokták mutaogatni), de a legtöbb bizony pont a támogatásokra hajt, még itt is!

De a legrosszabb, akikről beszélek, az a tahó társaság, akik még erre se képesek, csak mint kakukkfiókák a fészekben tátogatják a feneketlen torkukat.

Kaporszakáll 2008.02.27. 20:55:38

Amúgy meg nehogy azt mondd már, hogy pont a senkiházi erdélyiektől kell tanulnunk a munkamorált! Utálom amikor az IGAZI MAGYAROKAT szídják!!!!!!!!!!!

kartonbagoly · http://leadombrol.blogspot.com/ 2008.02.27. 20:57:05

Ezúton kérem a ht. magyaroktól: Ezentúl ha az országotokban segítséget kér tőletek egy magyar rendszámú autó, csakis az adott ország nyelvén legyetek hajlandóak kommunikálni velük.

S pozdravom:

még egy vérszívó ht. magyar

Kaporszakáll 2008.02.27. 21:00:16

Tudjátok ki megy oda a vérszívók közé!!!!
Egyébként a szlovák meg a szerb magyar-származásúak mindig is ezt csinálták, nem lesz semmi változás!!!

A romániaiak meg hajlandóak beszélni magyarul, de csak addig, amíg kifosztják az odatévedt becsületes túristát.

macsk 2008.02.27. 21:04:37

Kaporszakáll,
rossz hírem van, pár hete megkaptam a magyar állampolgárságot, és/mert több éve dolgozom-adózom itt. (Amúgy a honosítás mintegy 300 000 Ft-ba került, még állampolgári ismeretek-vizsgát is tettem - 7 év magyar szak, magiszteri után - vicces volt.)
Senkinek az állására nem pályáztam, a férjem egyéni vállalkozásában vagyok egyedüli alkalmazott -- nem minimálbérre bejelentve.
Soha senkitől nem kértem és nem kaptam segítséget, eszembe sem jutott kérni. Vagyunk még páran így...
És ami a magyarságomat illeti: afelől nem te döntesz.

(viszont vegyél be valamit, mert egyre több felkiáltójelt használsz, a hideg front miatt amúgy is ingadozhat a vérnyomás)

Kaporszakáll 2008.02.27. 21:09:02

Magyarországot elhagyni kizárólag Ausztria, Horvátország és Szlovénia felé érdemes, az ottani magyarok még nem balkanizálódtak.

A Szerbiában, Romániában és Szlovákiában élők már réges-rég átvették a hazájuk mentalitását.

Magyarul legfeljebb beszélni tudnak, gondolkozni viszont már csak szerbül/románul/szlovákul!

Nem csoda, hogy annyira csodálják ezen népek balkáni szokásait, mint az útlevelesdit, pl.

ikszel 2008.02.27. 21:11:25

Hívjon valaki orvost Kaporszakállhoz

Kaporszakáll 2008.02.27. 21:12:08

Macsk, ha hinném amit mondasz, akkor is: csak pár ilyen van. Ritkaság.

Erre ne legyél büszke különben, igazi magyarok külföldön ennél sokkal többre vitték, megbecsülést és jó hírnevet szerezve ezzel hazájuknak.

Te annyira voltál képes, hogy idegyere, és szívd a vérünket, mert itt több pénzt kereshetsz.

Nem vagyok ideges különben, csak felháborít ez az ócska érdekmagyar mentalitás.

Kaporszakáll 2008.02.27. 21:13:41

Tényleg, javaslom a határon túli magyar helyett a jövőben az ÉRDEKMAGYAR szó használatát.

Sokkal kifejezőbb...

Na viszlát, vérszívó jöttmentek.

macsk 2008.02.27. 21:18:15

még szerencse, hogy nem vagy ideges - milyen lehetsz olyankor :)

jaj, most megint valami hihetetlent kell mondanom, de én már csak ilyen vagyok: érzelmi okokból jöttem -- megismertem a Zembert

sose gondoltam volna, hogy itt kötök ki - és sose hittem volna, hogy valaha beírok valakinek. Micsoda nap!

kartonbagoly · http://leadombrol.blogspot.com/ 2008.02.27. 21:27:06

a tema kicsit "off" ugyan, de ugy tünik ez mar nem szempont:

www.szlovakceg.eu/

...akkor most ki is fej kicsodat?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 21:33:01

Elmondom, én hogy kerültem ide. 13 évnyi svédországi tartózkodás után - kizárólagos svéd állampolgárság is befigyelt, most akkor svéd vagyok? - felkerekedtem és leköltöztem Pestre, mert gyerekkori álmom volt, hogy itt élek majd. (Ma már igazat adok azon ismerősöknek, akik sült bolondnak tartottak emiatt). Kifizettem összesen 600.000 forintot egy posztgraduális képzésért, soha semmilyen segélyt vagy kedvezményt a magyar államtól nem kaptam, sőt gyakran magáncégek szolgáltatásait is megtagadták tőlem a külföldiségem miatt (hálistennek a PSZÁFnak, Fogyvédnek ebbe volt beleszólása). Négy éve fizetek adót, soha senkinek terhére nem voltam, feketemunkát nem végeztem.

De ennyi sötét bunkót, mint ebben az országban, sehol sem láttam még, pedig elég sok helyen megfordultam a világban. Igaza van annak, aki azt irta: máshol nem okoz ennyi kicsinyes irigységet a határon túli kisebbségek összetartása, támogatása. Dehát miről is beszélünk, amikor a pannon plebs nem is akar tudomást venni a htm-okról.

Erdélyi épitészmérnök ismerősöm évtizedes magyarországi tartózkodás után nemrég költözött vissza Romániába, mert ott sokkal magasabb fizetést ajánlottak neki, mint Pesten. Ha igy folytatjátok, az a kevés szellemi tőke is visszamegy oda ahonnan jött... és akkor marad a totális primitivség és sötétség, amelyben legjobban érzitek magatokat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 21:35:17

Ja és hol vagyok én érdekmagyar, amikor a svéd fizetés töredékéért dolgozom ebben a sötétségben? Érdekmagyar az, akinek büdös a munka, max azért jár be, hogy bunkózzon a munkatársakkal, ügyfelekkel, de a fizetését azért felveszi hó végén... ez jellemző a pannonplebs munkavállalók nagy többségére.

Fehér Robot · http://www.eisengrau.com 2008.02.27. 21:39:28

Na nembaj, én továbbra is pumpálom nekik az adómat, hátha segítek azzal :D :D :D

macsk 2008.02.27. 21:47:50

nagyon OFF, és régi is, de nagyon ide kívánkozik, bocs:

Lucifer revíziót tart a pokolban, megfelelően gondoskodnak-e az ördögök a rájuk bízottakról.
Az első kondér alatt vígan lobog a tűz, a kondér mellett egy tábla:
NE MÁSSZ KI!
Lucifer kérdésére az ördög így felel:
-Ezek itt a németek. Tüchtig nép, betartják a szabályokat.
A következő kondér is mintaszerű, ám tábla helyett itt egy géppisztolyos őr áll.
-Ezek itt az oroszok. Ha valamelyik megpróbál kimászni, az őr a
géppisztollyal visszakényszeríti.
A harmadik kondérnál is minden stimmel, de Lucifer felvonja szemöldökét:
- Nem látom az őrséget, és tábla sincs.
- Ide nem is kell, ezek a magyarok. Ha egy megpróbál kimászni a többi
visszahúzza.

Viviparus 2008.02.27. 21:57:15

Rékuc:

"máshol nem okoz ennyi kicsinyes irigységet a határon túli kisebbségek összetartása, támogatása."

Példákat, ha lehetne.

"Ja és hol vagyok én érdekmagyar, amikor a svéd fizetés töredékéért dolgozom ebben a sötétségben? Érdekmagyar az, akinek büdös a munka, max azért jár be, hogy bunkózzon a munkatársakkal, ügyfelekkel, de a fizetését azért felveszi hó végén... ez jellemző a pannonplebs munkavállalók [b]nagy többségére.[/b]"

Akkor miért vagy még itt a pannonplebsek között?
Te, aki saját bevallásod szerint "gyaníthatóan" többet adózol, mint az itt posztolók valamelyike..csak úgy látatlanban. Hm, miért vagy még itt "a totális primitivség és sötétség"-ben?

/Belőled is csak kibukott ki vagy, mi vagy/

Dr.Eck: tedd és köszi:))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 21:59:09

semmi közöd hozzá, hogy miért vagyok itt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 22:00:20

amúgy meg a hsz-ban leirtam hogy miért, csak valszeg túl ostoba vagy, hogy értelmezd, amit olvasol.

Viviparus 2008.02.27. 22:02:46

Rékuc: mivel fikázod rendesen azokat, akik között élsz, gondoltam megkérdezem.

De így sajnos, csak következtetni tudok: máshol valszeg triplája lett volna az a postgrad:))
Aztán meg valahogy itt ragadtál. A sok primitív között. ;)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 22:08:36

nos hadd idézzem a mondatból kiragadva, hátha akkor sikerül értelmezni. Lassan olvasd: 'gyerekkori álmom volt, hogy itt élek majd'

most már érthető?
és tényleg próbálok boldogulni itt, megpróbálok egy kis életet kialakitani magamnak, mosollyal válszolni a bunkóságra, szép szóval a beszólásokra. De néha az én agyamat is felbasszák az ilyen idióták, mint káposztaszakáll vagy ki a tököm.

raeder 2008.02.27. 22:10:39

Jómagam német származásúnak vallom magam, magyar állampolgár vagyok, de nem tartom magam magyarnak.
Szomorúnak találom, hogy a magyar nemzet tagjai ilyen vérre menő vitát tudnak folytatni ilyen szinte jelképest gazdasági előnyökről mint a Magyar Igazolványhoz kapcsolódó 4x vasúti kedvezmény. Az anyaországiak részéről kisstilű dolog ezen előnyük felhánytorgatása, ha valóban hisznek magyarságukban, a magyar kultúrához való tartozásukban, a magyar nemzet egységében.(Ha csak magyar állampolgárnak vallják magukat az már más kérdés)
A határon túli magyaroktól kisstilű dolog igénybe venni a kedvezményeket, mert a Magyar Igazolvány lényege, hogy prezentálja, megerősitse, hogy ők JOGOSAN a magyar nemzet részei és nem az, hogy anyagi előnyök záloga.
Jó lenne, ha Petőfinek igaza lenne, azaz: "A magyar nemzet megint szép lesz/Méltó régi nagy hiréhez"

Viviparus 2008.02.27. 22:12:48

"gyerekkori álom"...rendben.. "De ennyi sötét bunkót, mint ebben az országban, sehol sem láttam még, pedig elég sok helyen megfordultam a világban." no meg "Ha igy folytatjátok, az a kevés szellemi tőke is visszamegy oda ahonnan jött... és akkor marad a totális primitivség és sötétség, amelyben legjobban érzitek magatokat."
Higgy nekem, nagyon lassan olvastam..minden szót szépen, lassan, tagoltan.
De valahogy mégsem tudom megérteni, hogy miért maradtál..tán mazochista vagy?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 22:14:00

jah ennyi erővel vallhatnám magam svédnek is, sőt hajlamos vagyok néha elmenni 'bezzegsvédországban' szólamok irányába, de ezt is csak azért teszem, hátha sikerül itt is jobban csinálni ezt-azt... és eszem ágában sincs svédnek mondani magam, csak mert az útlevelemen a Tre Kronor van és nem a Cimer. Egyértelműen magyar vagyok és minden nyomorúság ellenére itt képzelem el az életemet, bár ha félnék a sötéttől akkor rettegve járnék az utcákon. De remélhetőleg ez is megváltozik lassan.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 22:16:27

igen, egy perverz állat vagyok :)

Viviparus 2008.02.27. 22:16:36

Na végre, valami pozitív csengésű szó ujjaidtól Magyaroszággal kapcsolatban: remélhetőleg.

Na látod, csak ennyire voltam kíváncsi.
A remény szép szó; kimondva és leírva is van benne lágyság.

Viviparus 2008.02.27. 22:17:40

a perverz is pozitív:))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.02.27. 22:20:10

szerinted itt lennék még, ha nem volna alapvetően pozitiv a megitélésem a helyről? Igaz hogy csak egy nyomi bölcsész vagyok, de megállom a helyem másutt is... remélem nem szúrom senki szemét azzal, hogy még maradok egy darabig :)

Viviparus 2008.02.27. 22:20:36

jóéjszakát Rékuci, többieknek is, sziasztok

még pár óra és világos lesz ám:)

Viviparus 2008.02.27. 22:21:58

ezt még láttam; én örülök neki, hogy itt vagy, még ha nem is hiszed el:)
jóéjt

Manyizga (törölt) 2008.02.28. 08:05:35

OFF
Lottebitte1, ha már olyan nagy nyelvtanár vagy, tudhatnád, hogy egy románt miért könnyebb megtanítani angolul, mint egy magyart... :)

Kezdjük azzal, hogy azok a nyelvek a latinból származtak el. A magyar nem. ;)
A magyar anyanyelvűnek pl. már azt is nehéz megérteni és felfogni, minek annyi igeidő, a nyelvtani nemekről már nem is beszélve...
ON

georgejr · http://mav.blog.hu 2008.02.28. 09:32:51

fejezzuk mar be az egymas hivataszeru utalasat!

Edömér 2008.02.28. 09:41:43

Georgejr: kérlek, zárd le ezt a topikot. Gyomorforgató ez a sok gyűlölet és kicsinyeskedés. És nem utolsó sorban semmi köze az eredeti témához. Akik politizálni szeretnének, megtehetik a megfelelő helyen.