MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Összehangolva

2012. szeptember 19. - Vittore.

Ne legyen ennél nagyobb bajom...

Vidékről mentem fel Budapestre és magammal vittem a kerékpáromat is. Előző nap vettem meg a jegyet mind a magam, mind a kerékpár “részére”. Mint kiderült, ez utóbbit nem kellet volna MOST, mert mobilitás izé van, és az autómentes nap (szeptember 22.) miatt már most ingyen szállítja a MÁV a kedves utas még kedvesebb kerékpárját.

Ezt köszönjük szépen! Tudott erről egyébként bárki is? Mert sajnos a MÁV munkatársai NEM, ill. ALIG. Erről persze a jegykiadó sem tudott semmit. Szépen, annak rendje és módja szerint ki is adta a kerékpáros jegyet is (a mávinformatika sem jelezte a gépén, hogy necsinájja!).

A bejegyzés ide kattintva folytatódik: Összehangolva

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr74787609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.09.19. 10:53:37

Ácsi meg, a jegyet kiadó munkatárs ebben az esetben nem hibázott. Igaz, szólhatott volna, hogy aznap nem kötelező (hozzáteszem, ha a kalauz nem tudott róla, nem lep meg hogy a pénztáros sem, ez már a cég problémája) viszont ugyanúgy, ahogy kiadja szó nélkül a diákjegyet, vagy a 90%-ost, ugyanúgy szó nélkül kiadja a kerékpárjegyet is. Kérted, megkaptad.
Ellenben egy max 1000 Ft-os kerékpárjegy visszatérítése miatt Pestre rohangálni úgy, hogy még csak nem is volt jogtalan, hát... vadász, vadász... :)

Az tény, hogy a pénztárost kötelezni kellene rá, hogy ne adjon ki kedvezményes jegyet a kedvezményt igazoló dokumentum bemutatása nélkül. Csak ezzel megint az a baj, hogy csak veszítene a vasút, hiszen bizonyos népcsoportok megveszik a 90%-ost, mert "az még belefér" és sok kalauz el is fogadja, de ha csak teljesárút vehetnének, nem vennének semmit VISZONT ugyanúgy felszállnának a vonatra. Nettó veszteség.
Megint oda jutottunk hogy rendőr kéne mindenhova.

lyken 2012.09.19. 11:10:05

Az igazságérzet A-t mond, a MÁV meg azt, hogy utas szopsz, csak mert. A tényeken lehet vitatkozni, a vége az lesz, hogy tényszerűen milyen létező megoldások vannak egyéb vasutaknál, ezt le fogja kontrázni a vasutas oldal a szokásjogra és a húszéveígyvanezjól vonallal. Károsult meg nem fog a jegyével rohangálni budapestre, hogy 2-3 órát szívjon a dologgal.

Csak úgy eszembe jutott: Nem tudom mit szólna a tisztelt pénztáros, ha megfordítanánk a dolgot. Mondjuk a Budapesten feleslegesen kiadott jegy árát vissza kéne téríteni és neki személyesen kéne azt szabadidejében az ügyfélnek elvinni Hatvanba, a piperke utca hatperbébe az ügyfél lakására. Remélnénk szívből, hogy nem akkor tart húszperces szünetet...

vanek ur 2012.09.19. 11:40:35

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]: Szerintem a pénztáros hibázott, díjmentes kerékpárjegyet kellett volna adnia.

Ez van a MÁV-START honlapján: "2012. szeptember 16-22. között díjmentes a kerékpárszállítás minden olyan járaton, melyen megengedett a kerékpárok szállítása. A kedvezmény díjmentes kerékpárjegy váltásával vehető igénybe."

Ez nem az az eset, mint a diákjegy, itt az adott időszakban mindenkinek ingyenes a kerékpárszállítás.

Szoruló hurok 2012.09.19. 11:53:26

Sajnos valóban hibázott a pénztáros, ez elvitathatatlan.
Az viszont tévedés, hogy bármiért is Budapestre kellene utazni.
A Kedves Postoló ide tudott írni, így internet hozzáférése tuti van. Én javaslom, írjon az ügyfélszolgálatra egy panaszt, szimplán tényszerűen megfogalmazva mi történt, ha tudja szkennelje be mellé a jegyet igazolást, (vagy digit fényképezőgép, mobiltelefon fotóval stb). Érdemben fognak foglalkozni az üggyel és vissza fogják téríteni.
Nem jelent gondot az sem, hogy kezelték, hiszen a kérdéses időpontban senkinek nem kell kerékpárjegyet váltania így egyértelmű a tévedés.

rickyramirez 2012.09.19. 13:17:17

2008 óta van lehetőség az interneten is jegyet venni, illetve tavaly óta otthoni jegynyomtatás is lehetséges. Én 2008 óta kizárólag ezt veszem igénybe, illetve tavaly novembertől az otthoni nyomtatást választom. Mobilitási hét illetve az ehhez kapcsolódó díjmentes kerékpárszállítás még régebb óta van, vagyis ez az ötödik alkalom, hogy a kettő együtt van (mármint internetes jegyvásárlás és mobilitási hét). Írtam egy-két éve erről egy posztot is erre a blogra, illetve volt kérdőív is nemrégen a kerékpárszállítással kapcsolatban, azt is kitöltöttem, és ebben leírtam, hogy nem értem, hogy az e-ticket rendszerén keresztül miért nem lehet ezen időszakra díjmentes kerékpárjegyet venni. Ezek a dolgok teljesen haszontalannak bizonyultak, mert változás nem történt. Minden évben ugyanoda lyukadunk ki: most sem lehet, és az e-ticket simán kiadja a "fizetős" kerékpárjegyet szeptember 16-a és 22-e között is! Díjmenteset nem lehet így venni.
Azt a szöveget, hogy "A kedvezmény díjmentes kerékpárjegy váltásával vehető igénybe" én úgy értelmezem (mivel nem adnak további információt), hogy továbbra sincs változás, azaz a jegyvizsgáló a vonaton csak akkor ad díjmentes kerékpárjegyet ezen egy hét alatt, ha valaki olyan helyen száll fel, ahol akkor nincs jegykiadás. Ha van, akkor kérni kell a jegypénztárban, mert pótdíjat számítanak fel a vonaton. Na most ezt az egész internetes jegyvásárlási lehetőséget éppen azért találták ki, hogy NE kelljen sorba állni a pénztáraknál, NE kelljen fél órával előbb kimenni csak azért, mert hátha húszan fognak a sorban állni, vagy mondjuk csak ketten, de mind a ketten tíz darab jegyet vesznek, mindegyikhez külön (kézzel írt) számlát kérnek, ezen felül felolvastatják a pénztárossal a fél menetrendkönyvet.

Akkor kérdezném: miért is nem lehet interneten díjmentes kerékpárjegyet venni, hiszen azt csak konkrét napra lehet, illetve otthoni nyomtatás esetén ezen felül konkrét vonatra. Nincs meg az a lehetőség tehát, hogy máskor használja fel valaki. És miért is ad ki az e-ticket az ezen egy hétre vásárolt jegyek esetében fizetős kerékpárjegyeket? Miért nincs úgy beállítva, hogy ne adjon ki?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.09.19. 13:27:51

"fel kell menni Budapestre és a MÁV ügyfélszolgálatot kell keresni, ahol felvesznek majd egy jegyzőkönyvet. "

- Ez a vicc, nem amit a Benny Hill csinál.

- Mi a rák ollójáért nem lehet jkv-ba mondani a tényállást a honos állomáson, ahol az utas lakik?

rickyramirez 2012.09.19. 13:34:25

@vanek ur:
Szerintem nem korrekt! Mit is ír az eset "elszenvedője"? Idézem: "Tudott erről egyébként bárki is? Mert sajnos a MÁV munkatársai NEM, ill. ALIG."
Mi következik ebből? Hogy az illetőnek nem volt tudomása arról, hogy ilyen lehetőség van. Az, hogy a Máv-Start honlapján rajta van ez a szöveg, attól még miért kell elvárhatónak lennie, hogy mindenki tudjon róla? Én tudom, mert évtizedek óta vonattal utazom, szintén sokan tudják rajtam kívül, de kérem szépen: lehetnek olyanok, akik ritkán veszik igénybe ezt a szolgáltatást, nem? Akkor ha nem 22-e utáni időpontra kéri a jegyet vagy nem dátum nélküli jegyet kér az utas a jegypénztárban, akkor mondani kéne neki, hogy: ez most díjmentes lesz a mobilitási hét miatt, és adok egy díjmentes kerékpárjegyet. Nemde? Nem kiadni a "fizetőset"! Jogosan írja az illető: "a mávinformatika sem jelezte a gépén, hogy necsinájja". Tényleg, miért is nem jelzi? Miért is nincs úgy beállítva a rendszer, hogy ha konkrét napra kéri a kerékpárjegyet, és az szeptember 16-a és 22-e közé esik, akkor csak díjmenteset adjon?
Az pedig már tényleg a lehangoló kategória, hogy egyes jegyvizsgálók nem tudják, hogy NEM CSAK az autómentes napon (szeptember 22-én) van díjmentes kerékpárszállítási lehetőség. Ilyen dolgokon persze már csak azok lepődnek meg, akik ritkán veszik igénybe ezt a szolgáltatást: az utasnak kell tájékozottabnak lennie, mert különben pluszban fizettetnek ki vele dolgokat, illetve pótdíjazzák, mert a jegyvizsgáló nem ismeri a szabályokat.

vanek ur 2012.09.19. 14:50:55

@rickyramirez: Ha a MÁV-START honlapján kint van a szöveg, az azzal kell hogy járjon, hogy a dolgozókat is tájékoztatják. Sok mindent lehet feltételezni a MÁV-ról, de az, hogy egy ilyen akció a dolgozók értesítése nélkül menjen, az kizárt. Kimegy tehát a körlevél a pénztárosnak, jegyvizsgálónak, aki vagy elolvassa, vagy nem, vagy megjegyzi, vagy nem. Az elvárás egyébként jogos, hogy mindent ilyet tudjanak a pénztárosok és a jegyvizsgálók.
"Miért is nincs úgy beállítva a rendszer, hogy ha konkrét napra kéri a kerékpárjegyet, és az szeptember 16-a és 22-e közé esik, akkor csak díjmenteset adjon?"
Amennyire elmondták nekem, ezek a pénztári gépek elég buták. Ilyen "bonyolult" akciót talán bele sem lehet programozni...
Egyelőre minden ilyen dolgot a pénztárosnak kell tudnia, innentől kezdve az eltérő színvonal garantált. A jegyvizsgálóknál ugyanez a helyzet. Komoly technikai fejlesztéssel és nevelőmunkával jár, hogy minden dolgozó mindig naprakész legyen.

"hogy nem értem, hogy az e-ticket rendszerén keresztül miért nem lehet ezen időszakra díjmentes kerékpárjegyet venni."
Teljesen kisegítve sose leszel. 0 Ft-ot nem lehet kifizetni, tehát mindenképpen kell, hogy legyen a 0 Ft-os jegy mellett egy másik is (mint anno a regisztrációs jegynél). Tehát ha neked csak az ingyen kerékpárjegy kell, azt önmagában nem fogsz tudni venni a neten. Ugyancsak kell egy darabszámkorlátot szabni, például 1 menetjegyhez 1 ingyenes kerékpárjegy, különben egyesek pusztán szórakozásból nyomtatnának több tucat ilyen ingyenes jegyet. Egy egyhetes akció kedvéért, ami igazán plusz pénzt nem is hoz (sőt, inkább visz, hiszen nem kell fizetni a kerékpárjegyért, annyival több utas meg nem lesz) kellene egy programfejlesztést csinálni.
Egyszerűbb, bár nem túl felhasználóbarát megoldás lenne, ha erre az időszakra egyáltalán nem lehetne az interneten kerékpárjegyet vásárolni. Ezzel egyidejűleg meg kellene engedni, hogy az ingyenes kerékpárjegyet pótdíj nélkül is kiadják a jegyvizsgálók.
Jó hír viszont, hogy az internetes boltba is kiírták, hogy ezen a héten ingyen lehet vinni a kerékpárt.

VJVMan 2012.09.20. 11:46:20

Ezt kerékpáros ingyen dolgot én sem tudtam. Aztán bele futottam egybe.
Már tudom.

lyken 2012.09.22. 09:56:47

@VJVMan: Az nem lehet, hogy ha a szabályzat nem megjegyezhető, akkor egyszerűsíteni kéne?

VJVMan 2012.10.14. 20:42:31

@lyken: Biztos vannak dolgok, amiken lehetne egyszerűsíteni, de magát a szabályzatot lényegesen egyszerűsíteni nem nagyon lehet.
(egyszerűen a jogi megoldások miatt)
süti beállítások módosítása