MÁV utaspanaszok, késések, információk.

Új MÁV blog

Diákbérlet anomália

2011. május 14. - Vittore.

Géza barátnője vidéken lakik, így neki nappalis diákként jobban megéri, ha bérletet vesz hozzájuk, így akárhányszor meglátogathatja, s gondolom olcsóbban is jön ki, mint a jegyvásárlással. Az egyik kalauz azonban felhívta a figyelmét, hogy kiegészítő igazolás is kell a bérlet mellé, hiszen Géza nem a barátnőjénél lakik, s a bérlet csak a lakhely és az iskola között használható. A megkért igazolás később mégsem kellett, legalább is egy másik kalauz szerint. Nos, akkor most kinek van igaza?

A levél:

Kedves Vittore!

A párom vidéken lakik, faluról jár be tanulni. Mivel a távolság nem nagy, többször vettem már hozzá diákbérletet. Húsvétkor, mikor lementem hozzájuk, a kalauz azzal fogadott, hogy ő újonc és nekik már úgy tanították, hogy minden apróságra nagyon oda kell figyelnie. El is kérte a diákigazolványomat, ami viszont szemet szúrt neki, hogy nem a faluban lakom, hanem a városban és oda is járok iskolába, így a diákbérletem nem érvényes, mivel az csak lakóhely és iskola között, tanítási napon érvényes. Nem büntetett meg, hivatkozva arra, hogy erre most kezdtek el figyelni, de a faluban sürgősen szerezzem be azt a bizonyos formanyomtatványt, ami igazolja, hogy én a faluban lakom, mert visszafelé már megbüntet.

Be is mentem az állomásra, se lakcímkártya, se személyi, se semmi, gond nélkül, térítésmentesen kitöltötte a hölgy a megfelelő papírt, iktatta és odaadta. Így most már a MÁV Zrt. számára én a faluban lakom. A gond elhárult, kalauz hazafelé mosolygott és megköszönte, hogy ilyen gyorsan intézkedtem.
Amit viszont furcsálltam, hogy az állomáson a hölgy elég nehezen találta meg és töltötte ki a papírt. Elmondása szerint idén még csak harmadszor csinál ilyet, pedig ez a papír fél évre érvényes csak. Ez azért különös, mert 4 kezemen sem tudnám megszámolni a faluból hozzánk járó diákok számát.

Ami viszont ma hajnalban fogadott, még különösebb. Jó kedvem volt, kérés nélkül a diákigazolványt és ezt a lapot is odaadtam a kalauznak, aki meg kinevetett és piszkálni kezdett, hogy mi a francnak csináltattam ilyen lapot, hiszen nappali tagozatos vagyok (napocska a diákon), tehát erre semmi szükségem. Az előző szituáció elmesélése után is hitetlen maradt.

Hol a hiba? Az én készséges együttműködésemben, vagy a kalauzok kiképzésében, netán a szövevényes bürokráciában? Az első kalauz jogosan büntethetett volna, vagy a második volt képzetlen?

Válaszát előre is köszönöm!

Géza

 

Veled is hasonló történt? Történeted, észrevételed, fontos közlendőd van, mely megjelenthet itt, az Új MÁV Blogon? Az e-mailt az ujmavblog@gmail.com címre küldheted, és mi kitesszük történeted!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mav.blog.hu/api/trackback/id/tr352902528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.05.14. 11:02:16

Kb 2 perc alatt megtaláltam a MÁV-Start honlapján.

mav-start.hu/utazas/kedvezmenyek_20100201.php

Tehát sem igazolással (mivel elvileg nem is kaphatnál), sem anélkül nem válthatsz bérletet erre az útvonalra, kivéve, ha bejelentkezel a barátnődékhez, tehát a címük rajta van a lakcímkártyádon.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.05.14. 12:17:38

Ja, még annyit, hogy az oktatási napos korlátozás sehol nincs leírva, csak az útvonal. Már csak azért is logikusabb így, mert a kollégisták nyilván vasárnap este már utaznának a lakhely és az iskola (kolesz) között.

Adani 2011.05.14. 14:37:29

90%-osnál él csak az ,h lakhely én suli között, 50%-os jeggyel és bérlettel meg ugye bárhová lehet menni. Egyébként adott a megoldás. Bemész az ocsmányirodába és bejelentkezel ideiglenes tartózkodási helyként a barátnőd címére. Egy aláírás kell tőle és passz.

mildi 2011.05.14. 15:00:21

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: az igazolással az a nagy helyzet, hogy gyakorlatilag bemondásra töltik ki az állomáson. ha kérnének hozzá lakcímkártyát, vagy igazolást az iskolától a -nem a székhelyen történő- kihelyezett oktatásról, akkor lenne értelme. így semmi.

!diákbérlet nem családlátogatásra való. arra ott van az 50%-os kedvezmény.!

a pénztáros hölgy azért csak harmadszor csinált ilyet, mert bár a faluból sokan járnak be hozzátok suliba, de ők a faluban laknak, ez szerepel az igazolványukon, ergo, nincs szükségük igazolásra.
nincs itt anomália, csak egy spórolós diák, meg két rk vizsga érett kaller.
@adani már írta, jelentkezz be a barátnődhöz.

Snake 2011.05.14. 16:43:42

@Adani: "50%-os jeggyel és bérlettel" Akarod mondani 50%-os menetjeggyel. 50%-os bérlet nincs.

DePassant 2011.05.14. 16:50:21

ilyen esetben nem a diákigazolványon szereplő lakcím a mérvadó?

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.05.14. 21:48:22

@DePassant:
De igen. Csak van benne egy kiskapu, hogy lakhatsz te kollégiumbban, vagy albérletben, ahová esetleg nem engednek bejelentkezni. És az ilyen embereket nem lehet a diákkedvezményből kizárni. Ezért kell igazolás mellé.

Okos mackó 2011.05.15. 21:38:15

És a napocskával mi van? Mert a második kalauz azért cseszett le, hogy ott a napocska, függetlenül lakhelytől, iskolától, mindentől.

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs Miért van szüksége a MÁV-nak saját igazolványrendszerre? Lakcímkártya helyett lakhelyigazoló lap, diákigazolvány helyett tanulói jogviszonyt igazoló lap?
"!diákbérlet nem családlátogatásra való. arra ott van az 50%-os kedvezmény.!"
Egyenlőre még nem családlátogatásról van szó, ám a bérlet olcsóbb, mint az 50%-os jegy (havi viszonylatban). Ha nem lenne, nem élnék vele. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha ezt is, mint a munkába járós jegyet, az iskola fizetné és akkor nem lenne kiskapu...

A mai napon Pestről utaztam haza. Az első kalauz volt megint és ugyanezért lecseszett egy Kunszentmiklósról hozzánk iskolába ingázó gyereket, akinek a nagyszülei laknak csak nálunk, ahol néha alszik, ha lekési a vonatot, de oda van bejelentve. Nála még csak látogatásról sem beszélhetünk, ő a családjához ment, haza.

karosszékely 2011.05.16. 09:28:50

@Okos mackó: "Mennyivel egyszerűbb lenne, ha ezt is, mint a munkába járós jegyet, az iskola fizetné és akkor nem lenne kiskapu..."

Ja, persze. Azért esetleg ne fizessen neked az iskola, hogy méltoztatsz hozzájuk járni?

Okos mackó 2011.05.16. 10:21:59

@karosszékely Azért minek? Sokkal inkább tartanám hasznosnak a közoktatásban is bevezetni a tandíjat. Annyi mamlasz jár be melegedni télen, hogy az nem igaz... Rájuk minek fűtünk?

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2011.05.16. 10:34:58

@karosszékely: Nem értetted a lényeget. Most is az állam fizeti. A diák megveszi a bérletet. Ezek szerint bemondás alapján akárhonnan akárhova, tehát csal, mert ott veszi igénybe a kedvezményt ahol nem járna neki. Tehát megveszi 90% kedvezménnyel. 10%-ot ő fizet, 90-et meg az állam lecsenget a MÁV-nak, mert ez az állam kedvezménye, nem a MÁV-é. Ha én kitalálom, hogy akiket Kovács Józsinak hívnak azok kaphassanak 90%-os bérletet, és leszerződök a MÁV-val, hogy a különbözetet én kifizetem, akkor a Kovács Józsik 90%-os kedvezményű bérletet fognak kapni, de a MÁV ugyanúgy a 100%-ot kéri az utazásért.
Namármost a felvetés itt az volt, hogy a diák kedvezményt az állam ne a MÁV-on, hanem az iskolán keresztül fizesse ki, megelőzve az ilyen jellegű csalásokat.

Adani 2011.05.16. 11:04:39

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

Még az is lehet,h van olyan suli, ahol bizonyos embereknek jár hasonló támogatás. Bejárásra pl. asszem lehet kapni. De pl. mi anno Kecskeméten pl. egyéb juttatásként kaptunk helyi összvonalas bérletet, vagyis a városon belül ingyen utazhattunk. A bérletet persze a Volánnak kifizette valaki, jelen esetben a suli, de nekünk egy fillérünkbe se került. Egyesek igényelhetnek lakhatási támogatást, ill. igényelni bárki igényelhet aztán vagy kap vagy nem.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2011.05.19. 14:54:37

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: tévedés. 50%-os bkedvezménnyel válthatok bérletet, 90%-ossal CSAK a lakhelyem és az iskolám között lehet utazni.

Kimérős szaloncukor (Lédig) 2011.05.19. 17:11:42

@Névtelen betelefonáló:

"50%-os bkedvezménnyel válthatok bérletet,"

Tekintve hogy 50%-os bérlet nem létezik, így ez lényegében teljességgel kizárt.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2011.05.19. 17:18:56

@Kimérős szaloncukor (Lédig): megnézted a linket? Mert a MÁV saját táblázata alapján úgy van ahogyan én állítom. Vagy szerinted mit jelent a "bármely viszonylat, korlátlan számban"? Szerintem azt, hogy bármely viszonylatra válthatok bérletet, és azzal korlátlan számban utazhatok.

Ha pedig nem, jöjjön ide egy MÁV_os és magyaráza el, hogyan működik :D

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2011.05.19. 17:19:45

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: a kalauz szerintem rosszul tudta, a nappalis diákot a levelezőssel keverte.

Snake 2011.05.19. 23:20:12

@Névtelen betelefonáló: Valóban kimaradta a táblázatból a menetjegyre való kitétel. Azonban ha valaki megnézi a díjszabási táblázatokat, akkor ott nem szerepel 50%-os bérlet.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2011.05.20. 00:06:10

@Snake: Éljen a gépi jegy/bérlet. Biztos nehéz lenne megtanítani a gépet az 50%-os bérletre. Bár nyilván nem technikai okok miatt nem létezik.

Snake 2011.05.20. 00:58:31

@Peti817172M: Valószínűleg nem véletlenül nem ad rá állambácsi kedvezményt. A Start meg nem fog üzletpolitikából adni, mert nem az a célcsoport, aki autóról átcsábítható.
süti beállítások módosítása